برنامه نویسی و IT

آموزش استایل دهی به صفحات وب با CSS– قسمت صفر

آموزش استایل دهی با CSS

CSS یک زبان جهت استایل دهی به صفحات وب می‌باشد. در واقع با استفاده از این زبان می توان استایل‌های مختلفی را به تگ‌های html در صفحه اضافه کرد و صفحات جذابی را طراحی کرد. در ادامه با مبحث استایل دهی با css آشنا خواهیم شد.

علاوه بر این،آموزش css این امکان را به شما می‌دهد تا بتوانید به صورت ریسپانسیو (responsive) طراحی کنید و بدین معنا که تو سایزها و دستگاه‌های مختلف نمایش درستی از سایت را داشته باشید. تمامی سایت‌هایی که مشاهده می‌کنید، دو عنصر اصلی html و css را دارند. 

 

ویدیو پییشنهادی : آموزش طراحی وب سایت (Front-End)
آموزش طراحی وب سایت (Front-End)

 

شما با استفاده از نام المان، نام کلاس و یا نام آی دی می‌توانید استایل دهی کنید. قالب کلی پیاده‌سازی css به صورت زیر کلید مقدار است یعنی شما به یک ویژگی با استفاده : مقدار می‌دهید. مثال زیر را مشاهده کنید:

 

p {
    color: red;
    text-align: center;
 }

 

در اینجا به المان p دو ویژگی رنگ و تراز متن مقدار دهی شده است. برای جداسازی هر کلید مقدار از نقطه ویرگول (;) استفاده می شود. شما هر تعداد که نیاز داشته باشید، می‌تواند به یک المان ویژگی‌های استایل را بدهید. ویژگی اول که color می‌باشد برای تغییر رنگ متن یک المان استفاده می‌شود و ویژگی دوم که text-align می‌باشد که تراز متن را تغییر می دهد (در اینجا متن را وسط قرار می دهد).

برای اجرای یک فایل css تنها کافیست تا یک فایل html بسازید و با توجه به انواع تعاریف و استفاده از css، از آن در داخل فایل html استفاده کنید. در رابطه با html و المان‌های آن در این مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.

 

 

اولین مبحث در رابطه با آموزش CSS را با نحوه اجرای یک فایل CSS شروع می‌کنیم.

نحوة اجرای یک فایل CSS

اجرای یک فایل CSS بسیار ساده است. تنها کاری که کافیست تا انجام دهید این می‌باشد تا در یک فایل با پسوند .css، کدهای خود را بنویسد. سپس فایل مورد خود را در داخل فایل html تعریف کنید، سپس با اجرای فایل html، استایل های تعریف شده برای فایل مورد نظر را در داخل صفحة باز شده در مرورگر می توانید مشاهده کنید.

برای نوشتن دستورات CSS می‌توانید در یک نوت پد و یا با استفاده از IDE های موجود (محیط برنامه‌نویسی) همچون phpStorm، pycharm، Visual Studio Code و یا بسیاری از محیط‌های برنامه‌نویسی دیگر استفاده کنید.

ما در اینجا از Visual Studio Code جهت کدنویسی استفاده می‌کنیم. این محیط برای تمامی سیستم‌ عامل‌های ویندوز، مک و لینوکس قابل استفاده می‌باشد. اکنون برای مشاهدة طریقة ساخت یک فایل css به مثال زیر توجه کنید. کد css زیر را در نظر بگیرید:

 

body {
  background-color: linen;
}

h1 {
  color: maroon;
  margin-left: 40px;
}

نوشتن کد css در داخل یک نوت پد و ذخیره و اجرای آن

یک فایل جدید با استفاده از نوت پد ایجاد کنید. کد مورد نظر را در آن قرار دهید. سپس آن را به صورت زیر ذخیره کنید.

 

 

پسوند فایل مورد نظر همانطور که مشاهده می‌کنید، css می‌باشد. توجه کنید که حالت encoding برای فایل مورد نظر بر روی UTF-8 باشد. این فرمت برای اجرای فایل‌های css فرمت شناخته شده و مناسب تری نسبت به سایر فرمت‌های موجود می‌باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با فرمت‌های مختلفی که برای encoding وجود دارد به این لینک مراجعه نمایید.

پس از ذخیرة فایل مورد نظر، زمانی که آن را اجرا کنید، بر روی مرورگر باز می‌شود. اگر برای اولین بار می‌باشد که این فرمت را در سیستم عامل خود ذخیره می‌کنید، ممکن است نیاز باشد تا نرم افزاری را جهت باز کردن فایل مورد نظر انتخاب کنید. پس از انتخاب نرم افزار مورد نظر (مرورگر)، فایل مورد نظر در مرورگر باز خواهد شد.

نوشتن کد css در داخل محیط Visual Studio Code و ذخیره و اجرای آن

پس از نصب و فعال‌سازی نرم افزار Visual Studio Code، آن را اجرا کنید. پس از اجرای نرم افزار یک فایل جدید ایجاد کنید (در صورتی که برای ساخت فایل، نیاز به فولدر داشت، یک فولدر برای فایل مورد نظر نیز ایجاد کنید.) با استفاده از تب file و اجرای new file یک فایل جدید بسازید و سپس کد مورد نظر را در فایل مورد نظر قرار دهید.

سپس همانند نوت پد نیاز است تا فایل مورد نظر را در فرمت css ذخیره کنید. با استفاده از کلید میانبر crtl+s و همچین از طریق تب file و انتخاب گزینة save می‌توانید فایل مورد نظر را در فرمت css ذخیره کنید.

پس از ذخیرة فایل مورد نظر و اجرای فایل html که در آن فایل css مورد نظر تعریف شده است، می‌توانید استایل‌های تعریف شده برای کد مورد نظر را در مرورگر مشاهده نمایید.

یکی از نکات مورد توجه در رابطه با css، امکان مشاهدة تغییرات صورت گرفته در کد، تنها با بارگذاری و یا اصطلاحا refresh صفحه می‌باشد. برای مشاهدة تغییرات، کد نوشته شده را به صورت زیر تغییر می‌دهیم. ( قبل از اعمال تغییرات، جهت مشاهدة تغییرات صورت گرفته در فایل مورد نظر، پس از باز کردن فایل، آن را نبندید و صرفا آن را ذخیره نمایید.)

 

body {
  background-color: linen;
}

h1 {
  color: red;
  margin-left: 10px;
}

 

پس از اعمال تغییر در داخل کد، اکنون صفحة مورد نظر را در داخل مروگر یک بار refresh کنید. پس از انجام این عمل مشاهده می‌کنید که تغییرات اعمال شده در داخل کد قابل مشاهده می‌باشد. بدین صورت به راحتی می‌توانید هر گونه تغییراتی را که در فایل css اعمال می‌کنید را تنها با refresh به سادگی مشاهده نمایید.

استفاده از محیط‌های برنامه‌نویسی آنلاین

در صورتی که علاقه‌مندید تا از محیط های برنامه‌نویسی آنلاین استفاده کنید، سایت code pen یکی از بهترین سایت‌ها در این زمینه می‌باشد. علاوه بر این می‌توانید کد خود را نهایت ذخیره و در داخل سایت به اشتراک بگذارید تا بقیه نیز امکان استفاده از کدهای شما در پروژه‌های خود را داشته باشند.

در روش های اجرای یک فایل css ما تنها به نحوة اجرای یک فایل css خارجی و استایل دهی از طریق فایل css خارجی اشاره کردیم. برای آشنایی با انواع روش های امکان استایل دهی و استفاده از css در html بخش بعدی را مطالعه نمایید.

 

روش‌های استفاده از css در html

در تعریف و استفاده از استایل ها در CSS، سه نوع تعریف داریم:

خارجی: در این حالت شما یک فایل .css دارید که در داخل فایل html در تگ <head> آدرس مکانی که این فایل قرار گرفته است را مشخص کرده‌اید. این حالت رایج ترین مدلی استایل دهی در پروژه‌های طراحی وب می باشد. در مثال زیر در داخل تگ <head> آدرس فایل css در href تعریف شده است. در اینجا چون فایل css دقیقا کنار فایل html است، تنها کافیست تا اسم فایل css بنویسد. در حالت کلی شما باید آدرس فایل css را بنویسید.

فایل html

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="mystyle.css">
</head>
<body>

<h1>This is a heading</h1>
<p>This is a paragraph.</p>

</body>
</html>

فایل css

 

body {
  background-color: lightblue;
}

h1 {
  color: navy;
  margin-left: 20px;
}

 

داخلی: در این حالت شما در داخل تگ <head> در داخل یک فایل html، یک تگ <style> تعریف می‌کنید و در داخل این تگ استایل دهی به المان ها را خواهید کرد. به دلیل اینکه استایل ها معمولا تعداد بالایی را شامل می شوند، اینکار موجب زیاد شدن محتوای یک فایل html می شود و علاوه بر این به دلیل اینکه استایل‌ها در داخل یک فایل تعریف شده است، امکان استفاده از استایل های مشابه در فایل های html دیگر ممکن نخواهد بود.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
body {
  background-color: linen;
}

h1 {
  color: maroon;
  margin-left: 40px;
}
</style>
</head>
<body>

<h1>This is a heading</h1>
<p>This is a paragraph.</p>

</body>
</html>

درونی

این مدل در موارد خاص استفاده می شود. برای اینکار صرفا کافیست تا از ویژگی style تگ ها استفاده کنید. در این حالت استایل هایی که تعریف می شود، مخصوص همان تگی می باشد که ویژگی style برای آن تعریف شده است.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h1 style="color:blue;text-align:center;">This is a heading</h1>
<p style="color:red;">This is a paragraph.</p>

</body>
</html>

 

اگر شما هر سه حالت تعریف css را به طور همزمان به یک المان استایل دهید. ترتیب اثرگذاری استایل‌ها به صورت زیر می باشد:

  • استایل درونی بالاترین اثرگذاری را دارد و در صورت تعریف ویژگی‌های یکسان با مقادیر مختلف برای یک المان، المان مقادیر استایل درونی را در نهایت استفاده می‌کند.
  • استایل داخلی قبل از استایل درونی اثر می‌گذارد.
  • استایل خارجی نیز قبل از دو مدل قبلی اثر می‌گذارد و اولین مرحله اثرگذاری بر روی استایل‌های یک المان می باشد.

” در تمامی حالت‌های بالا، تمامی ویژگی‌های درون استایل دارای تعریف مشابهی هستند. “

با توجه به موارد بالا، حتما در زمان استفاده از مدل‌های مختلف استایل‌دهی به نحوة اثرگذاری آن‌ها در هنگام استفادهة همزمان را توجه کنید. برای درک بهتر به مثال زیر توجه کنید.

 

<head>
    <style>
    h1 {
      color: orange;
    }
    </style>
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="mystyle.css">
</head>
<body>
    <h1 style="color:blue">maktabkhooneh</h1>
</body>

فایل css خارجی

 

h1 {
  color: red
}

 

در این مثال، رنگ عبارت داخل تگ <h1>، آبی خواهد شد. در واقع بدین صورت می‌باشد که اول رنگ قرمز در داخل فایل css خارجی بر روی المان اثر می‌گذارد، سپس رنگ نارنجی برای المان <h1> که در css داخلی تعریف شده است، بر روی این ویژگی دوباره تعریف می‌شود و مقدار آن را دریافت می‌کند و سپس دوباره به دلیل تعریف ویژگی css درونی، رنگ آبی نهایتا بر روی متن داخل المان <h1> اثر می‌گذارد.

” مرورگرها نیز گاها برای المان‌ها ممکن است استایل‌های از پیش تعریف شده داشته باشند که پس از استایل خارجی آخرین اثرگذاری را بر روی استایل‌های المان‌ها می‌گذارد. “

انتخاب‌کننده‌ها (Selectors) در css

برای تعریف استایل برای یک المان در داخل یک فایل html از روش‌های مختلفی اینکار را انجام دهید. شما می‌توانید یک استایل مشخص را به تمامی یک نوع تگ تعریف شده در داخل یک فایل html بدهید و یا به طور خاص به یک المان خاص با استفاده از آی‌دی اینکار را انجام دهید. در این بخش قصد داریم تا انواع مختلف استایل دهی را با یکدیگر مشاهده کنیم. انتخاب‌کننده‌ها در داخل css به ۵ گروه تقسیم می‌شوند:

  • انتخاب‌کننده‌های ساده – Simple Selectors (انتخاب المان بر اساس نام تگ، آی‌دی و نام کلاس)
  • انتخاب‌کننده‌های ترکیبی – Combinatory Selectors (انتخاب المان‌ها بر اساس ارتباط بین آن‌ها)
  • انتخاب‌کننده‌های شبه کلاس Pseudo-Class Selectors (انتخاب المان بر اساس حالت خاصی از آن، به طور نمونه، در حالت فعال بود یک لینک)
  • انتخاب‌کننده‌های شبه المان Pseudo-Elements Selectors (انتخاب بر اساس قسمتی از یک المان، به عنوان مثال حروف اول عبارت داخل یک المان)
  • انتخاب‌کننده‌های ویژگی Attribute Selectors (انتخاب المان‌ها بر اساس ویژگی و یا مقدار ویژگی آن‌ها)

انتخاب‌کننده‌های ساده

انتخاب‌کننده‌های ساده به سه مدل انتخاب بر اساس نام المان، آی دی و نام کلاس می‌توانند عمل کنند. برای انتخاب بر اساس نام المان، تنها کافیست تا تگ مورد نظر را در داخل فایل css قرار دهید و به آن مقدار دهی کنید. (برای حالت استایل دهی در حالت داخلی نیز می‎توانید به همین شکل عمل کنید.)

 

p {
  text-align: center;
  color: red;
}

 

اگر قصد داشته باشید تا به المانی بر اساس نام آی دی آن استایل دهی کنید، نیاز است تا نام آی دی تگ مورد نظر همراه با # را در داخل فایل css تعریف کنید. (برای حالت استایل دهی در حالت داخلی نیز می‎توانید به همین شکل عمل کنید.)

 

#para1 {
  text-align: center;
  color: red;
}

 

در حالت استفاده از آی دی، توجه کنید که برای هر المان در داخل فایل html، المان‌ها نمی‌توانند آی دی تکراری دریافت کنند.

استایل دهی با استفاده از نام کلاس

در حالت آخر نیز استایل دهی با استفاده از نام کلاس می‌باشد. این روش مرسوم ترین مدل برای استایل دهی به المان ‌ها با استایل یکسان در داخل یک فایل html می‌باشد. برای این کار تنها کافیست تا نام کلاس را همراه با . در داخل فایل css تعریف کنید. (برای حالت استایل دهی در حالت داخلی نیز می‎توانید به همین شکل عمل کنید.)

 

.center {
  text-align: center;
  color: red;
}

 

در حالت دیگری از استفاده از کلاس‌ها، در صورتی که چندین نوع المان دارای کلاس با نام یکسان می‌باشد، مقادیری را تنها برای یک المان خاص در داخل کلاس تعریف کنید. برای اینکار تنها کافیست قبل از به کار گرفتن نام کلاس و قبل از . ، از نام المان مورد نظر استفاده کنید.

 

p.center {
  text-align: center;
  color: red;
}

کلاس center

در این حالت تنها المان‌های تگ <p> که دارای کلاس center می‌باشند، مقادیر تعریفی بالا، داده می‌شود. به طور مثال در حالت مثال پایین، استایل بالا تنها در تگ <p> اعمال خواهد شد.

 

<body>
    <h1 class="center large">>maktabkhooneh</h1>
    <p class="center large">This paragraph refers to two classes.</p>
</body>

 

دو حالت دیگر نیز وجود دارد که شما می‌توانید استایل دهی کنید. یک حالت با استفاده * می‌باشد. با استفاده از این نماد، شما می‌توانید استایل‌های مشخصی را به کل صفحه (تگ body) و به تمامی المان‌ها اعمال کنید.

 

* {
  text-align: center;
  color: blue;
}

 

در مثال زیر، تمامی متن‌ها به رنگ آبی در خواهند آمد و تراز متن نیز در حالت وسط قرار خواهد گرفت. برای تغییر این استایل، باید با استفاده از انتخاب کننده‌ها، مقادیر جدیدی از استایل را مقدار دهی کنید. برای استفاده از این حالت، از استایل‌هایی استفاده کنید که در سراسر صفحه و در تمامی المان‌ها، یکسان باشد تا با اینکار صرفا از تکرار آن‌ها در المان‌ها به صورت جداگانه پرهیز شود و کد تمیز تری داشته باشید.

 

امکان استایل دهی به صورت گروهی

حالت دیگر نیز امکان استایل دهی به صورت گروهی می‌باشد. شما می‌توانید به چند المان و یا کلاس به صورت همزمان استایل بدهید. در مثال زیر به سه المان h1 و h2 و p، مقادیر زیر استایل دهی شده است.

 

h1, h2, p {
  text-align: center;
  color: red;
}

 

یه مساله‌ای را در رابطه با استایل‌ها نیاز است تا توجه کنید و آن ترتیب اثرگذاری می‌باشد. بین کلاس و آی دی، برای یک المانی که دارای آی دی می‌باشد، ویژگی‌های استایل‌های مشترک بین آی دی و کلاس، بر روی المان، مقادیر ویژگی استایل مورد نظر در داخل آی دی، اثر می گذارد.

در حالت کلی اگر یک المان دارای چندین کلاس باشد، در صورتی که بین کلاس‌های مختلف یک المان، ویژگی‌های مشترک باشد، ویژگی کلاسی که پایین تر قرار دارد، بر روی المان اثر می‌گذارد.

برای نام المان نیز، در صورتی که ویژگی‌های تعریف شده با استفاده از نام المان و اسم کلاس یکسان باشد، مقادیر ویژگی‌های یکسان درون کلاس، بر روی المان اثر می گذارد.

 ” شما به تگ body نیز می‌توانید استایل دهی کنید و برای اینکار تنها کافیست تا همانند استایل دهی المان‌ها، body را نیز به همانطور در داخل یک فایل css استفاده کنید. “

 

body {
  width: 100%;
  height: 100%;
}

انتخاب‌کننده‌های ترکیبی

انتخاب کننده‌های ترکیبی به چهار مدل مختلف استفاده می‌شوند:

انتخاب کننده‌های ترکیبی در زمانی استفاده می شود که قصد داریم تا المان‌هایی را انتخاب کنیم که ارتباطی با المان مورد نظرمان دارند. مثلا به عنوان بچه (child) در داخل المان مورد نظر تعریف شده‌اند و یا بعد از المان مورد نظر آمده‌اند و مواردی بدین شکل که برای هرکدام از نماد خاصی استفاده می‌شود.

استفاده از فاصله در استایل دهی با css

در حالتی که المان مورد نظر، در داخل المان دیگری قرار گیرد، از این حالت استفاده می شود. در این حالت تمامی المان‌های داخل یک المان را شامل می‌شود. استایلی که تعریف می شود بر روی المان تعریف شده بعد از فاصله اعمال می‌شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
div p {
  background-color: yellow;
}
</style>
</head>
<body>

<div>
  <p>Paragraph 1 in the div.</p>
  <p>Paragraph 2 in the div.</p>
  <section><p>Paragraph 3 in the div.</p></section>
</div>

<p>Paragraph 4. Not in a div.</p>
<p>Paragraph 5. Not in a div.</p>

</body>
</html>

استفاده از >

در حالتی که المان مورد نظر، در داخل المان دیگری قرار گیرد، از این حالت استفاده می شود. المان مورد نظر باید به صورت بچه در داخل المان پدر قرار گیرد و در صورتی که به صورت بچة بچه (در داخل المانی در داخل المان پدر) قرار بگیرد، این حالت بر روی آن اثر نمی‌گذارد و به آن استایل نمی دهد. در داخل html در صورتی که المانی داخل المان دیگر قرار گیرد، به المان داخلی بچه (child) و به المان بیرونی پدر (parent) می‌گویند.

استایلی که تعریف می شود بر روی المان تعریف شده بعد از > اعمال می‌شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
div > p {
  background-color: yellow;
}
</style>
</head>
<body>

<div>
  <p>Paragraph 1 in the div.</p>
  <p>Paragraph 2 in the div.</p>
  <section><p>Paragraph 3 in the div.</p></section> <!-- not Child but Descendant -->
  <p>Paragraph 4 in the div.</p>
</div>

<p>Paragraph 5. Not in a div.</p>
<p>Paragraph 6. Not in a div.</p>

</body>
</html>

استفاده از +

از این مدل در صورتی استفاده می شود که المانی دقیقا بعد از المان دیگر آورده شود. استایلی که تعریف می‌شود، بر روی المان تعریف شده بعد از + اعمال می شود. از این مدل به صورت زیر استفاده می شود:

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
div + p {
  background-color: yellow;
}
</style>
</head>
<body>

<div>
  <p>Paragraph 1 in the div.</p>
  <p>Paragraph 2 in the div.</p>
</div>

<p>Paragraph 3. Not in a div.</p>
<p>Paragraph 4. Not in a div.</p>

</body>
</html>

استفاده از ~

از این مدل برای استایل دهی به المان‌هایی استفاده می شود که پس از المان خاصی در داخل فایل html قرار گرفته اند و به نوعی در یک سطح با المان خاص اولیه، قرار گرفته اند. برای درک بهتر به مثال زیر توجه کنید:

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
div ~ p {
  background-color: yellow;
}
</style>
</head>
<body>

<p>Paragraph 1.</p>

<div>
  <p>Paragraph 2.</p>
</div>

<p>Paragraph 3.</p>
<code>Some code.</code>
<p>Paragraph 4.</p>

</body>
</html>

 

در مثال بالا، استایل مورد نظر، تنها به المان‌هایی از نوع <p> اعمال می شود که همانند المان <div> در داخل تگ <body> بدون داشتن المان پدر تعریف شده است. مثلا اگر ما تگ <p> دیگری بعد از المان <div> داشتیم که در داخل المان دیگری قرار می‌گرفت، استایل مورد نظر بر روی آن اثر نمی‌گذاشت.

” توجه کنید که همانطور که قبل تر بیان کردیم، شما می‌توانید پس از نام یک المان، از یک کلاس استفاده کنید تا بر روی المان‌هایی که تنها دارای نام کلاس مورد نظر هستند، استایل‌هایی که قصد دارید را اعمال کنید. “

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
div.parent ~ p.sibling {
  background-color: yellow;
}
</style>
</head>
<body>

<p>Paragraph 1.</p>

<div class='parent'>
  <p>Paragraph 2.</p>
</div>

<p class="sibling">Paragraph 3.</p>
<code>Some code.</code>
<p>Paragraph 4.</p>

</body>
</html>

 

در این مثال، تنها بر روی تگ <p> که دارای کلاس sibling می‌باشد، استایل مورد نظر اعمال می شود.

انتخاب‌کننده‌های شبه کلاس در استایل دهی با css

این دسته از انتخاب کننده ها شامل مواردی می‌شود که کلاس نیستند اما مشابه کلاس ها می باشند مثلا وقتی کاربر موس را بر روی یک المان می برد، یک شبه کلاس وجود دارد که با استفاده از آن می‌توان استایل خاصی به المان در این حالت داد و یا در رابطه با لینک‌ها زمانی که یک لینک کلیک می‌شود و یا در حالتی که بر روی کلیک نشده آن، چه استایلی داشته باشد نیز در این حالت استایل دهی می شود.

شبه کلاس‌های مختلفی وجود دارد که در اینجا قصد داریم تا تمامی آن‌ها را بررسی کنیم. شبه کلاس‌ها تمامی حالت‌های ممکن (مثلا تعریف آن‌ها در داخل فایل css به صورت گروهی) را نیز دارد.

برای استفاده از شبه کلاس‌ها، باید پس از نام المان : قرار دهید و سپس شبه کلاس مورد نظر را استفاده کنید. همچنین می‌توانید از نام کلاس پس از نام المان نیز استفاده کنید (مشابه حالتی که پیش‌تر برای اشاره به یک المان با کلاس خاص اشاره کنید و به آن استایل بدهید.)

انتخاب کننده active

از این شبه کلاس، برای حالتی که المانی فعال باشد از آن استفاده می شود. در حالتی که برای یک تگ <a> از این شبه کلاس استفاده شود، در حالتی که لینک مورد نظر فعال باشد، رنگ پشت زمینة تگ مورد نظر، به رنگ زرد در خواهد آمد. یک لینک زمانی فعال می باشد که بر روی لینک مورد نظر کلیک شود و یا لینک مورد نظر را ویزیت کرد.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
a:active {
  background-color: yellow;
}
</style>
</head>
<body>

<a href="https://www.maktabkhooneh.org">maktabkhooneh.org</a>
<a href="http://www.wikipedia.org">wikipedia.org</a>

<p><b>Note:</b> The :active selector styles the active link.</p>

</body>
</html>

 

برای تگ‌های دیگر نیز می‌توان از این شبه کلاس استفاده کرد و زمانی شبه کلاس مورد نظر اعمال می شود که بر روی فضای تگ مورد نظر در صفحه کلیک شود. برای آشنایی با تگ های html می‌توانید سلسله مقالات آموزش html در سایت را مطالعه نمایید.

 

انتخاب کننده link

این شبه کلاس زمانی به المان مورد نظر استایل می‌دهد که المان مورد نظر یک لینک باشد.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
a:link {
  background-color: yellow;
}
</style>
</head>
<body>

<a href="https://www.maktabkhooneh.org">maktabkhooneh.org</a>
<a href="http://www.wikipedia.org">Wikipedia</a>

<p><b>Note:</b> The :link selector style links to pages you have not visited yet.</p>

</body>
</html>

انتخاب کننده visited

از این شبه کلاس زمانی استفاده می شود که یک لینکی در صفحه وجود داشته باشد و شما لینک مورد نظر را مشاهده کرده باشید (بر روی لینک مورد نظر کلیک کرده باشید). در این حالت لینک مورد نظر استایل شبه کلاس مورد نظر را دریافت می کند.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
a:link {
  background-color: yellow;
}
</style>
</head>
<body>

<a href="https://www.maktabkhooneh.org">maktabkhooneh.org</a>
<a href="http://www.wikipedia.org">Wikipedia</a>

<p><b>Note:</b> The :link selector style links to pages you have not visited yet.</p>

</body>
</html>

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
a:visited {
  color: pink;
}
</style>
</head>
<body>

<a href="https://www.maktabkhooneh.org">maktabkhooneh.org</a>
<a href="https://www.maktabkhooneh.org/mag">maktabkhooneh.org Magazine</a><br>

<p><b>Note:</b> The :visited selector style links to pages you have already visited.</p>

</body>
</html>

انتخاب کننده hover

این انتخاب کننده از جمله انتخاب کننده پر کاربرد در css و طراحی سایت می‌باشد. زمانی که شما موس را بر روی یک المان ببرید، در صورتی که این شبه کلاس تعریف شده باشد، استایل مربوط به آن، بر روی المان مورد نظر اعمال می‌شود.

در مثال پایین در حالتی که موس را بر روی لینک‌های مورد نظر ببرید، رنگ پشت زمینه لینک‌ها به رنگ زرد درخواهد آمد و در صورتی که موس را بر روی المان p ببرید، رنگ متن داخل این المان، به رنگ قرمز در خواهد آمد.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
a:hover {
  background-color: yellow;
}
p:hover {
  color: red;
}

</style>
</head>
<body>

<a href="https://www.maktabkhooneh.org">maktabkhooneh.org</a>
<a href="https://www.wikipedia.org">wikipedia.org</a>
<p Hover</p>


<p><b>Note:</b> The :hover selector style links on mouse-over.</p>

</body>
</html>

انتخاب کننده checked

این شبه کلاس برای حالتی استفاده می‌شود که به طور مثال شما یک تگ input دارید و ویژگی checked آن، فعال می‌باشد ( این ویژگی در زمان باز شدن صفحه موجب می شود تا تگ مورد نظر به صورت تیک خورده (انتخاب شده) نمایش داده شود.)، و در این حالت استایل خاصی به این تگ بدهید. برای آشنایی با تگ input در html می‌توانید سلسله مقالات آموزش html در سایت را مطالعه نمایید.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style> 
input:checked {
  height: 50px;
  width: 50px;
}
</style>
</head>
<body>

<form action="">
  <input type="radio" checked="checked" value="male" name="gender"> Male<br>
  <input type="radio" value="female" name="gender"> Female<br>
  <input type="checkbox" checked="checked" value="Bike"> I have a bike<br>
  <input type="checkbox" value="Car"> I have a car 
</form>

</body>
</html>

 

بیشترین کاربرد این شبه کلاس در تگ input می‌باشد اما در تگ option نیز می‌توانید این شبه کلاس را استفاده کنید.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style> 
option:checked {
  color:red;
}
</style>
</head>
<body>

<select>
  <option value="volvo">Volvo</option>
  <option value="saab" checked=checked>Saab</option>
  <option value="opel">Opel</option>
  <option value="audi">Audi</option>
</select>

</body>
</html>

انتخاب کننده enabled و disabled

این انتخاب کننده برای حالتی استفاده می‌شود که المانی دارای ویژگی فعال (enabled) یا غیر فعال بودن (disabled) باشد و قصد دارید تا زمانی که المان مورد نظر این ویژگی‌ها را دارد، استایل خاص برای آن‌ها تعریف شود. از این شبه کلاس برای تگ input، button، option و تمامی تگ هایی که این دو ویژگی را دارد، می‌توانید استفاده کنید.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style> 
input:enabled {
  background: #ffff00;
}

input:disabled {
  background: #dddddd;
}
</style>
</head>
<body>

<form action="">
  First name: <input type="text" value="Mickey"><br>
  Last name: <input type="text" value="Mouse"><br>
  Country: <input type="text" value="Disneyland" disabled><br>
  Password: <input type="password" name="password" value="psw" disabled><br>
  E-mail: <input type="email" value="john@doe.com" name="usremail">
</form>

</body>
</html>

انتخاب کننده empty

این انتخاب کننده در حالتی که قصد دارید تا به المانی که هیچ فرزندی (child) ندارد و در واقع خالی می‌باشد، استایل بدهید، کاربرد دارد. در مثال زیر تنها اولین تگ p که هیچ فرزندی ندارد و خالی می‌باشد، استایل انتخاب کننده empty بر روی آن اعمال می‌شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style> 
p:empty {
  width: 100px;
  height: 20px;
  background: #ff0000;
}
</style>
</head>
<body>

<p></p>
<p>A paragraph.</p>
<p>Another paragraph.</p>

</body>
</html>

 

به عنوان نمونه دیگر، در حالت زیر نیز، تنها اولین تگ p استایل مورد نظر را دریافت می‌کند.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style> 
p:empty {
  width: 100px;
  height: 20px;
  background: #ff0000;
}
</style>
</head>
<body>

<p></p>
<p>
<span></span>
</p>
<p>Another paragraph.</p>

</body>
</html>

انتخاب کننده first-child

این انتخاب کننده در صورتی که اولین فرزند در داخل تگ پدر (parent) از نوع تگ تعریف شده با انتخاب کننده باشد را استایل دهی می‌کند. در مثال زیر، تنها اولین فرزند تگ div از نوع تگ p، استایل مورد نظر را دریافت می کند.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
p:first-child {
  background-color: yellow;
}
</style>
</head>
<body>

<p>This paragraph is the first child of its parent (body).</p>

<h1>Welcome to My Homepage</h1>
<p>This paragraph is not the first child of its parent.</p>

<div>
  <p>This paragraph is the first child of its parent (div).</p>
  <p>This paragraph is not the first child of its parent.</p>
</div>

</body>
</html>

 

در مثال بالا، اولین تگ p و اولین تگ p داخل تگ div استایل دهی می‌شود اما در صورتی که در داخل تگ div، اولین فرزند تگ p نباشد، در این صورت هیچ کدوم از تگ‌های p داخل div استایل دهی نمی‌شوند.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
p:first-child {
  background-color: yellow;
}

</style>
</head>
<body>

<p>This paragraph is the first child of its parent (body).</p>

<h1>Welcome to My Homepage</h1>
<p>This paragraph is not the first child of its parent.</p>

<div>
  <h1>This paragraph is the first child of its parent (div).</h1>
  <p>This paragraph is not the first child of its parent.</p>
  <p>This paragraph is not the first child of its parent.</p>
</div>

</body>
</html>

 

از این انتخاب کننده در حالت‌های مختلف می‌توان استفاده کرد.

استایل دهی تمامی تگ‌های i

در حالت زیر، تمامی تگ‌های i داخل تگ p که اولین فرزند از پدر خود است، استایل دهی می‌شوند.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
p:first-child i {
  background: yellow;
}
</style>
</head>
<body>

<p>I am a <i>strong</i> man. I am a <i>strong</i> man.</p>
<p>I am a <i>strong</i> man. I am a <i>strong</i> man.</p>

</body>
</html>

 

یا در حالت زیر اولین فرزند در هر یک از تگ‌های ul استایل دهی می‌شوند. در صورتی که از > استفاده نمی‌شود، به جای اینکه اولین فرزند در هر یک از تگ‌های ul استایل دهی شود، تمامی فرزندهای اولین تگ ul استایل دهی می‌شوند.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
ul > :first-child {
  background:yellow;
}
</style>
</head>
<body>

<ul>
  <li>Coffee</li>
  <li>Tea</li>
  <li>Coca Cola</li>
</ul>

<ul>
  <li>Coffee</li>
  <li>Tea</li>
  <li>Coca Cola</li>
</ul>

</body>
</html>

 

” برای استفاده از این انتخاب کننده نیاز است تا حتما ابتدای فایل html با عبارت <!DOCTYPE html> شروع شده باشد.”

انتخاب کننده first-of-type

تفاوت این انتخاب کننده با انتخاب کننده first-child در این می‌باشد که در اینجا نیاز نیست که تگ مورد نظر حتما اولین فرزند از تگ پدر باشد تا استایل دهی شود اما این انتخاب کننده اولین المان از تگ مورد نظر را در داخل تگ پدر آن، استایل دهی می‌کند.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style> 
p:first-of-type {
  background: red;
}
</style>
</head>
<body>

<p>The first paragraph.</p>
<p>The second paragraph.</p>
<p>The third paragraph.</p>
<p>The fourth paragraph.</p>

</body>
</html>

 

در مثال زیر، بر خلاف حالت استفاده از انتخاب کننده first-child، اولین تگ p در داخل تگ div، استایل دهی می‌شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
p:first-of-type {
  background-color: yellow;
}

</style>
</head>
<body>

<p>This paragraph is the first child type of its parent (body).</p>

<h1>Welcome to My Homepage</h1>
<p>This paragraph is not the first child of its parent.</p>

<div>
  <h1>This paragraph is the first child of its parent (div).</h1>
  <p>This paragraph is the first child  type of its parent.</p>
  <p>This paragraph is not the first child type of its parent.</p>
</div>

</body>
</html>

 

” برای استفاده از این انتخاب کننده نیاز است تا حتما ابتدای فایل html با عبارت <!DOCTYPE html> شروع شده باشد.”

انتخاب کننده last-child

این انتخاب کننده بر عکس انتخاب کننده first-child عمل می کند. بدین صورت که در صورتی که تگ مورد نظر، آخرین فرزند از تگ پدر خود باشد، استایل مورد نظر را دریافت می کند.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style> 
p:last-child {
  background: #ff0000;
}
</style>
</head>
<body>

<p>The first paragraph.</p>
<p>The second paragraph.</p>
<p>The third paragraph.</p>
<p>The fourth paragraph.</p>

</body>
</html>

انتخاب کننده last-of-type

این انتخاب کننده نیز بر عکس انتخاب کننده first-of-type می باشد. این انتخاب کننده آخرین نوع از تگ مورد را در داخل پدر آن تگ را استایل دهی می‌کند.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style> 
p:last-of-type {
  background: #ff0000;
}
</style>
</head>
<body>

<h1>This is a heading</h1>
<p>The first paragraph.</p>
<p>The second paragraph.</p>
<p>The third paragraph.</p>
<p>The fourth paragraph.</p>

</body>
</html>

انتخاب کننده focus

این انتخاب کننده زمانی استفاده می‌شود که شما بر روی یک المان تمرکز (focus) می‌کنید (مثلا بر روی فضای تگ input کلیک می‌کنید و آن را انتخاب می‌کنید). در این حالت شما می‌توانید با استفاده از این انتخاب کننده به آن استایل دهید.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
input:focus {
  background-color: yellow;
}
</style>
</head>
<body>

<p>Click inside the text fields to see a yellow background:</p>

<form>
  First name: <input type="text" name="firstname"><br>
  Last name: <input type="text" name="lastname">
</form>

</body>
</html>

انتخاب کننده in-range و out-range

در ابتدا باید بگویم که این انتخاب کننده تنها در حالتی قابلیت استایل دهی دارد که شما قصد داشته باشید تا تگ input از نوع range را استایل دهی کنید. انتخاب کننده in-range در حالتی به تگ input استایل می دهد که شما عددی را در داخل فیلد input از نوع range وارد کنید که در داخل بازه تعریفی برای این تگ باشد. انتخاب کننده out-range نیز در حالتی اعمال می شود که عددی در خارج از بازه تعریفی تگ input باشد.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
input:in-range {
  border: 2px solid green;
}

input:out-of-range {
  border: 2px solid red;
}
</style>
</head>
<body>

<h3>A demonstration of the :out-of-range selector.</h3>

<input type="number" min="5" max="10" value="17">

<p>Try typing a number within the given range (between 5 and 10), to see the styling disappear.</p>

</body>
</html>

انتخاب کننده invalid و valid

این انتخاب کننده‌ها برای تگ input به طور خاص استفاده می شود. تگ input، همانطور که می‌دانید، دارای انواع مختلفی است. مثلا یکی از نوع های تگ input نوع ایمیل می باشد، در این نوع شما تنها می توانید یک عبارتی را در داخل فیلد input وارد کنید که در فرمت ایمیل باشد. در صورتی که عبارت شما در فرمت ایمیل نباشد، استایل انتخاب کنندة invalid اعمال می شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      input:invalid {
        border: 2px solid red;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <h3>A demonstration of the :invalid selector.</h3>

    <input type="email" value="supportEmail" />

    <p>Try typing a legal e-mail address, to see the styling disappear.</p>
  </body>
</html>

 

در صورتی هم که متناسب با نوع ایمیل فرمت ورودی صحیح باشد، استایل انتخاب کنندة valid اعمال می شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      input:valid {
        background-color: yellow;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <h3>A demonstration of the :valid selector.</h3>

    <input type="email" value="support@example.com" />

    <p>Try typing an illegal e-mail address, to see the styling disappear.</p>
  </body>
</html>

انتخاب کننده lang

این انتخاب کننده به تگ‌هایی که ویژگی lang که مشخص کننده نوع زبان آن است، استایل می دهد. در این مثال به تگی که دارای ویژگی lang با مقدار fa می باشد، استایل می دهد.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      p:lang(fa) {
        background: yellow;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <p>I live in Italy.</p>
    <p lang="fa">مکتب خونه</p>
  </body>
</html>

انتخاب کننده not selector

این انتخاب کننده این امکان را به شما می‌دهد تا بر روی تمامی المان‌ها بجز المانی که در این انتخاب کننده قرار گرفته است، استایل دهی کنید.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      p {
        color: #000000;
      }

      :not(p) {
        color: #ff0000;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <h1>This is a heading</h1>

    <p>This is a paragraph.</p>
    <p>This is another paragraph.</p>

    <div>This is some text in a div element.</div>

    <a href="https://www.maktabkhooneh.org" target="_blank"
      >Link to maktabkhooneh!</a
    >
  </body>
</html>

انتخاب کننده nth-child

این انتخاب کننده این امکان را به شما می‌دهد تا فرزند های مشخصی از یک تگ پدر را استایل دهی کنید. مکان فرزند مورد نظر به عنوان ورودی در داخل این انتخاب کننده، مشخص می شود. در صورتی تگ مورد نظر استایل دهی می‌شود که دقیقا در جایگاهی که در ورودی انتخاب دهنده مورد نظر مشخص شده است، قرار گیرد.

در مثال زیر در داخل تگ div به دلیل اینکه تگ p که به آن استایل دهی می‌شود به دلیل اینکه دومین فرزند از پدر خود (تگ div) قرار گرفته است، استایل مورد نظر بر روی آن اعمال نمی شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      p:nth-child(2) {
        background: red;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <div>
      <h1>
        first title
      </h1>
      <h2>second title</h2>
      <p>first paragraph</p>
      <h1>third title</h1>
      <p>second paragraph</p>
    </div>
    <p>The first paragraph.</p>
    <p>The second paragraph.</p>
    <p>The third paragraph.</p>
    <p>The fourth paragraph.</p>
  </body>
</html>

 

ورودی این انتخاب کننده می‌تواند به صورت مختلف باشد، مثلا شما می‌توانید با استفاده از کلمات odd (به معنای فرد) و even (به معنای زوج) صرفا فرزندان در جایگاه های زوج و یا فرد را استایل دهی کنید.

 

p:nth-child(odd) {
  background: red;
}

p:nth-child(even) {
  background: blue;
}

 

همچین شما می‌توانید یک ورودی به صورت an+b به این انتخاب کننده بدهید که در این عدد n از ۰ شروع می شود. در مثال زیر، فرزندانی که از نوع p هستند، در جایگاه‌های ۳، ۶، ۹ و … قرار می‌گیرند، استایل دهی می‌شوند.

 

p:nth-child(3n+0) {
  background: red;
}

 

” توجه کنید که برای شمارش فرزندان، جایگاه آن‌ها از ۱ شروع می شود و در صورتی که ورودی این انتخاب کننده صفر باشد، بر روی هیچ فرزندی هیچ استایلی اعمال نمی شود. “

انتخاب کننده nth-last-child

این انتخاب کننده بر خلاف انتخاب کنندة قبلی، از آخرین فرزند شروع به شمارش جایگاه آن‌ها می کند.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      p:nth-last-child(2) {
        background: red;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <p>The first paragraph.</p>
    <p>The second paragraph.</p>
    <p>The third paragraph.</p>
    <p>The fourth paragraph.</p>
  </body>
</html>

 

برای این انتخاب کننده نیز همانند انتخاب کننده قبلی، می توانید ورودی به صورت odd و even و یا به شکل an+b نیز تعریف کنید.

انتخاب کننده (nth-last-of-type(i

این انتخاب کننده همان کار last-of-type را انجام می‌دهد، با این تفاوت که با استفاده از ورودی، می‌توان تعیین نمود که صرفا آخرین فرزند از نوع تعیین شده در داخل تگ پدر را استایل دهی نکند و بتوان مشخص نمود که کدوم فرزند را استایل دهی نمود. به طور مثال در نمونة زیر در واقع دومین آخرین از نوع p را استایل دهی می کند.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      p:nth-last-of-type(3) {
        background: red;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <p>The first paragraph.</p>
    <p>The second paragraph.</p>
    <p>The third paragraph.</p>
    <p>The fourth paragraph.</p>

    <p>
      <b>Note:</b> Internet Explorer 8 and earlier versions do not support the
      :nth-last-of-type() selector.
    </p>
  </body>
</html>

 

این انتخاب کننده نیز همانند انتخاب کننده nth-child و nth-last-child ورودی هایی به شکل odd و even و an+b را نیز می تواند دریافت کند.

انتخاب کننده (nth-of-type(i

این انتخاب کننده می‌توانید مشخص کنید که دقیقا یکی از فرزندان از نوع مشخص شده را در جایگاه مشخصی را استایل دهی کند.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      p:nth-of-type(2) {
        background: red;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <p>The first paragraph.</p>
    <p>The second paragraph.</p>
    <p>The third paragraph.</p>
    <p>The fourth paragraph.</p>
  </body>
</html>

 

این انتخاب کننده نیز همانند سه انتخاب کنندة قبلی ورودی هایی به شکل odd و even و an+b را نیز می تواند دریافت کند.

انتخاب کننده only-of-type

این انتخاب کننده به شما این امکان را می‌دهد تا تنها در صورتی که تگ تعریف شده با این انتخاب کننده، تنها فرزند از نوع خودش در داخل تگ پدرش باشد. در مثال زیر تنها تگ p در تگ div اول استایل دهی می‌شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      p:only-of-type {
        background: red;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <div><p>This is a paragraph.</p></div>

    <div>
      <p>This is a paragraph.</p>
      <p>This is a paragraph.</p>
    </div>
  </body>
</html>

 

در صورتی که در مثال بالا، در تگ div دوم، به جای استفاده از دو نوع p از یک نوع استفاده کنیم. تگ p مورد استفاده در تگ div دوم نیز استایل دهی می‌شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      p:only-of-type {
        background: red;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <div><p>This is a paragraph.</p></div>

    <div>
      <p>This is a paragraph.</p>
      <h1>This is a paragraph.</h1>
    </div>
  </body>
</html>

انتخاب کننده only-child

این انتخاب کننده در صورتی به تگ مورد نظر استایل می دهد که تگ مورد نظر تنها فرزند پدر خود باشد.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      p:only-child {
        background: red;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <div><p>This is a paragraph.</p></div>

    <div>
      <span>This is a span.</span>
      <p>This is a paragraph.</p>
    </div>
  </body>
</html>

انتخاب کننده optional و required

این دو نوع انتخاب کننده در زمانی استفاده می‌شود که در تگ مورد نظر ویژگی required تعریف شده یا نشده باشد. در صورتی که این ویژگی تعریف نشده باشد، استایل optional اعمال می شود. در مثال زیر در تگ input ای که ویژگی required ندارد، استایل تعریف شده اعمال می‌شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      input:optional {
        background-color: yellow;
      }
      input:required {
        background-color: orange;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <h3>A demonstration of the :optional selector.</h3>

    <p>An optional input element:<br /><input /></p>

    <p>A required input element:<br /><input required /></p>

    <p>
      The :optional selector selects form elements with no "required" attribute.
    </p>
  </body>
</html>

انتخاب کننده read-write و read-only

انتخاب کننده read-only زمانی به تگ مورد استایل می‌دهد که ویژگی readonly برای تگ مورد نظر تعریف شده باشد و در صورتی که برای تگ مورد نظر ویژگی readonly تعریف نکرده باشید، استایل انتخاب کننده read-write اعمال می‌شود. این دو انتخاب کننده بر روی تگ input اعمال می‌شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      input:-moz-read-only {
        /* For Firefox */
        background-color: yellow;
      }

      input:read-only {
        background-color: yellow;
      }
      input:-moz-read-write {
        /* For Firefox */
        background-color: yellow;
      }

      input:read-write {
        background-color: yellow;
      }

    </style>
  </head>
  <body>
    <h3>A demonstration of the :read-only selector.</h3>

    <p>A normal input element:<br /><input value="hello" /></p>

    <p>A readonly input element:<br /><input readonly value="hello" /></p>

    <p>
      The :read-only selector selects form elements with a "readonly" attribute.
    </p>
  </body>
</html>

 

” برای مرورگر موزیلا نیاز است تا از انتخاب کنندة –moz-read-only استفاده کنید. “

انتخاب کننده root

از این انتخاب کننده برای استایل دهی به کل فایل html (تگ html) استفاده می‌شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      :root {
        background: #ff0000;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <h1>This is a heading</h1>
  </body>
</html>

انتخاب کننده target

این انتخاب کننده بر روی المان هایی اثر می‌گذارد که در داخل صفحه به تگ دیگری لینک شده‌اند. در مثال زیر تگ‌های p با آی‌دی‌های news1 و news2 به تگ a با ویژگی لینک با همین مقدار، لینک شده‌اند.

در صورتی که بر روی تگ‌های a مورد نظر کلیک شود، تگ p ای که با تگ a لینک شده است، استایل انتخاب کننده target را دریافت می‌کند.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      :target {
        border: 2px solid #d4d4d4;
        background-color: #e5eecc;
        color: red;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <h1>This is a heading</h1>

    <p><a href="#news1">Jump to New content 1</a></p>
    <p><a href="#news2">Jump to New content 2</a></p>

    <p>
      Click on the links above and the :target selector highlight the current
      active HTML anchor.
    </p>

    <p id="news1"><b>New content 1...</b></p>
    <p id="news2"><b>New content 2...</b></p>
  </body>
</html>

 

تا به اینجا با سه نوع از انتخاب کننده‌ها آشنا شدید. انتخاب کننده بعدی که با آن آشنا می شوید، شبه المان‌ها هستند.

انتخاب‌کننده‌های شبه المان

این انتخاب کننده‌ها مواردی از جمله استایل دهی به خط اول المان، به حرف اول و یا قرار دادن محتوای بعد یا قبل از المان بدون آنکه تگی در html برای آن تعریف شود، می باشند. برای استفاده از این انتخاب کننده ها نیاز است تا پس از نام کلاس، نام المان و یا نام آی دی از : استفاده کنید و سپس انتخاب کننده شبه المان را استفاده کنید.

 

انتخاب کننده after

این انتخاب کننده برای قرار دادن محتوایی پس از محتوای تگ مورد نظر می باشد. برای استفاده از این انتخاب کننده در مرورگر اکسپلورر نیاز است تا عبارت <!DOCTYPE html> حتما در بالای فایل html نوشته شده باشد. در مثال زیر، پس از محتوای هر یک از تگ‌های p عبارت داخل content قرار می گیرد.

این انتخاب کننده در زمانی که شما قصد داشته باشید تا ایکون و یا نمادی مثل دایره توپر و یا مربع را در کنار تگی قرار دهید، بسیار کاربردی است. برای قرار دادن محتوا از ویژگی content در css استفاده می شود که در مقالات بعدی در رابطه با آن صحبت خواهیم کرد.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      p::after {
        content: " - Remember this";
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <p>My name is Donald</p>
    <p>I live in Ducksburg</p>
  </body>
</html>

انتخاب کننده before در استایل دهی با css

این انتخاب کننده مشابه انتخاب کننده after است با این تفاوت که محتوا را قبل از تگ مورد نظر قرار می دهد. برای استفاده از این انتخاب کننده نیز در مرورگر اکسپلورر نیاز است تا عبارت <!DOCTYPE html> حتما در بالای فایل html نوشته شده باشد.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      p::before {
        content: "Read this -";
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <p>My name is Donald</p>
    <p>I live in Ducksburg</p>
  </body>
</html>

انتخاب کننده first-letter

از این انتخاب کننده برای استایل دهی به حرف اول محتوای هر تگ استفاده می‌شود. در مثال زیر حروف W از تگ h1، M، I، M از تگ‌های p استایل دهی می‌شوند.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      p::first-letter {
        font-size: 200%;
        color: #8a2be2;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <h1>Welcome to My Homepage</h1>

    <p>My name is Donald.</p>
    <p>I live in Duckburg.</p>
    <p>My best friend is Mickey.</p>
  </body>
</html>

انتخاب کننده first-line

این انتخاب‌کننده، خط اول محتوای هر تگ را استایل دهی می‌کند.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      p::first-line {
        background-color: yellow;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <h1>WWF's Mission Statement</h1>
    <p>
      To stop the degradation of the planet's natural environment and to build a
      future in which humans live in harmony with nature, by; conserving the
      world's biological diversity, ensuring that the use of renewable natural
      resources is sustainable, and promoting the reduction of pollution and
      wasteful consumption.
    </p>
  </body>
</html>

انتخاب کننده selection

این انتخاب کننده زمانی به المان مورد نظر استایل می دهد که آن المان توسط کاربر انتخاب شده باشد. (مثلا شما بخشی از متن را با استفاده از موس انتخاب می‌کنید.) برای استفاده از این انتخاب کننده در مرورگر موزیلا (فایرفاکس) نیاز است تا از -moz- در ابتدای آن استفاده کنید.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      ::-moz-selection {
        /* Code for Firefox */
        color: red;
        background: yellow;
      }

      ::selection {
        color: red;
        background: yellow;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <h1>Select some text on this page:</h1>

    <p>This is a paragraph.</p>
    <div>This is some text in a div element.</div>
  </body>
</html>

 

آخرین نوع از انتخاب کننده ها نیز انتخاب‌ کننده های ویژگی هستند.

انتخاب‌کننده‌های ویژگی

این انتخاب کننده برای المان هایی استفاده می‌شود که ویژگی یا مقدار خاصی دارند. مثلا در تگ input ما ویژگی خاص type را داریم که برای انواع ورودی‌ها متفاوت است، شما با استفاده از این ویژگی خاص می‌توانید تنها به نوع خاصی از تگ input استایل دهی کنید. اکنون با همدیگر بخشی از این انتخاب کننده‌ها را مشاهده می‌کنیم.

برای استفاده از این نوع انتخاب کننده باید ویژگی و یا مقدار خاص را در بین [] پس از نام المان قرار دهید.

انتخاب کننده target

target ویژگی خاص لینک‌ها می‌باشد. شما با استفاده از این ویژگی می‌توانید تمامی لینک‌هایی که این ویژگی را دارند (صرفا داشتن ویژگی کافی است و نوع آن مهم نیست) را استایل دهی کنید. در مواردی حتی شما می‌توانید فقط مقادیر خاصی از این ویژگی را استایل دهی کنید که جلوتر به آن نیز خواهیم پرداخت.

برای استفاده از این انتخاب کننده در مرورگر اکسپلورر نیاز است تا عبارت <!DOCTYPE html> حتما در بالای فایل html نوشته شده باشد. در این مثال، استایل مورد نظر تنها بر روی دو لینک پایینی اعمال خواهد شد، چون لینک اول دارای ویژگی target نمی‌باشد.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      a[target] {
        background-color: yellow;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <p>The links with a target attribute gets a yellow background:</p>

    <a href="https://www.maktabkhooneh.org">maktabkhooneh.org</a>
    <a href="http://www.disney.com" target="_blank">disney.com</a>
    <a href="http://www.wikipedia.org" target="_top">wikipedia.org</a>

  </body>
</html>

 

حال اکنون فرض کنید ما قصد داشته باشیم تا تنها به لینکایی استایل دهیم که ویژگی target آن‌ها مقدار _blank را دارد. برای اینکار تنها کافیست مشابه زیر عمل کنید:

 

a[target="_blank"] {
  background-color: yellow;
}

 

یعنی تنها نیاز است تا مقدار مورد نظر را روبه روی ویژگی آن بنویسید. در این حالت تنها بر روی لینکایی که شرط بالا را داشته باشند، استایل مورد نظر اعمال می‌شود.

ویژگی href در استایل دهی با css

حال اکنون حالت دیگری را در نظر بگیرید. ما قصد داریم تا تنها بر روی لینک هایی که ویژگی href دارند، استایل دهی کنیم. برای اینکار کافیست که به جای استفاده از ویژگی target از ویژگی href استفاده کنیم. در این حالت استایل مورد نظر دیگر بر روی لینک سوم اعمال نمی شود، چون تگ مورد نظر، دارای ویژگی href نمی‌باشد.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      a[href] {
        background-color: yellow;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <p>The links with a target attribute gets a yellow background:</p>

    <a href="https://www.maktabkhooneh.org">maktabkhooneh.org</a>
    <a href="http://www.disney.com" target="_blank">disney.com</a>
    <a target="_top">wikipedia.org</a>

  </body>
</html>

استایل دهی لینک ها

اکنون حالت دیگری را فرض کنید، ما قصد داریم تا لینک‌هایی را استایل دهی کند که با عبارت خاصی شروع می‌شوند و یا دارای عبارت خاصی هستند. این انتخاب کننده به شما این امکان را هم می‌دهد که بتوانید چنین شرطایی را نیز بگذارید. در مثال زیر، با استفاده از ^ بعد از ویژگی مورد نظر، ما مشخص کردیم که تنها لینک‌هایی را استایل دهی کند که با عبارت https شروع شده باشند که در مثال زیر یعنی تنها تگ اول، استایل دهی می‌شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      a[href^="https"] {
        background-color: yellow;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <p>The links with a target attribute gets a yellow background:</p>

    <a href="https://www.maktabkhooneh.org">maktabkhooneh.org</a>
    <a href="http://www.disney.com" target="_blank">disney.com</a>
    <a href="www.wikipedia.org" target="_top">wikipedia.org</a>
  </body>
</html>

 

در مثال زیر با استفاده از از $ مشخص کردیم که تنها لینک‌هایی را استایل دهی کند که با عبارت .pdf تمام شده باشند که در مثال پایین آخرین تگ استایل دهی می‌شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
        a[href$=".pdf"] {
        background-color: yellow;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <p>The links with a target attribute gets a yellow background:</p>

    <a href="https://www.maktabkhooneh.org">maktabkhooneh.org</a>
    <a href="http://www.disney.com" target="_blank">disney.com</a>
    <a href="www.wikipedia.org/home.pdf" target="_top">wikipedia.org</a>
  </body>
</html>

استفاده از تگ های استایل دهی با css

در حالت دیگری شما این امکان را دارید تا مواردی را استایل دهی کنید که عبارتی را در درون خود داشته باشند. به عنوان مثال در حالت زیر، تنها تگ‌هایی استایل دهی می‌شوند که عبارت maktabkhooneh را در لینک خود داشته باشند. برای اینکار از نماد * استفاده می‌شود.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      a[href*="maktabkhooneh"] {
        background-color: yellow;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <p>The links with a target attribute gets a yellow background:</p>

    <a href="https://www.maktabkhooneh.org">maktabkhooneh.org</a>
    <a href="http://www.disney.com" target="_blank">disney.com</a>
    <a href="www.wikipedia.org/home.pdf" target="_top">wikipedia.org</a>
  </body>
</html>
علاوه بر این نماد، از نماد ~ نیز برای اینکار می‌توانید استفاده کنید.

شما می‌توانید حتی تنها با استفاده از ویژگی به تمامی تگ‌هایی که ویژگی مورد نظر را دارند، استایل دهی کنید. به عنوان مثال، در نمونه زیر، تمامی تگ‌هایی که دارای ویژگی lang می‌باشد و با مقدار en شروع شده باشد، مقدار ویژگی آنها استایل دهی می شوند. برای استایل دهی به یک ویژگی بر اساس اینکه با چه مقداری شروع شده است، علاوه بر ^ از | نیز می‌توانید استفاده کنید.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      [lang|="en"] {
        background: yellow;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <p lang="en">Hello!</p>
    <p lang="en-us">Hi!</p>
    <p lang="en-gb">Ello!</p>
    <p lang="us">Hi!</p>
    <p lang="no">Hei!</p>
  </body>
</html>

 

شما با استفاده از هر ویژگی تگ‌ها می‌توانید با استفاده از این انتخاب کننده استایل دهی کنید. در مثال زیر از ویژگی class برای استایل دهی استفاده شده است.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      div[class*="test"] {
        background: #ffff00;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <div class="first_test">The first div element.</div>
    <div class="second">The second div element.</div>
    <div class="test">The third div element.</div>
    <p class="test">This is some text in a paragraph.</p>
  </body>
</html>

 

یا برای یک تگ input با استفاده از ویژگی type که نوع را در آن مشخص می‌کند، استایل دهی انجام دهید.

 

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <style>
      input[type="email"] {
        background: #ffff00;
      }
    </style>
  </head>
  <body>
    <input type="email">

  </body>
</html>

 

در این مقاله شما با انواع مختلف انتخاب کننده‌ها در css و طریقه استایل دهی با استفاده از آن‌ها را مشاهده کردید، این مقاله را قصد دارم تا با نحوه کامنت گذاری در css به پایان برسانم. کامنت گذاری در واقع روشی جهت اضافه کردن توضیحات اضافه تر در داخل فایل می باشد که این امر می‌تواند در پروژه‌های گروهی بسیار کمک کننده باشد.

فایده دیگر کامنت گذاری در مواردی است که شما قصد دارید تا قسمتی از کد را برای مدتی غیر فعال کنید و قصد ندارید تا آن را پاک کنید، در این حالت استفاده از کامنت و کامنت کردن آن بخش از کد روش بهتری است.

برای کامنت گذاری و یا کامنت کردی بخشی از کد فایل css باید آن قسمت از کد را بین /* */ قرار دهید.

 

/* This is a single-line comment */
p {
  color: red;
}

p {
  color: red;  /* Set text color to red */
}

/* This is
a multi-line
comment */

p {
  color: red;
}

 

در مقاله بعدی به مباحث بیشتری از آموزش css از جمله رنگ ها، عرض و ارتفاع و فاصله‌ها خواهم پرداخت.

نوشته های مشابه

‫3 دیدگاه ها

  1. عالی بود و ممنون/ فقط مقداری برای مبتدی ها نیازمند توضیح بیشتر و مهم تر از اون ارائه نتیجه کدهای نوشته شده بود که عکسی از اعمال کدها برای درک بهتر مطلب قرار داده بشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا