امروزه سرمایه گذاری با پول کم امری سخت و دشوار به نظر میرسد. اگر شما هم جز افرادی هستید که این تفکر را دارند، تا آخر این مطالب با ما همراه باشید.
هیچوقت فراموش نکنید مبالغ بزرگ کمکم جمع شدهاند و تبدیل به مبالغ قابل توجه برای سرمایه گذاری تبدیل شدهاند. شما میتوانید با سرمایه گذاری با پول کم موجب افزایش ارزش پول در آینده شوید. سوالی که پیش میآید این است که، کدام راه را برای سرمایهگذاری با سرمایه اولیه کم، مناسبتر است؟
کدام روش سود بیشتری به ما میدهد؟ برای سرمایهگذاری با پول کم لازم است راه پرخطر یا دارای ریسکی را طی کنیم؟
ما اینجاییم تا با معرفی راههای سرمایه گذاری راه مناسب را به شما نشان دهیم.
سرمایه گذاری با پول کم:
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که وقتی صحبت از سرمایه گذاری با پول کم میکنید، اطرافیانتان به شما بگویند: دلار بخر! الآن بازار سکه داغ است، چرا وارد بازار بورس نمیشوید؟ یا شما را ناامید کنند و درپاسخ سوالتان بگویند: این مقدار پول ارزش سرمایهگذاری ندارد!
نکته مهمی که لازم است در اینجا بدانید، واقع بین بودن است؛ یعنی اینکه به دنبال راهی معجزهآسا و رویایی نباشید. از قدیم گفتن: ” نابرده رنج، گنج میسر نمی شود. ” برای شروع سرمایهگذاری، مهم نیست چه میزان پول دارید، مهم روش سرمایه گذاری است و اینکه پول خود را در کجا یا کدوم بازار سرمایهگذاری میکنید.
اگر در جامعه تورمی زندگی میکنید، بهترین کار برای جلوگیری از بی ارزش شدن پول، سرمایه گذاری است؛ زیرا میتوان از شرایط ایجاد شده، استفاده کرد و شاهد رشد سرمایه بود. هر زمان که شما اقدام به سرمایه گذاری با پول کم کنید، فرصتهای طلایی پیش رویتان قرار میگیرند که موجب چند برابر شدن پول و سرمایه شما در سالهای پیشرو میشوند.
سرمایه گذاری چیست؟
سرمایه گذاری به معنای اختصاص دادن پول در ازای دریافت سود یا منفعت در آینده است. در علم اقتصاد، سرمایه گذاری به معنای تعهد پول برای کالایی است که در آینده برای فرد سود آور خواهد بود.
در علم مالی، سرمایه گذاری به معنای خرید یک کالا مانند یک سهام است که پیش بینی میشود در آینده سود خوبی را نصیب فرد میکند و با فروش آن با قیمت بالاتر صاحب سود میشود.
وارن بافت در رابطه با سرمایه گذاری میگوید:” سرمایه گذاری فرایند برنامهریزی برای پول است تا در آینده پول بیشتری نصیب شما شود. هرگز به یک منبع درآمد اتکا نکنید؛ سرمایهگذاری انجام دهید تا منبع دیگری ایجاد کنید.”
قبل از اقدام به سرمایه گذاری با پول کم، به دلیل کم بودن سرمایه اولیه، لازم است اقدام به شناخت و کسب آگاهی در مورد روشهای سرمایه گذاری کنید. کسب اطلاعات کافی از ریسکهایی موجود در بازار، امری ضروری است؛ زیرا در صورت انجام یک اشتباه، امکان از دست رفتن سرمایه یا ضرر و زیانهای غیرقابل جبران وجود دارد.
سرمایهگذاران بزرگ اکثرا دید بلند مدت دارند و تا سالها از بازده مثبت سرمایه بهرهمند میشوند.
سرمایهگذاران را براساس ریسک میتوان به سه دسته تقسیم کرد. دسته اول، افراد ریسک پذیر هستند. این افراد با پذیرفتن ریسک دست به انواع معاملات یا سرمایهگذاریهای گوناگون میزنند. در واقع ریسک برای آنها کالای مطلوب به حساب میآید. دسته بعدی، افرادی هستند که در مقابل ریسک خنثی هستند. این افراد نه ریسک را میپذیرند نه از آن فرار میکنند. دسته سوم، افراد ریسک گریز هستند که بسیار از معاملات پرخطر و سرمایهگذاری همراه با ریسک فراری هستند. افراد ریسک گریز بیشتر به دنبال پیدا کردن راهی برای سرمایه گذاری امن هستند.
انواع سرمایهگذاری :
به طور کلی سرمایه گذاری را به سه دسته زیر میتوان تقسیم کرد:
- مالکیتی
- اعتباردهی
- معاملات نقدی
سرمایه گذاری مالکیتی:
سرمایه گذاری مالکیتی، پرسود و همینطور پرریسک است. این نوع سرمایه گذاری، خود به دستههای زیر تقسیم میشود.
سرمایه گذاری با پول کم در سهام:
شما با خریدن سهام یک شرکت یا کارخانه مالک سهمی از آن میشوید. ورود به بازار بورس نیاز به سرمایه اولیه زیادی ندارد. شما با حداقل ۵۰۰هزار تومان میتوانید مالک سهام شوید. پس سرمایه گذاری در بورس، یک سرمایه گذاری با پول کم به حساب میآید.
در بازه زمانی که شما صاحب سهام هستید، در صورت سوددهی شرکت یا کارخانه، شما نیز در آن سود سهیم خواهید شد. سود حاصل از فروش محصولات یا ارائه خدمات بین تمام سهامداران تقسیم میشود. همچنین، سود شما براساس ارزش بازاری دارایی که همان سهام است، محقق میشود.
سرمایه گذاری با پول کم در کسب و کار:
سرمایهگذاری در کسب و کار یک راه سخت و دشوار برای سرمایهگذاری پرسود به حساب میآید. برای شروع، شما نیاز به کارآفرینی دارید تا با تولید یک محصول یا ارائه خدمات به افرادی که به آنها نیاز دارند، صاحب سود میشوید. در کنار تمام دشواریها، این سرمایهگذاری میتواند بازده و سود خوبی را به همراه داشته باشد.
سرمایه گذاری با پول کم از طریق خرید کالاهای گران قیمت:
اگر دید شما در سرمایه گذاری با پول کم بلند مدت است، خرید کالاهای گران قیمت میتواند راه مناسبی برای سرمایهگذاری باشد. هدف اصلی از انجام این سرمایهگذاری، کسب سود در آینده، با فروش کالاهایی است که ارزش خرید و فروش مجدد را داشته باشند؛ مانند: عتیقه، طلا، جواهرات و…
قیمت این کالاها در طی سالها افزایش پیدا میکند.
این دسته از سرمایهگذاریها ریسک زیادی دارند و برای بسیاری از افراد ممکن است راه مناسبی نباشد؛ زیرا نیاز به مواظبت فراوان دارند. همچنین، این کالاها در معرض آسیبهای فیزیکی در اثر علل مختلف قرار دارند.
سرمایهگذاری با خرید ملک:
شما با اجاره دادن یا فروش املاک بعد از تعمیر کردن، نوعی سرمایهگذاری انجام دادهاید. البته لازم به ذکر است، خانهای که در آن زندگی میکنید شامل این نوع سرمایهگذاری نمیشود؛ زیرا آن ملک برای رفع نیاز اولیه خریداری شده است.
برای سرمایهگذاری مالکیتی از راه خرید ملک، نیاز به سرمایه و پول هنگفت است. پس ورود به این بازار برای سرمایه گذاری با پول کم امکانپذیر نمیباشد.
سرمایهگذاری اعتبار دهی:
این سرمایهگذاری ریسک کمتری نسبت به سرمایهگذاریهای قبلی دارد. اعتباردهی با بازدهی پایین، سود کمتری را به سرمایهگذار میدهد. در این نوع سرمایهگذاری شما نقشی مانند یک بانک دارید. شما اوراق قرضه شرکت را خریداری کنید و مقدار پول مشخصی را بعد از گذشت مدت معینی دریافت خواهید کرد. در این سرمایهگذاری مقدار پول دریافتی شما ثابت است، حتی اگر در آن مدت زمان شرکت ورشکسته شود یا سوددهی بالایی داشته باشد. انواع سرمایهگذاری اعتباردهی در زیر بیان شده است:
۱)سرمایهگذاری با پول کم از طریق پسانداز:
اکثر افراد با شنیدن کلمه سرمایه گذاری، یاد بانکها میافتند. سرمایه گذاری در بانک یک راه امن و بدون ریسک است. کم خطر بودن این بازار، زمینه را برای افراد ریسکگریز فراهم کرده است. تا به حال به نحوه عملکرد بانکها فکر کردهاید؟
خیلی وقتها سودهای ۲۰ و ۲۲ درصدی بعضی سپردهها برای بسیاری از افراد وسوسه انگیز میباشد. بانکها با باز کردن انواع سپرده، پول شما را به امانت میگیرند. قسمتی از سود حاصل شده از پول را ماه به ماه به حسابتان واریز میکنند. زمانی که شما در بانک حساب پسانداز باز میکنید و این حساب تبدیل به تنها راه کسب درآمد شما میشود، پس در واقع یک سرمایهگذار هستید که به بانک پول قرض داده است.
باز کردن حساب پسانداز، برای افراد ریسک گریز که قصد سرمایه گذاری با پول کم را دارند، فرصت مناسب و کم خطری به حساب میآید.
سرمایه گذاری با پول کم از طریق اوراق بهادار:
اوراق بهادار، دستهی گستردهای از سرمایهگذاری است؛ مانند: اوراق خزانهداری وامهای بینالمللی وراق قرضهی بنگاههای کوچک و… سود و زیان در این نوع سرمایهگذاری متفاوت است. اوراق بهادار فرصت دیگری برای سرمایه گذاری با پول کم در اختیار سرمایهگذاران ریسکگریز قرار میدهد. این دسته از سرمایهگذاری سود کمتری نسبت به سرمایهگذاری مالکیتی دارد.
سرمایهگذاری معادل نقدی:
در این سرمایهگذاری خدمات یا کالای خریداره شده توسط شما، در واقع همان وجه نقد است. صندوقهای سرمایهگذاری بازار پول از نوع سرمایهگذاری معادل نقدی است.
این صندوقها، ریسک و خطر کمی دارند. هروقت که بخواهید، میتوانید آن را به وجه نقد تبدیل کنید. این صندوقها مانند یک واسطه مالی عمل میکنند. وجوه مازاد سرمایهگذاران درون این صندوقها جمع میشود و آنها در اوراق بهادار سرمایهگذاری میکنند.
بعد از آشنایی با سرمایهگذاری و بازار، نوبت به بحث درباره فاکتورهای اصلی در سرمایهگذاری رسیده است. فرقی نمیکند هدف شما سرمایه گذاری با پول کم یا پول زیاد است، در هر صورت رعایت این فاکتورها برای یک سرمایهگذاری پرسود ضروری است.
اصول سرمایه گذاری با پول کم:
قبل از اقدام به سرمایهگذاری لازم است از وجود وجه نقد مورد نیاز برای ۳ ماه آینده مطمئن شوید. بهتر است از پولهای مازاد و راکد برای سرمایهگذاری استفاده شود. در زیر چند اصول سرمایهگذاری را بیان کردهایم :
۱)تعیین هدف از سرمایهگذاری:
هدف همهی افراد از سرمایهگذاری یکسان نیست. ابتدا، هدف خود را تعیین کنید؛ برای مثال: این سرمایهگذاری برای دوران بازنشستگی یا به هدف برطرف کردن نیازهای اساسی است. تعیین هدف به شما کمک میکند که مدت زمان نگهداشتن سرمایه را محاسبه کنید.
لازم به ذکر است، سرمایهگذاری بلند مدت سود بیشتری را برایتان فراهم میکند. اگر هدف سرمایه گذاری با پول کم کوتاه مدت باشد، پس فرصتهای کمریسک برایتان مناسبتر است.
هنگام سرمایهگذاری، تعیین کنید هدف شما رشد سریع سرمایه یا کمریسک بودن آن است. در هنگام تعیین هدف، حفظ اصل سرمایه را فراموش نکنید.
۲)حداکثر استفاده از سرمایه گذاری با پول کم:
اینکه شما پول خود را در کدام بازار سرمایهگذاری میکنید، بسیار مهم است. بعضی افراد در انتخاب بازار برای سرمایهگذاری دچار اشتباه میشوند. فردی را در نظر بگیرید که از بانک وام میگیرد؛ بابت این وام باید اقساط سالانه با ۱۸درصد بهره به بانک بپردازد. همین فرد، پول وام را وارد بازار سرمایه میکند، سالیانه ۱۵درصد سود کسب میکند. به نظر شما، این فرد بازار درست را برای سرمایهگذاری انتخاب کرده است؟
علاوه بر مکان مناسب برای سرمایهگذاری، انتخاب زمان درست برای سرمایهگذاری نیز دارای اهمیت است؛ برای مثال: فردی تصمیم به سرمایه گذاری با پول کم دارد، او پول خود را وارد بازار بورس میکند. اگر در زمان اصلاح وارد بازار شود، ممکن است سرمایه خود را کامل از دست دهد. نمودار قیمتها همیشه یکسان نیست؛ یعنی، هر قیمتی مدام رشد یا افت نمیکند. پس بررسی زمان مناسب، مانع از ورود به بازار در نقطه اوج میشود.
۳)نقد شوندگی سریع:
اگر قصد دارید با هدف کوتاه مدت دست به سرمایه گذاری با پول کم بزنید، نقدشوندگی سرمایه را در نظر بگیرید. نقدشوندگی یعنی اگر تصمیم به نقد کردن دارایی یا سرمایه خود بگیرید، بتوانید آن را با قیمت مناسب در کمترین زمان نقد کنید.
نقد شوندگی در بازار ایران را میتوانیم به ترتیب زیر دسته بندی کنیم:
- سپرده بانکی
- ارز و طلا و سکه
- سهام و اوراق بهادار
- داراییهای کسب و کار
- املاک و مستغلات
دانستن این ترکیبات در سرمایه گذاری با پول کم به شما کمک میکند.
۶)سنجش میزان تحمل ریسک سرمایهگذار:
میزان تحمل ریسک در هنگام سرمایه گذاری با پول کم، یک اصل مهم و اساسی است. واضح است که سرمایهگذاری با بازدهی بالا ریسک بیشتری دارد. هیچکدام از بازارها آرام و بدون نوسان نیستند. اما سرمایهگذار ماهر میداند که چطور زیانهای خود را با سود پوشش دهد.
اگر شما تحمل ریسک را ندارید، پس برای سرمایه گذاری با پول کم وارد هر بازاری نشوید. اگردر دسته افرادی هستید که توانایی تحمل زیان موقتی را برای بازدهی بالاتر در آینده دارید پس به سراغ سرمایهگذاری پرریسک بروید.
و در آخر برای تکمیل بحث خود سرمایهگذاری را براساس میزان ریسک به دستههای زیر میتوان تقسیم کرد:
- سرمایهگذاری کمریسک: اگر در مدت کمی بعد از سرمایهگذاری به پول خود نیاز دارید، به احتمال قوی نمیخواهید در این مدت از ارزش پول شما کسر شود؛ زیرا روی آن پول حساب باز کردهاید. به همین دلیل سرمایهگذاری با ریسک کم انتخاب عاقلانهتری برای شما خواهد بود.
- سرمایهگذاری با ریسک متوسط: اگر برای آینده نزدیک نیاز به پول خود ندارید، سرمایهگذاری با ریسک متوسط میتواند بازدهی خوبی داشته باشد. سرمایه گذاری با پول کم و ریسک متوسط سود نقدی خوبی در میانمدت برای شما میسر میکند.
- سرمایهگذاری پرریسک: اگر میزان تحمل ریسک در شما بالا است، میتوانید سرمایهگذاری را که ریسک زیاد و بازدهی بالاتری دارد، انتخاب کنید. این سرمایهگذاری میتواند سود خوبی را در مدت کم به شما بدهد.
و در آخر توصیه ما این است که، برای سرمایهگذاری پرسود، بهتر است پول به دو بخش تقسیم شود؛ بخشی از آن را در بازار با ریسک بالا و هدف بلندمدت سرمایهگذاری شده و بخش دیگر در بازار کمریسک و کوتاه مدت سرمایهگذاری شود. تقسیم سرمایه در سرمایه گذاری با پول کم کمی دشوار به نظر میرسد اما برای سرمایهگذاریهای بزرگ بهتر است از بازارهای متنوع استفاده کنید.