وظایف مدیر بازاریابی و فروش
وظایف مدیر بازاریابی و فروش : درآمدزدایی، افزایش کسب و کار و رسیدن به یک مرحله بالایی از موفقیت، از موارد مهمی است که افراد با مشاغل مختلف برای رسیدن به آنها تلاش میکنند.
در واقع چرخه اقتصادی به روی خرید و فروش میان انسان و شرکتها در حال چرخش است. تولیدکنندگان زیادی به صورت روزانه برای تامین نیازهای افراد، محصولاتی را تولید و به فروش میرسانند.
و اما این بخش فروش بسیار اهمیت دارد. دلیل اهمیت این بخش این است که شرکتها تلاش میکنند تا بتوانند سود خود را از طریق فروش بیشتر افزایش دهند.
بازاریابی و فروش از مهمترین بخش هر شرکت محسوب میشود. البته برخی از شرکتهای کوچک و متوسط نیز از این دو در یک طرف بهره میبرند و تصور میکنند که بازاریابی و فروش هر دو به یک معنا است.
ولی باید بدانید که این تفکر کاملا برخلاف موضوع عمل میکند و اینطور که شما در شرکتهای خود از آنها استفاده میکنید، اصلا نیست.
بازاریابی و فروش در واقع دو بخش جداگانه است که با یکدیگر زمین تا آسمان متفاوت است ولی از یکدیگر برای رسیدن به هدف مشخص شده پشتیبانی میکنند.
در این حین برندهای کوچک باید بدانند که اگر تا آخرین نفس فعالیت بازاریابی و فروش را از یکدیگر جدا نکنند و به دست افراد مجزا نسپارند، قطعا راهی برای پیشرفت آنها وجوذ نخواهد داشت.
ولی در صورت بهرهوری درست از این دو فعالیت، قطعا میتوانند به نتیجه مطلوب و عالی برسند و سطح سود و فروش خود را بالا ببرند. این موضوع بسیار حائز اهمیت است که باید مورد اجرا قرار داده شود.
و علاوهبر همه اینها، برای این دو بخش نیز باید مدیریتی وجود داشته باشد تا بتوان کارها را کنترل و نظم و یکپارچگی را ایجاد کند.
وظایف مدیر بازاریابی و فروش
هر یک از بخش مدیریت دارای وظایف خاص و منحصر به فردی هستند که باید به نحو عالی انجام شود. این وظایف به صورت مجزا هر یک به شرح زیر میباشد. به این ترتیب بهتر با وظایف مدیر بازاریابی و فروش آشنا شوید.
وظایف مدیر فروش
- مدیر فروش وظیفه دارد تا سطح فروش و دستیابی به اهداف مالی شرکت را از طریق فعالیت فروشندگان بالا ببرد.
- مدیر فروش وظیفه دارد تا برای دستیابی به اهداف بر اساس برنامههای موثر، تعین اهداف فروش، تحلیل داده براساس عملکرد گذشته و پیشبینی عملکرد آینده تلاش کند.
- مدیر فروش باید عملکرد بخش فروش را با عملکرد مدیران دیگر بخشها هماهنگ کند.
- در زمینه مدیریت افراد، وظیفه استخدام، تشکیل و ارائه اطلاعات به تیم فروش را به عهده دارد.
- در زمینه مدیریت مشتریان، وظیفه نزدیک شدن به آنها براساس برنامه استراتژیک فروش را به عهده دارد.
- در زمینه مدیریت تجاری، وظیفه هدایت کسب و کار در ناحیه فروش را به عهده دارد.
وظایف مدیر بازاریابی
جمعآوری و بررسی اطلاعات
در این بخش مدیر بازاریابی بایداطلاعات لازم برای نیاز مصرفکننده و تشخیص وضعیت بازار را به دست آورد. باید بتواند از طریق تقسیم بازار مصرفکنندگان را شناسایی و با توجه به خصوصیات آنها، نیازشان را برطرف کند.
مشخص نمودن هدفهای فروش و سهمیه بازار
باتوجه به اطلاعات به دست آمده، مدیریت بازرگانی باید اهدافی را برای فروش و سهمیه بازار تعیین کند تا بتواند در جهت آن حرکت کرده و به خواسته خود برسد.
تعیین آمیزه و با ترکیب بازاریابی
این به معنای محصول، قیمت، کانال توزیع و فعالیتهای پیشبرد فروش است که باید تحت کنترل قرار داده شوند.
در واقع باید تعیین کنند که چه محصولی و با چه قیمتی باید تولید و در چه مکانی باید عرضه شود. همچنین باید تعیین کند که برای آن چه شیوه تبلیغاتی نیاز است. باید با توجه به نیاز مصرفکنندگان به تهیه کالاها بپردازد.
سازماندهی فعالیتهای بازاریابی و نیروهای انسانی و آموزش لازم برای آن
در صورتی که مدیریت بازرگانی توانست به خواسته و اهداف خود دست پیدا کند، اکنون باید فعالیتهای خود را سازماندهی کرده و نیروی انسانی و آموزش آنها را مورد توجه قرار دهد. و برای بهتر حرکت کردن فعالیتها، هماهنگی لازم را پیاده کند.
کنترل با نظارت
به این ترتیب زمانی که با توجه به برنامه تعیین شده هدفها به خوبی به پیش رفت، مدیر بازریابی باید عملکرد فعالیتهای انجام شده را در زمانهای خاص تحت بررسی و تحلیل قرار دهد. در این بخش باید عملکرد انجام شده را با برنامه تعیین شده مقایسه کرده و به حل مشکلات بپردازد و حتی در برنامه خود تجدیدنظر نماید.
تامین خدمات بعد از فروش
باید مدیر بازریابی بعد از فروش محصولات، لوازم و قطعاتی را که برای تعمیرات و یا هرچیزی مصرفکنندگان به آن نیازمند میشوند را تهیه کند و در دسترس آنها قرار دهد.
بررسی نظریات مصرفکنندگان
در نتیجه مدیر باید نظریات و اکشنهای مصرفکنندگان را در رابطه با خرید خود بررسی کرده و در تصمیمات خود به کار ببرد.
ابجاد تقاضا برای محصول و خدمات
مدیر بازاریابی وظیفه دارد تا مقدار، زمان و خصوصیات تقاضا را به صورتی هماهنگ کند که سازمان قادر باشد به هدف نهایی خود دست پیدا کند.
ایجاد هماهنگی بین مقدار، زمان و خصوصیات تقاضا
در هر زمانی مقدار این تقاضا ممکن است پایین، مساوی و یا بالاتر از سطح تقاضا باشد. به همین دلیل برای ایجاد این تقاضا سه شرط اصلی وجود دارد که به صورت زیر است.
1. نیاز برای آن کالا باید توسط گروهی از مردم باشد.
2. این گروه باید قدرت خرید این محصول را داشته باشند.
3. دوست داشته باشند و ترجیح دهند که بخشی از پول خود را برای تهیه این محصول و رفع نیاز خود بپردازند.
وظایف کلی مدیر بازاریابی و فروش
- مدیریت بازرگانی وظیفه دارد تا به صورت تنهایی در برابر مجموعهای از رقبا و مشتریان برای هدف سازمان تلاش کند ولی مدیریت فروش تنها در برابر یک مشتری برای کسب سود شرکت در زمان حال تلاش میکند.
- مدیریت بازرگانی وظیفه دارد تا برای رسیدن شرکت به شهرت و یک برند جهانی شدن تلاش کند و مدیریت فروش باید داستانتبلیغاتی برای رسیدن به سود بیشتر را به واقعیت تبدیل کند.
- مدیریت بازاریابی تلاش میکند تا ارزشهای عالی و درستی را در بازار هدف به وجود آورد و مدیریت فروش ارتباط محور است و همه نتایج به دست آمده به نحوه برنامهریزی آن برای ارتباط و مذاکره با مشتری بستگی دارد.
- مدیریت بازرگانی وظیفه دارد تا به ایجاد تجزیه و تحلیل مجموعه عظیمی از دادهها بپردازد ولی مدیریت فروش وظیفه دارد تا رفتار مشتریان و نظریات آنها را در رابطه با محصول تهیه شده مورد بررسی قرار دهد.
- مدیریت بازرگانی وظیفه دارد تا تجربه خوبی را در مشتریان از خرید محصول و خدمات سازمان ارائه دهد ولی مدیریت فروش درباره تخفیف و قیمت و چگونه متقاعدسازی برنامهریزی میکند.
- مدیریت بازاریابی تلاش میکند تا شرکت خود را به رقابت بکشاند و بالا بکشد ولی مدیریت فروش برای ایجاد کردن حس لذت از خرید در مشتریان برنامه میچیند.
- مدیریت بازرگانی به عنوان مغز متفکر شرکت شناخته شده و مدیریت فروش به عنوان بازوی قدرتمند شرکت نام برده میشود.
کلام آخر:
حال که با تمام وظایف مدیر بازاریابی و فروش آشنا شدید، اکنون حتما متوجه فرق میان آنها و از همه مهمتر این که چگونه یکدیگر را پشتیبانی میکنند، شدهاید.
پس باید برای استفاده عالی و بهینه از هر یک تلاش کنید. نقطه مشترک مدیریت بازاریابی و مدیریت فروش این است که هر دو برای رسیدن شرکت به سود و افزایش فروش و جلب رضایت مشتری تلاش میکنند و برای رسیدن به درجه بالایی از فروش و اعتبار تلاش میکنند.
در واقع وظایف مدیر بازاریابی و فروش هر یک دیگری را تکمیل میکند. وظایف مدیریت فروش در قسمت تطبیق نیاز مشتری به محصولات، خدمات موجود، فروش محصولات و توجه به نیروی انسانی است که به فروش ختم میشود.
در اصل تمرکز به مشتری راغبی است که قبلتر توسط بازریابی تهیه شده و اکنون در مسیر فروش حرکت میکند. پس بازاریابی وظایفی گستردهتر از فروش را به عهده دارد. وظایف بازاریابی طیف گستردهای از فعالیتهای تحقیقاتی، طراحی، تدارکات، تولید، بیمه، کنترل کیفیت، انبارداری، آمادهسازی برای مصرف، تعیین قیمت، تعیین عوامل فروش، شناسایی مشتری، بستهبندی، فروش و خدمات پس از فروش است که به توزیع و انتقال کالا به مصرفکنندگان دور و نزدیک میپردازد.
شاید این سوال برای شما اهمیت داشته باشد که چرا وظایف مدیر بازاریابی و فروش مهم است؟ باید درک کنید که مدیریت فروش و بازاریابی ارزش زیادی را به سازمان انتقال میدهد و داشتن مدیر بازاریابی و مدیر فروش حرفهای، بسیار اهمیت ویژهای دارد و به همین دلیل است که به روی وظایف آنها تاکید میشود.
نتایج تحقیقات نشان داده است که شرکتهایی که از این مدیریت بهرهمند هستند، با عملکرد بهتر و عالی روبهرو شدند و توانستند مخاطبین زیادی را به سمت خود جذب کنند.