آموزش رایگان اقتصادسنجی 2: اغلب مدلهای رقابتی وجود دارد که قادر به توضیح همان رابطه تکراری هستند که قاعده تجربی نامیده میشود، اما تعداد کمی از مدلها سرنخهای مفیدی از بزرگی ارتباط ارائه میدهند. با این وجود این چیزی است که بیشتر برای سیاستگذاران اهمیت دارد.
به عنوان مثال، هنگام تنظیم سیاستهای پولی، بانکداران مرکزی باید از تأثیر احتمالی تغییرات نرخ بهره رسمی بر تورم و نرخ رشد اقتصاد بدانند. در مواردی از این دست است که اقتصاددانان به اقتصاد سنجی روی میآورند.
اقتصاد سنجی برای تعیین کمیت پدیدههای اقتصادی از نظریه اقتصادی، ریاضیات و استنباط آماری استفاده میکند. به عبارت دیگر، مدلهای اقتصادی نظری را به ابزاری مفید برای سیاستگذاری اقتصادی تبدیل میکند. هدف اقتصادسنجی تبدیل اظهارات کیفی (مانند: رابطه بین دو یا چند متغیر مثبت است) به عبارات کمی (مانند: هزینه مصرف 95 سنت برای هر یک دلار افزایش درآمد قابل استفاده افزایش مییابد)میباشد.
اقتصادسنجی با اندازهگیری روابط اقتصادی سروکار دارد که ادغام اقتصاد است. اقتصاد ریاضی و آمار با هدف ارائه مقادیر عددی به پارامترهای روابط اقتصادی روابط نظریههای اقتصادی معمولاً به اشکال ریاضی بیان میشود و با اقتصاد تجربی ترکیب شده است. از روشهای اقتصادسنجی برای بدست آوردن مقادیر استفاده میشود. پارامترهایی که اساساً ضرایب شکل ریاضی روابط اقتصادی هستند.
روشهای آماری که در توضیح پدیده اقتصادی کمک میکنند، به عنوان روشهای اقتصادسنجی سازگار هستند. روابط اقتصادسنجی رفتار تصادفی روابط اقتصادی را به تصویر میکشد که به طور کلی در فرمولهای اقتصادی و ریاضی در نظر گرفته نمیشوند.
ممکن است ذکر شود که روشهای اقتصادسنجی میتواند در زمینههای دیگر مانند علوم مهندسی، علوم زیستی، علوم پزشکی، علوم زمین، علوم کشاورزی و غیره استفاده شود. به عبارت ساده، هر زمان که نیاز به یافتن رابطه تصادفی در قالب ریاضی باشد، روشها و ابزارهای اقتصادسنجی کمک میکند. ابزارهای اقتصادسنجی در توضیح روابط بین متغیرها مفید هستند.
روشهای اقتصادسنجی در بسیاری از شاخههای اقتصاد از جمله امور مالی، اقتصاد کار، اقتصاد کلان، اقتصاد خرد و سیاستهای اقتصادی استفاده میشود. تصمیمات سیاست اقتصادی به ندرت بدون ارزیابی اقتصادسنجی برای ارزیابی تأثیر آنها اتخاذ میشود.
فوق دکتری, 1396, اقتصاد, بنیاد ملی نخبگان و دانشگاه تهران
دکتری, 1395, اقتصاد, دانشگاه ایالتی ویرجینیا
کارشناسی ارشد, 1391, اقتصاد, دانشگاه تهران
معادل کارشانسی ارشد, 1389, اقتصاد, دانشگاه منچستر
کارشناسی, 1388, مهندسی شیمی, دانشگاه صنعتی شریف
برخی از مقالات منتشر شده ایشان:
2021 Oryoie, A. R., & Vahidmanesh, A. (2021) The Rate of Return to Education in Iran. forthcoming in Journal of the Knowledge economy.
2020 Tohidinia, A., Oryoie, A. R., & Mohseni-Cheraghlou, A. (2020). Benevolent Savings and
Macroeconomic Variables: Some Empirical Evidence from Iran. Macroeconomics and Finance in Emerging Market Economies, 1-13.
1
2018 Oryoie, A. R., & Alwang, J. (2018). School attendance and economic shocks: Evidence
from rural Zimbabwe. Development Southern Africa, 35(6), 1-12.
2017 Oryoie, A. R., Alwang, J., & Tideman, N. (2017). Child labor and household land holding:
Theory and empirical evidence from Zimbabwe. World Development, 100, 45-58.
2017 Oryoie, A. R., & Abbasinejad, H. (2017). The Rise and Fall of Top Incomes in Iran 1985-
2015. Iranian Economic Review, 21(4), 941-968.
2012 Mehrara, M., & Oryoie, A. R. (2012). Efficient markets hypothesis in foreign exchange
market before and after the global financial crisis of 2007-08. International Journal of
Business and Social Science, 3(9), 165-167.
2012 Nouri, M., Oryoie, A. R., & Fallahi, S. (2012). Forecasting gold return using wavelet
analysis. World Applied Sciences Journal, 19(2), 276-280.
مدل نمایش سادهای از یک فرایند در دنیای واقعی است. باید نماینده باشد به این معنا که باید حاوی ویژگیهای برجسته پدیدههای مورد مطالعه باشد. به طور کلی، یکی از اهداف در مدل سازی، داشتن یک مدل ساده برای توضیح یک پدیده پیچیده است.
چنین هدفی ممکن است گاهی اوقات به الگویی با ساده سازی بیش از حد منجر شود و گاهی فرضهای انجام شده غیر واقعی است. در عمل، به طور کلی، تمام متغیرهایی که آزمایشگر فکر میکند برای توضیح این پدیده مرتبط هستند، در مدل گنجانده شدهاند.
بقیه متغیرها در سبدی به نام «اختلالات» ریخته میشوند که در آن اختلالات متغیرهای تصادفی هستند. این تفاوت اصلی بین مدل سازی اقتصادی و مدل سازی اقتصادسنجی و تفاوت اصلی بین مدل سازی ریاضی و مدلسازی آماری است. مدل سازی ریاضی ماهیت دقیق دارد، در حالی که مدل سازی آماری شامل یک اصطلاح تصادفی نیز میباشد.
مدلهای اقتصادی به صورت آزمایش تجربی فرموله شدهاند. چندین مدل اقتصادسنجی میتواند از یک مدل اقتصادی حاصل شود. این مدلها به دلیل انتخاب متفاوت فرم عملکردی، مشخصات ساختار تصادفی متغیرها و غیره متفاوت هستند.
مدلها بر اساس مجموعه دادههای مشاهده شده برآورد میشوند و برای مناسب بودن آزمایش میشوند. این بخشی از استنباط آماری مدل سازی است. برای دانستن مقادیر عددی پارامترهای ناشناخته مدل، از روشهای مختلف برآورد استفاده میشود. بر اساس فرمولهای مختلف مدلهای آماری، مدل مناسب و مناسبی انتخاب میشود.
مدلهای بهدست آمده برای پیش بینی و تدوین خط مشی مورد استفاده قرار میگیرند که در تصمیمگیری سیاستها بخشی اساسی است. چنین پیشبینیهایی به سیاستگذاران کمک میکند تا خوب بودن الگوی مناسب را قضاوت کرده و اقدامات لازم را برای تنظیم مجدد متغیرهای اقتصادی مربوطه انجام دهند.
روش اول مربوط به روشها، هم خصوصیات آنها و هم ایجاد روشهای جدید است. این رابطه نزدیک به آمار ریاضی دارد و مفروضات یک روش خاص، خصوصیات آن را بیان میکند. دانستن اینکه چه موقع تحقق نیافتهاند بسیار مهم است.
اقتصادسنجی کاربردی آنچه را که میگوید انجام میدهد: این تئوری اقتصادسنجی را در شاخههای اقتصاد مانند ارقام بیکاری، نظریه نمونه کارها، توابع تقاضا و عرضه و غیره اعمال میکند. هدف از مطالعه اقتصادسنجی کاربردی ممکن است آزمایش یک فرضیه باشد - به عنوان مثال، برای تعیین میزان "شکاف حقوق و دستمزد جنسیتی" با تفاوت در تحصیلات و تجربه.
اقتصاد سنجی علم جالبی است زیرا ابزاری را فراهم میکند که به ما امکان میدهد اطلاعات مفیدی درباره سیاستهای مهم اقتصادی را از دادههای موجود استخراج کنیم. اقتصادسنجی مجموعه ابزاری است که میتوانیم برای مقایسه با تئوریها با دادههای دنیای واقعی استفاده کنیم؛ که در آموزش رایگان اقتصاد سنجی 2 بطور کامل توضیح داده شده است.