رشته مهندسی برق

شرایط آزمون نظام مهندسی رشته برق

شرایط آزمون نظام مهندسی رشته برق به چه صورت است

آزمون نظام مهندسی رشته برق: سازمان نظام ‌مهندسی کل کشور با همکاری دفتر مقررات ملی ساختمان متولی برگزاری آزمون نظام مهندسی است که همه ساله برای هفت رشته نظام مهندسی که معروف به رشته های هفتگانه نظام مهندسی هستند، برگزار می شود.

رشته های هفتگانه نظام مهندسی:

این هفت رشته عبارتند از:

مقاله پییشنهادی : مزایا و معایب رشته مهندسی برق

اول) آزمون نظام‌مهندسی در رشته عمران (سه صلاحیت)

  • آزمون نظام‌مهندسی عمران نظارت
  • آزمون نظام‌مهندسی عمران اجرا
  • آزمون نظام‌مهندسی عمران محاسبات

دوم) آزمون نظام‌مهندسی در رشته معماری (سه صلاحیت)

  • آزمون نظام‌مهندسی معماری نظارت
  • آزمون نظام‌مهندسی معماری اجرا
  • آزمون نظام‌مهندسی معماری طراحی

سوم) آزمون نظام‌مهندسی در رشته تأسیسات برقی (سه صلاحیت)

  • آزمون نظام‌مهندسی تأسیسات برقی نظارت
  • آزمون نظام‌مهندسی تأسیسات برقی طراحی
  • آزمون نظام‌مهندسی تأسیسات برقی اجرا

چهارم) آزمون نظام‌مهندسی در رشته تأسیسات مکانیکی (سه صلاحیت)

  • آزمون نظام‌مهندسی تأسیسات مکانیکی نظارت
  • آزمون نظام‌مهندسی تأسیسات مکانیکی طراحی
  • آزمون نظام‌مهندسی تأسیسات مکانیکی اجرا

(پنجم) آزمون نظام‌مهندسی نقشه‌برداری

(ششم) آزمون نظام‌مهندسی شهرسازی

(هفتم) آزمون نظام‌مهندسی ترافیک

منظور از صلاحیت در آزمون نظام مهندسی رشته برق چیست؟

منظور از صلاحیت در آزمون نظام‌مهندسی، داشتن تخصص و گرایش در آن رشته می‌باشد. به طور کلی، رشته های نظام مهندسی شامل سه صلاحیت نظارت، طراحی و اجرا است.

آموزش طراحی مدار چاپی با نرم‌افزار Altium Designer

وظایف مهندس ناظر ساختمان چیست؟

در صلاحیت نظارت، مهندسی ناظر بر عملیات اجرایی ساختمان ” نظارت مستمر” دارد. مهندس ناظر باید قبل از پذیرش مسئولیت سنگین حرفه نظارت، آموخته های آکادمیک خود را با تجربه کاری ترکیب کند. همینطور با تسلط یافتن نسبت به اصول فنی و مقررات ملی ساختمان و یادگیری مهارت مستندنگاری، اقدام به پذیرش این حرفه خطیر کند و خدمات ساختمانی را به جامعه ارائه دهد.

مقاله پییشنهادی : معرفی بهترین دانشگاه های مهندسی برق

مهندس طراح ساختمان چه کاری انجام می دهد؟

در صلاحیت طراحی، یک مهندس طراح  باید بتواند با تکیه بر اصول و ضوابط و چهارچوب‌هایی که وجود دارد و همچنین با توجه به نیاز و خواسته کارفرما و مالک طرحی مناسب ارائه دهد و در طول این مسیر وظایفی بر عهده طراح است که باید به آن‌ها توجه شود.

تهیه تمامی نقشه‌های فاز یک (طراحی) و فاز دو (اجرایی) و کلیه مراحل جهت صدور پروانه ساختمان بر عهده تیم طراحی خواهد بود. علاوه بر آن آماده کردن مدارک و مستندات فنی و اجرایی و کلیه مدارک برای انجام مراحل بازبینی و گرفتن مهر تایید به عهده تیم طراحی است.

چنانچه لازم باشد اصلاحاتی بر روی طرح و نقشه‌ها اعمال شود و یا نیاز به توضیحاتی بر روی طرح داده شود، مهندس طراح ساختمان موظف به حضور در شهرداری و یا منطقه مربوطه می‌باشد تا در نهایت تایید و امضای کار را از شهرداری بگیرد.

تمامی نقشه‌های طراحی شده باید قابلیت اجرایی شدن را داشته باشند که این خود یکی دیگر از مسئولیت‌هایی است که طراح موظف به رعایت آن می‌باشد.

مهندسی که دارای صلاحیت اجراست، چه وظایفی برعهده دارد؟

در تعریف صلاحیت اجرا می توان به این نکته اشاره کرد که عملیات اجرایی ساختمان باید به صورت انحصاری توسط مهندس مجری ساختمان که دارای صلاحیت اجرای سازمان نظام مهندسی است، انجام شود. مجری نماینده فنی کارفرما در اجرای ساختمان است و در تمامی مراحل اجرای کار به ناظر یا ناظران باید پاسخگو باشد. کلیه عملیات اجایی ساختمان توسط اشخاص حقیقی و دفاتر مهندسی به عنوان مجری طبق دستورالعمل های وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی ساختمان انجام گیرد. مجری ساختمان، مسئولیت کنترل و صحت انجام کلیه عملیات اجرای ساختمان، رعایت مقررات ملی ساختمان، ضوابط و مقررات شهرسازی و نقشه های مصوب مرجع صدور پروانه را بر عهده دارد.

آزمون نظام مهندسی رشته برق

آزمون نظام مهندسی برق یکی از آزمون‌های مهمی است که مهندسان برق در صورتی که در این آزمون پذیرفته شوند، پروانه اشتغال به کار مهندسی را از سازمان نظام مهندسی ساختمان دریافت خواهند کرد. پس از دریافت این پروانه، مهندس اجازه فعالیت به عنوان طراح یا ناظر در پروژه‌های ساختمانی را خواهد داشت. همانطور که گفته شد، متولیان اصلی برگزاری آزمون نظام مهندسی دفتر مقررات ملی ساختمان با همکاری شرکت تعاونی خدمات آموزشی کارکنان سازمان سنجش آموزش کشور است.

تا قبل از سال ۹۵ این آزمون شامل یک شاخه بود و برای ارزشیابی طراحی و نظارت به صورت واحد و همزمان در یک نوبت برگزار می‌شد. اما از آزمون اسفند ۹۵ آزمون‌های طراحی و نظارت از هم جدا شده و در واقع دو آزمون جداگانه برای رشته تاسیسات برقی برگزار می‌شود. از اسفند سال ۹۹ صلاحیت اجرا نیز به رشته­ های تاسیسات برقی و تاسیسات مکانیکی اضافه گردید.

چه کسانی می‌توانند در آزمون نظام مهندسی شرکت نمایند؟

برای شرکت در آزمون  نظام مهندسی، نیاز به داشتن مدرک مهندسی (کارشناسی)، از یکی از هفت رشته عمران، معماری، برق، مکانیک، ترافیک، شهرسازی و نقشه برداری است.

افراد بعد از گذشت ۳ سال از مدرک کارشناسی یا ۲ سال از مدرک کارشناسی ارشد و یا ۱ سال از مدرک دکترای خود می‌توانند در آزمون نظام مهندسی شرکت کنند. ارضاء هر کدام از این سه تاریخ، برای شرکت در آزمون کافی است. یعنی به عنوان مثال، چنانچه ۳ سال از تاریخ اخذ کارشناسی گذشت، لازم نیست داوطلب منتظر گذشت ۲ سال از تاریخ اخذ کارشناسی ارشد باشد.

مقاله پییشنهادی : تحصیل در دانشگاه های روسیه، گزینه ای مناسب برای دانشجویان رشته برق

در مورد افرادی که دارای مدرک کارشناسی ناپیوسته هستند، هر پنج سال از تاریخ مدرک کاردانی شان، معادل یک سال کارشناسی محسوب می‌شود.

براساس تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان جدول کد رشته‌های مختلف و نوع پروانه اشتغال بکار (اعم از اصلی یا مرتبط) براساس عنوان مدرک تحصیلی دانشگاهی و آخرین مصوبات کمیسیون هم ارزی رشته‌ها از دفتر سازمان‌های مهندسی و امور بین‌الملل وزارت مسکن و شهرسازی به کلیه سازمان‌های نظام مهندسی ساختمان استان‌ها به شرح زیر ابلاغ شده که داوطلبان باید با تطبیق آن با مدرک خود اقدام به ثبت نام در آزمون نمایند. مدارک مجاز به شرکت آزمون نظام مهندسی به دو دسته کلی اصلی و مرتبط دسته بندی می‌شوند. جدول زیر فهرست کد، نوع پروانه و مدرک دانشگاهی مربوط به تاسیسات برقی را نمایش می‌دهد.

نوع پروانه نظام مهندسی و رشته تحصیلی

کد پروانه نوع پروانه عناوین مدرک تحصیلی دانشگاهی مورد تایید وزارت علوم
اصلی مرتبط
۵۰۰ * برق (قدرت)، الکترومکانیک (برق) قبل از سال ۶۰، برق خارج از کشور، الکتروتکنیک، مهندسی برق و الکترونیک، شبکه های انتقال توزیع
۵۱۰ * مرتبط با مهندسی تأسیسات برقی ساختمان، معادل کارشناسی مهندسی برق (قدرت)، دبیری فنی برق (قدرت)، مهندسی برق (مخابرات)، مهندسی برق (کنترل)، مهندسی کنترل و ابزار دقیق، مهندسی تکنولوژی کنترل و ابزار دقیق
۵۳۰ * مرتبط با مهندسی برق (الکترونیک)

آیا برای ثبت نام در آزمون نظام مهندسی رشته برق باید عضو سازمان نظام مهندسی باشیم؟

برای ثبت نام در آزمون نظام مهندسی نیازی به عضویت در سازمان نظام مهندسی نیست اما پس از قبولی باید در سازمان نظام‌مهندسی، در شهر مربوطه عضو شوید.

آیا برای ثبت نام در آزمون نظام مهندسی باید کارت پایان خدمت داشته باشیم؟

بله. داوطلبان آزمون نظام مهندسی باید دارای کارت پایان خدمت یا معافیت از خدمت سربازی باشند.

تاریخ ثبت‌نام آزمون‌های نظام‌مهندسی و حدنصاب قبولی

اولین دوره آزمون نظام مهندسی سال ۷۶ برگزار گردید و بعد از آن این آزمون سالی یک بار یا گاهی هر دو سال یکبار برگزار می‌شد، اما در چند سال اخیر این آزمون هر سال دو بار برگزار می­ شود. تاریخ دقیق آزمون مشخص نیست اما معمولاً فاصله بین دو آزمون بیش از ۶ ماه است. نوبت اول این آزمون در سال ۹۹ استثنائاً در  ۳ و ۴ مهرماه برگزار شد و تاریخ برگزاری آزمون نوبت دوم نیز روزهای ۲۹، ۳۰ و ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ است. ثبت‌نام آزمون هم حدود ۲ ماه قبل از آزمون انجام می‌شود و نتایج نیز بین دو تا سه ماه بعد در سایت دفتر مقررات ملی منتشر می‌شود.

آموزش کار با نرم افزار ایگل

 

آزمون صلاحیت های نظارت و طراحی در دو روز مختلف برگزار می شوند. تعداد سؤالات هر دو صلاحیت طراحی و نظارت ۶۰ عدد است. مدت‌زمان پاسخگویی به سؤالات در آزمون‌های طراحی و نظارت به ترتیب ۱۸۰ و ۱۵۰ دقیقه است. برای قبولی داوطلبان باید ۵۰% درصد سؤالات را صحیح جواب دهند، آزمون دارای نمره منفی بوده و هر سه جواب غلط، یک پاسخ درست را حذف می‌کند.

آزمون‌ها به‌صورت تستی (۶۰ سؤال با نمره منفی) (به‌جز آزمون طراحی معماری) و به‌صورت کتاب باز می‌باشد و منابع آزمون همراه داوطلبان می‌باشد. حدنصاب قبولی در آزمون ۵۰ درصد یعنی ۳۰ سؤال درست از ۶۰ سؤال می‌باشد.

منابع آزمون نظام مهندسی رشته تاسیسات برقی:

منابع صلاحیت نظارت:

مباحث امتحانی سال چاپ
مبحث اول (تعاریف) ۱۳۹۲
مبحث دوم (نظامات اداری) ۱۳۸۴
مبحث سوم ( حقاظت ساختمان ها در برابر حریق) ۱۳۹۵
مبحث دوازدهم ( ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا) ۱۳۹۲
مبحث سیزدهم ( طرح و اجرای تاسیسات برقی ساختمان ها) ۱۳۹۵
مبحث پانزدهم ( آسانسورها و پلکان برقی) ۱۳۹۲
مبحث نوزدهم ( صرفه جویی در مصرف انرژی) ۱۳۸۹
مبحث بیست و یکم ( پدافند غیرعامل) ۱۳۹۵
مبحث بیست و دوم ( مراقبت و نگهداری از ساختمان­ها) ۱۳۹۲
کتاب های راهنمای مباحث مقررات ملی ساختمان
نشریه های ۱۱۰-۱ و ۱۱۰-۲ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
اطلاعات عمومی مربوط به تاسیسات برقی و الزامات آن، مراجع علمی و فنی معتبر
مسائل مربوط به اجرا و نظارت تاسیسات برقی در ساختمان ها
قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آیین نامه های اجرایی آن و تصویب نامه اصلاحی

منابع آزمون صلاحیت طراحی:

مباحث امتحانی سال چاپ
مبحث اول (تعاریف) ۱۳۹۲
مبحث دوم (نظامات اداری) ۱۳۸۴
مبحث سوم ( حقاظت ساختمان ها در برابر حریق) ۱۳۹۵
مبحث سیزدهم ( طرح و اجرای تاسیسات برقی ساختمان ها) ۱۳۹۵
مبحث پانزدهم ( آسانسورها و پلکان برقی) ۱۳۹۲
مبحث نوزدهم ( صرفه جویی در مصرف انرژی) ۱۳۸۹
مبحث بیست و یکم ( پدافند غیرعامل) ۱۳۹۵
مبحث بیست و دوم ( مراقبت و نگهداری از ساختمان­ها) ۱۳۹۲
کتاب های راهنمای مباحث مقررات ملی ساختمان
نشریه های ۱۱۰-۱ و ۱۱۰-۲ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
اطلاعات عمومی مربوط به تاسیسات برقی و الزامات آن، مراجع علمی و فنی معتبر
مسائل مربوط به طراحی تاسیسات برقی در ساختمان ها
قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آیین نامه های اجرایی آن و تصویب نامه اصلاحی

صلاحیت اجرا:

در نامه ای که به تاریخ ۹۹/۱۱/۴ مدیرکل راه و شهرسازی استان کرمانشاه به مهندس مانی فر ( مدیرکل دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان وزارت راه و شهرسازی و مسئول برگزاری آزمون نظام مهندسی) نوشت، تقاضای برگزاری آزمون نظام مهندسی برق و مکانیک در صلاحیت اجرا را داشت که مورد موافقت قرار گرفت و در اردیبهشت ۱۴۰۰ اولین آزمون ورود به حرفه مهندسان برای اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته‌های تاسیسات مکانیکی و تاسیسات برقی صلاحیت اجرا برای پایه سه برگزار می­گردد و متقاضیان باید دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی حداقل پایه‌ی دو صلاحیت نظارت باشند.( یعنی مهندسانی می توانند در آزمون اجرای برق  شرکت کنند که حداقل پروانه نظارت پایه ۲ دارند).

منابع آزمون نظام مهندسی رشته برق صلاحیت اجرا:

مباحث امتحانی سال چاپ
مبحث دوم (نظامات اداری) ۱۳۸۴
مبحث سوم ( حقاظت ساختمان ها در برابر حریق) ۱۳۹۵
مبحث دوازدهم ( ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا) ۱۳۹۲
مبحث سیزدهم ( طرح و اجرای تاسیسات برقی ساختمان ها) ۱۳۹۵
مبحث پانزدهم ( آسانسورها و پلکان برقی) ۱۳۹۲
مبحث نوزدهم (صرفه‌جویی در مصرف انرژی) ۱۳۸۹
مبحث بیست و یکم (پدافند غیرعامل) ۱۳۹۵
مبحث بیست و دوم (مراقبت و نگهداری از ساختمان‌ها) ۱۳۹۲
کتاب‌های راهنمای مباحث مقررات ملی ساختمان
نشریه‌های شماره ۱۱۰-۱ و ۱۱۰-۲ – مشخصات فنی عمومی و اجرایی تاسیسات‌برقی ساختمان
نشریه شماره ۳۹۳- نقشه‌های جزئیات اجرایی تیپ تاسیسات الکتریکی ساختمان
آیین نامه حفاظتی تاسیسات الکتریکی در کارگاه ها مصوب شورای عالی حفاظت فنی
آیین نامه تکمیلی تعرفه برق و ضوابط واگذاری انشعاب برق
اطلاعات عمومی مهندسی مرتبط با تاسیسات برقی و الزامات آن در مراجع علمی و فنی معتبر بین‌المللی
مسائل مربوط به اجرا و نظارت تاسیسات برقی در ساختمان‌ها
قرارداد‌ها و شرایط عمومی و خصوصی مرتبط با انواع قرارداد‌ها و پیمان‌ها
قوانین مرتبط با صنعت بیمه، مالیات و کار
مدیریت ساخت و نظام برنامه‌ریزی و کنترل پروژه
ماشین­ آلات ساختمانی و آشنایی با نحوه عملکرد، بهره­ برداری و نگهداری آن‌ها
مقررات، قوانین و ضوابط حقوقی و انتظامی مرتبط با ساخت و ساز‌ها و امور قرارداد‌ها

مراحل ثبت‌نام و نکات مهم درآزمون نظام مهندسی رشته برق:

  1. ابتدا به سایت inbr.ir مراجعه کنید. دستورالعمل آزمون را مطالعه کرده و هزینه آزمون را به صورت اینترنتی پرداخت نمایید
  2. سپس وارد سامانه ثبت‌نام شوید. ثبت‌نام خود را انجام دهید و از فرم ثبت‌نام پرینت بگیرید
  3. در تکمیل فرم ثبت‌نام باید دقت نمود، در صورت نیاز به تغییرات باید به سازمان نظام‌مهندسی استان مراجعه کرد.
  4. پرینت گرفتن از کارت شناسایی آزمون چند روز قبل از برگزاری آزمون امکان‌پذیر می‌باشد.
  5. آزمون‌ها با همکاری شرکت خدمات آموزش سازمان سنجش، دانشگاه‌های معتبر کشور، افراد حقیقی و حقوقی با تجربه و شاغل در حرفه مهندسی ساختمان و آشنا به مقررات ملی، برگزار می‌شود.
  6. در صورت اعتراض داوطلبان آزمون به اشتباه بودن بعضی از سؤالات یا دو گزین‌های بودن آن‌ها اعتراضات را کمیته تخصصی هر رشته بررسی می‌کند. در صورت پذیرش اعتراض، مستقیماً امتیاز آن سؤال بین سؤالات دیگر سرشکن می‌شود و در غیر این صورت اعتراض به کمیته‌های تجدیدنظر و نهایی هر رشته احاله می‌شود و رای کمیته نهایی غیرقابل تغییر بوده و عیناً جهت اعمال در پاسخنامه ابلاغ می‌شود.
  7. کمیته‌های تجدیدنظر مرکب از اساتید برجسته و حرف‌های در رشته‌های مربوطه هستند.
  8. اعتبار قبولی در آزمون‌های نظام‌مهندسی حداکثر به مدت ۴ سال از تاریخ آزمون است، لذا در صورت قبولی می‌توانید ظرف این مدت شرایط لازم جهت دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی را فراهم نمایید.
  9. آن دسته از مهندسانی که دوره مدت سربازی در پیش رو دارند نیز می توانند در این آزمون شرکت کنند این افراد از روز اعلام نتایج، تا ۳ سال فرصت دارند که کارت پایان خدمت یا معافیت لازم را اخذ کرده و برای دریافت پروانه نظام مهندسی خود اقدام نمایند
مرجع کامل انواع آموزش مهندسی برق + اعطای گواهینامه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا