معرفی رشته های تحصیلیهوش مصنوعی

معرفی گرایش هوش مصنوعی و رباتیکز

ما در دنیایی زندگی می‌کنیم که در آن برای رفع تمایلات و نیازهای هر چه بیشتر بشر به سمت هوشمند سازی اشیاء روی آورده‌اند. مجموعه کارهایی که برای این هوشمند سازی صورت می‌گیرد، در حوزه هوش مصنوعی قرار دارد. هوش مصنوعی می‌تواند در آینده تحولاتی بسیار عظیمی را در زمینه‌های مختلف ایجاد کند. البته تاکنون شاهد تحولات گسترده‌ای از آن در حوزه‌های مختلف نیز بوده‌ایم. اهمیت این رشته باعث شده تا به عنوان یکی از رشته‌های دانشگاهی مهم درآید. گرایش هوش مصنوعی و رباتیکز یکی از گرایش‌های کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر است که امکان تحصیل در آن در مقاطع ارشد کامپیوتر و دکترا وجود دارد. در ادامه مقاله به طور کامل‌تر درباره این گرایش پرمخاطب صحبت می‌کنیم.

گرایش هوش مصنوعی و رباتیکز

هدف هوش مصنوعی تولید سیستم‌هایی است که توانایی فکر کردن مانند انسان‌ها را داشته باشند و از لحاظ توانایی یادگیری و تصمیم‌گیری شبیه به انسان‌ها عمل کنند. برای ساخت ربات‌های مختلف از دانش هوش مصنوعی استفاده می‌کنند. در حالت‌های پیشرفته یک ربات می‌تواند احساسات انسان‌ها را درک کرده و با آن‌ها صحبت کند. برای رسیدن به این هدف و ساخت ربات هوش مصنوعی تکنیک‌های مختلفی را به کار می‌گیرد.

اهمیت ترکیب هوش مصنوعی و رباتیک و تأثیر گسترده آن در علوم مختلف باعث شده تا رشته هوش مصنوعی به یکی از مباحث علمی مهم در دانشگاه‌های بزرگ تبدیل شود. این دانشگاه‌ها، آزمایشگاه‌هایی بزرگ و مجهز دارند تا دانشجویان و دانشمندان بتوانند فعالیت‌های خود را در این حوزه انجام دهند. از این رو شما در صورت علاقه‌مندی با تحصیل در رشته رباتیک و گرایش هوش مصنوعی می‌توانید فرصت ادامه تحصیل در دانشگاه‌های بزرگ را برای خود فراهم کنید. تحصیل در ارشد هوش مصنوعی می‌تواند میزان علم و توانمندی‌های دانشجویان را افزایش دهد و در آینده فرصت‌های شغلی و تحصیلی بهتری را برای آن‌ها فراهم آورد.

حوزه‌های تخصصی گرایش هوش مصنوعی و رباتیکز

دریافت ارشد هوش مصنوعی و رباتیکز با افزایش توانایی‌های علمی و عملی شما نقش بسیار مهمی را در کیفیت فرصت‌های شما خواهد داشت. در کشور ما در دانشگاه‌های مختلفی مانند تهران، اصفهان، شیراز و موارد بسیار دیگر این رشته تدریس می‌شود که شما از طریق کنکور ارشد و ارشد فراگیر می‌توانید برای ادامه تحصیل در این زمینه اقدام کنید.

پیشنهاد مطالعه: تحصیل در رشته کارشناسی هوش مصنوعی

معرفی حوزه‌های تخصصی گرایش هوش مصنوعی و رباتیکز

اگر علاقه مند به تخصیل در رشته هوش مصنوعی و رباتیکز هستید، می‌توانید در یکی از حوزه‌های زیر مشغول به کار شوید:

  • یادگیری ماشین: در این حوزه از روش‌هایی استفاده می‌شود تا کامپیوتر بتواند کارهایی مانند یادگیری و تجربه را در حین انجام دادن مکرر یک عمل انجام دهد، یعنی بر اساس کارهایی که قبلاً انجام داده و با بررسی کردن نتایج آن‌ها تلاش می‌کند تا کارها را بهتر انجام داده به طوری که خطای کم‌تری داشته باشند.
  • پردازش تکاملی: در این شاخه از هوش مصنوعی یک یا چند جواب اولیه را برای یک مسئله در نظر می‌گیرد و بر اساس آن‌ها سعی می‌کند تا جواب‌هایی جدید و بهتر را برای مسئله موردنظر به دست آورد.
  • شبکه‌های عصبی: از روش‌های حل مسائل توسط هوش مصنوعی است که در آن از شبکه‌‌ای از واحدهای متصل به یکدیگر که هر کدام توانایی پردازش داده‌ها و ارتباط با دیگر نورون‌ها و توانایی ایجاد تغییرات در مشخصات شبکه را دارند، استفاده می‌شود تا عملکرد شبکه بهینه‌سازی شود. در مسائلی مانند بهینه‌سازی، کنترل، تخمین توابع و غیره شبکه‌های عصبی به کار برده می‌شود.
  • رباتیک: هدف این حوزه طراحی ربات‌های کامپیوتری به صورت مکانیکی یا نرم‌افزاری است که توانایی انجام وظایفی خاص را دارند. هوشمند سازی ربات‌ها با کمک الگوریتم‌های هوش مصنوعی مانند پردازش تصاویر، یادگیری، تشخیص گفتار و موارد دیگر انجام می‌گیرد.
  • پردازش زبان طبیعی: در این بخش از هوش مصنوعی، متون زبان‌های طبیعی مورد پردازش قرار می‌گیرد تا معنای آن استخراج شود.
  • منطق فازی: منطق فازی تعمیمی از منطق کلاسیک است که در آن درجه درستی قرار دارد که می‌تواند بین عدد صفر و یک قرار گیرد.
  • محاسبات نمادین: در این روش محاسبات ریاضی به جای روش عددی به صورت نمادین انجام می‌شود.
  • سیستم‌های خبره: این سیستم‌ها از طریق جمع‌آوری داده‌ها و قوانین در یک حوزه خاص می‌توانند در این حوزه شبیه به یک فرد متخصص و خبره عمل کنند. ربات‌های جراح چنین عملکردی را دارند.

بررسی بازار کار کارشناسی ارشد هوش مصنوعی

در حال حاضر گرایش نرم‌افزار و گرایش هوش مصنوعی بیشترین رشد را در بازار کار به خود اختصاص داده‌اند. از طرفی نمی‌توان بین بازار کار این دو رشته هیچ مرزی را قائل شد. یک فرد متخصص در حوزه هوش مصنوعی از طریق یادگیری زبان‌های برنامه‌نویسی مختلف و به دست آوردن مهارت لازم در هر کدام از آن‌ها می‌توانند به یک مدیر پروژه بسیار قوی و یک برنامه‌نویس حرفه‌ای تبدیل شوند.

هوش مصنوعی جنبه های تحقیقاتی بسیاری دارد و از دانش‌های به روز است که هنوز بسیار جای کار دارد، از این رو گرایش هوش مصنوعی و رباتیکز برای افراد علاقه‌مند به تحقیقات و اکتشافات حوزه‌ای بسیار مناسب است. بیشتر افرادی که در گرایش هوش مصنوعی فعالیت دارند به دنبال کار کردن در آزمایشگاه‌های بزرگ هستند، اما در کشور ما هنوز چنین بسترهایی فراهم نیست و بیشتر آزمایشگاه‌های مجهز در کشورهای پیشرفته قرار دارند. با این حال در حال حاضر حوزه داده‌کاوی، فرصت‌های شغلی زیادی را برای علاقه‌مندان خود دارد. همچنین طراحی و تولید سیستم‌های با توانایی یادگیری از دیگر حوزه‌های داغ رشته هوش مصنوعی است.

پیشنهاد مطالعه: بررسی بازار کار رشته هوش مصنوعی در ایران و جهان

سخن پایانی

ما در این مقاله سعی کردیم تا به معرفی کامل گرایش هوش مصنوعی و رباتیکز بپردازیم. تحصیل در این گرایش از طریق شرکت در کنکور ارشد رشته مهندسی کامپیوتر ممکن است. افرادی که در این گرایش تحصیل می‌کنند، فرصت‌های شغلی و تحصیلی خوبی به دست خواهند آورد و حتی در صورت نخبه بودن کشورهای بزرگ جهان آن‌ها را جذب خواهند کرد.

پیشنهاد مطالعه: ChatGPT چیست؟ سیر تا پیاز جادوگری به نام چت جی پی تی

آموزش هوش مصنوعی

اگر میخواهید یادگیری هوش مصنوعی را شروع کنید، پیشنهاد ما به شما استفاده از دوره‌های آموزش هوش مصنوعی در مکتب خونه استدر پلتفرم آموزشی مکتب خونه انواع دوره هوش مصنوعی وجود دارد که در دسته‌های زیر قرار می‌گیرند:

برنامه‌نویسی هوش مصنوعی ترندی پرطرفدار و در عین حال سود آورد بوده که یادگیری آن مستلزم سرمایه‌گذاری است. با انواع دوره هوش مصنوعی در مکتب خونه اولین قدم خود را در مسیر یادگیری و شروع هوش مصنوعی بردارید.

کامل بهرامی

کامل بهرامی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار از دانشگاه ارومیه است. به حوزه کامپیوتر، برنامه‌نویسی و فناوری اطلاعات علاقه‌مند‌ است و هم اکنون به عنوان عضو تیم سئو و مدیر تیم نویسنده‌های مکتب خونه در این مجموعه فعالیت می‌کند.

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

    1. سلام. در کل مکاترونیک بر کنترل دقیق سیستم‌های خودکار تمرکز دارد، در حالی که رباتیک بر ساخت ربات‌های هوشمند و خودمختار تمرکز دارد.
      مکاترونیک پایه و اساس رباتیک را تشکیل می‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا