آموزش زبان بدن در مذاکرات : تحقیقات دانشکده کسب و کار هاروارد نشان میدهد که مهمترین مهارتی که مدیران برای رشد و ارتقا خود در سازمانها بدان نیازمندند مهارت ارتباطی است.
توانایی افراد برای درک جامع و دقیق منظور طرف مقابل و فهم آنچه در ذهن او میگذرد و احیانا بر زبان نمیآورد و مهارت در انتقال بینقص و همهجانبه فکر و اندیشه خود.
بخش مهمی از توان و مهارت ارتباطی در کلام نهفته است و از این رو تقویت مهارتهای کلامی از قبیل سخنرانی و فن بیان و متقاعدسازی یکی از کلیدیترین آنها محسوب میشود ولی واقعیت آن است که بدون توجه به بخش غیرکلامی یک ارتباط احتمال اشتباه و خطا فراوان است و یا بیشترین تاثیرگذاری ممکن دور از دسترس میشود.
زبان بدن، انواع شیوههای ارتباط غیر کلامی یا رفتاری را شامل میشود که یک فرد را قادر میسازد بدون آنکه با دیگران صحبتی بکند پیام و مفهوم مدنظر خود را به طرف مقابل منتقل کند و ذهنیت و پیام مخاطب خود را درک کند.
این رفتارها میتواند مربوط به وضعیت و حالات بدنی (وضعیت دستها، پاها، سر و نحوه نشستن، ایستادن، راه رفتن و تکیه دادن)، ژستها (حالت ها و اَداها)، حرکات و اشارات بدنی، جلوههای هیجانی صورت (علائم چهره) و حرکات چشمها باشد.
زبان بدن در مذاکرات یکی از مباحثی است که در دورههای آموزش اصول و فنون مذاکره به عنوان یک سرفصل تکمیلی آموزش داده میشود.
مهارت زبان بدن و تکنیک زبان بدن در مذاکرات چیزی نیست که اشخاص به صورت مادرزادی داشته باشند و بلکه مهارتی است که لازم است به مرور زمان تقویت شود، چرا که ما روزانه در حال مذاکره هستیم و مذاکره فقط به جلسات کاری محدود نمیشود. صحبت با خانواده، صحبت با مغازهدار و خیلی از رفتارهای روزمره ما میتواند جزئی از مذاکره باشد.
آیا هر شخصی توانایی درک زبان بدن در مذاکرات را دارد؟
بازیگر مورد علاقه خودتان را در ذهن تجسم کنید، چه چیزی باعث شده است تا آن بازیگر را دوست داشته باشید؟ آن بازیگر چه ویژگی منحصر به فردی داشته که دیگران نداشتهاند؟
اصلا جایزههای بهترین بازیگر زن و مرد در جشنوارههای مختلف بر چه پایه و اساسی به بازیگران داده میشود؟ احتمالا یکی از دلایلی که شما به یک بازیگر علاقه دارید، مهارت و تکنیک زبان بدن منحصر به فرد آن بازیگر است که با وجود قرار گرفتن در یک شرایط فرضی و غیرواقعی، به گونهای بازی میکند که انگار در یک شرایط واقعی قرار گرفته است.
این موضوع در سینمای صامت جلوهی بیشتری دارد و همواره پیشنهاد میشود تا برای آشنایی هرچه بیشتر با زبان بدن در مذاکرات، فیلمهای سینمایی بازیگرانی همانند چارلی چاپلین، باستر کیتون، هارولد لوید، برادران مارکس و ... با دقت دیده شود.
احتمالا برای شما پیش آمده است که یکی از اقوام یا آشنایانتان در برههای کوتاه حال و روز خوبی ندارد. شما پس از دیدن چهره ناخوش احوال این فرد در کسری از ثانیه متوجه خواهید شد که حال این شخص مطلوب نیست و با شرایط معمولش فرق دارد.
این مثالها به درستی مشخص میکنند که همهی ما حتی بدون آموزش توانایی درک مهارت زبان بدن را قبلی داریم.
در علم ارتباطات، ارتباطات به دو دستهی کلی تقسیم میشوند. ارتباطات کلامی و ارتباطات غیر کلامی. هرکدام از این دو دسته نیز به دو دستهی دیگر تقسیم میشوند. ارتباطات کلامی به دو بخش نوشتاری و شفاهی و ارتباطات غیر کلامی به دو بخش آوا یا صدا و زبان بدن بخشبندی میشوند.
امیدواریم که تا اینجا کاربرد آموزش زبان بدن در مذاکرات را درک کرده باشید برای درک بیشتر در ادامه با مثال برایتان توضیح خواهیم داد.
این دوره پیش نیاز علمی خاصی ندارد.
این دوره طوری طراحی شده است که محتوای آموزشی دوره حول چند پروژه واقعی و کاربردی هستند تا یادگیری دانشجو در طول دوره به کاربردهای عملی تبدیل شود و به این ترتیب بالاترین سطح یادگیری را فراهم نمایند.
شما می توانید از طریق تالار گفتگو با دیگر دانشجویان دوره در ارتباط باشید، شبکه روابط حرفه ای خود را تقویت کنید یا سوالات مرتبط با دوره خود را از دیگر دانشجویان بپرسید.
با قرار گرفتن تمرین ها و آزمون های مختلف در طول دوره، محیطی تعاملی فراهم شده است تا بهره گیری از محتوا و یادگیری بهتر و عمیق تر شود.
در صورت قبولی در دوره، گواهی نامه رسمی پایان دوره توسط مکتبخونه به اسم شما صادر شده و در اختیار شما قرار می گیرد.
در صورت قبولی در دوره، شما میتوانید با وارد کردن اطلاعات آن در بخش دورههای آموزشی رزومهساز «جاب ویژن»، تایید مهارت خود را در قالب اضافه شدن «مدال مهارت» به روزمه آنلاین خود دریافت نمایید. این مدال علاوه بر ایجاد تمایز در نمایش رزومه شما، باعث بالاتر قرار گرفتن آن در لیست انبوه رزومههای ارسالی به کارفرما شده و بدین ترتیب شانس شما را برای استخدام در سازمانهای موفق و پر متقاضی افزایش میدهد.
در مثال زیر این 4 حالت مختلف را مرور میکنیم:
فرض کنید که شما برای تفریح به یک استخر رفتهاید. ممکن است روی دیوار نوشته باشند که لطفا در استخر شیرجه نزنید.
این حالت از نوع ارتباط به روش کلامی و نوشتاری است. حالت دیگری که ممکن است رخ دهد این است که شما قصد شیرجه زدن را داشته باشید که نجات غریق استخر به سمت شما بیاید و بگوید که شیرجه زدن ممنوع است و نباید در استخر شیرجه بزنید. حالت سوم که وجود دارن این است که نجات غرق وقتی از قصد شما برای شیرجه زدن در استخر مطلع شود در سوت خود بدمد و به شما یادآوری کند که نباید در استخر شیرجه بزنید و این کار ممنوع است.
این حالت از نوع ارتباطات غیرنوشتاری و آوا است. حالت آخری که ممکن است رخ دهد نیز میتواند این باشد که خود نجات غریق به سمت شما بیاید و با تکان دادن انگشتش به شما نشان دهد که شیرجه زدن در این استخر ممنوع است. نجات غریق در اینجا از تکنیک زبان بدن استفاده کرده است و این حالت در دسته ارتباط غیرکلامی و زبان بدن جای میگیرد.
مهارت زبان بدن چه اجزایی دارد؟
اولین جزء از زبان بدن حالت قرار گرفتن بدن (Posture) است. مثلا یک شخصی را فرض کنید که هنگام راه رفتن شانههای بدنش افتاده و رو به پایین است. این حالت راه رفتن احتمالا به شما این مفهوم را منتقل میکند که این شخص از مسئلهای مایوس و سرخورده شده است.
قسمت دوم و بسیار مهم زبان بدن در مذاکرات، لباس پوشیدن هر فرد است. شما لازم نیست با یک شخص صحبت کنید و حالات صورتش را بسنجید و خیلی از اوقات با مشاهدهی لباسهایی که پوشیده است میتوانید حالات روحی و جسمی آن فرد را حدس بزنید.
مثلا هیچوقت یک فرد با کفش کتونی در یک مهمانی رسمی حاضر نمیشود و احتمالا اگر فردی را با لباس ورزشی ببینید حدس خواهید زد که آن فرد قصد ورزش کردن را دارد و احتمالا تصور اینکه شخصی با لباس ورزشی در یک مهمانی عروسی حاضر شود برای شما خندهدار خواهد بود.
قسمت سوم ژست هر شخص است. ژستها همان حالات دست و صورت آدمها در شرایط مختلف هستند که در دورهی زبان بدن در مذاکرات به تفصیل با این ژستها آشنا خواهید شد.
آخرین جزء فاصله انسانها با یکدیگر و حریم شخصی هر فرد است. هرچه دو نفر با فاصله کمتری از یکدیگر بایستند و هرچه دو فرد راحتتر یکدیگر را نگاه کنند، احتمالا با هم صمیمیتر هستند.
شما در دوره آموزش زبان بدن در مذاکرات خواهید دید که چگونه با حالات رفتاری، جسمانی و گفتاری هر شخص آشنا شوید و از این امر در مذاکرات روزمره و کاری خود استفاده کنید.