آزمون یوس (YöS) ترکیه چیست؟
آزمون یوس چیست ( Yabancı uyruklu öğrenci sınavı )
اگر به فکر تحصیل در کشور ترکیه هستید احتمالا درباره آزمون یوس (YöS) شنیده اید به دنبال اولین اقدام برای این کار میگردید. ترکیه کشوری زیباست با فرهنگی نزدیک به فرهنگ ایران اسلامی و دارای دانشگاههای بی نظیری برای تحصیل کردن چنانچه میخواهید که در مقطع کارشناسی در یکی از دانشگاههای ترکیه تحصیل کنید باید در آزمون YöS ترکیه شرکت کنید این آزمون فقط برای اتباع خارجی است و مردم ترکیه نمیتوانند در این آزمون شرکت کنند (تصور کنید بخواهیم از خارجی ها برای ورود به دانشگاه های خودمان کنکور بگیریم YöS همین است) چرا که این آزمون معیاری برای سنجش کسانی است که میخواهند به ترکیه مهاجرت کنند و در یکی از دانشگاههای آن تحصیل کنند.
قبلا آزمون شبیه به کنکوری بود که در ایران برگزار میشود یعنی سراسری بود اما اکنون هر دانشگاه بطور مجزا آزمون را برگزار میکند و جالب است که بدانید اگر در آزمون یوس یک دانشگاه پذیرفته شدید معنی اش این نیست که میتوانید در سایر دانشگاهها تحصیل کنید و هر دانشگاه آزمون YöS خودش را دارد و همان را به رسمیت میشناسد (معمولا شبیه به هم هستند اما تضمینی در این باره وجود ندارد).
حدود دو هفته بعد از آزمون میتوانید از قبولی خود مطلع شوید. (معمولا در سایت دانشگاهی که درخواست پذیرش دارید اعلام میشود) لازم به ذکر است که دربارهی محل برگزاری آزمون هم نیازی نیست نگران باشید در ایران هم امکان شرکت در این آزمون را خواهید داشت البته فعلا فقط در شهرهای تهران، تبریز و ارومیه. اگر میخواهید همه چیز را راجع به آزمون YöS بدانید با ما همراه باشید.
همه چیز دربارهی آزمون یوس ترکیه (YöS)
چنانچه می خواهید در مقطع کارشناسی در ترکیه تحصیل کنید حتما باید برای شرکت در آزمون یوس (YöS) مدرک دیپلم داشته باشید یا حداقل سال آخر دبیرستان باشید. آزمون یوس شامل دو بخش اصلی است بخش اول آزمون هوش و ریاضیات(هندسه و ریاضی) که ۴۵ سوال از هوش و ۳۵ سوال از ریاضیات است و بخش دوم سوالات مربوط به زبان ترکی استانبولی است.
البته اگر شما یکی از مدارک TOFEL, IELTS, GRE, GMAT را دارید نگران بخش دوم سوالات نباشید سوالات آزمون یوس معمولا به دو زبان انگلیسی و ترکی مطرح شدهاند برخی از دانشگاههای خصوصی معدلهای بالا را برای پذیرش در اولویت قرار میدهند(حتی برخی از آنها آزمون یوس را هم به رسمیت نمیشناسند!) و بعضی از دانشگاهها که با زبان انگلیسی هم در آنجا تدریس میشود (اکثرا دانشگاههای خصوصی) به جای آزمون دوم یعنی زبان ترکی یا همان آزمون تومر (Tömer) به داشتن یکی از مدارک بالا اکتفا میکنند یعنی اگر زبان انگلیسی را خوب میدانید جهت ورود به دانشگاههای انگلیسی زبان نیازی به یادگیری زبان ترکی استانبولی ندارید.
میزان دشواری آزمون یوس ترکیه
آزمون یوس آزمون بسیار دشواری نیست و میتوانید از منابع زیادی برای کمک استفاده کنید و همچنین کسانی که بخش هوش و ریاضی را با موفقیت پشت سر بگذارند میتوانند از دوره ۶ ماهه یادگیری زبان ترکی استفاده کنند، این نشان می دهد که آزمون اول مهمتر است.
اما بهتر است که زبان ترکی را یاد بگیرید چون بیشتر دانشگاههایی که زبان انگلیسی هم تدریس میکنند خصوصی هستند و شهریههای بسیار زیادی را از دانشجویان میگیرند به علاوه مردم ترکیه اکثرا انگلیسی نمیدانند.
از رشته هایی که میتوانید در ترکیه تحصیل کنید میتوان از: پزشکی، حقوق، روانشناسی، داروسازی، مهندسی مکانیک، معماری و … نام برد.
چه تعداد متقاضی تحصیل در ترکیه در آزمون یوس شرکت میکنند؟
به گفته سازمان آموزش و پروش عالی ترکیه در مجموع ۳۹،۰۳۷ متقاضی در امتحانات YÖS 2017 شرکت کردهاند که انتظار میرود این رقم طی سالهای آتی به چندین برابر برسد.
موضاعات مورد علاقه متقاضیان چه بوده است؟
۱٫علوم پزشکی(به زبان ترکی)
۲٫علوم پزشکی (به زبان انگلیسی)
۳٫دندان پزشکی
۴٫مدیریت کسب و کار
۵٫حقوق
۶٫اقتصاد
۷٫نوار مغزی(الکتروآنسالوگرافی)
۸٫روانشناسی
۹٫معماری
۱۰٫دامپزشکی
بیشترین متقاضی های آزمون YÖS از کدام کشور ها هستند؟
ترکمنستان، ایران، سوریه، آلمان، بلغارستان، افغانستان، قرقیزستان، آفریقا: تانزانیا، کنیا، مالاوی، مصر و تونس بیشترین متقاضی تحصیل در دانشگاههای ترکیه هستند.
آزمون یوس برای چه رشتههایی است؟
این آزمون که مخصوص دانشجویان بینالمللی و یا به عبارت دیگر دانشجویان غیر بومی ترکیه است به منظور آمادگی و پذیرش در دانشگاههای پزشکی، دندانپزشکی، دارؤسازی، علوم انسانی و مهندسی برگزار میشود.
تمامی دانشگاهها اعم از خصوصی و دولتی در کشور ترکیه موظف هستند که با در نظر گرفتن ظرفیت ورودی دانشجویان نسبت به پذیرش آنان مطابق با نتایج آزمون یوس اقدام کنند. دانشجویان غیر بومی که بتوانند در آزمون یوس نمره قبولی و یا نمره مورد پذیرش دانشگاه را به دست آورند، علاوه بر اخذ مجوز ادامه تحصیل در رشتههای ذکر شده، شهریههای تحصیلی کمتری نیز پرداخت میکنند.
به طور کلی دانشجویانی که بتوانند در آزمون یوس نمره بالایی به دست آورند، حتی میتوانند از بورسیه تحصیلی بعضی از دانشگاههای ترکیه نیز استفاده کنند. تا سال ۲۰۱۰ آزمون یوس به شکل سراسری توسط نظام آموزشی کشور ترکیه برگزار میگردید و نتیجه هم توسط سازمان سنجش ترکیه اعلام میشد، اما از سال ۲۰۱۲ به بعد مطابق با قوانین تصویب شده آزمون یوس به شکل جداگانه توسط همه دانشگاه برگزار میشود.
بنابراین به منظور شرکت در این آزمون دانشجویان غیر بومی اول باید دانشگاه خود را انتخاب کنند و سپس با در نظر داشتن تاریخ برگزاری آزمون یوس توسط همان دانشگاه در این آزمون شرکت کنند.
سؤالات آزمون یوس ترکیه
تا سال ۲۰۱۰ آزمون یوس به صورت آزمون هشتاد سؤالی بود که سی پرسش آن را ریاضی، ۴۵ پرسش آن را هوش و پنج سؤال آن را هندسه تشکیل میداد، اما بعد از مصوبه سال ۲۰۱۲ نحوه برگزاری آزمون یوس و تعداد سؤالات با در نظر گرفتن شرایط هر دانشگاه به وسیله سیستم آموزشی همان دانشگاه مشخص گردید.
در واقع تمامی آزمونهای یوس برگزار شده توسط دانشگاههای ترکیه مطابق با مصوبههای سال ۲۰۱۲ هر کدام شرایط و قوانین خاص خود را دارند.
نحوه شرکت در آزمون YOS ترکیه
نکته مهمی که در مورد آزمون یوس وجود دارد، این است که چنان چه بخواهید در بیشتر از یک دانشگاه اقدام به ثبت نام آزمون YOS کنید، هیچ محدودیتی برایتان وجود ندارد. چرا که زمان اجرای آزمون دانشگاهها با هم تداخلی ندارد.
زمان ثبت نام آزمون یوس قابل تمدید نیست. پس قبل از ثبت نام در آزمون نسبت به تهیهی مدارک و هزینهها اقدام کنید تا بتوانید در فرصت مشخص شده در ماه بهمن ثبت نام آزمون یوس را انجام دهید.
قوانین و شرایط شرکت در آزمون YOS چیست؟
آزمون YOS مانند تمامی آزمونهای استاندارد بینالمللی و آزمونهای لوکال شرایط و قوانین خاصی دارد که به منظور شرکت در این آزمون کلیه داوطلبین باید آنها را رعایت کنند.
شرایط و قوانین شرکت در آزمون YOS به شرح زیر است:
- به شرط رعایت شرایط آزمون YOS شرکت برای همه سنین آزاد است.
- داشتن مداد رنگی، هایلایتر و لاک غلط گیر حین آزمون ممنوع است.
- همراه داشتن اصل پاسپورت از الزامات شرکت در آزمون یوس است.
- همراه داشتن اصل مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی و همچنین اسکن آنها الزامی است.
- به جای ارائه اصل پاسپورت، کپی پاسپورت مورد قبول نیست.
- درب حوزهی امتحانی بعد از زمان مشخص شده بسته میشود و داوطلبان بعد از آن اجازه ورود به حوزه امتحانی را ندارند. حتی در این صورت مبلغ پرداختی هم به داوطلبین بازگشت داده نخواهد شد.
- داوطلبین به هیچ عنوان نمیتوانند در طول امتحان با شخص کناری خود حرف بزنند.
- همراه داشتن وسایل الکترونیکی، دیکشنری و لوازم کپیبرداری حین آزمون ممنوع است و چنان چه به وسیلهی دوربین مدار بسته دیده شود، داوطلب از جلسهی امتحان و شرکت در این حوزه محروم میشود.
- کشیدن سیگار، داشتن ساعت مچی و خوراکی ممنوع است.
- خارج کردن برگهی امتحانی از جلسه آزمون به هیچ وجه مجاز نیست و صرفاً باید با هماهنگی انجام شود.
- خروج داوطلب از محل برگزاری امتحان بدون هماهنگی تخلف محسوب میشود.
- نتایج آزمون یوس صرفاً به خود شخص تحویل داده میشود و عواقب در اختیار گذاشتن اطلاعات شخصی داوطلب بر عهدهی خود شخص است.
- برای شرکت در آزمون یوس داوطلب حتماً باید در مقطع دبیرستان فارغ التحصیل شده باشد یا دانشآموز سال آخر باشد.
- در صورتی که داوطلبین جزء اتباع ترکیه باشند ولی دورهی دبیرستان خود را در بیرون از کشور ترکیه گذرانده باشند، باز هم میتوانند در آزمون YOS شرکت کنند.
- اشخاصی که بومی ترکیه هستند، مجاز به شرکت در آزمون YOS نیستند.
مقاله پییشنهادی : آشنایی با آزمون TUS
هزینه و زمان ثبت نام آزمون یوس ۲۰۲۱
از آنجایی که آزمون یوس توسط دانشگاهها به صورت سالانه برگزار میشود برخلاف آزمونهای تافل و آیلتس شما زمان زیادی برای شرکت در این آزمون ندارید. این آزمون هر سال در ماه بهمن شروع به ثبت نام دانشجویان بینالمللی کرده و پس از آن در اردیبهشت تا تیرماه سال بعد زمان برگزاری آزمون است. پس برای ثبتنام در آزمون یوس میتوانید مطابق با تاریخ ذکر شده اقدام به ثبتنام در آزمون yos دانشگاه کنید. اگر بخواهید همزمان شانس خود را برای ورود به دانشگاههای مختلف ترکیه امتحان کنید، اصلاً نگران نباشید. چرا که تاریخ برگزاری آزمون یوس در تمامی دانشگاههای ترکیه متفاوت است و شما میتوانید بدون هیچ گونه تداخلی در هرکدام از آزمونهای یوس دلخواه شرکت کنید. برای ثبت نام آزمون یوس هزینه آزمون را نیز فراهم کنید تا بتوانید در فرصت مشخص شده اقدام به ثبتنام در آزمون یوس کنید.
هزینه آزمون یوس نیز از طریق سایت دانشگاه پرداخت میشود و بسته به دانشگاه مورد نظر داوطلب متفاوت است. هزینه ثبت نام آزمون یوس در سال ۲۰۲۱ حدود ۴۰۰ لیر است که ممکن است مطابق با شرایط دانشگاه مقداری کم یا زیاد شود.
چگونه در آزمون یوس قبول شویم؟
برای قبول شدن در آزمون یوس باید در دورههای آمادگی آزمون یوس شرکت کنید.
در این قسمت از مقاله از سایت مکتب لایو قصد داریم که به بررسی دورههای آزمون یوس و کلاسهای مربوط به این آزمون بپردازیم که در هم سطح بینالمللی شهرت جهانی دارند و هم داوطلبان زیادی سالانه تقاضای شرکت در این آزمون را دارند.
یکی از دورههای آمادگی آزمون یوس دوره YOS Project است که در این دوره تمامی اطلاعات مورد نیاز به داوطلبین بینالمللی که قصد شرکت در آزمون یوس و تحصیل در دانشگاههای ترکیه را دارند ارائه میشود.
در واقع با برگزاری آزمونهای شبیهسازی شده با آزمون اصلی یوس این دوره تلاش میکند تا دانشجویان را برای شرکت در آزمون آماده کند.
دوره آموزشی als هم دوره دیگر آمادگی آزمون یوس است که تمامی آموزشها و نکات مهم مورد نیاز دانشجویان بینالمللی را در اختیار آنها قرار میدهد. این دوره معمولاً با هدف کسب بهترین نمره و یا حداقل نمره قبولی در آزمون یوس طراحی شده است.
دورهها و کلاسهای فشرده آمادگی آزمون یوس دیگری هم هستند که به صورت کاملاً فشرده و در ساعات طولانی تمامی نمونه سؤالات آزمون یوس را در اختیار داوطلبین قرار داده و آنها را برای شرکت در آزمون آماده میکنند. البته کلاس های خصوصی آمادگی آزمون یوس و زبان ترکی نیز وجود دارد که از جمله می توان به کلاس زبان های ترکی مکتب لایو اشاره کرد.
موارد آزمون موارد آزمون یوس و نمره دهی مربوط به آن چگونه است؟
همانطور که قبلاً نیز گفتیم قسمتهای گوناگون آزمون بینالمللی یوس عبارتند از:
دفترچه سؤالات آزمون یوس که از دو قسمت اصلی تشکیل شده است که قسمت اول سؤالات مربوط به آزمون ریاضی و هوش است و قسمت آن دوم آن هم سؤالات مربوط به ادبیات زبان ترکی است که میزان تسلط زبان ترکی را میسنجد.
قسمت اصلی و اول آزمون یوس هشتاد پرسش در زمینه هوش و ریاضی دارد. پرسشهای ریاضیات که شامل ۳۰ سؤال ریاضی در حوزه مباحث مثلثات و ریاضیات عمومی است و ۵ سؤال هم مربوط به هندسه است.
قسمت هوش این آزمون هم ۴۵ سال دارد که در حوزه اشکال سه بعدی و تفکر منطقی است. تعداد سؤالات بخش اول آزمون یوس بسته به دانشگاه مورد نظر داوطلب متغیر است و ممکن است بین ۸۰ تا ۱۰۰ سال تغییر کند.
همینطور تعداد سؤالات قسمت اول هم میتواند بسته به صلاحدید مقامات دانشگاه مورد نظر با هم تفاوت داشته باشد. مدت زمان پاسخگویی به پرسشهای قسمت اول نیز وابسته به دانشگاه انتخابی است که حدود ۱۲۰ دقیقه در نظر گرفته میشود.
(البته برای زمانبندی دقیق و همچنین نسبت دقیق سؤالات باید به سایت دانشگاه مورد نظر مراجعه کنید)
قسمت دوم آزمون یوس همانطور که گفتیم مربوط به سنجش تسلط زبان ترکی داوطلب است که بر خلاف قسمت اول نتایج به صورت کیفی بیان میشود و هیچ معیار صد درصدی برای قبولی داوطلب نیست.
نتایج این قسمت از آزمون به صورت a b c مشخص میشود. برای پاسخ دهی به سؤالات این بخش حدود ۶۰ دقیقه زمان لازم است که البته باز هم ممکن است بسته به دانشگاه مورد نظر داوطلب متفاوت باشد.
احتمال دارد که در بعضی از دانشگاهها به شما موضوع داده شود و از شما خواسته شود که در مورد آن موضوع به زبان ترکی مطالبی را بنویسید.
شرایط ثبت نام آزمون یوس
اولین کاری که باید برای ثبت نام و شرکت در آزمون یوس انجام دهید این است که وارد سایت مؤسسه و یا دانشگاه مورد نظر شوید و بعد از تکمیل فرم ثبت نام و همچنین انتخاب شهر مورد نظراسکن صفحه اول پاسپورت خود را آپلود کنید.
بعد از تأیید نام کاربری و پسورد خود و همچنین تکمیل اطلاعات درخواستیایمیل تأییدیه اطلاعات را دریافت میکنید که بعد از این مرحله باید بقیه روند ثبت نام آزمون را انجام دهید.
با تکمیل مراحل ثبت نام آزمون یوس تمامی اطلاعات را تکمیل و مدارک لازم را ارسال میکنید. در آخر هم باید منتظر دریافت کارت ورود به جلسه آزمون یوس بمانید که حدوداً یک یا دو هفته قبل از برگزاری آزمون دریافت میکنید.
در این آزمون دفترچه سؤالات هم به صورت دو قسمتی به داوطلبین ارائه میشود و دو هفته بعد از برگزاری آزمون نتایج آزمون اعلام میشود.
ب
سطح آزمون یوس ترکیه:
نمیتوان به طور قطع سخن از سطح آزمون یوس زد سختی یا آسان بودن به متقاضیها ربط دارد که سوالات را چگونه ارزیابی میکنند برای عده ای بسیار سخت و برای افرادی دیگر آزمون آسان خواهد بود (بستگی به آشنایی و علاقه شما به ریاضی دارد و اینکه شما در زمان آزمون چه اندازه آماده هستید میتوانید از هوش خود به درستی استفاده کنید؟) البته بهتر است که حتما از کتابهای آمادگی آزمون یوس استفاده کنید.
سلام. من دوره ترکی استانبولی شما رو از طریق این مقاله پیدا کردم…. و ثبت نام کردم. البته دوره مقدماتیش رو… خیلی باحاله..فعلا که دارم خوب پیش میرم.خواستم ازتون تشکر کنم بابت مقله خوبتون
من یکی از کاربران دائمی سایت شما هستم
خیلی خوب بود مقاله تون