زبان خارجی

افعال چند بخشی انگلیسی با مثال و کاربرد

گرامر مربوط به افعال چندبخشی در زبان انگلیسی یکی از مهم‌ترین بخش‌های گرامر زبان انگلیسی است. افعال چندبخشی در مکالمه زبان انگلیسی کاربرد زیادی دارند، از این جهت یادگیری صحیح و اصولی آن‌ها در نحوه صحبت کردن زبان آموزان تأثیرگذار است. با ما در این مقاله همراه باشید تا با زبانی ساده به شما نکات مربوط به گرامر افعال چندبخشی را آموزش دهیم.

گرامر افعال چندبخشی در زبان انگلیسی

افعال چندبخشی با عنوان phrasal verbs شناخته می‌شوند. این افعال در مکالمه‌های غیررسمی بسیار کاربرد دارند و از ترکیب یک فعل با یک یا دو حرف اضافه تشکیل می‌شوند. حرف اضافه همراه با فعل، معنای فعل اصلی را تغییر می‌دهد. در واقع در بیشتر موارد معنای افعال عبارتی با فعلی که به تنهایی به کار می‌رود، تفاوت دارد.

.I called Ali

من به علی زنگ زدم.

.She’s called off the meeting

او جلسه را لغو کرده است.

در مثال اول فعل call به تنهایی به کار رفته است و معنی تماس تلفنی را می‌دهد، در حالی که در مثال دوم call به همراه off آمده است و معنی لغو کردن را می‌دهد.

افعال چندبخشی در دو دسته جداشدنی و جدانشدنی قرار می‌گیرند که در ادامه با اصول مربوط به هر کدام آشنا می‌شویم.

آشنایی با افعال چندبخشی جداشدنی

افعال چندبخشی جداشدنی، همان‌طور که از نامشان مشخص است می‌توانند از هم جدا شوند؛ یعنی می‌توان فعل و حرف اضافه را از هم جدا کرد. در این دسته از افعال، مفعول می‌تواند بین فعل و حرف اضافه قرار گیرد. به مثال‌های زیر توجه کنید:

  • She’s called off the meeting
  • She’s called the meeting off

همان‌طور که در مثال‌های بالا دیده می‌شود، فعل call off جزء افعال چندبخشی جداشدنی است و هم می‌توان مفعول را بعد از حرف اضافه آورد و هم می‌توان آن را بین فعل و حرف اضافه گذاشت.

نکته‌ی مهمی که در مورد افعال جداشدنی چندبخشی وجود دارد این است که اگر مفعول به صورت ضمیر باشد؛ حتما باید بین فعل و حرف اضافه قرار گیرد و نمی‌توان آن را بعد از حرف اضافه آورد.

.She’s called it off

او آن را لغو کرد.

در مثال‌های زیر نمونه‌ای از افعال چندبخشی جداشدنی آورده شده است:

.Ali turns on the radio

.Ali turns the radio on

.Ali turns it on

در آخرین مثال ما نمی‌توانیم جمله را به‌صورت Ali turns on it بنویسیم؛ زیرا ضمیر it باید بین فعل و حرف اضافه بیاید. در جدول زیر تعدادی از افعال چندبخشی جداشدنی آورده شده است:

معنی

افعال جداشدنی

لغو کردن

Call off

ادامه دادن

Carry on

حذف کردن

Cut out

تعمیر کردن

Fix up

دور انداختن

Throw away

سر در آوردن

Work out

نوشتن

Write down

پول جمع کردن

Save up

تسکین دادن

Calm down

آشنایی با افعال چندبخشی جدانشدنی

همان‌طور که از نام افعال جدانشدنی مشخص است؛ نمی‌توان اجزای آن را از هم جدا کرد و بین آن‌ها مفعول را قرار داد. به مثال‌ زیر دقت کنید:

.Sara looks after the baby

سارا از بچه مراقبت می‌کند.

در مثال بالا the baby را نمی‌توان بین look after قرار داد، زیرا این فعل در دسته افعال جدانشدنی قرار می‌گیرد. توجه شود که حتی اگر مفعول ضمیر باشد، در افعال جدانشدنی باید بعد از حرف اضافه بیاید.

یکی از راه‌های تشخیص افعال جدانشدنی این است که آن‌ها را از هم جدا کنید. اگر با جدا کردن آن‌ها ساختار جمله تغییر کرد و معنی جمله عوض شد؛ آن فعل جدانشدنی است. یک راه دیگر برای این‌که مطمئن شوید یک فعل جدانشدنی است، این است که به دیکشنری مراجعه کنید. با مراجعه به دیکشنری دیگر خیالتان راحت می‌شود. در جدول زیر تعدادی از افعال جدانشدنی آورده شده است:

معنی فعل

افعال جدانشدنی

نیازمند بودن

Call for

بدون کسی یا چیزی سر کردن

Do with out

کاری را شروع کردن

Get down to

سوارشدن

Get on
از سر گرفتن

Go on with

جبران کردن

Make up for
حاضرجوابی کردن

Talk back to

منتظر بودن

Wait up for
نگهداری کردن

Care for

سوارشدن، رسیدن

Get in

تلاش کردن

Go for

مراقبت کردن

Look after
تبدیل شدن

Turn into

پیاده شدن

Get off

هماهنگ بودن

Go with

نکته‌ی دیگری که باید هنگام استفاده از افعال چندبخشی به آن توجه کنید؛ این است که افعال چندبخشی که دارای دو حرف اضافه هستند را نمی‌توان از هم جدا کرد و در دسته افعال جدانشدنی قرار دارند. مثال زیر نمونه‌ای از فعل جدانشدنی با دو حرف‌اضافه forward و to را نشان می‌دهد:

.I’m really looking forward to concert

من واقعاً منتظر کنسرت هستم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا