مهندسی

الکترونیک بهتر است یا الکتروتکنیک

الکترونیک یا الکتروتکنیک

دو رشته الکترونیک و الکتروتکنیک از زیر شاخه‌های معروف و پرمخاطب برق قدرت هستند. ممکن است این سوال پیش بیاید که الکترونیک بهتر است یا الکتروتکنیک؟ چه تفاوتی بین این دو رشته وجود دارد؟ رشته الکترونیک بیشتر به بررسی مدارات الکترونیکی و بردهای الکترونیکی و کار با ولتاژ الکتریکی ضعیف زیر ۲۴ ولت می‌پردازد. از جمله قطعاتی که در این رشته کاربردی است،

قطعات الکترونیکی از جمله مقاومت‌ها و خازن‌ها و آیسی‌ها و ترانزیستورها و… هستند که بسیار حساس و کوچک هستند. در کل از لحاظ ظرافت از الکترونیک ظریف‌تر است. دیگر شاخه رشته برق الکتروتکنیک نام دارد. این رشته با مدارات فرمان و برق ولتاژ بالا برق قدرت و همچنین برق سه فاز سر و کار دارد. در الکتروتکنیک با قطعاتی از جمله سیم چین و کابل‌ها و کنتاکتورها و موتورهای الکتریکی بزرگ و تابلوهای برق سرو کار دارند.

 

ویدئو پییشنهادی : مهندسی الکترونیک

 

کاربرد الکترونیک در جهان امروز

با مطالعه درباره دو گرایش می‌توان دریافت که الکترونیک بهتر است یا الکتروتکنیک؟ الکترونیک به معنی مطالعه و استفاده از وسایل الکتریکی ای است که با کنترل جریان الکترون‌ها یا ذرات باردار الکتریکی کار می‌کنند. در جهان امروز الکترونیک نقش اساسی در فتح شگفتی‌های جهان داشته و کمک شایانی به تمامی علوم و فنون موجود کرده است. از ساده ترین لوازم خانگی تا پیچیده ترین تکنیک‌های فضایی همگی از تکنولوژی الکترونیکی بهره می‌برند. صنعت مدرن بدون الکترونیک و تکنولوژی‌های وابسته به آن عملا بدون استفاده است.

الکترونیک در واقع رشته‌ای است که به بررسی عملکرد قطعات الکترونیکی می‌پردازد. طراحی، مطالعه و ساخت مدارهای الکتریکی از زیر شاخه‌های رشته‌های مهندسی برق، الکترونیک و کامپیوتر است. الکترونیک طیف گسترده‌ای از الکتریسیته است که در آن با حرکت الکترون‌ها در انواع مدارات نیمه هادی سر و کار دارد.

 

اهداف رشته الکترونیک

در لغت نامه فارسی، الکترونیک تعریف نشده و از واژه لاتین  (elrctronic) اقتباس شده است. الکترونیک یکی از رشته‌‌های صنعتی مادر است. تمام علوم و فنون موجود به نحوی با این علم پیوند خورده‌اند. به گونه ای که از وسایل روزمره زندگی تا پیچیده‌ ترین فن ‌آوری‌های فضایی حضور این علم به وضوح قابل مشاهده است. رشته الکترونیک تأثیر چشمگیری در پیشرفت جامعه مدرن داشته ‌است. برخی از اهداف این رشته عبارتند از:

  • تعمیر وسایل الکترونیکی ساده خانگی
  • طراحی و ساخت فیبر مدارهای الکترونیکی
  • مونتاژ قطعات الترونیکی روی برد مدار چاپی
  • نصب و راه اندازی تجهیزات ساده الکترونیکی
  • نصب و راهاندازی آنتن مرکزی برای ساختمان‌های کوچک
  • سر پرستی بخش‌های کوچک مونتاژ
  • کار با دستگاه‌های اندازه گیری
  • خواندن نقشه‌های الکترونیکی
  • طراحی و ساخت تقویت کننده‌ها
  • آشنایی با سیستم‌های مخابرات و ارتباطات
  • آشنایی با مدارهای دیجیتالی و سخت افزار رایانه

اهداف رشته الکتروتکنیک

هدف اصلی مهندسین گرایش الکتروتکنیک، تولید برق در نیروگاه‌ها، انتقال برق از طریق خطوط انتقال و توزیع آن در شبکه‌های شهری و در نهایت توزیع آن برای مصارف خانگی و کارخانجات است. مهندس قدرت باید با روش‌های مختلف تولید برق، خطوط انتقال نیرو و سیستم‌های توزیع آشنا باشد. گرایش قدرت به آموزش و پژوهش در زمینه طراحی و ساخت سیستم‌های مورد استفاده در تولید، توزیع، مصرف و حفاظت از برق می‌پردازد.

دانشجویان رشته الکتروتکنیک در شاخه تولید با انواع نیروگاه‌های آبی، گازی، سیکل ترکیبی و … آشنا می‌شوند. در شاخه انتقال و توزیع، روش‌های مختلف انتقال برق اعم از کابل‌های هوایی و زیرزمینی را مطالعه می‌شود. در بخش حفاظت نیز انواع وسایل و تجهیزات حفاظتی که در مراحل مختلف تولید، توزیع، انتقال و مصرف انرژی، تاسیسات و انسان‌ها را در برابر حوادث مختلف محافظت می‌کنند، بررسی می‌شود.

 

بررسی تفاوت‌های الکترونیک و الکتریک

واژه الکترونیک سال‌هاست که به طور مکرر در میان مردم استفاده می‌شود. به نحوی که هر شخصی برداشت شخصی خود را از این علم و یا موارد کاربردی آن مطرح می‌کند. اما به صورت کلی تعاریف و برداشت‌هایی که از این واژه عنوان می‌شود کامل نیستند. چرا که برداشت‌های ظاهری عملا نمی‌تواند اهمیت و نفوذ روز افزون الکترونیک را در ارتباط با صنایع گوناگون بیان کند.

الکترونیک به طیف گسترده ای از الکتریسیته گفته می‌شود که با حرکت الکترون‌ها در انواع مدارات نیمه هادی سر و کار دارد. IC  ها یکی از اختراعاتی بود که باعث گسترش و دگرگونی این علم شد. سیستم‌های مدرن الکترونیکی از جمله مدارهای کنترل از راه دور، ماهواره‌‌های فضایی، ربات‌ها و … را پدید آورد. با بررسی تفاوت‌های این دو رشته راحت‌تر می‌توان نتیجه گرفت که الکترونیک بهتر است یا الکتروتکنیک؟

در مقابل رشته الکتروتکنیک در رشته‌های زمینه صنعت قرار دارد. یکی از مباحث مهم رشته الکتروتکنیک، آشنایی با ماشین‌های الکتریکی و طرز کار آن‌ها است. این رشته در گروه برق و رایانه جای گرفته و طرفداران بسیاری دارد. الکتروتکنیک کاربرد فراوانی در زندگی دارد. از این رو آینده شغلی این رشته خوب است. بطور کلی شغل‌های مرتبط با این رشته به رو دسته تقسیم بندی می‌شود.

دسته اول شغل‌هایی که با عنوان برق کار عمومی‌شناخته می‌شوند. این دسته شامل شغل‌هایی نظیر برقکاری ساختمان، نقشه کشی برق و تابلو سازی برق هستند. دسته دوم مشاغلی هستند که به برق کار صنعتی اطلاق می‌شود. برق کاران صنعتی کارهایی نطیر راه اندازی PLC، تابلوسازی فشار قوی، سیم پیچی موتورهای الکتریکی و راه اندازی آن‌ها را به عهده دارند. با این توضیحات بسته به سلیقه و توانایی شخصی هر فرد می‌توان به این سوال پاسخ داد که الکترونیک بهتر است یا الکتروتکنیک؟

کلام آخر

با توجه به آنچه گفته شد در می‌یابیم الکترونیک علم مطالغه عبور جریان الکتریکی از مواد است. موادی مانند نیمه هادی‌ها، مقاومت‌ها، القاگرها، خازن‌ها و آثار آن است. برخلاف الکترونیک، الکتروتکنیک با برق صنعتی و… سر و کار دارد. یکی از زیر شاخه‌های رشته الکترونیک، مهندسی قدرت است.

مهندسی قدرت را می‌توان تولید نیروهای الکتریکی با روش‌های گوناگون و توزیع نیروها با بازدهی و قابلیت اطمینان بالا، تعریف کرد. هر دو رشته در جایگاه خود از نیازهای اساسی زندگی روزمره هستند.

بنابراین نمی‌توان قاطعانه گفت که الکترونیک بهتر است یا الکتروتکنیک؟ تنها با مطالعه و بررسی کاربردهای آن در زندگی امروزی، می‌توان به یکی از ین دو شاخه رشته برق گرایش پیدا کرد. کاربرد رشته الکترونیک را می‌توان در رادیو و تلوزیون، الکترونیک صنعتی و مخابرات مشاهده کرد. برق صنعتی، تاسیسات الکتریکی و الکترومکانیک نیز از کاربردهای رشته الکتروتکنیک هستند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا