آموزش روانشناسی

ویژگی های یک روانشناس خوب

ویژگی های یک روانشناس خوب :

ویژگی های یک روانشناس خوب : همه جا می‌خوانیم که برای مشکلات کوچک و بزرگی که در زندگی داریم می‌توانیم به روانشناس مراجعه کنیم و از او مشورت بگیریم. اما آنچه کمتر به آن پرداخته می‌شود این است که ویژگی یک روانشناس خوب چیست؟ و چطور می‌توانیم بهترین روانشناس را انتخاب کنیم؟

واقعیت این است که انتخاب یک روانشناس که ویژگی‌های مثبتی داشته باشد و بتواند نیاز ما را برآورده کند به اندازه مراجعه ما به او مهم و دارای اهمیت است. اگر نتوانیم شخصی را برای بیان مشکلاتمان انتخاب کنیم که به طور حرفه‌ای آموزش دیده باشد و ما را به‌خوبی درک کند، نه تنها ممکن است مشکلمان حل نشده باقی بماند، حتی گاهی مشکلی هم به مشکلاتمان اضافه می‌کند.

ویژگی های یک روانشناس خوب

در این مقاله می‌خواهیم با هم نگاهی به ویژگی‌ یک روانشناس خوب بیندازیم و ببینیم که چطور می‌توانیم بهترین فرد را انتخاب کنیم.

مقاله پیشنهادی :روانشناسی یونگ به زبان خودمانی
روانشناسی یونگ به زبان خودمانی

 

در بین ویژگی‌های یک روانشناس خوب تعدادی از ویژگی‌ها به شخصیت او بر می‌گردند و کمک می‌کنند تا ما احساس بهتری از مراجعه به روانشناس داشته باشیم. تعدادی از ویژگی‌ها هم به مهارت‌های تخصصی و تکنیکی روانشناس وابسته هستند و باعث می‌شوند مطمئن باشیم برای مشکلمان به یک فرد حرفه‌ای مراجعه کردیم. تعدادی از این ویژگی‌ها را بررسی می‌کنیم:

انتخاب تخصص مناسب با مشکل ما

پیش از هر چیز باید ببینیم چه مشکلی داریم؟ آیا می‌خواهیم کودک و نوجوانمان را پیش روانشناس ببریم؟ به مشکلی در روابط زناشویی برخورد کرده‌ایم؟ به مشاوره کاری نیاز داریم یا اصلا می‌خواهیم روانمان را با کمک یک روانکاو تحلیل کنیم؟

ویژگی های یک روانشناس خوب

مهم‌ترین ویژگی یک روانشناس خوب این است که در حوزه مشکل ما تخصص و تجربه کافی داشته باشد. ما باید پیش از مراجعه به روانشناس از تخصص و رویکرد او مطمئن شویم و برای مشکلمان به فردی با همان تخصص مراجعه کنیم. روانشناسان کودک و نوجوان، روانشناسان خانواده، مشاور و روانشناسی با تخصص اعتیاد و… تنها تعدادی از افرادی هستند که می‌توانیم در بین تخصص آن‌ها بهترین فرد را برای مراجعه جستجو کنیم.

مقاله پیشنهادی :روانشناسی شخصیت چیست؟
روانشناسی شخصیت چیست؟

 

باید چهارچوب‌ها مشخص باشد

شاید تصور کنید یک روانشناس خوب کسی‌‌ست که بتوانید با او رابطه‌ای دوستانه داشته باشید. در این صورت باید این نکته را بدانید که یک روانشناس خوب دوست شما نیست.

این موضوع باید برای هر دو طرف روشن باشد. یک روانشناس خوب را شاید بتوان یک همراه برای پیمودن مسیر و شناخت خودمان بدانیم اما اگر از ابتدا رابطه ما رابطه دوستانه باشد نباید انتظار درمان یا حل شدن مشکلمان را دشته باشیم.

چرا که ممکن است خیلی وقت‌ها روابط و احساسات فردی جای انتخاب درست و تصمیم گیری آگاهانه را در ذهن او بگیرد و نتواند کمک درستی به مراجع خود بکند.

روانشناس خوب قضاوت نمی‌کند

گذشته شما برای روانشناستان مهم است چرا که به او کمک می‌کند شناخت بهتری از شما داشته باشد اما باید این را بدانید که یک روانشناس خوب به هیچ عنوان از گذشته شما برای سرکوفت زدن یا سرزنش شما استفاده نمی‌کند.

در جایگاه قاضی نبودن از جمله ویژگی های یک روانشناس خوب است.

قرار نیست از مراجعه به روانشناس و حرف زدن درباره خودتان احساس گناه کنید. روانشناس موظف است که محیطی امن و بدون قضاوت برای شما بسازد و به شما این اطمینان را بدهد که شما را قضاوت نمی‌کند.

شما هم باید سوالات و ابهاماتی را که در این مورد در ذهنتان دارید با روانشناستان مطرح کنید تا از حل شدن آن‌ها مطمئن شوید.

این را هم بگوییم که یک روانشناس خوب به وقت و اعتماد شما احترام می‌گذارد. او از زمانی که شما در اختیارش گذاشته‌اید سو استفاده نمی‌کند و در طول جلسه مشاوره کار دیگری غیر از توجه به گفته‌های شما و کمک به درمانتان نمی‌کند.

پریدن میان حرف شما، صحبت کردن با تلفن همراه، بیرون رفتن در حین جلسه، تحقیر احساسات و عواطفتان و… همه از جمله نشانه‌هایی هستند که به شما می‌گویند بهتر است روانشناستان را عوض کنید.

ویدیو پیشنهادی : دوره های آموزشی روانشناسی
دوره های آموزشی روانشناسی

 

مهارت‌های ارتباطی و کلامی

از جمله ویژگی‌های یک روانشناس خوب این است که وقتی به او مراجعه می‌کنید و با او صحبت می‌کنید در زمان لازم با تمام توان به حرف‌هایتان گوش کند و به شما نشان دهد که تک تک حرف‌هایتان برای او باارزش است.

همچنین ویژگی روانشناس خوب این است که زمانی که آغاز به صحبت می‌کند، بتوانیم در گفته‌هایش چیزی پیدا کنیم که به کارمان بیاید.

فن بیان مناسب، توانایی انتخاب کلمات، به موقع حرف زدن و انتخاب لحن با توجه به شرایط همه از جمله مهارت‌هایی هستند که یک روانشناس باید آن‌ها را کسب کند.

ویژگی های یک روانشناس خوب

حفظ محرمانگی

یکی از ویژگی های یک روانشناس خوب در راز داری است . مراجع باید از اینکه رازش برای کسی به جز درمانگر آشکار نمی‌شود مطمئن باشد. درمانگر هم باید این اطمینان را به او بدهد که تمام گفته‌های او در اتاق درمان باقی خواهد ماند.

افشای اسرار مراجع برخلاف اصول حرفه‌ای و درمانگری‌ست و درمانگر تنها می‌تواند برای راهنمایی گرفتن از یک مشاور دیگر، اطلاعات مراجع را فاش کند.

همچنین محیط و اتاق درمان باید به شیوه‌ای طراحی شده باشد که شما به عنوان یک مراجع احساس اطمینان بکنید.

استفاده از پنجره‌های دو جداره، عدم استفاده از پنجره‌هایی که به داخل اتاق درمان دید مستقیم داشته باشد، امضا قرار داد در ابتدای درمان و همچنین عدم وجود دوربین یا دستگاه ضبط صدا بدون اجازه شما در اتاق درمان از جمله نکاتی‌ست که به شما احساس اطمینان خاطر می‌دهد.

مقاله پیشنهادی :اختلال شخصیت مرزی چیست و چه علائمی دارد؟
اختلال شخصیت مرزی چیست و چه علائمی دارد؟

 

محیط اتاق مشاوره

باید بدانید که فضایی که در آن از یک مشاور یا روانشناس کمک می‌گیرید شاید به‌ظاهر فضایی باشد که زمان کمی را در آن می‌گذرانید، اما عمیقا بر احساساتتان تاثیر گذار است.

شما در این اتاق قرار است درباره عمیق‌‌ترین احساسات و تفکراتتان صحبت کنید پس تمام جزییات آن اهمیت زیادی پیدا می‌کند. میزان  نور اتاق، رنگی که برای دیوارها استفاده شد، استفاده از گل و گیاه، مبلمان راحت و دمای مناسب همگی از جمله مواردی هستند که باید به آن‌ها توجهی ویژه داشته باشید. وقتی به سراغ عمیق‌ترین بخش‌های وجودتان و شناخت آن‌ها می‌روید، باید بدانید که جزئی‌ترین مسائل اهمیت زیادی پیدا می‌کنند.

ویژگی های یک روانشناس خوب

این‌ها تنها بخشی از نکاتی بود که خوب است در هنگام انتخاب یک روانشناس به آن ها توجه کنیم. اگر بخواهیم در یک نگاه و به‌طور خلاصه این نکات را برایتان بازگو کنیم، باید بگوییم مهم‌ترین اصل برای انتخاب یک روانشناس خوب، احساس راحتی و امنیت شماست. باید بتوانید بدون اینکه چهارچوب‌های روانشناسی را زیرپا بگذارید با درمانگرتان احساس صمیمیت کنید و از اینکه به رشد و بهتر شدن شما کمک می کند خشنود باشید.

در این مقاله با ویژگی های یک روانشناس خوب آشنا شدید امیدواریم که برایتان کاربردی بوده باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا