مهندسی

هوش مصنوعی در رباتیک

هوش مصنوعی چیست؟

هوش مصنوعی به عنوان یک علم میان رشته‌ای، شاخه‌ای از علم کامپیوتر است که به بررسی رفتار هوشمندانه در انسان‌ها، حیوانات و ماشین‌ها می‌پردازد و در تلاش است راه‌هایی پیدا کند که این رفتارها، بتوانند به شکل یک محصول، مهندسی شوند. هوش مصنوعی یکی از مهیج‌ترین چالش‌هایی است که بشر تاکنون درگیر آن شده‌است.

دو افسانه زیان‌بار درباره هوش مصنوعی وجود دارد که میان مردم در گردش است.

اولین افسانه این ادعاست که هوش مصنوعی شکست خورده‌است. حتی برخی از مردم گمان می‌کنند که هوش مصنوعی اصلاً امکان ندارد. این افسانه اشتباهی دردناک است چرا که هوش مصنوعی، در تولید جریانی پیوسته از فناوری‌های موفق که روش زندگی ما را دگرگون ساخته‌اند، کارا بوده‌است.

افسانه دوم این تصور است که هوش مصنوعی، زمانی که موفق شود به اهدافش برسد، آدمی را به بردگی در برابر نسل جدیدی از ماشین‌های قدرتمند خواهد کشید. این چشم‌انداز تنگ نظرانه نیز اشتباه است زیرا هوش مصنوعی ثابت کرده‌است که یک فناوری آشکارا بی‌خطر است.

 

کاربرد هوش مصنوعی

هوش مصنوعی می‌تواند درکی علمی از سخت‌ترین پرسش‌هایی که ما تاکنون درباره خودمان و جهان اطرافمان داشته‌ایم، ارائه کند. این پدیده مهم‌ترین فناوری همه منظوره عصرفعلی است. مدیران، هوش مصنوعی را نوعی فناوری کلیدی ساختارشکن می‌دانند. کارمندان به عنوان یک عامل ویران‌کننده شغل به آن نگاه‌ می‌کنند و مشاوران از آن به عنوان راه حلی همه جانبه یاد می‌کنند. تحقیقات نشان داده است که امروز ۲۵ تا ۳۰ درصد از شرکت‌های بزرگ آمریکایی از هوش مصنوعی استفاده می‌کنند.

مقاله پییشنهادی : آموزش هوش مصنوعی با نرم‌افزار متلب
برنامه‌نویسی وب را از کجا شروع کنیم؟

به عنوان مثال، شرکت‌هایی که بیشترین میزان داده را دارند، یعنی پلتفرم‌های آنلاین، شرکت‌های خدمات مالی، مخابرات و ….

نسخه‌های مختلف هوش مصنوعی از رویکردهای معنایی برای درک زبان و از رویکردهای قاعده محور برای تصمیم‌های ساده استفاده می‌کنند. بنابراین هوش مصنوعی در کسب و کارها برای اهداف متفاوتی به‌ کار گرفته می‌شود. رایج‌ترین دلیل استفاده از هوش مصنوعی، بهبود تصمیمات، ارتقای فرآیندهای عملیاتی و بهبود خدمات و محصولات است.

 

رباتیک

مشابه کاری که هوش مصنوعی انجام می‌دهد. علم رباتیک نیز شاخه‌ای از علم و مهندسی است که به طراحی، ساخت، راه‌اندازی و استفاده از ربات‌ها می‌پردازد و هدف آن ساخت تجهیزات و ربات‌های پیشرفته، برای راحت‌تر کردن زندگی انسان در بخش‌های مختلف است.
ربات‌ها با پیشرفت تکنولوژی پیوسته کامل‌تر، سریع‌تر، دقیق‌تر و مطمئن‌تر می‌شوند. در گذشته، ربات‌هایی جهت کار در صنایع مختلف استفاده می‌شد که فرآیندهای تکراری، سنگین و خسته‌کننده را انجام بدهند؛ اما امروزه بشر در جستجوی راهی برای استفاده از ربات‌ها در زندگی روزمره و کارهای کوچک و ساده‌اش است.

بنابراین، ربات‌ نیاز به داشتن نوعی هوش و قدرت برنامه‌ریزی و تحلیل فرآیندی که قرار است انجام دهد باشد. به عنوان مثال، رباتی که قرار است از زمینی با موانع زیاد عبور کند، ابتدا باید مانع را از سر راه خود بردارد. سپس به راه خود ادامه دهد یا اینکه تشخیص دهد ساده‌تر است که از کدام مسیر عبور کند. اگر ربات از هوش مصنوعی بالایی برخوردار باشد، در چنین مواقعی بدون دخالت انسان، بهترین راه را انتخاب کند و عملکرد مطلوبی خواهد داشت. در طراحی ربات‌ها، تمام دستورالعمل‌ها و راه‌حل‌ها به ربات داده می‌شود، برای این‌که ربات تشخیص دهد کدام راه‌حل بهتر است باید از هوش مصنوعی استفاده کند.

مقاله پییشنهادی : آموزش برنامه‌نویسی میکروکنترلر ARM
برنامه‌نویسی وب را از کجا شروع کنیم؟

 

کاربردهای هوش مصنوعی در رباتیک چیست؟

همانطور که گفتیم هوش مصنوعی در رباتیک در ساخت ربات‌های هوشمند کاربرد دارد. علاوه بر ربات‌های هوشمند، هوش مصنوعی در موارد زیر نیز نقش پررنگی دارد:

۱) اسمبلی

هوش مصنوعی زمانی که با سیستم های بینایی پیشرفته ترکیب می‌شود، ابزاری بسیار مفید در کاربردهای اسمبلی رباتیک می‌باشد. هوش مصنوعی می تواند با استفاده از قابلیت‌های تصحیح سازی در زمان جاری بسیار مفید واقع شود، که به ویژه در بخش های پیچیده تولید، مانند هوافضا بسیار مثمر ثمر خواهد بود.

۲)بسته بندی

بسته بندی رباتیک برای کاربردهای مکرر هوش مصنوعی به منظور تسریع، کاهش هزینه و کار دقیق تر استفاده می‌شود. هوش مصنوعی به صرفه جویی در حرکات خاص یک سیستم رباتیک کمک کرده در حالی که مرتباً آنها را به طور خودکار نیز اصلاح می کند، این امر باعث می‌شود نصب و جابجایی سیستم های رباتیک به اندازه کافی برای هر شخصی آسان باشد.

۳) خدمات مشتری

اکنون از ربات‌ها برای کاربردهایی چون خدمات مشتری در فروشگاه‌های خرده فروشی و هتل‌ها در سراسر جهان استفاده می‌شوند. بسیاری از این ربات‌ها توانایی پردازش زبان طبیعی هوش مصنوعی را برای تعامل با مشتریان به روش خود انسان‌ها به کار می‌گیرند. هرچه این سیستم‌ها با انسان‌ها بیشتر ارتباط برقرار کنند، بیشتر یاد می گیرند.

۴) سیستم‌های منبع باز

امروزه، تعداد انگشت شماری از سیستم‌های رباتیک به عنوان سیستم های منبع باز با قابلیت هوش مصنوعی به فروش می رسند. به این ترتیب، کاربران می‌توانند بر اساس کاربرد خاص خود مانند کشاورزی در مقیاس کم، به ربات‌های خود آموزش دهند که کارهای سفارشی را چگونه انجام دهند. همگرایی رباتیک‌های منبع باز و هوش مصنوعی می تواند روند فوق‌العاده‌ای در آینده ربات‌های هوش مصنوعی داشته باشد. هنگام کار این دو با هم، ربا‌ت‌هایی باهوش‌تر، دقیق‌تر و پرکاربردتر خواهیم داشت. هوش مصنوعی هنوز به پتانسیل کامل خود نزدیک نشده ، اما با پیشرفت هر روزه‌اش مطمئنا در زمینه رباتیک نیز پیشرفت عظیمی پدیدار خواهد شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا