مهندسی

راهنمای انتخاب آزمون آماری مناسب در spss

انتخاب آزمون آماری مناسب در spss برای تجزیه و تحلیل داده‌های تحقیقاتی، دارای قواعد و شرایط خاصی است که انتخاب نادرست آن می‌تواند نتایج تحقیق را با چالش مواجه کند. زمانی که افراد قصد تحلیل یک سری داده را دارند، یکی از اولین سوال‌هایی که با آن مواجه می‌شوند، این است که از چه روشی برای تحلیل داده‌ها استفاده کنند. برای انتخاب آزمون مناسب عوامل مختلفی از جمله اهداف تحقیق، نوع داده‌ها و نوع تحلیل باید مورد بررسی قرار بگیرند. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری در رابطه با نحوه انتخاب آزمون آماری مناسب در نرم افزار spss به دست آورید، تا انتها همراه ما باشید.

آزمون‌ آماری مناسب در spss را بر چه اساسی انتخاب می‌کنند؟

انتخاب آزمون آماری مناسب فرایندی است که نیاز به بررسی و توجه به یک سری عوامل دارد. از آنجایی که تعداد آزمون‌ها برای تحلیل آماری زیاد است، بدون مشخص کردن فاکتورهایی که در ادامه مطرح خواهیم کرد، امکان انتخاب آزمون مناسب را نخواهید داشت.

کاملترین مرجع آموزش نرم افزار SPSS در ایران

 

با درک درست از نوع داده‌ها در SPSS، توزیع آن‌ها، تعداد گروه‌ها، نوع فرضیات، اندازه نمونه، طراحی تحقیق و هدف تحقیق، می‌توان آزمون مناسبی را انتخاب کرد که به نتایج دقیق و معتبر منجر شود

1. نوع داده‌ها

اولین مرحله برای انتخاب آزمون آماری مناسب، مشخص کردن نوع داده‌ها است. در حالت کلی، داده‌ها را می‌توان به دو دسته کمی و کیفی تقسیم کرد.

  • کمی: داده‌های کمی به صورت عددی هستند و می‌توان آن‌ها را اندازه‌گیری کرد. مثل قد، وزن، دما و نمرات. این نوع داده به دو دسته داده‌های پیوسته و گسسته تقسیم می‌شود. به داده‌هایی که به روش اندازه‌گیری به دست آمده باشند، پیوسته و به داده‌هایی که از طریق شمارش حاصل شوند، داده‌های گسسته می‌گویند.
  • کیفی: دسته دیگر از داده‌ها، داده‌های کیفی هستند که به صورت اسامی تعیین می‌شوند؛ مثل محل تولد، گروه خونی، جنسیت و رنگ چشم. این متغیرها معمولا به صورت متن یا یک عبارت ثبت می‌شوند و نمی‌توان محاسبات بر روی آن‌ها انجام داد.

پیشنهاد مطالعه: آموزش نحوه کار با داده های گمشده در SPSS

2. توزیع داده‌ها

توزیع داده‌ها ابزاری است که به محققان کمک می‌کند تا درک بهتری از داده‌ها و ویژگی‌های آن‌ها پیدا کنند. شناخت نوع توزیع می‌تواند در انتخاب آزمون‌ آماری مناسب و تفسیر نتایج تأثیرگذار باشد. در نرم افزار spss توزیع داده‌ها به دو شکل نرمال و غیرنرمال انجام می‌گیرد که برای انتخاب آزمون مناسب باید آن را مشخص نمایید.

توزیع داده‌ها

3. مشخص کردن تعداد گروه‌ها برای انتخاب آزمون آماری مناسب

تعداد گروه‌ها یا نمونه‌هایی که قرار است مقایسه شوند نیز در انتخاب آزمون تاثیرگذار هستند. با توجه به تعداد گروه‌ها می‌توان یکی از آزمون‌های زیر را انتخاب کرد.

  • دو گروه مستقل: در این حالت می‌توان از آزمون تی مستقل در spss استفاده کرد. برای مثال، مقایسه میانگین نمرات دو گروه دانش آموز (یک گروه دختر و یک گروه پسر) با این آزمون انجام می‌گیرد.
  • دو گروه وابسته: در این نوع گروه، داده‌ها مربوط به دو گروه مرتبط به یکدیگر هستند. برای مثال، مقایسه نمرات یک گروه از دانش آموزان قبل و بعد از دوره آموزشی با آزمون t جفت شده قابل انجام است.
  • بیش از یک گروه: برای مقایسه میانگین چندین گروه می‌توان از ANOVA (تحلیل واریانس) استفاده کرد. برای مثال، اگر بخواهید تأثیر سه نوع روش آموزشی مختلف را بر نمرات دانش‌آموزان مقایسه کنید، ANOVA گزینه مناسبی خواهد بود.

4. هدف تحقیق

عامل دیگری که انتخاب آزمون مناسب در SPSS تاثیر می‌گذارد، هدف تحقیق و سوالات مطرح شده در آن است. در صورتی که به دنبال مقایسه یک یا چند گروه با یکدیگر هستید، باید به سراغ آزمون‌های مقایسه‌ای بروید؛ اما اگر می‌خواهید رابطه بین دو متغیر را بررسی کنید، آزمون‌های همبستگی یا رگرسیون گزینه مناسبی خواهند بود.

آموزش کاربردی نرم افزار SPSS

 

در کنار این 4 عامل، عوامل دیگری مثل نوع فرضیات و اندازه نمونه هم در انتخاب آزمون تاثیر دارند؛ بنابراین در قدم اول سعی کنید تک به تک این موارد را مشخص کنید تا در هنگام انتخاب آزمون دچار سردرگمی نشوید.

آشنایی با انواع آزمون‌های آماری در نرم افزار spss

آزمون‌هایی که برای تحلیل داده‌ها وجود دارد را با توجه به هدف می‌توان به آزمون‌های توصیفی، استنباطی، همبستگی، اکتشافی، پیش‌بینی و عِلّی تقسیم کرد. در ادامه هر کدام از این موارد را بررسی خواهیم کرد تا تصمیم بهتری برای انتخاب آزمون آماری مناسب در spss بگیرید.

پیشنهاد مطالعه: آموزش محاسبه ضریب تغییرات در SPSS به زبان ساده

1. انواع آزمون‌های استنباطی (Inferential Statistical Analysis)

در این آزمون، تحلیل‌گر به دنبال کشف الگوهای آماری و تصمیم‌گیری درباره ویژگی‌های جمعیت از طریق بررسی داده‌های نمونه است. آزمون استنباطی به دو دسته کلی، پارامتریک و ناپارامتریک تقسیم می‌شود؛ هر کدام از آزمون های آماری پارامتریک و ناپارامتریک نیز دارای دسته‌بندی‌های مختلفی هستند که در ادامه آن‌ها را بررسی خواهیم کرد.

انواع آزمون‌های استنباطی

آزمون‌های پارامتریک

آزمون‌های نسبی زمانی به کار می‌روند که داده‌های مورد بررسی از یک توزیع نرمال پیروی کنند و متغیرها دارای مقیاس‌دهی فاصله‌ای یا نسبی باشند.

انواع آزمون پارامتریک کاربرد
آزمون t مستقل برای آزمون‌هایی که هدف آن‌ها مقایسه گروه‌های دوتایی با یکدیگر است، کاربرد دارد. مثل مقایسه مردان و زنان.
آزمون t تک نمونه برای آزمون فرض پیرامون میانگین یک جامعه به کار می‌رود.
آزمون t وابسته این آزمون برای بررسی دو حالت یا متغیر از جامعه آماری کاربرد دارد.
تحلیل واریانس (ANOVA) این آزمون برای مقایسه میانگین بیش از دو گروه استفاده می‌شود.
آزمون t-test welch این آزمون برای بررسی دو گروه مستقل به کار می‌رود و اصل بر این است که واریانس دو گروه با هم برابر نباشد.
تحلیل واریانس چندعاملی (MANOVA) برای بررسی تفاوت بین میانگین گروهی با چند حالت به کار می‌رود.
رگرسیون (Regression) برای بررسی رابطه بین یک متغیر وابسته و یک یا چند متغیر مستقل استفاده می‌شود. مثل بررسی رابطه بین ساعات مطالعه و نمرات دانش‌آموزان یا رابطه بین وزن و قد.

آشنایی با آزمون‌های ناپارامتریک برای انتخاب آزمون آماری مناسب در spss

آزمون‌های ناپارامتریک برای داده‌هایی با مقیاس‌های اسمی و رتبه‌ای و داده‌هایی که از توزیع نرمال پیروی نمی‌کنند، مناسب هستند. در جدول زیر برخی از مهمترین انواع این آزمون را می‌توانید مشاهده کنید.

انواع آزمون ناپارامتریک کاربرد
من ویتنی (Mann-Whitney U Test) این آزمون برای مقایسه دو گروه مستقل از داده‌های غیر نرمال استفاده می‌شود. مثل مقایسه نمرات رضایت‌مندی مشتریان در دو فروشگاه مختلف.
ویلکاکسون (Wilcoxon Signed-Rank Test) مقایسه دو گروه وابسته (جفت شده) از داده‌های غیر نرمال استفاده می‌شود. مثل مقایسه تغییرات در سطح استرس افراد قبل و بعد از یک دوره مدیتیشن.
کروسکال والیس (Kruskal-Wallis Test) این آزمون ناپارامتری برای مقایسه میانگین رتبه‌های بیش از دو گروه مستقل استفاده می‌شود.مثل مقایسه نمرات رضایت‌مندی از سه روش درمانی مختلف.
فریدمن (Friedman Test) برای مقایسه چندین گروه وابسته (جفت‌شده) به کار می‌رود. مثل مقایسه نتایج یک گروه از افراد در سه موقعیت زمانی مختلف (قبل، حین و بعد از یک درمان).

2. آزمون‌های توصیفی (Descriptive Statistical Analysis)

نوع دیگری از آزمون آماری مناسب در SPSS که کاربرد گسترده‌ای دارد، تحلیل آماری توصیفی است. هدف این نوع تحلیل، توصیف و ارائه یک تصویر کلی از داده‌ها است تا بتوان الگوها، میانگین‌ها، پراکندگی‌ها و ویژگی‌های اصلی داده‌ها را بهتر درک کرد. تحلیل توصیفی به ما کمک می‌کند تا بدون نیاز به نتیجه‌گیری، اطلاعات اولیه و مهم درباره مجموعه داده‌های مورد نظر به دست آوریم. این نوع تحلیل معمولاً در آغاز فرایند تحلیل آماری استفاده می‌شود تا یک دید کلی از داده‌ها به وجود آید.

آموزش طراحی پژوهش علمی و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS و R

 

در جدول زیر می‌توانید انواع آزمون های آماری با مثال را به همراه کاربرد آن‌ها مشاهده نمایید.

انواع داده توصیفی کاربرد
میانگین (Mean) محاسبه میانگین داده‌ها
میانه (Median) مقدار میانه داده‌ها را مشخص می‌کند و نشان می‌دهد نیمی از داده‌ها در بالا و نیمی در پایین‌تر از این مقدار قرار گرفته‌اند.
نما (Mode) داده‌هایی که بیشتر از همه تکرار می‌شود و برای طبقه‌بندی داده‌ها مهم را نشان می‌دهد.
دامنه (Range) تفاوت بین بیشترین و کمترین مقدار داده‌ها را نشان می‌دهد.
واریانس (Variance) میزان پراکندگی داده‌ها از میانگین را نشان می‌دهد و تفاوت هر مقدار با میانگین را اندازه‌گیری می‌کند.
انحراف معیار (Standard Deviation) نشان‌دهنده میزان پراکندگی داده‌ها از میانگین به طور متوسط است.

3. پیش‌بینی (Predictive Analysis)

دسته دیگری از آزمون‌ها که شناخت آن‌ها کمک می‌کند تا آزمون آماری مناسب در spss را انتخاب کنید، آزمون‌های پیش‌بینی هستند. این آزمون‌ها روند تغییر یک یا چند متغیر را بر اساس یک یا چند متغیر دیگر پیش‌بینی می‌کنند. این آزمون‌ها به مدل‌سازی روابط بین متغیرها کمک می‌کنند و در بسیاری از حوزه‌ها نظیر علوم اجتماعی، اقتصاد، مهندسی و مدیریت کاربرد دارند.

در جدول زیر، انواع مهم آزمون‌های پیش‌بینی و توضیحات مربوط به هر کدام آورده شده است:

انواع آزمون پیش‌بینی کاربرد
رگرسیون خطی (Linear Regression) رابطه بین یک متغیر وابسته (پیوسته) و یک یا چند متغیر مستقل (پیوسته یا طبقه‌ای) را به صورت خطی بررسی می‌کند.
رگرسیون چندگانه (Multiple Regression) رابطه بین یک متغیر وابسته و چندین متغیر مستقل را بررسی می‌کند.
تحلیل ممیزی (Discriminant Analysis) مشخص می‌کند که پیش‌بینی به کدام دسته از چند دسته طبقه‌بندی شده تعلق دارد.
شبکه‌های عصبی (Neural Networks) این آزمون با الهام گرفتن از شبکه‌های عصبی، برای پیش‌بینی الگوهای پیچیده استفاده می‌کند.
درخت تصمیم (Decision Tree) برای پیش‌بینی یک متغیر وابسته بر اساس قواعدی که در مراحل مختلف داده‌ها را تقسیم می‌کند، استفاده می‌شود.

4. آزمون‌های همبستگی (Correlation Statistical Analysis)

آزمون دیگری که برای شناسایی آزمون آماری مناسب در spss بهتر است یاد بگیرید، آزمون‌های همبستگی است. این آزمون‌ها برای بررسی و سنجش میزان و نوع ارتباط بین دو یا چند متغیر به کار می‌روند. برای مثال این آزمون برای مشخص کردن رابطه بین قد و وزن افراد یا بین میزان مطالعه و نمرات امتحانی استفاده می‌شود.

آزمون‌های همبستگی

در جدول انواع آزمون های آماری همبستگی و کاربردهای این آزمون را آورده‌ایم تا اطلاعات کاملی در این زمینه داشته باشید.

انواع آزمون همبستگی کاربرد
ضریب همبستگی پیرسون (Pearson) برای داده‌های نرمال کاربرد دارد و همبستگی بین دو متغیر پیوسته را بررسی می‌کند. مثل بررسی رابطه بین قد و وزن افراد.
همبستگی اسپیرمن (Spearman) برای داده‌های رتبه‌ای یا غیر نرمال به کار می‌رود. مثل بررسی رابطه بین رتبه‌های آزمون و رتبه‌بندی عملکرد شغلی.
ضریب همبستگی کندال (Kendall) برای داده‌های رتبه‌ای استفاده می‌شود و نسبت به اسپیرمن دقت بیشتری در برخی شرایط دارد. مثل بررسی رابطه بین رتبه‌های دو متغیر طبقه‌بندی شده.

5. آزمون‌های اکتشافی (Exploratory Data Analysis)

تحلیل اکتشافی داده‌ها یا EDA، از مهمترین مراحل در تحلیل آماری است که الگوها، روابط، ناهنجاری‌ها و ویژگی‌های اساسی داده‌ها را بدون استفاده از فرضیات مشخص می‌کند. این نوع تحلیل به پژوهشگران کمک می‌کند تا قبل از انجام آزمون‌های پیچیده‌ و فرضیه محور، درکی جامعی از داده‌ها پیدا کنند و راه را برای آزمون فرض در SPSS و سایر نرم‌افزارهای آماری هموار کنند.

آموزش پردازش و تحلیل داده با نرم‌افزار spss

 

در تحلیل اکتشافی، داده‌ها هیچ فرض آماری مشخصی بر داده‌ها اعمال نمی‌شود و هدف آن کشف ویژگی‌های داده‌ها و روابط احتمالی است. این آزمون شامل چندین تکنیک برای برسی داده‌ها است که در ادامه به برخی از مهمترین آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

  • بررسی روابط بین متغیرها: بررسی روابط بین متغیرهای مختلف به تحلیل‌گران کمک می‌کند تا به فرضیه‌های اولیه دست یافته و عوامل تاثیرگذار بر یکدیگر را پیدا کنند.
  • بررسی پرسشنامه‌ها: در بسیاری از پژوهش‌ها، داده‌ها از طریق پرسشنامه‌ها جمع‌آوری می‌شوند. در این موارد، تحلیل اکتشافی به بررسی کیفیت پرسشنامه و اطمینان از عدم وجود خطاهای ساختاری یا سوالات غیرمرتبط کمک می‌کند.
  • خلاصه‌های آماری: اولین قدم در تحلیل اکتشافی، بررسی خلاصه‌های آماری است که شامل محاسبه میانگین، میانه، انحراف معیار و دیگر معیارهای مرکزی و پراکندگی می‌شود. این خلاصه‌ها به پژوهشگر کمک می‌کنند تا تصویری کلی از توزیع داده‌ها و پراکندگی آن‌ها داشته باشد.

پیشنهاد مطالعه: آموزش میانگین گرفتن در SPSS به زبان ساده

جمع‌بندی

در این نوشته سعی کردیم اطلاعاتی را در رابطه با انتخاب آزمون آماری مناسب در spss را با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم. موضوعاتی که مطرح کردیم، تنها بخشی از موارد مربوط به انتخاب آزمون بود و مواردی دیگری همچون آماره آزمون، توان آزمون در spss و بسیاری از مباحث نیاز به یادگیری دارند. برای اینکه با نحوه انتخاب آزمون مناسب آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنیم آزمون های آماری pdf را تهیه کرده و آن‌ها را تحلیل نمایید.

SPSS را به صورت حرفه‌ای یاد بگیرید

مکتب خونه برای کمک به افرادی که به دنبال یادگیری SPSS و انجام تحلیل‌های آماری هستند، دوره‌های مقدماتی تا پیشرفته آموزش SPSS را با همکاری اساتید برجسته کشور برگزار می‌کند. با شرکت در این دوره‌ها، در کنار یادگیری نحوه کار با نرم افزار spss و تکنیک‌های آن، روش انتخاب آزمون آماری مناسب در spss را نیز یاد خواهید گرفت. در طول دوره می‌توانید سوالات خود را به صورت مستقیم از استاد بپرسید و به همه مباحث تسلط پیدا کنید. این دوره‌ها دارای مدرک معتبر هستند و بعد از پایان دوره، امکان دریافت آن وجود دارد.

کامل بهرامی

کامل بهرامی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار از دانشگاه ارومیه است. به حوزه کامپیوتر، برنامه‌نویسی و هوش مصنوعی علاقه‌مند‌ است و هم اکنون به عنوان عضو تیم سئو و مدیر تیم نویسنده‌های مکتب خونه در این مجموعه فعالیت می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا