اگر شما دانشجوی رشته کامپیوتر باشید یا دوست داشته باشید برنامه نویسی موبایل را یاد بگیرید اول باید مشخص کنید که هدفتان از این یادگیری و وقت گذاشتن چیست؟
امروزه پلتفرمهای مختلفی همچون Android ,iOS ,windows و ... در دنیا وجود دارند و شما باید از میان این پلتفرمها مشخص کنید که میخواهید کدام یک را یاد بگیرید. چیزی که کاملا مشخص و واضح است این است که شما برای ساخت و توسعه اپلیکشنهای موبایلی نیاز به یادگیری سیستم عامل اندروید و iOS دارید زیرا این دو سیستم عامل هستند که امروزه نقش پررنگتری را در دنیای موبایل ایفا میکنند.
با اینکه windows هم طرفداران خود را دارد و پلتفرم محبوبی است ولی windows زیاد سوددهی خوبی ندارد و اگر شما بخواهید برنامههای موبایلی بسازید باید میان سیستم عامل اندروید و iOS یکی را انتخاب کنید البته اگر علاقه داشته باشید میتوانید هر دوی این سیستم عاملها را آموزش ببینید.
این نکته را به یاد داشته باشید که اگر میخواهید هر پلتفرم و سیستم عاملی را یاد بگیرید، باید مفاهیم و اطلاعات همان سیستم عامل را بیاموزید مثلا شما نمیتوانید برنامه نویسی اندروید را یاد بگیرید ولی بخواهید برنامه و اپلیکیشن iOS بسازید.
اجازه دهید توصیهای به شما کنیم، توصیه ما به شما این است که ابتدا سراغ یادگیری پلتفرمی بروید که علاقه بیشتری به آن دارید بعد از تسلط کامل بر روی آن پلتفرم، اگر دوست داشتید میتوانید سراغ یادگیری سایر پلتفرمها بروید تا بتوانید بهترین کارکرد را از خود نشان دهید.
حال بگذارید کمی درباره آموزش برنامه نویسی موبایل سخن بگوییم. برنامه نویسی موبایل ممکن است برای برخی افراد به این معنی باشد که فردی اپلیکیشن تولید میکند ولی فقط این نیست بلکه برنامه نویسی موبایل بزرگتر از این حرفا هست و هر توسعهدهندهای باید برای تمامی دستگاههای قابل حمل برنامه و اپلیکیشن تولید کند.
برنامه نویسی موبایل امروزه فقط مختص موبایلهای هوشمند نیست بلکه بسیار از توسعهدهندگان طوری وب سایتها خود را طراحی میکنند تا وب سایتها بتوانند به راحتی بر روی گوشیهای موبایل نیز اجرا شوند. در گذشته بیشتر توسعهدهندگان فقط برای گوشیهای اندروید و iOS برنامه و اپلیکیشن میساختند. اما با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی و قدرتمند شدن سیستمهای موبایل، مرورگرها نقش پر رنگتر و موثرتری را در موبایلها ایفا کردند.
خیلی از افراد این سوال را دارند که برای تبدیل شدن به یک برنامهنویس از کجا شروع کنند یا چه مهارتهایی باید داشته باشند؟! برای پاسخ دادن به این سوال باید بگوییم که در ابتدا شما برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس موبایل باید دانش و مهارت لازم را داشته باشید تا بتوانید به راحتی نرمافزار موبایل را توسعه دهید.
برای درک بهتر این مسئله، اجازه دهید سه گزینه برایتان شرح دهید بدین صورت که:
شما یک برنامهنویس ماهر هستید و برای اینکه مهارتهای خود را بیشتر کنید دوست دارید برنامه نویسی موبایل را نیز یاد بگیرید ما به شما پیشنهاد میکنیم که اگر میخواهید برنامه نویسی اندروید انجام دهید از نرمافزار Appcelerator Titanium استفاده کنید.
شما در زمینه برنامهنویسی هیچ سررشته ای ندارید و کلا صفر کیلومتر هستید اما با اصطلاح شیگرا در سطح ابتدایی آشنایی دارید و میدانید اصطلاح شیگرا چیست و به چه سایت و برنامههایی شیگرا میگویند. در همچین حالتی درک توسعه و ساخت اپلیکشنهای اندروید و iOS برای شما بسیار سادهتر میشود.
شما هیچ دانشی در رابطه با برنامه نویسی اندروید ندارید ولی علاقه و مهارت خاصی در یادگیری در این رشته دارید. به همین خاطر میتوانید به راحتی با دروههای آموزشی برنامه نویسی اندروید مکتب خونه به یک برنامهنویس ماهر تبدیل شوید.
حال با فهمیدن این سه موارد میتوانید تصمیم بگیرید که از کجا شروع کنید و آینده خود را بسازید.
همیشه صنعت توسعه و ساخت نرم افزارهای موبایل جزء پرطرفدارترین صنعت بوده است. اما چرا؟! لازم نیست جای دوری بریم همین جا در کشور خودمان اگر دقت کرده باشید شغل برنامهنویسی یکی از پر سودترین شغلهای حاضر در جهان است. برنامه نویسی موبایل برای افراد مشتاق این رشته یک فرصت طلایی به وجود میآورد تا آنان بتوانند به راحتی شغل خود را انتخاب کنند.
برنامه نویسی موبایل یک فرصت کارآفرینی برای برنامهنویسانی ایجاد میکند که میخواهند برنامههای خود را توسعه دهند. برنامه نویسی موبایل همیشه برای تمامی افرادی که دوست دارند این رشته را بیاموزند در دسترس است. این نکته را به یاد داشته باشید با اینکه اپلیکیشن یا نرم افزارهای موبایل ممکنه ساده یا کوچک باشند اما بسیار خاص و منحصر به فرد هستند.
این نرم افزارهای موبایل حتی ممکنه به دنیای بازیها هم ختم بشه. دنیای بازیهای موبایلی ممکنه دنیای سادهای باشد اما همان دنیای ساده ممکن است بسیار باشکوهتر از دنیای تمامی بازیهای پلتفرمی باشد. با توجه به گزارشات و تحقیقات مختلف، نشان داده شده که افراد زیادی طرفدار بازی و نرم افزارهای موبایلی هستند.
به هر حال این حرف را به جرات میتوانیم بزنیم که برنامه نویسی موبایل در برابر شما فرصتهای ویژه و طلایی قرار میدهد تا شما بتوانید آیندهای روشن برای خود بسازید. آینده صنعت نرم افزار موبایل بسیار روشن و درخشان است و شما میتوانید به عنوان یک توسعهدهنده یا یک برنامه نویس برای خود مستقل کار کنید یا برای کمپانیهای مختلف نرم افزار و اپلیکشنهای پیشرفته بسازید.
بعد از اینکه ما مشخص کردیم که میخواهیم بر کدام سیستم عامل (Android یا iOS) تسلط پیدا کنیم حالا باید به سراغ آموزش آنان برویم.
برای اینکه شما برنامههای iOS را طراحی کنید باید این زبانهای برنامه نویسی را یاد بگیرید که عبارتند از:
ولی همانطور که پیش تر گفتیم شما باید انتخاب کنید که برای چه هدفی میخواهید این زبان های برنامه نویسی را یاد بگیرید. به عنوان مثال شما میخواهید محصول و نرم افزاری برای خود طراحی کنید به خاطر همین باید زبان برنامه نویسی Swift را بیاموزید. زبان برنامهنویسی Swift از سال ۲۰۱۴ معرفی شد که تا امروزه توانسته بازخوردهای مثبتی را از آن خود کند.
ولی اگر شما قصد دارید در شرکتهای بزرگ و کمپانیها استخدام شوید باید زبان برنامه نویسی Objective-C را بیاموزید. به خاطر اینکه این زبان برنامهنویسی در بیشتر نرم افزارهای سیستم عامل iOS وجود دارد و بروزرسانی و مدیریت آنان، نیاز به تسلط کامل بر این زبان برنامهنویسی دارد.
خوشبختانه شرکت اپل برای طراحی و توسعه نرم افزارهای خود کتابخانههای بسیاری طراحی کرده است تا برنامهنویسان iOS به راحتی بتوانند نرم افزارهای خود را توسعه دهند. به خاطر همین کتابخانههای اپل است که برنامهنویسان توانستهاند بدون هیچ مشکل و پیچیدگی به ساخت اپلیکیشنهای iOS بپردازند.
در حال حاضر سیستم عامل اندروید بر روی iPhone ،iPod ،iPad ،Apple Watch و Apple TV اجرا میشود. ولی ما در آینده مطمئن هستیم که سیستمهای بیشتری از این سیستم عامل پشتیبانی میکنند. سیستم عامل iOS بر پایه Darwin وOS X ساخته شده است و هستهای بسیار شبیه به Unix دارد.
نکته: سیستم عامل iOS از سال ۲۰۰۷ وارد عرصه دیجیتال شد.
برنامهنویسی و ساخت اپلیکیشن اندروید نیز مانند سیستم عامل iOS نیازمند یادگیری دو زبان برنامهنویسی هستند که عبارتند از:
اگر شما تازه اول راه هستید و هنوز کامل با برنامهنویسی آشنایی ندارید بهتر است از یادگیری زبان برنامه نویسی جاوا شروع کنید و بعد به سراغ دیگر زبانهای برنامه نویسی اندروید بروید. قبل از اینکه برنامه نویسی اندروید را شروع کنید باید به این نکته توجه داشته باشید که سیستم عامل اندروید برخلاف سیستم عامل iOS، منبع باز (Open source) است.
به خاطر همین قابلیت Open source شرکت و کمپانیهای بسیاری این سیستم عامل را بر روی دستگاههای خود نصب کردهاند حتی امروزه میتوانید شاهد تلویزیونهایی باشید که از سیستم عامل اندروید پشتیبانی میکنند. اما این موضوع جای نگرانی ندارد زیرا اندروید علاوه بر گستردگی خود، برنامه و کتابخانههای بسیاری دارد که افراد میتوانند برای یادگیری از آنان استفاده کنند.
شرکت سازنده اندروید گوگل است و این سیستم عامل بر پایهی هسته لینوکس طراحی شده است. جالب اینجاست که سیستم عامل اندروید یک سال دیرتر (سال ۲۰۰۸) از سیستم عامل iOS وارد عرصه دیجیتال شده است اما سهام بیشتری نسبت به iOS دارد.
از همه مهمتر این است که هر کسی میتواند نرم افزار و دستگاهی اندرویدی بسازد چون این سیستم عامل طوری طراحی شده تا هر کسی با هر دستگاهی بتواند از آن استفاده کند. اما اگر کسی بخواهد دستگاه و نرم افزار iOS بسازد باید حتما از دستگاههایی که از iOS پشتیبانی میکنند و ساخت خود شرکت اپل (Apple) هستند استفاده کنند.
نکته: بیشتر نرم افزارهای اندروید با استفاده از جاوا و افزونه Android SDk ساخته میشوند.
بگذارید توصیهای به شما بکنیم هیچوقت وقت خود را صرف یادگیری چند پلتفرم نکنید. اگر شما میخواهید برنامه نویسی موبایل را بیاموزید یا تبدیل به یک توسعهدهنده موبایل شوید، بهتر است یکی از پلتفرمهای اندروید و iOS را انتخاب کنید تا در زمان کوتاه بتوانید بهترین یادگیری را داشته باشید.
اگر میخواهید به یک برنامهنویس وب ماهر تبدیل شوید یک سری تمرین وجود دارد که به مهارتهای شما در نوشتن کد و ساخت نرم افزار کمک میکند.
اگر دوست دارید افراد زیادی جذب برنامههای شما شوند. بهتره اول از درخواست و مشکلات مردم لیستی برای خود تهیه کنید بعد از روی آن لیست فکر کنید که کدام یک ممکن است مخاطب بیشتری را به خود جذب کند، بعد از تصمیمگیری شروع به ساخت برنامه خود کنید.
این مورد خیلی در موفقیت شما مهم است که وقتی کاربران وارد اپلیکیشن و نرم افزار شما میشوند به راحتی با آن ارتباط برقرار کنند و نیازی به آموزش یا راهنمایی نباشد. البته این نکته را به یاد داشته باشید که ui ux را طوری طراحی کنید که کاربر جذب اپلیکیشن شما شود.
در ابتدای کار شاید این مورد لازم نباشد اما به مرور زمان شما به افرادی که تجربهی بیشتری در این زمینه دارند نیازمند میشوید. به عنوان مثال شما یک برنامهنویس بسیار ماهر هستید اما در زمینه گرافیک تعریف چندانی ندارید به همین خاطر برای اینکه هم کار شما پیش برود و هم از کسی در این رابطه کمک گرفته باشید میتوانید با کسانی که در زمینه گرافیک ماهر هستند، صحبت کنید.
همیشه این موضوع را به یاد داشته باشید که بعد از توسعه و تولید نرم افزار حتما آن را آزمایش کنید زیرا در هنگام آزمایش است که برخی از مشکلات و خطاها مشخص میشود. بهترین کار برای تست برنامه این است که نرم افزار را در اختیار دوستان خود بگذارید تا آنان بتوانند تجربه کنند و مشکلات برنامه را به شما گزارش دهند.