برنامه نویسی و ITبرنامه نویسی وب

dlp چیست؟ و چه کاربردی دارد؟

dlp چیست و چگونه کار می‌کند؟ در این پست آموزشی از مکتب خونه قصد داریم که در رابطه با dlp و نحوه کار آن باهم به گفتگو بپردازیم. پس تا آخر این مقاله ما را همراهی بفرمایید.

DLP مخفف کلمه Data Loss Prevention است که به معنای پیش‌گیری از دست دادن داده یا پیش گیری از خرابی داده است. درواقع dlp یک استراتژی است برای اطمینان از اینکه کاربران نهایی اطلاعات حساس یا مهم را به خارج از شبکه شرکت ارسال نمی‌کنند. DLP همچنین برای توصیف محصولات نرم‌افزاری استفاده می‌شود که به مدیر شبکه کمک می‌کند تا اطلاعاتی را که کاربران نهایی می‌توانند منتقل کنند کنترل کند.

 

چرا نرم‌افزار DLP ضروری است؟

بعد از اینکه فهمیدیم dlp چیست به سرا‌غ ضرورت استفاده از آن خواهیم رفت. نرم‌افزار جلوگیری از دست دادن داده، نقض احتمالی داده‌ها/انتقال داده‌ها و… را شناسایی می‌کند و با نظارت، شناسایی و مسدود کردن داده‌های حساس مورداستفاده و ذخیره‌شده از آن‌ها محافظت می‌کند. محصولات نرم‌افزاری DLP از قوانین تجاری برای طبقه‌بندی و محافظت از اطلاعات حیاتی و محرمانه استفاده می‌کنند تا کاربران نهایی غیرمجاز نتوانند به‌طور مخرب یا تصادفی داده‌هایی را به اشتراک بگذارند که افشای آن‌ها می‌تواند سازمان را در معرض خطر قرار دهد.

 

DLP چگونه کار می‌کند؟

DLP از تعدادی فناوری کلیدی استفاده می‌کند که موتور آن را قادر می‌سازد تا داده‌های حساسی را که شرکت‌ها برای ایمن کردن نیاز دارند شناسایی کند و اقدامات لازم را برای جلوگیری از حوادث اتخاذ کند. امروزه راه‌حل‌های DLP از فناوری‌های مختلفی استفاده می‌کنند. فناوری‌های DLP به‌طورکلی به دودسته طبقه‌بندی می‌شوند: DLP سازمانی و DLP مجتمع.

 

انواع dlp

  • DLP سازمانی: این نوع DLP در خود سیستم‌عامل برای سرورها و دسکتاپ ها، لوازم مجازی و فیزیکی برای نظارت بر شبکه‌ها، نظارت بر ایمیل و… برای کشف داده‌ها بسته‌بندی‌شده‌اند.
  • DLP مجتمع: این نوع DLP به دروازه‌های ایمیل امن (SEG)، دروازه‌های وب امن (SWG)، پلتفرم‌های مدیریت محتوای سازمانی (ECM)، ابزار طبقه‌بندی داده‌ها، ابزارهای کشف داده، محصولات رمزگذاری ایمیل و کارگزاران امنیتی دسترسی ابری (CASB) محدود می‌شوند.

در بخش بعدی از مقاله dlp چیست ما به بررسی تکنیک تجزیه و تحلیل محتوا با dlp خواهیم پرداخت. چندین تکنیک تجزیه‌وتحلیل محتوا در DLP وجود دارد که می‌تواند برای فعال کردن نقض خط‌مشی استفاده شود، ازجمله:

 

عبارات مبتنی بر قانون/قاعده یا Rule-Based/Regular Expressions:

رایج‌ترین تکنیک تجزیه‌وتحلیل مورداستفاده در DLP شامل تجزیه‌وتحلیل محتوای موتور برای قوانین خاص است. این تکنیک به‌عنوان یک روش استثنایی در نظر گرفته می‌شود. در این تکنیک قوانین امنیتی را می‌توان به‌سرعت پیکربندی و پردازش کرد.

 

مفهومی/فرهنگی یا Conceptual/Lexicon:

با استفاده از ترکیبی از قواعد، لغت‌نامه‌ها و غیره، این خط‌مشی‌ها قادرند ایده‌های حمله کاملاً ساختار نیافته‌ای را شناسایی کنند. این قواعد باید برای راه‌حل DLP ارائه‌شده سفارشی شوند.

 

تجزیه‌وتحلیل آماری:

از یادگیری ماشینی یا سایر روش‌های آماری مانند تحلیل بیزی برای فعال کردن نقض خط‌مشی در محتوای استفاده می‌کند.

 

دسته‌های از پیش‌ساخته شده:

دسته‌های از پیش‌ساخته شده با فرهنگ لغت ها و قوانین برای انواع رایج داده‌های حساس، مانند HIPAA، شماره کارت اعتباری/حفاظت PCI و غیره استفاده می‌شوند.

 

تکنیک اثرانگشت در dlp چیست:

این تکنیک به‌عنوان تطبیق داده‌های دقیق نیز شناخته می‌شود. منطبقات دقیق را از یک پایگاه داده تخلیه‌شده یا پایگاه داده پر مشاهده می‌کند. این گزینه‌ای برای داده‌های ساخت‌یافته از پایگاه‌های داده است.

 

چرا سازمان‌ها به نرم‌افزار DLP نیاز دارند؟

هنگامی‌که سازمان‌های تجاری با از دست دادن داده‌های حساس و سایر اشکال اطلاعات سازمانی مواجه می‌شوند، زیان‌های مالی بزرگ و آسیب‌های اعتباری را متحمل می‌شوند. شرکت‌ها در حال حاضر بسیار از این خطرات آگاه هستند و ازاین‌رو حفاظت از داده‌ها به یک امر ضروری تبدیل‌شده است، بااین‌حال بسیاری از سازمان‌ها نمی‌توانند به‌طور کامل هدف از استفاده از DLP را درک کنند. در زیر برخی از دلایل اصلی نیاز سازمان به DLP آورده شده است:

  • فناوری DLP به کارکنان فناوری اطلاعات و امنیت نمایی 360 درجه از جریان، مکان و استفاده از داده‌ها در سراسر سازمان ارائه می‌دهد. این می‌تواند اقدامات شبکه را در برابر سیاست‌های امنیتی سازمان بررسی کند و همچنین به شما امکان می‌دهد از داده‌های حساس، ازجمله اطلاعات شناسایی شخصی (PII)، داده‌های مالی، اطلاعات مشتری و… محافظت کنید.
  • هنگامی‌که از DLP استفاده می‌شود، از افشای تصادفی اطلاعات شخصی در همه دستگاه‌ها جلوگیری می‌کند. هر جا که داده‌ها وجود دارند، DLP پتانسیل نظارت بر آن را دارد و تا حد زیادی خطر از دست رفتن داده‌ها را کاهش می‌دهد.
  • کنترل فناوری‌های هوشمند برای دستیابی به انطباق در زمینهٔ های خاص ضروری است. DLP این کنترل‌ها را فراهم می‌کند و امکان جمع‌آوری و گزارش دهی معیارهای امنیتی را برای آن‌ها فراهم می‌کنند.
  • DLP الگوها و نقشه‌های به‌روزشده خط‌مشی را ارائه می‌کند که نیازمندی‌های خاص را برآورده می‌کند. به‌عبارت‌دیگر DLP به جمع‌آوری و گزارش دهی معیارها کمک می‌کند و انطباق را خودکار می‌کند.
  • DLP محافظت از داده‌های حیاتی و جلوگیری از تبلیغات منفی و از دست دادن درآمد را که قطعاً به دنبال نقض داده‌ها انجام می‌شود، ممکن می‌سازد.

 

انواع کاربردهای dlp چیست؟

ممکن است برای خیلی ها سوال باشد که کاربردهای dlp چیست و در کجا از آن استفاده شده است. ازآنجایی‌که مهاجمان راه‌های متعددی برای سرقت داده‌ها دارند، راه‌حل DLP مناسب راه‌حل‌های تشخیصی دارد که راه‌های متعددی برای افشای داده‌ها را پوشش می‌دهد. انواع کاربردهای DLP عبارت‌اند از:

  • ایمیل: با شناسایی پیام‌های ورودی و خروجی، از کسب‌وکار خود در برابر فیشینگ و مهندسی اجتماعی محافظت کنید.
  • مدیریت نقطه پایانی: برای هر دستگاهی که داده‌ها را ذخیره می‌کند، یک راه‌حل DLP نقطه پایانی داده‌ها را هنگامی‌که دستگاه‌ها به شبکه متصل هستند یا آفلاین هستند، نظارت می‌کند.
  • شبکه: انتقال داده‌ها در شبکه باید نظارت شود تا مدیران از هرگونه ناهنجاری آگاه شوند.
  • Cloud: هنگامی‌که کارمندان از خانه کار می‌کنند و به شبکه سازمانی دسترسی دارند، مدیران از ابر برای ارائه خدمات به کارکنان خانه استفاده می‌کنند. راه‌حل ابر DLP تضمین می‌کند که داده‌های ذخیره‌شده در ابر نظارت و محافظت می‌شوند.

 

DLP برای نقاط پایانی یا Endpoint Security

Endpoint Security (یا) Endpoint Protection به تکنیک محافظت از یک شبکه تجاری در هنگام دسترسی به دستگاه‌های راه دور مانند لپ‌تاپ، تبلت، تلفن‌های هوشمند یا سایر دستگاه‌های بی‌سیم اشاره دارد. این یعنی Endpoint Security با نظارت بر وضعیت، فعالیت‌ها و نرم‌افزار سروکار دارد. نرم‌افزار حفاظت نقطه پایانی بر روی تمامی دستگاه‌های نقطه پایانی و تمامی سرورهای شبکه نصب می‌شود.

با گسترش دستگاه‌های تلفن همراه مانند گوشی‌های هوشمند، تبلت ها، نوت بوک ها، لپ‌تاپ‌ها و غیره، تعداد دستگاه‌هایی که به سرقت رفته یا گم‌شده‌اند نیز افزایش‌یافته است. این حوادث درنهایت نشان‌دهنده از دست دادن عظیم داده‌های حساس برای شرکت‌ها است که به کارمندان آن‌ها اجازه می‌دهد دستگاه‌های تلفن همراه خود را وارد شرکت خود کنند.

این مشکل زمانی قابل‌حل است که شرکت‌ها تصمیم بگیرند داده‌های سازمانی موجود در دستگاه‌های تلفن همراه کارمندان خود را به‌گونه‌ای ایمن کنند که حتی اگر دستگاه به دست شخص دیگر بیفتد، داده‌ها باید همچنان ایمن باشند؛ بنابراین، این فرآیند ایمن‌سازی نقاط پایانی سازمانی امنیت نقطه پایانی نامیده می‌شود.

برای محافظت مؤثر از داده‌های کارکنان و مشتریان، نرم‌افزار Comodo MyDLP توسعه داده‌شده است. این نرم‌افزار یک راح حل DLP همه‌جانبه برای محافظت از نقاط پایانی یا دیوایس های مختلف است که کارهای زیر را نجات می‌دهد.

  • هرگونه جریان داده شامل شماره شماره کارت اعتباری یا هرگونه اطلاعات حساس را مسدود می‌کند.
  • به مشتریان اجازه می‌دهد تا با خیال راحت و راحت اطلاعات مالی و شخصی خود را به اشتراک بگذارند.
  • از نشت داده‌های حساس از طریق دستگاه‌های نقطه پایانی یا اتصالات شبکه جلوگیری می‌کند.
  • امنیت داده‌ها را برای نامه، چاپگرها، دستگاه‌های قابل جابجایی، وب و موارد دیگر فراهم می‌کند.
  • شما فقط یک بار MyDLP را با فایل‌های خصوصی خود آموزش می‌دهید و MyDLP برای همیشه از آن‌ها محافظت می‌کند. هیچ‌کس نمی‌تواند آن‌ها را به خارج از شبکه شما منتقل کند.

 

نتیجه‌گیری

تا به اینجا ما به سؤال اینکه dlp چیست و چگونه کار می‌کند پاسخ جامعی دادیم. این ابزار یک ضرورت آشکار برای هر سازمانی است که داده‌های خود را از طریق شبکه، ایمیل و… در اختیار کاربران قرار می‌دهد. امروزه استفاده از dlp بسیار رایج است و اغلب سازمان‌های پیشرفته و حرفه‌ای از آن استفاده می‌کنند. امیدوارم که مقاله ما موردتوجه شما قرارگرفته باشد.

کامل بهرامی

کامل بهرامی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار از دانشگاه ارومیه است. به حوزه کامپیوتر، برنامه‌نویسی و فناوری اطلاعات علاقه‌مند‌ است و هم اکنون به عنوان عضو تیم سئو و مدیر تیم نویسنده‌های مکتب خونه در این مجموعه فعالیت می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا