زبان خارجی

اعداد ترکی و نحوه شمارش به زبان ترکی

ضرورت یادگیری اعداد ترکی

در مقایسه با برخی از زبان‌ها از جمله فرانسوی شمردن اعداد ترکی بی‌نهایت سر راست و ساده است. هیچ عبارت یا قاعده خاصی برای یادگیری رقم‌های بین ۱۳ تا ۱۹ در این زبان وجود ندارد. اساسا به صورت «ده-یک»، «ده-دو» و… هستند. قانون اصلی شمردن در زبان ترکی تا انتها همراه شما است.

آموزش زبان ترکی استانبولی سطح A1.1

 

مهم نیست شما در حال آموزش زبان ترکی استانبولی هستید یا قرار است به استانبول بروید شمردن به زبان ترکی یک مهارت ارزشمند است که باید آن را جدی گرفت. برای مثال تفاوت زیادی بین داشتن مقدار مناسب باقلوا ترکی و ناامید شدن پس از دیدن مقدار بسیار کم باقلوا پس از سفارش وجود دارد. همچنین هر ساله شاهد افزایش سفرهای تفریحی و تجاری به ترکیه هستیم. از آنجایی که اعداد ستون اصلی خرید و تجارت هستند یادگیری آن‌ها الزامی است.

اعداد ترکی

اعداد ترکی به فارسی

همانطور که اشاره شد به هیچ عنوان نباید نگران سختی ساخت اعداد به زبان ترکی باشید. قانون اصلی شمردن در ترکی به این شکل است که از اعداد بزرگ به سمت کوچک بدون استفاده از کلمات پیوندی حرکت کنید.  برای مثال عدد ۱۲۵۶ در زبان ترکی به شکل «هزار-دویست-پنجاه-شش» بیان می‌شود. در واقع ابتدا ۱۰۰۰ سپس دویست سپس پنجاه و در انتها شش خوانده می‌شود. بدون استثنا شما قبل از هر چیزی باید اعداد ۰ تا  و ۱۰ و همچنین ۲۰، ۳۰، …، ۱۰۰، ۱۰۰۰، … ۱۰۰۰۰۰۰، …و ۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰ را یاد بگیرید. اجازه دهید ساخت اعداد را پس از بررسی این اعداد ادامه دهیم.

yirmi ۲۰ Sıfır ۰
otuz ۳۰ bir ۱
kırk ۴۰ iki ۲
elli ۵۰ üç ۳
altmış ۶۰ dört ۴
yetmiş ۷۰ beş ۵
seksen ۸۰ altı ۶
doksan ۹۰ yedi ۷
yüz ۱۰۰ sekiz ۸
bin ۱۰۰۰ dokuz ۹
bir milyon ۱۰۰۰۰۰۰ on ۱۰
bir milyar ۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰

شما پس از یادگیری این جدول به کمک قانون اصلی ساخت اعداد در انگلیسی هیچ مشکلی در بیان هیچ عددی نخواهید داشت. برای مثال برای ساخت ۱۳۷ کافی است که صد، سی و هفت را کنار هم بگذارید تا به عدد «yüz otuz yedi» برسید. برای ساخت ۳۰۰ تنها به دو عدد سه و صد نیاز دارید که «üç yüz » را بنویسید. فکر نکنم نیاز باشد که به این مساله اشاره کنم که ۲۵۰۰۰ در زبان ترکی به شکل «yirmi beş bin» بیان می‌شود. برای آخرین مثال با هم یک عدد بسیار بزرگ را بررسی کنیم؟

 

مقاله پییشنهادی : یادگیری آسان افعال زبان ترکی استانبولی

 

اعداد ترکی از آن‌چیزی که به نظر می‌رسید ساده‌تر است؟ برای تمرین بیشتر شما می‌توانید در بخش نظرات سه عدد «üç yüz yirmi sekiz»، «kırk dört» و «bin yedi yüz seksen dokuz» را بنویسید.

اعداد ترتیبی

حال وقت آن است که به بررسی نحوه نشان دادن ترتیب به وسیله اعداد ترکی بپردازیم. پسوندی که برای نشان دادن ترتیب در زبان ترکی استفاده می‌شود «inci» است. همانطور که پسوند «ـــُم ـــُمین» در زبان فارسی هر عددی را به عدد ترتیبی تبدیل می‌کند در زبان ترکی هم افزودن این پسوند به اعداد ترکی آن‌ها را به اعداد ترتیبی تبدیل می‌کند.

آموزش زبان ترکی استانبولی سطح A1.2

 

یک نکته مهمی که همیشه باید در بخش اعداد ترتیبی مورد توجه قرار گیرد این است که این پسوند با توجه به هماهنگی واکه‌ای تغییر می‌کند. برای مثال عدد دوم که طبق قانون بیان شده باید به شکل «ikiinci» نوشته شود پس از پاک کردن یکی از دو i به شکل «ikinci» بیان می‌شود. در صورت استفاده از اعداد ترتیبی به شکل عددی باید یک نقطه پس از عدد بگذارید تا مشخص کنید که این یک عدد ترتیبی است.

yirminci ۲۰٫ birinci ۱٫
otuzuncu ۳۰٫ ikinci ۲٫
kırkıncı ۴۰٫ üçüncü ۳٫
ellinci ۵۰٫ dördüncü ۴٫
altmışıncı ۶۰٫ beşinci ۵٫
yetmişinci ۷۰٫ altıncı ۶٫
sekseninci ۸۰٫ yedinci ۷٫
doksanıncı ۹۰٫ sekizinci ۸٫
yüzüncü ۱۰۰٫ dokuzuncu ۹٫
bininci ۱۰۰۰٫ onuncu ۱۰٫
bir milyonuncu ۱۰۰۰۰۰۰٫
bir milyarıncı ۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰٫

علاوه بر این برای تبدیل اعداد ترکی بزرگ کافی است آخرین رقم آن را به شکل ترتیبی آن بیان کنید تا کل عدد به عدد ترتیبی تبدیل شود. برای مثال عدد ترتیبی ۹۷۵۶۲۳۴ به صورت «dokuz milyon yedi yüz elli altı bin iki yüz otuz dördüncü» بیان می‌شود.

اعداد ترکی

اعداد اعشاری

همانطور که هیچ مشکلی برای یادگیری اعداد ترکی وجود نداشت در بیان اعداد اعشاری ترکی هم کار شما راحت است. «X.5» یکی از رایج‌ترین اشکال اعداد اعشاری است. در این فرم از اعداد اعشاری ابتدا عدد اصلی بیان می‌شود و سپس در انتها «buçuk» بیان می‌شود. برای مثال عدد ۲٫۵ به شکل «iki buçuk» و عدد ۲۷۴٫۵ به شکل «iki yüz yetmiş dört buçuk» خوانده می‌شوند. البته ۰٫۵ استثنا است و مانند سایر اعداد اعشاری خوانده می‌شود.

در سایر اعداد اعشاری ابتدا کل بخش صحیح بیان می‌شود سپس بعد از گفتن «virgül» بخش اعشار کامل به شکلی بیان می‌شود که انگار یک عدد جداگانه است. برای درک بهتر موضوع به سراغ عدد ۱۴٫۸ می‌رویم که به شکل «on dört virgül sekiz» خوانده می‌شود. همانطور که مشاهده می‌کنید ابتدا عدد ۱۴ نوشته شده است سپس بعد از گفتن «virgül» عدد ۸ خوانده شده است. عدد ۰٫۵ که از قاعده کلی فرم X.5 پیروی نمی‌کند به شکل «sıfır virgül beş» بیان می‌شود.

 

مقاله پییشنهادی : راه های تقویت مکالمه ترکی استانبولی

 

«virgül» همان ویرگول است که در زبان ترکی مانند آلمانی و فرانسوی برای جدا کردن بخش اعشاری استفاده می‌شود. در واقع از ویرگول به جای ممیز استفاده می‌شود زیرا در زبان ترکی بخش صحیح و بخش اعشاری به وسیله ویرگول از هم جدا می‌شوند.

نصف یا همان یک دوم و ربع یا همان یک چهارم به صورت «Yarım» و «Çeyrek» بیان می‌شوند. البته فراموش نکنید هنگام بیان عدد از همان «buçuk» استفاده می‌شود. برای درک بهتر این موضوع به مثال‌های زیر توجه کنید:

  • نصف نان: yarım ekmek
  • نیم ساعت: yarım saat
  • ۵: bir buçuk

به راحتی با استفاده از قاعده کلی ساخت اعداد ترکی می‌توانید تمام اعداد را بیان کنید. حالا دیگر نیاز نیست نگران سفارش باقلوای خود باشید!

آموزش زبان ترکی استانبولی سطح A2.2

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا