برنامه نویسی و ITجاوا

 مقایسه دو زبان جاوا و کاتلین

جاوا یا کاتلین، کدام یک بهتر است؟

می خواهیم درباره یک نبرد بزرگ در دنیای برنامه نویسی اندروید با شما صحبت کنیم که مربوط به جاوا و کاتلین است و ببینیم پیروزی ازآن کدام است؟ کاتلین یا جاوا؟ در سال 2011 زبان برنامه نویسی جدیدی با نام Kotlin منتشر شد و تیم Jet Brains اعلام کردند این زبان با هدف پرکردن شکاف های باقی مانده از Java، توسعه داده شده است.

در چند سال اخیر، این زبان برنامه نویسی جایگاه خود را در میان برنامه نویسان سراسر جهان تثبیت نموده. اما آیا می توان آن را جایگزین جاوا دانست؟در این مقاله به مقایسه دو زبان جاوا و کاتلین خواهیم پرداخت و مزایا، تفاوت ها، عملکرد و آینده آنها را بررسی خواهیم کرد.

جاوا، قدیمی و قدرتمند

یک زبان برنامه نویسی سطح بالا، شی گرا و کلاس محور که با عملکرد محاسباتی سریع و ایمن، می توان برنامه های قدرتمندی را طراحی و کدنویسی کرد. این شامل همه ویژگی های OOP ، از جمله وراثت، چندشکلی، انتزاع و محوطه سازی است.

 

 

تقریبا 9 میلیون نفر از توسعه دهندگان در سراسر جهان، از این زبان برای سرور، وب و توسعه برنامه های اندرویدی استفاده می کنند. در ادامه در مطلب جاوا اسکریپت چیست و چه کاربردی دارد؟ با ما همراه باشید.

جاوا دارای ویژگی های امنیتی داخلی است که زمان اجرا و نوع استاتیک در زمان کامپایل را چک می کند. همچنین API های قدرتمندی را برای عملیات مختلف از جمله اتصال DB ،I/O، شبکه سازی، برنامه های کاربردی و موارد دیگر ارائه می دهد.

با استفاده از یک سیستم اختصاصی stack، ذخیره و بازسازی داده ها را آسان تر می کند. همچنین با استفاده از مدیریت حافظه و جمع آوری زباله به صورت اتوماتیک، برای از بین بردن کدهای مستعد خطا استفاده می کند.

 

جاوا یا کاتلین، کدام یک بهتر است؟

مزایای زبان كدنویسی جاوا

یكی از بزرگترین مزایای زبان كدنویسی جاوا این است كه یادگیری آن آسان است؛ بنابراین، دارای نحوی قابل هضم و قابل فهم است که می تواند نقطه شروع خوبی برای یادگیری برنامه نویسی باشد.

علاوه بر آن، تعداد دوره ها و انجمن هایی که به آموزش جاوا می پردازند، بیشمارند. و در صورت نیاز می توانید منابع و نمونه های زیادی را پیدا کنید. این روند یادگیری شما را بسیار ساده می کند.

یکی دیگر از مزیت های جاوا این است که مستقل از سیستم عامل است. بدین معناست که، کامپایلر جاوا کد منبع را به بایت کد تبدیل می کند ، و به عنوان یک زبان به اصطلاح “واسطه” عمل می کند. Bytecode را می توان با استفاده از ماشین مجازی جاوا در هر سیستم عامل اجرا کرد. حتی می توانید با استفاده از برنامه ویژه ای به نام Java N-IDE ، کد جاوا را در Android بنویسید.

شاید به نظر برسد که جاوا یک زبان بسیار عالی است، اما این طور نیست و مثل هر زبان دیگری، کاستی های خود را دارد که برای حل این مشکلات، کاتلین معرفی شد.

 

مزایای زبان كدنویسی جاوا

کاتلین جدید، با پیچیدگی کمتر

یک زبان برنامه نویسی منبع باز و مدرن، با نوع آماری است که ویژگی های برنامه نویسی کاربردی و شی گرا را با هم ترکیب کرده است. خوشبختانه این زبان کاملا با جاوا سازگار است و می تواند از تمام ابزار ها و کتابخانه های آن پشتیبانی کند.

گوگل در اعلامیه ای کاتلین را به عنوان یک زبان استاندارد برای برنامه های وب و اندروید در سمت سرور و سرویس گیرنده اعلام کرد.

یکی از بزرگترین مزایای کاتلین این است که کاملاً با جاوا قابل تعامل است و تقریبا از کلیه کتابخانه های آن پشتیبانی می کند.

این زبان برای یادگیری آسان تر و مختصرتر است. اما این درحالیست که شما از قبل زبان جاوا را فراگرفته باشید تا بتوانید تسلط بیشتری روی kotlin داشته باشید.

اگرچه زبانی جدید است اما جامعه حمایتی نسبتا کوچکی دارد که در آن توسعه دهندگان با تبادل نظرات، در حل مسائل به یکدیگر کمک می کنند.

کاتلین روش های مختلفی را برای تولید کد ارائه می دهد که موجب می شود این امر قابل درک تر باشد.

تعمیر و نگهداری آسان، مزیت دیگری است که برای این زبان طراحی شده است و از بسیاری از ابزارهای توسعه پشتیبانی می کند که موجب نگهداری آسان تر کدها می شود.

با این حال، یادگیری یک زبان فقط در تولید کدهای ساده تر نیست و این نکته مهم را هم در نظر بگیرید که جاوا ده ها سال است که وجود دارد؛ بنابراین جامعه بزرگتری از توسعه دهندگان، کتابخانه های کد آنلاین و مراجع در دسترس دارد که در صورت بروز مشکل یا سوال، به شما کمک می کنند.

 

کاتلین جدید، با پیچیدگی کمتر

زبان برنامه نویسی کاتلین

حالا می خواهیم با یک مثال این دو زبان را با هم مقایسه کنیم:

برنامه نویسان اندروید به خوبی می دانند که نوشتن یک کد طولانی با جاوا، چقدر می تواند خسته کننده باشد و همین ترتیب احتمال بروز خطا و مشکلات هنگام کدنویسی افزایش پیدا می کند.

در همین حال،کاتلین ساخته شده تا شما وقت و انرژی کمتری صرف کنید!! و با استفاده از کدهای مختصر و فشرده، تا 40 درصد نسبت به جاوا از کدنویسی کمتری بهره مند شوید.

به این مثال دقت کنید:

Kotlin

1. textView.setText("Hello World")

Java

1. TextView text = (TextView) findViewById(R.id.textView);
2. text.setText("Hello World");

 

می بینید که در تکه کد کاتلین نیازی به تعیین نوع متغیر نیست، زیرا کامپایلر می تواند آن را حدس بزند. اما جاوا به توسعه دهندگان نیاز دارد تا نوع متغیرها را به صراحت اعلام کنند.

زبان برنامه نویسی کاتلین از جمله زبان های قوی برای توسعه اندروید و ساخت برنامه های اندرویدی است، معایب زبان کاتلین مانند معایب زبان جاوا و دیگر زبان ها حتما مورد توجه استفاده کننده های آن خواهد بود. با توجه به این که زبان برنامه نویسی کاتلین آن طور که پیشبینی می شود می تواند با قدرت جای زبان های برنامه نویسی دیگر و به خصوص جاوا را در زمان کمی بگیرد، با این حال باید معایب آن را در نظر داشت و نسبت به آنها بی توجه نبود، در ادامه به برخی از این گزینه ها اشاره می کنیم که ممکن است برای شما هم جذاب باشد.

سینتکس کاتلین و معایب زبان کاتلین

از جمله معایب زبان کاتلین می توان به سینتکس آن اشاره کرد، شاید اگر بخواهید تیم برنامه نویسی خود را از عملکرد با زبان جاوا به عملکرد و استفاده از زبان برنامه نویسی کاتلین بکشانید در درجه اول با همین مسئله رو به رو شوید و نیاز داشته باشید تیم برنامه نویسی خود را آموزش دهید که چگونه با معایب زبان کاتلین و نحوه عملکرد آن روبه رو شوند.

سرعت کامپایل کاتلین

از جمله معایب زبان کاتلین می توان به سرعت کامپایل آن هم اشاره کرد، معمولا در برخی موارد سرعت کامپایل کاتلین نسبت به جاوا کمتر است، البته این موضوع برای همیشه نبوده و در مواردی هم مشاهده می شود که سرعت کاتلین از جاوا بیشتر بوده است.

 

متخصص کار با کاتلین

در مسیر کار با زبان کاتلین و اطلاع از معایب زبان کاتلین شما در ابتدا نیاز به یک متخصص در این پروژه هستید، تنها مشکلی که در این مسیر وجود دارد این است که دسترسی شما به متخصص زبان کاتلین ممکن است کار ساده ای برای شما نباشد.

اگر صاحب کسب کار های کوچکی در مسیر ساخت برنامه های اندرویدی هستید و قصد دارید تیم خود را به سمت استفاده از زبان کاتلین هدایت کنید.

باید بگویم ممکن است متخصصی که این آموزش های استفاده از زبان کاتلین و آشنایی با معایب زبان کاتلین را در اختیار شما و تیمتان قرار دهد ممکن است به سرعت برای شما اتفاق نیوفتد و یا هزینه زیادی را برای شما به وجود آورد.

اما اگر صاحب شرکت و تیم بزرگی برای برنامه نویسی هستید و می خواهید برای توسعه تیم برنامه نویسی خود آنها را با زبان کاتلین و معایب زبان کاتلین آشنا کنید جست و جو یک متخصص برای شما به صرفه و در آینده برایتان موفقیت آمیز خواهد بود.

پشتیبانی اندروید

در موضوع پشتیبانی اندروید، باید بگوییم که این یکی از معایب زبان کاتلین است که دامنه پشتیبانی های اندروید از جاوا گسترده تر نسبت به کاتلین است اما این موضوع خیلی نمیتواند مانعی برای توسعه تیم برنامه نویسی شما در مقابله آموزش به زبان کاتلین و برنامه نویسی با آن و استفاده از آن باشد.

در حالی که زبان کاتلین در توسعه برنامه نویسی موفق تر از جاوا بوده است اما باید این را هم بدانیم که کاتلین هنوز به بلوغی که جاوا دارد نرسیده است و این موضوع هنوز برنامه سازان را به سمت استفاده از زبان جاوا هدایت می کند.

کاربردهای جاوا و کاتلین

کاتلین در مرحله اول فقط توسط متخصصان مورد استفاده قرار گرفت اما پس از اعلام رسمی گوگل، مثل یک بمب در میان دانش آموزان منفجر شد. به غیر از کاربرد مهم آن برای توسعه اندروید ( در حدود 70 درصد)، در توسعه وب و برنامه نویسی front-end و back-end نیز مورد استفاده قرارمی گیرد.

جاوا را میتوان گسترده ترین زبان برنامه نویسی دانست که هم اکنون در سه میلیارد دستگاه، در حال اجراست. برای ساخت وب سایتهای تجاری، موبایل، دسکتاپ، برنامه های علمی، بازی ها، سرورهای برنامه و ابزارهای نرم افزاری کاربرد دارد.

 

کاربردهای جاوا و کاتلین

مقایسه عملکرد جاوا و کاتلین

عملکرد یک برنامه به عواملی همچون، ماهیت سیستم عامل برای آن، میزان تخصص برنامه نویس، کدها و … وابسته است. اما هنگام مقایسه عملکرد، هردو تقریبا یکسان هستند.

با این وجود وقتی صحبت از کامپایل می شود، جاوا 10 الی 15 درصد سریعتر عمل می کند. و از طرفی دیگر، کاتلین با چندین ساختار شگفت انگیز مانند کلاس های داده، کدهای کارآمدتر و تمیز تری را تولید می کند.

از سال 2017 تا به امروز، زمانی که گوگل، کاتلین را به عنوان زبان رسمی برای توسعه اندروید معرفی نمود، بسیاری از شرکتهای بزرگ نیز دست به کار شدند و زبان خود را از جاوا به کاتلین تغییر دادند. از مارس 2019 حدود 35000 برنامه کاربردی از کاتلین استفاده می کنند.

از جمله چنین شرکت هایی می توان به گوگل ، Uber، Trello،Pinterest ، Kickstarter و بسیاری دیگر اشاره کرد. بنابراین ، چرا کاتلین به انتخاب بسیاری از غول ها تبدیل شده است و آیا واقعاً می تواند جاوا را در سایه قرار دهد؟

بررسی کاتلین در مقابل جاوا ثابت كرد كه كاتلین از امنیت بیشتری برخوردار است. بنابراین انعطاف پذیرتر بوده و امکانات بیشتری را فراهم می کند تا با کاهش تعداد خطوط نوشته شده، اشکالات و خطاهای کمتری در برنامه رخ دهد.

 

مقایسه عملکرد جاوا و کاتلین

 

سازگاری و هماهنگی کاتلین با جاوا

یکی از ویژگی های هیجان انگیز تعامل جاوا با کاتلین در این است که شما میتوانید فایل جاوا را به کاتلین تبدیل کنید. بعد از نصب پلاگین، فایل جاوای قدیمی خود را به آن بدهید و با یک کلیک آن را به فایل کاتلین معادل تبدیل کنید. و حتی کد جاوا را از کاتلین و برعکس به صورت یکپارچه فراخوانی کنید.

همچنین شما می توانید در کنار پروژه های جاوا، به طور همزمان از کدهای کاتلین نیز استفاده کنید. این هماهنگی بین دو زبان بسیار جذاب و کارآمد است. در مقاله ی جاوا یا پایتون ؟ کدام بهتر است؟ مطالب جالب تری را گنجانده ایم.

آینده جاوا و کاتلین

اگر از موقعیت غیرقابل انکار جاوا در دنیای برنامه نویسی چشم پوشی کنیم ، میبینیم که اندروید برای پشتیبانی از برنامه ها به یک زبان مدرن نیاز داشت. کاتلین این امکان را فراهم کرد و توسط گوگل به عنوان یک زبان درجه یک برای برنامه های اندروید نامگذاری شد.

کاتلین برای حل مشکلاتی که جاوا در این سال ها با آنها رو به رو بود ، ساخته شده است. هرچند ممکن است ، جاوا همچنان یک زبان برنامه نویسی مشهور، در بالاترین نقطه قرار بگیرد، اما به طور قطع کاتلین نیز در آینده ای نه چندان دور به طور گسترده تر و با جامعه ای بزرگ تر، مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

 

آینده جاوا و کاتلین

 

پیشنهاد ما برای شما این است که اگر تازه کار هستید و به دنبال کسب مهارت و تجربه در دنیای برنامه نویسی قدم گذاشته اید، با جاوا آموزش خود را شروع کنید. چراکه هم منابع بیشتری در دسترس دارید و هم اصول برنامه نویسی را از پایه می آموزید.

اما اگر از قبل توسعه دهنده جاوا هستید و پروژه های متعددی را با آن برنامه نویسی کرده اید، بهتر است برای یادگیری کاتلین دست به کار شوید و با زمینه خوبی که در حوزه جاوا دارید، سریع تر و راحت تر می توانید این زبان را فرابگیرید و به عنوان زبان آینده، ایده بسیار خوبی خواهد بود.

سعید هابطی

چند سالی میشه که در زمینه سئو و دیجیتال مارکتینگ در حال فعالیت هستم. به موسیقی و فلسفه علاقه ی خاصی دارم و بیشتر زمان رو صرف مطالعه و نوازندگی می کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا