مالی و سرمایه‌گذاری

پدر علم حسابداری

پدر علم حسابداری

پدر علم حسابداری کیست ؟ آیا شما در رشته حسابداری تحصیل می‌کنید و یا علاقه‌مند به این رشته که امروزه طرفداران خاص خود را دارد هستید؟ اگر دانشجو و علاقه‌مند به این رشته کاربردی هستید ما قصد داریم در این مقاله اطلاعاتی را در مورد پدر علم حسابداری در اختیار شما قرار بدهیم.

بنابر این اگر شما هم کنجکاو هستید که بدانید این لقب در ایران و جهان به چه کسی اختصاص داده شده‌است و یا اگر دانشجوی حسابداری هستید ولی هنوز از اشخاص پیشتاز در رشته خود اطلاع ندارید با ما همراه باشید.

  

ویدئو پیشنهادی : حسابداری
 حسابداری

 

پیشینه رشته حسابداری

پیشینه علم حسابداری به اندازه تمدن بشری است به گونه‌ای که می‌توان اولین مدارک حسابداری را  لوح‌های سفالی کشف شده در شهر‌های قدیمی بابل و سومر که به ۳۶۰۰سال پیش از میلاد باز می‌گردد در نظر گرفت.

البته اگر شما علاقه به  بررسی پیشینه حسابداری دارید باید به زمان‌های قبل پاچیولی برگردید. حال چرا زمان قبل از پاچیولی را باید بررسی نمود؟ دلیل این گفته را می‌توان این گونه بیان نمود؛ زیرا دانشمندان خوارزمی و ایرانی برای اولین بار در رساله جبر و مقاله به تشریح معنا و مفهوم صفر، شمارش‌دهی و نوشتن نشانه‌ای اعداد پرداخته‌اند.

  

مقاله پیشنهادی : بازار کار رشته حسابداری
بازار کار رشته حسابداری

 

معرفی پدر علم حسابداری جهان

فرالوکابارتولومئودی‌پاچیولی که به لوکاپاچیولی معروف است یک ریاضیدان و راهب فرقه فرانسیسکن بود. وی از این رو به پدر علم حسابداری جهان معروف است زیرا او حسابداری دو بل یا همان حسابداری دوطرفه را تدوین نموده‌است او همچنین از دوستان نزدیک لئوناردوداوینچی بوده‌است.

در آن دوران کتاب پاچیولی در مدارس شمالی ایتالیا به فرزندان تجار تدریس می‌شد، که این کتاب شامل مجموعه‌ای از دانش ریاضی زمان پاچیولی است و دارای اولین توضیحات چاپ شده درباره شیوه نگهداری حساب‌ها توسط تجار زمان خود هست که به سیستم حسابداری دو طرفه شهرت دارد.

البته به نکته نیز توجه داشته باشید که از آن جایی که پاچیولی به جای ابداع این شیوه آن را کد بندی نموده‌است او را به عنوان پدر علم حسابداری جهان می‌شناسند.‌ شیوه‌ای که او منتشر نمود متشکل از اکثر چرخه‌های حسابداری است که امروزه ما از آن‌ها اطلاع داریم.

او شیوه استفاده از دفاتر را توضیح می‌دهد و در این زمینه به اشخاص حسابدار توصیه می‌کند که قبل از آن که ستون بستانکار و بدهکار برابر بشوند در شب به خواب نروند.

البته برای ما که در ایران زندگی می‌کنیم و یا در ایران به تحصیل رشته حسابداری مشغول هستیم لازم است که اطلاعاتی در مورد اشخاص صاحب فضل در این رشته داشته‌باشیم.

حال که با پدر این علم در جهان آشنا شدید قصد داریم در ادامه به معرفی پدر علم حسابداری ایران بپردازیم پس لطفاً تا پایان با ما همراه باشید.

پدر علم حسابداری

معرفی پدر علم حسابداری ایران

از گذشته تا کنون اشخاص ایرانی زیادی در خارج از کشور به تحصیل مشغول شده و پس از اتمام درس خود به ایران بازگشتند ولی بی شک دکتر فضل‌الله اکبری یکی از تاثیر‌‌‌‌گذار ترین اشخاص بازگشته به ایران بوده‌است. وی پس از آن که تحصیلات خود را در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و دانشگاه استانفورد تمام نمود به وطن خود یعنی ایران بازگشت و نام خود را در تاریخ جاودانه نمود.

دکتر فضل‌الله اکبری پس از به اتمام رساندن تحصیلات متوسطه خود در شرکت ملی نفت استخدام شد، همچنین یکی دیگر کارهایی که او در آنجام آن سهیم بود می‌توان به این موضوع اشاره کرد که او همزمان با زنده یاد سلیمان حییم در تهیه فرهنگ لغت انگلیسی به فارسی همکاری نموده است.

دکتر فضل‌الله اکبری در اوایل دهه ۱۳۳۰ مدرک لیسانس علوم اداری و بازرگانی خود را از طریق تحصیل در موسسه علوم اداری و بازرگانی دانشکده حقوق دانشگاه تهران به‌دست آورد.

وی پس از آن که بورس تحصیلی دریافت نمود به آمریکا رفت و در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی شروع به ادامه تحصیل کرد و موفق به اخذ مدرک دکترا در زمینه مدیریت بازرگانی  با گرایش حسابداری شد.

دکتر فضل‌الله اکبری پس از آن که تحصیلات عالیه را در کشور آمریکا به اتمام رساند به ایران وطن خود بازگشت و در موسسه علوم اداری شروع به تدریس نمود و در سال ۱۳۳۷ به عنوان اولین مدرس حسابداری با درجه دانشیاری به عضویت هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه تهران پذیرفته‌شد.

  

مقاله پیشنهادی : مفروضات حسابداری
مفروضات حسابداری

 

بخشی از صحبت‌های پدر علم حسابداری ایران

در این قسمت از مقاله قصد داریم بخشی از صحبت‌های دکتر فضل‌الله اکبری در خصوص سال‌های اولیه شروع کار خود برای ترویج رشته حسابداری را بیان نماییم.

در سال‌های نخست، در دانشگاه‌ها رشته حسابداری به عنوان یک رشته قابل قبول برای تدریس نپذیرفته  بودند و تا سال ۱۳۳۳ در هیچ موسسه و یا دانشگاهی به صورت رسمی حسابداری تدریس نمی‌شد.

مردم ایران تا آن سال‌ها به علت نداشتن اطلاع کافی از این رشته و محتوای دروس حسابداری و لزوم کاربرد این رشته  بخصوص در نظام امور سازمان‌ها و همچنین اثری که این رشته آن هم بر سرعت بخشیدن به پیشرفت‌های اقتصادی کشور می‌گذاشت، توجهی به فرارگیری این رشته از خود نشان نمی‌دادند.

این‌ها بخشی از سخنان ارزشمند این استاد بزرگ است که به بی‌توجهی و  ناآگاهی افراد در مورد رشته حسابداری در سال‌های گذشته اشاره می‌کند، از این رو می‌توان نتیجه گرفت این استاد گران‌قدر چه خدمات ارزشمندی به این رشته در کشور نموده‌است.

کتاب‌های چاپ شده توسط دکتر فضل‌الله اکبری

۱.حسابداری صنعتی دانشگاه تهران با تجدید چاپ به دفعات آن هم توسط ناشران دیگر در سال ۱۳۳۸

۲. تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی سازمان حسابرسی که به پنج بار تجدید چاپ رسید.

۳. اصول حسابداری دانشگاه تهران که در سال ۱۳۴۰ به تجدید چاپ رسید.

۴. حسابداری استهلاک، سازمان حسابداری که اولین چاپ آن در سال ۱۳۷۱ بوده‌است و چاپ هفتم آن در سال ۱۳۸۰ صورت گرفته‌است.

۵. بررسی تحلیلی یا استفاده از تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی در حسابرسی، سازمان حسابرسی در سال ۱۳۷۹ به چاپ رسیده‌است.

۶. حسابداری بازگانی، دانشکده علوم اداری و مدیریت بازگانی در سال ۱۳۵۴ به چاپ رسیده‌است.

۷.   تهیه بودجه بازرگانی و صنعتی، انتشارات فرودین ۱۳۶۵

این‌ها بخشی از کتاب‌های چاپ شده توسط دکتر فضل‌الله اکبری است.

  

 

معرفی مقالات دکتر فضل‌الله اکبری

۱. مقاله سرگذشت یک استاد و سرگذشت یک علم

۲. مقاله به یاد دوست

۳. مقاله منتخبان حسابرس

۴. مقاله نشریه تحلیلی پژوهشی سازمان حسابرسی

۵.مقاله نوبت من نیست

۶. مقاله واژه سرنوشت ساز

 

مقاله پیشنهادی :  تنخواه چیست ؟
تنخواه چیست

 

سخن پایانی

در این مقاله سعی نمودیم که به صورت خلاصه و مختصر پدر علم حسابداری جهان و ایران را به شما معرفی کنیم. به خاطر داشته باشید که دکتر فضل‌الله اکبری خدمات شایانی را در زمینه علم حسابداری به مردمان این سرزمین ارائه داده‌است.

در واقع می‌توان گفت اشخاص ارزشمند دیگری نیز وجود دارند که پس از اتمام تحصیلات خود به سرزمین مادری خویش بازگشته و برای پیشرفت آن تلاش‌های بسیاری انجام داده‌اند. امید است که توانسته باشیم اطلاعات مفیدی را در این زمینه در اختیار شما همراهان قرار داده‌باشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا