اکسل

فرمول ‌نویسی if در اکسل

فرمول نویسی if در اکسل: همه افراد اگر بخواهند همیشه فرصت‌های زیادی را صرف حساب و کتاب و محاسبات قرار دهند، قطعا خسته می‌شوند و نیاز به استراحت دارند تا بتوانند قوای از دست رفته خود را بازگردانند. اما رایانه‌ها از دسته محاسبه‌گرهایی هستند که نمی‌دانند خستگی به چه معناست و می‌توانند ساعت‌ها و فرصت زمان زیادی را با دقت زیاد و حتی بدون کم شدن دقتشان، محاسبات زیاد و پیچیده را انجام دهند. اکسل نیز یک نرم‌افزار عالی و شگفت‌انگیز است که به منظور انجام این محاسبات به صورت حرفه‌ای و در انواع ستونی و سطری ساخته شده است.

آیا تا به حال در اکسل با تابع if آشنا شده‌اید؟  فرمول نویسی if در اکسل از اهمیت زیادی برخوردار است که اگر به دنبال این هستید که به صورت حرفه‌ای با نرم‌افزار اکسل و نحوه فرمول نویسی در آن آشنا شوید، باید فرمول‌نویسی ایف در اکسل  را فرا بگیرید و بدانید که اصلا این تابع if به چه دردی می‌خورد. در این روش ابتدا باید بیاموزید که نحوه نوشتن یک فرمول ساده به چه صورت است.

 

ویدیو پیشنهادی :  فیلم آموزش حرفه‌ای اکسل
فیلم آموزش حرفه‌ای اکسل

 

نحوه آغاز یک فرمول‌نویسی ساده در اکسل:

در این روش برای مشخص کردن یک فرمول محاسباتی دقیق و عالی، در یک سلول موجود در صفحه گسترده، ابتدا باید علامت مساوی (=) را وارد کرد. همان‌طور که می‌دانید در صفحه گسترده اکسل، سلول‌هایی قرار دارد که در بالای سلول‌ها نام و مشخصات سلول و در کنار آن‌ها شماره ردیف قرار دارد. به این ترتیب اگر قصد داشته باشیم که عدد ۱ و ۲ را با یکدیگر جمع کرده و در سلول A محاسبه کنیم، ابتدا از فرمول زیر استفاده می‌کنیم:

۲+۱=

به این ترتیب به محض فشردن کلید Enter، محاسبه انجام شده در سلول ۱ A به صورت عدد ۳ نمایش داده می‌شود. این فرمول هیچ ارتباطی با کاربرگ‌های دیگر ندارد و به صورت یک فرمول کاملا مستقل است. ولی اگر در سلول دیگری, فرمول دیگری نوشته شده باشد و نیاز داشته باشیم تا فرمول درون آن سلول را با فرمول موجود در سلول ۱A محاسبه کنیم، برای نمونه اگر آن فرمول در کاربرگ ۲A باشد، با وارد کردن ۲A+ 1A = فرمول‌های موجود در هر سلول با یکدیگر محاسبه خواهد شد.

 

مقاله پیشنهادی : فارسی کردن اعداد در اکسل
فارسی کردن اعداد در اکسل

 

به این ترتیب یاد گرفتید که چگونه در اکسل می‌توان یک فرمول ساده را نوشت و محاسبه کرد. اکنون بایدفرمول‌نویسی if در اکسل را یاد بگیریم که چگونه می‌توان در فرمول نویسی از تابع if بهره برد.

فرمول نویسی if در اکسل

 فرمول‌نویسی if در اکسل به چه صورت به کار برده می‌شود؟

در ریاضی می‌دانید که ممکن است با محاسبات پیچیده و دشوار نیز رو به رو شوید. زیرا ریاضی برای همیشه به فرمول‌های یکسان و راحت اختصاص داده نمی‌شود. در این صورت باید در نرم‌افزار فرمول‌نویسی اکسل از توابع استفاده کرد. برای نمونه از تابع sum برای انجام عملیات جمع، از تابع average برای میانگین‎‌گیری و از تابع count برای محاسبه سلول‌های عددی در یک ناحیه به کار برده می‌شود که در این جا if یکی از مهم‌ترین توابع فرمول‌نویسی در اکسل محسوب می‌شود. البته باید بدانید که فرمول‌نویسی شرطی در اکسل اندکی با دیگر توابع متفاوت است و نیاز به یادگیری بیشتری دارد.

 

 

فرمول‌نویسی if در اکسل در واقع به کاربرد این اختیار را می‌دهد که محاسبات خود را براساس تحقق و یا عدم تحقق یک شرط مورد تغییر قرار دهد. در این صورت کاربرد قادر است تا در یک سلول هم‌زمان چندین نوع محاسبه را به ثبت برساند و در نتیجه با توجه به شرطی که در نظر گرفته است، اکسل یکی از آن‌ها را اجرا می‌کند و در این صورت مقدار سلول تعیین خواهد شد.

در واقع فرمول‌نویسی ایف در اکسل برای موارد زیادی به کار برده می‌شود که از این گونه تابع برای مواردی اعم از تعیین مثبت و یا منفی بودن یک سود و یا زیان سال گذشته یک شرکت، محاسبه مالیات حقوق، تعیین افرادی که لیاقت بازنشستگی را دارند و موارد این چنینی استفاده می‌شود که در همه این مثال‌ها با یک شرط مواجه خواهیم بود. برای نمونه در تعیین مثبت بودن سود، محاسبه می‌کنیم که اگر درآمد فروش و یا خرید یک شرکت بزرگتر از صفر باشد، مقدار متنی سود و یا زیان در یک سلول عدد ده ثبت شده است و با محاسبه کردن یک به یک این فرمول‌ها، و به کمک تابع if می‌توان به نتیجه نهایی رسید.

 

 

نحوه استفاده از تابع if:

برای استفاده از این تابع، ابتدا یک سلول فعال برای نمونه ۱A را در نظر بگیرید. به منظور درج تابع if، در اکسل باید از برگه Formula به روی گروه Logical کلیک کرده  و فرمول‌نویسی شرطی در اکسل  را انتخاب نمایید. به این صورت پنجره‌ای باز می‌شود که در این پنجره با پارامترهایی مواجه می‌شود که شامل Logical-test, Value-if-true و value-if-false است.  در نتیجه محاسبات و عملیاتی که باید هنگام محقق شدن شرط انجام شود را در پارامتر Value-if-true وارد کرده و در صورتی که شرط محقق نشود، محسابات را در پارامتر بعدی یعنی Value-if-false وارد می‌کنیم.

*نکته قابل توجه این است که در پنجره‌ باز شده  پارامترهای تابع یا Function Arguments، پارامترهایی که به صورت پر رنگ‌تر ظاهر شده است اجباری است ولی بقیه اختیاری می‌باشد.

* نکته دیگری که حائز اهمیت است، این می‌باشد که در هر یک از پارامترها اگر از آدرس یک یا چند سلول استفاده کرده باشیم، آن‌ها به عنوان ورودی در نمودار گردشی تابع if در نظر گرفته می‌شوند. البته ممکن است هیچ سلولی به عنوان پیش نیاز در تابع if به کار نرود و این نشان دهنده مستقل بودن تابع if در یک سلول جداگانه است.

 

مقاله پیشنهادی : کلیدهای میانبر اکسل
کلیدهای میانبر اکسل

 

 در اصل  فرمول‌نویسی if در اکسل همان‌طور که گفته شد به کمک ایجاد شرط به دست می‌آید و به کمک یک نمودار و آوردن شرط ثابت می‌کنند که چه نوع محاسبه‌ای درست است. این شرط از سه قسمت تشکیل شده است که به راحتی می‌توانید متوجه شوید که فرمول‌نویسی if در اکسل  چه معنایی دارد.

فرمول نویسی if در اکسل

تابع شرطی if :

  • مقایسه:

در این قسمت ابتدا یک مقایسه برای محاسبه if صورت می‌گیرد. برای نمونه گفته می‌شود که اگر معدل تو بالای ۱۹ شود یعنی معدل با عدد ۱۹ مقایسه می‌شود. یا اگر هوا بارانی بود, یعنی وضعیت هوا با بارانی بودن مقایسه می‌شود.

در این قسمت مشاهده کردید که در روش اول فرمول‌نویسی تابع if در اکسل، چیزی را با چیز دیگری مقایسه می‌کند، بنابراین اولین قسمت مقایسه می‌باشد.

  • یک اتفاق در صورت درست بودن مقایسه:

این قسمت به ما می‌گوید که اگر جواب مقایسه اول درست از آب در بیاید، چه اتفاقی رخ می‌دهد. برای نمونه اگر معدل تو بالای ۱۹ شود، برایت جایزه‌ای می‌خرم و یا اگر هوا بارانی بود, برایت چتر می‌خریدم.

  • یک اتفاق در صورت درست نبودن مقایسه:

این قسمت نیز به ما خواهد گفت که اگر مقایسه اول درست از آب درنیاید چه اتفاقی می‌افتد. برای نمونه اگر معدلت بالای ۱۹ شود، برایت یک جایزه‌ای می‌خرم ولی در غیر این صورت یکی از وسایل ارزشمندت را خواهم گرفت. یا اگر هوا بارانی بود, با خودت چتر ببر در غیر این صورت باید کلاه آفتابی استفاده کنی.

در نتیجه فرمول‌نویسی تابع شرطی if در اکسل این مراحل را به صورت فرمول در سلول‌ صفحه گسترده این نرم‌افزار برای شما محاسبه می‌کند. پس گفته شد که فرمول‌نویسی if در اکسل یک عبارت شرطی است که چیزی را با چیز دیگری مقایسه می‌کند و در صورت انجام هر مقایسه جواب True  و یا Fulse به ما می‌دهد. در این صورت باید بدانید که فرمول‌نویسیif در اکسل  اگر جواب درست را به شما داد یعنی محاسبه عالی بوده است ولی اگر جواب غلط را داد, این محاسبه هرگز انجام نمی‌شود.

فرمول‌نویسی if در اکسل  به معنای یک آزمون منطقی نیز می‌باشد که به شما جوابی را می‌دهد و جوابی را برای شما به سمت خروجی if استخراج می‌کند که کاملا درست است و جای هیچ بحثی را باقی نمی‌گذارد. در این روش نیز همان‌طور که گفته شد، بهترین و آسان‌ترین روش، برای نوشتن این فرمول، این است که شرط‌ های خود را درون logical test بنویسید و وارد کنید. سپس برای نمونه برای مقایسه نمرات خود که درون ستون‌ها نوشته‌اید، فرمول به اکسل خواهد گفت که در صورتی که مقدار درون ستون C بزرگتر یا مساوی ۲۰ بود و درون ستون D بزرگتر و یا مساوی ۳۰ بود، کلمه TRUE را برگردان و در غیر این صورت کلمه FULSE بهترین انتخاب است.

فرمول‌نویسی if در اکسل ممکن است کمی پیچیده به نظر برسد، ولی اگر با دقت به آن گوش دهید و به آن نگاه کنید, مشاهده می‌کنید که برعکس اینطور نیست و حتی برایتان جذاب‌تر به نظر می‌رسد.

بهتر است بدانید که  فرمول‌نویسی if در اکسل ‌می‌تواند  اغلب همراه با تابع‌هایی که در ابتدا نام برده شد, یعنی Min, Average, Sum و max نیز بیاید. به این ترتیب می‌توانید در فرمول‌نویسی در اکسل از If در کنار توابع  دیگر نیز استفاده کنید زیرا فرمول‌نویسی if در اکسل یک روش ثابت شده و قابل اعتماد است که در همه جملات شرطی و محاسبات شرطی مورد استفاده واقع می‌شود و اکسل نیز در روش فرمول نویسی به این طریق به شما کمک خواهد کرد تا بتواند بهترین نوع محسابه را داشته باشید.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا