برنامه نویسی و ITبرنامه‌نویسی موبایل

معرفی امکانات جدید اندروید استودیو ۴

مختصر تعریفی از اندروید استودیو ۴

بالاخره در ۲۸ مه سال ۲۰۲۰ (May 28 ,2020) گوگل Android Studio 4.0 جدیدترین نسخه خود را روانه بازار کرد. همانطور که می‌دانید اندروید استودیو دارای ویژگی‌های منحصر به فرد و جالبی است. در ادامه مقاله شما را بیشتر با امکانات جدید اندروید استودیو ۴ آشنا می‌کنیم پس همراه ما باشید.

آخرین نسخه اندروید استودیو قرار است که به توسعه‌دهندگان کمک کند تا برنامه‌های خود را سریعتر و با کدهای دقیق‌تر طراحی و توسعه دهند. اکنون Android Studio 4.0 را می‌توانید مستقیماً از سایت Android Developer برای Mac Windows و Linux بارگیری کنید.

 

ویدیو پییشنهادی : آموزش برنامه نویسی اندروید
آموزش برنامه‌نویسی اندروید

 

امکانات جدید اندروید استودیو ۴

اندروید استودیو ۴ مانند نسخه‌های قبلی خود دارای ویژگی‌هایی است فقط با این تفاوت که این ویژگی‌ها کارایی بهتر و بیشتری دارند و توسعه‌دهندگان به راحتی می‌توانند کار خود را با سرعت بیشتری انجام دهند. به گفته خود شرکت گوگل اندروید استودیو ۴ توانسته اکثریت باگ‌های نسخه‌های پیشین خود را رفع کند که همین کار نکته قابل توجهی است.

یکی از مهم ترین ویژگی‌هایی که این نسخه دارد، اجرای شبیه‌ساز اندروید (Android Emulator) در اندروید استودیو است. که همین قابلیت ممکن است تاثیر بسیار مثبتی بر روند توسعه اپلیکیشن‌های اندروید بگذارد. با این قابلیت جدید اندروید استودیو دیگر کار توسعه‌دهندگان راحت تر شده است زیرا آنان در گذشته برای اجرا و آزمایش اپلیکیشن خود مجبور بودن وارد برنامه‌های متفاوت شوند.

 

مختصر تعریفی از اندروید استودیو ۴

 

یکی از قابلیت‌هایی که بسیار مورد توجه توسعه‌دهنگان قرار گرفته، وجود بازرس دیتابیس جدید (Database Inspector) است. اندروید استودیو ۴ به راحتی می‌تواند از فناوری ماشین یادگیری محلی (بدون نیاز به هیچ فضای ابری) پشتیبانی کند.

حال که کمی با اندروید استودیو ۴ آشنا شدیم بگذارید درباره امکانات جدید اندروید استودیو ۴ بیشتر سخن بگوییم. همانطور که پیش تر گفتیم اندروید استودیو با نسخه جدید خود قابلیت‌های منحصر به فردی را به ارمغان آورده است به طوری که اکثریت توسعه‌دهنگان از این کار گوگل (شرکت سازنده اندروید استودیو) راضی هستند.

 

مقاله پییشنهادی : آموزش git در اندروید استودیو
آموزش git در اندروید استودیو

امکانات جدید اندروید استودیو ۴ برای طراحی (Design)

Motion Editor

Motion Editor نخستین قابلیتی می‌باشد که به اندروید استودیو ۴ اضافه شده است. Motion Editor یک نوع ویرایشگر حرکت است. این ویرایشگر حرکت تقریبا به مدت دو سال زیر نظر اندروید ایکس (AndroidX) و در بخش   ConstraintLayout با نام  MotionLayout قرار داشت.

MotionLayout به منظور کمک به توسعه‌دهنگان برای ساخت راحت تر انیمیشن و پیاده‌سازی آنان، تولید و ساخته شده است. مشکل اصلی MotionLayout اینجا بود که شما در این ویرایشگر مجبور بودید خودتان فرایند ساخت و توسعه متحرک‌سازی انیمیشن را در XML انجام دهید که همین کار وقت و انرژی بسیاری را از شما می‌گرفت.

خوشبختانه مورد بالا در نسخه ۴ اندروید استودیو رفع شد و شما در این نسخه میزبان رابط پیشرفته تری به نام Motion Editor شده‌اید که این ویرایشگر به شما اجازه می‌دهد که به راحتی چهره‌های بصری انیمیشن‌ها را در MotionLayout بسازید و به ویرایش آنان بپردازید.

خبر خوب اینجاست که دیگر توسعه‌دهندگان لازم نیست خودشان فایل‌های دشوار XML را بسازند و توسعه دهند بلکه Motion Editor تمام این کارها را انجام می‌دهد و به راحتی از تمام نیازهایی که توسعه‌دهندگان دارند، پشتیبانی می‌کند.

تعریف Motion Editor: یک رابط کاربری ساده برای ایجاد، ویرایش و پیش نمایش انیمیشن‌های MotionLayout

 

امکانات جدید اندروید استودیو ۴ برای طراحی (Design)

Layout Validation

اگر در حال ساخت اندازه‌های مختلف صفحه، فاکتورهای شکل و وضوح تصویر هستید باید در رابط کاربری خود تأیید کنید زیرا هر صفحه‌ای که شما بر روی آن تغییراتی را ایجاد می‌کنید باید از طرف Layout Validation پشتیبانی شود. در غیر این صورت ممکن است کارهایی که انجام داده‌اید بی فایده شوند.

Layout Validation Window به شما کمک می‌کند تا از چندین صفحه و پیکربندی به طور همزمان استفاده کنید و آنان را زیر نظر داشته باشید. بنابراین شما با استفاده از این قابلیت می‌توانید با استفاده از چندین دستگاه مختلف، طراحی و توسعه خود را به بهترین شکل انجام دهید.

لازم به ذکر است که اگر می‌خواهید مشاهده کنید که برنامه‌هایی که ایجاد کرده‌اید در چه وضعیتی هستند می‌توانید بر روی تب Layout Validation گوشه بالا سمت راست IDE کلیک کنید.

 

تعریف Layout Validation: رابط کاربری خود را در ابعاد مختلف صفحه مقایسه کنید.

Layout Inspector

خوشبختانه نسخه جدید Layout Inspector به نوعی طراحی شده است که تمام اشکالات نسخه‌های پیشین خود را رفع می‌کند و این برنامه طوری بروزرسانی شده است که تا هر زمان که شما بخواهید درک درستی از UI  اپلیکیشن در اختیار شما قرار دهد.

این ابزار بسیار مفید اندروید استودیو به توسعه‌دهندگان کمک می‌کند تا دقیقاً نحوه‌ی طراحی برنامه خود را در کنار ویژگی‌های مختلف، روی صفحه ببینند. اگر دستگاه شما از اندروید ۱۰ پشتیبانی می‌کند پس می‌توانید از دیگر قابلیت‌های این ابزار استفاده کنید.

لازم به ذکر است اگر شما این ابزار را بر روی یک دستگاه نصب کنید که API سطح آن از ۲۹ به بالا باشد، می‌توانید به ویژگی‌های دیگر این ابزار دست پیدا کنید مانند: سلسله مراتب دینامیک Layout (لی‌اوت) که هر موقع برنامه بروز شود این ابزار هم خود به خود بروز می‌شود، خصوصیات تفصیلی view که به تعیین مقدار منابع مورد کمک بسیاری می‌کند.

تعریف Layout Inspector: تجربه‌ای برای رفع اشکال در زمان واقعی و بصری

امکانات جدید اندروید استودیو ۴ برای Developer and Profile

بروز شدن بسترهای نرم افزاری IntelliJ IDEA 2019.3

هسته Android Studio IDE با بهبود نسخه‌های IntelliJ IDEA 2019.3 و ۲۰۱۹٫۳٫۳ بروز شده است. این پیشرفت‌ها به بهبود عملکرد و کیفیت در IDE توجه دارند. 

بروز شدن CPU Profiler UI

CPU Profiler به نوعی طراحی و بروز شده است که اطلاعات زیادی را جمع می‌کند که این اطلاعات از موضوع پروژه شما گرفته تا کاری که در حال انجام آن هستید. 

CPU Profiler یکی از بهترین ابزارهایی است که می‌توان برای بهبود عملکرد برنامه از آن استفاده کرد. پروفایلر CPU در اندروید استودیو ۴ سوابق مهم و اصلی عملکردی CPU را از تایم لاین (Timeline) اصلی پروفایلر جدا می‌کند و در گروه‌های مختلفی که سازمان‌دهی شده‌اند برای دسترسی آسان تر به آنان (سوابق عملکردی CPU) قرار می‌دهد.

بنابراین با این کار ما می‌توانیم در گروه‌های سازماندهی شده بچرخیم و آیتم‌های مورد نظر خود را بکشیم و رها کنیم (Drag and drop) تا بتوانیم پروژه‌ای سفارشی‌تر ایجاد کنیم.

نکته: بروز شدن CPU Profiler UI، پیشرفت‌هایی که باعث می‌شود UI پیمایش بصری بیشتری داشته باشد و درک داده‌ها آسان‌تر شود.

 

Kotlin Android Live Templates

Live templates یکی از ویژگی‌های آسان IntelliJ است که به شما اجازه می‌دهد با تایپ کلمات کلیدی ساده، سازه‌های رایج را در کد برنامه خود وارد کنید. Android Studio اکنون شامل الگوهای زنده مخصوص Android برای کد Kotlin است.

به عنوان مثال شما می‌توانید به سادگی toast را تایپ کرده و کلید Tab را فشار دهید تا کد boilerplate به سرعت برای Toast وارد عمل شود.

برای مشاهده لیست کامل الگوهای زنده (Live templates) موجود به بخش تنظیمات ویرایشگر بروید و در آنجا به بخش تنظیمات الگوهای زنده بروید بدین شکل: Editor > Live Templates in the Settings Settings

ویژگی‌های ویرایشگر هوشمند برای قواعد R8

ویژگی ویرایشگر هوشمند در پلاگین Android Gradle 3.4.0 برای انجام و ادغام شدن مراحل desugaring ،shrinking ،obfuscating ،optimizing ،dexing و … معرفی شد.

ویرایشگر هوشمند منجر به پیشرفت‌های چشمگیری در توسعه و تولید نرم افزار شد. تا قبل از نسخه ۴ اندروید استودیو هیچ ادیتور هوشمندی وجود نداشت که بتواند قواعد R8 به صورت خودکار بنویسد یا ویرایش کند. هنگامی که ما می‌خواهیم قوانینی را برای قواعد R8 وضع کنیم، اندروید استودیو با استفاده از ادیتور و ویرایشگر هوشمند خود امکاناتی از قبیل هایلایت کردن سینتکس (syntax)، تکمیل کد و بررسی خطا را به ما ارائه می‌کند.

نکته: مهم‌ترین کارایی که این ادیتور و ویرایشگر هوشمند دارد این است که با پروژه اندروید ترکیب می‌شود تا بتواند نمادی کامل برای همه‌ی کلاس‌ها، متدها و فیلدها باشد و همینطور بتواند کدهای ناوبری و بازسازی سریع کدها را انجام دهد. 

پشتیبانی از Clangd برای C++

Clangd هسته و موتور اصلی ارزیابی زبان برای توسعه‌دهندگانی است که از زبان برنامه‌نویسی C++ استفاده می‌کنند. توسعه‌دهندگان C++ می‌توانند از Clangd برای پیمایش کدها، بازرسی، تکمیل و نمایش هشدارها و خطاهای کد استفاده کنند.

 

امکانات جدید اندروید استودیو ۴ برای ساخت (Build)

 

اگر می‌خواهید پروژه اندروید استودیو خود را پیکربندی کنید به بخش زیر بروید و در آخر براساس گزینه‌های موجود پروژه خود را پیکربندی کنید: Languages & Frameworks > C/C++ > Clangd or Clang-Tidy

امکانات جدید اندروید استودیو ۴ برای ساخت (Build)

زبان برنامه نویسی جاوا برای طراحی انواع کتابخانه اندروید در هر سطح API 

نسخه قبلی افزونه Android Gradle از طریق روش desugaring با استفاده از ویژگی‌های مختلف زبان جاوا از تمام سطوح API پشتیبانی می‌کرد. حال همین ویژگی در نسخه اندروید استودیو ۴ (Android Studio 4.0) بسیار پیشرفته تر و قوی تر شده است.

Build Analyzer

از زمانی که اندروید توسعه یافت ساخت نرم افزارهای بزرگ نیز به مشکلی بزرگ تبدیل شد. بیشتر توسعه‌دهندگان وقت خود را صرف تغییر دادن متغیرها کردن که همین کار علاوه بر هدر شدن وقت، انرژی بسیار زیادی را از افراد می‌گرفت.

خوشبختانه در اندروید استودیو ۴ این مشکل حل شد و ابزاری به نام Build Analyzer با پلاگین ۴ معرفی شد. کار اصلی این ابزار این است که فرایند ساخت را آنالیز کند و در صورت مشاهده هرگونه مشکلی هشدار دهد. 

 

Feature-on-Feature Dependencies

هنگام استفاده از افزونه Android Gradle 4.0.0 و بالاتر، اکنون می‌توانید مشخص کنید که ویژگی یک ماژول پویا به ویژگی دیگر ماژول بستگی دارد. توانایی تعریف این رابطه این اطمینان را به شما می‌دهد که برنامه شما دارای ماژول‌های مورد نیاز برای باز کردن قفل عملکردهای اضافی است.

پشتیبانی از پرونده‌های اسکریپت Kotlin DSL

با بروز شدن اندروید استودیو به نسخه ۴ این قابلیت به وجود آمده که اندروید استودیو بتواند از پرونده‌های اسکریپت Kotlin DSL پشتیبانی کند. اسکریپت‌های Kotlin مجموعه کاملی از راه‌حل‌های برای حل مشکلات فرایند تولید و ساخت هستند.

گزینه‌ای برای فعال کردن یا غیر فعال کردن ویژگی‌های ساخت (Build Features)

افزونه Android Gradle دارای پشتیبانی داخلی از کتابخانه‌های مدرن همچون اتصال داده و مشاهده اتصال و ایجاد ویژگی‌هایی مانند کلاس‌های BuildConfig به صورت خودکار است با این حال، ممکن است برای هر پروژه‌ای به این کتابخانه‌ها و ویژگی‌ها نیازی نداشته باشید.

این ویژگی در بهبود عملکرد بهینه‌سازی پروژه نقش مهمی را ایفا می‌کند. در نسخه ۴٫۰٫۰ افزونه، اکنون شما می‌توانید ویژگی‌های discrete build را غیرفعال کنید. در آخر امیدواریم مقاله اندروید استودیو ۴ برای شما مفید واقع گردیده باشد. 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا