آشنایی با مفاهیم و اصطلاحات مهم در حوزه پردازش سیگنالهای EEG
تشخیص وجود نویز و آرتیفکت در سیگنالهای EEG
حذف نویزها و آرتیفکتها از سیگنال
آمادهسازی سیگنالها بر اساس فرضیات و سؤالات مطالعه
پردازشهای زمانی و فرکانسی سیگنالها
آنالیز پتانسیلهای وابسته به رویداد (ERP) در حوزه زمان و فرکانس
مقایسه بین گروههای مطالعه بر اساس نتایج آنالیز EEG
برای استفاده از محتویات این دوره نیاز است که نرم افزار MATLAB را بر روی سیستم خود نصب کنید (نصب نسخه 2018 و یا نسخه های جدیدتر MATLAB توصیه می شود) و همچنین آشنایی با محیط MATLAB توصیه می شود ولی ضروری نیست.
ثبت و تحلیل سیگنالهای الکتریکی مغز (EEG) بهعنوان ابزاری جهت شناخت عملکرد مغز در حین انجام تکالیف عصب - شناختی، تشخیص و درمان بسیاری از بیماریها و اختلالات عصبی، بازاریابی عصبی جهت طراحی جذابتر صفحات تبلیغاتی و بستهبندی، معماری و طراحی شهری و دکوراسیون جهت تحریک سیستم احساسات در مغز به نحو مطلوب و یا طراحی بازیهای تفریحی و درمانی استفاده میشود.
تاکنون نرمافزارهای متعددی برای تحلیل این سیگنال ارائه شده است. یکی از آنها جعبهابزار EEGLAB است که با اضافهشدن به محیط نرمافزار MATLAB امکان اجرای بسیاری از پردازشهای مطرح در تحلیل سیگنالهای EEG را فراهم میآورد. این جعبهابزار متنباز بوده و میزان آمار ارجاع به این جعبهابزار نشان میدهد که هر ساله تحقیقات قابلتوجهی به کمک این جعبهابزار به انجام میرسد.
نتایج گزارش شده در سایت مرکز علوم اعصاب سوارتز نشان میدهد که این جعبهابزار نسبت به جعبهابزارهای مشابهی که برای پردازش سیگنالهای EEG در محیطهای دیگر از جمله پایتون طراحی شدهاند، از محبوبیت و استقبال بیشتری برخوردار بوده است.
این جعبهابزار دارای یک واسط گرافیکی با کاربری ساده است که به محققین در حوزههای غیرمهندسی بدون نیاز به داشتن دانش و تجربه در خصوص الگوریتمهای پردازش سیگنال و همچنین افرادی که بهتازگی تحلیل سیگنال EEG را شروع کردهاند، این امکان را میدهد که بدون نیاز به کدنویسی و انجام عملیات پیچیده، سیگنالهای خود را پردازش و تحلیل کنند.
در این کارگاه ابتدا با بیانی ساده مفاهیم نظری و اصطلاحات مطرح در حوزه پردازش سیگنالهای EEG تشریح میگردد و سپس به طور عملی سیگنالهای EEG ثبت شده در شرایط مختلف به کمک این جعبهابزار مورد پردازش قرار میگیرند. میشود.
این دوره برای افرادی که پیشزمینه لازم در خصوص الگوریتمهای پردازش سیگنال و برنامهنویسی را نداشته؛ ولی علاقهمند به تعریف پروژههایی در حوزه علوم اعصاب شناختی مبتنی بر ثبت و مطالعه سیگنالهای الکتریکی مغز (EEG) هستند، مفید خواهد بود. ولی برای محققینی که با الگوریتمهای محاسباتی پردازش سیگنال (DSP یا BSP) آشنا هستند، شرکت در دورههای پیشرفته پردازش سیگنال EEG توصیه میشود.
گلناز بغدادی، دانش آموخته رشته مهندسی پزشکی از دانشگاه صنعتی امیرکبیر است. مهارتها و فعالیتهای اصلی وی در حوزه پردازش سیگنالهای زیستی و مدلسازی محاسباتی سیستمهای زیستی میباشد. او دارای بیش از ۱۳ سال تجربه در تدریس دانشگاهی و برگزاری دورههای کوتاه مدت مرتبط با علم اعصاب شناختی محاسباتی و پردازش سیگنالهای الکتروفیزیولوژیکی است. وی همچنین دارای تجربه انجام پروژههای تحقیقاتی و صنعتی مختلف بر روی سیگنالهای EEG و دیگر سیگنالهای زیستی در مراکز نوآوری و شرکتهای دانش بنیان است.