مهرداد محدث پور
شایان تنهایی
محسن بهرامگیری
اندیکاتورهای فارکس ابزارهایی هستند که بر اساس معادلات ریاضی فاکتورهایی مانند قیمت باز شدن، بالاترین قیمت، پایینترین قیمت، آخرین قیمت و حجم معاملات را بررسی و تجزیه و تحلیل کرده و نتایج را به شکل نمودارهایی نمایش میدهند.
در برخی موارد این نمودارها روی نمودار قیمت نمایان شده و گاهی نیز در بخشی مجزا به نمایش در میآیند. به طور کلی اندیکاتورها نامحدود بوده و در حال حاضر هزاران اندیکاتور در بازار موجود است و برنامه نویسان این قابلیت را دارند که اندیکاتورهای شخصی خود را ابداع کرده و بر تعداد آنها بیفزایند. هر چند تمامی این اندیکاتورها مناسب نبوده و تنها تعداد کمی از آنها میتوانند مفید واقع شوند.
لازم به ذکر است که بسیاری از این اندیکاتورها برای تحلیل سهام و یا کالاها پیش از توسعه اینترنت طراحی شدهاند و برای دورههای زمانی بلند مدت کاربرد دارند. بنابراین از طریق آموزش اندیکاتورهای فارکس میتوان بهترین اندیکاتور فارکس را برای کسب بهترین نتیجه در معاملات فارکس شناسایی کرد.
بسیاری از افراد تازه کارمعتقداند که هر چه تعداد اندیکاتورها بیشتر باشد نتیجه نیز بهتر است؛ اما این میتواند باور غلطی باشد زیرا تعدد بیش از حد اندیکاتورها بر روی یک چارت لزوما به این معنا نیست که اطلاعات بیشتری به شما میدهد و در نتیجه تریدهای موفقتری نیز خواهید داشت.
بسیاری از اندیکاتورها نه تنها اطلاعات بیشتری در اختیار شما قرار نمیدهند بلکه میتوانند اندیکاتورهای جایگزین و یا مشابه در نظر گرفته شوند. بنابراین نه تنها اندیکاتورهای زیاد روی یک چارت اطلاعات بیشتری در اختیار معامله گران قرار نمیدهند بلکه باعث سردرگمی آنها و عدم توانایی در تفسیر اطلاعات شده و هنگام اجرای یک سفارش دچار شک و تردید میشوند.
اندیکاتورها ابزارهایی هستند که اگر در اختیار فردی ناشی قرار بگیرند نتایج کاملا معکوس و نا امید کننده خواهد شد. وظیفه یک تریدر آن است که اندیکاتورهای به کار برده در تحلیل نمودار را تفسیر کند و بر اساس آن بتواند نقاط ورود و خروج و حد سود و زیان خود را تعیین کند.
همانطور که در قبل اشاره شد به طور کلی چهار نوع اندیکاتور وجود دارد که به بررسی هر یک خواهیم پرداخت. البته برخی از این اندیکاتورها مانند اندیکاتور MACD و RSI را میتوان در دو گروه قرار داد.
برای مثال اندیکاتور مکدی را میتوان هم در گروه اندیکاتورهای تشخیص روند و هم در دسته مومنتوم قرار داد. همچنین اندیکاتور RSI نیز به عنوان اندیکاتور مومنتوم و نوسان شناخته میشود. در ادامه با چهار دسته مختلف اندیکاتورها بیشتر آشنا خواهیم شد.
معامله گران با تجربه در بازار فارکس از روشهای مختلفی مانند پرایس اکشن، تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادین و…برای پیش بینی روند بازار استفاده میکنند. این افراد اندیکاتورهای روند را یکی از بهترین وسیلهها برای شناسایی فرصتهای کسب موفقیت میدانند. آنها بر این باورند که با قرار گرفتن در جهت موفق بازار به جای مقابله کردن با آن بیشترین سود را نصیب معامله گران خواهد کرد.
البته این به آن معنا نیست که حرکت خلاف جهت روند بازار امکانپذیر نیست بلکه شناسایی روند بازار و حرکت در جهت آن را عملی منطقیتر میدانند. منطق معاملهگری میگوید که بازار تنها در ۳۰ درصد اوقات دارای روند بوده و ۷۰ درصد مواقع دیگر در حالتی خنثی به سر میبرد.
پس اگر این قضیه درست باشد شما تنها میتوانید ۳۰ درصد از اوقات باز بازار روند را معامله کنید. پس اگر استراتژی معاملاتی شما ترید بر اساس روند است شما فقط میتوانید در زمان در جریان بودن روند از آن بهره برده و سود به دست بیاورید.
ADX یا شاخص میانگین حرکت جهت دار یک اندیکاتور تکنیکال بازار فارکس با تاخیر است که قدرت روند را در هر دو جهت مثبت و منفی به صورت +DI و –DI نمایش میدهد. DI نسبت بالاترین قیمت، پایینترین قیمت و قیمت بسته شدن روز جاری را نسبت به روز قبل بررسی کرده و مقدار به دست آمده را بر میانگین محدوده واقعی یا همان ATR تقسیم میکند.
در واقع +D نشان دهنده قدرت بازار صعودی امروز نسبت به روز قبل بوده در حالیکه –DI میزان قدرت بازار نزولی امروز در مقایسه با روز گذشته را نشان میدهد. ADX نیز هر دو مقدار +DI و –DI را بررسی کرده و به ما میگوید بازار امروز نسبت به دیروز صعودیتر است یا نزولی تر. این اندیکاتور از سه خط مختلف تشکیل شده است که ADX با خط سبز رنگ، +DI به صورت نقطه چین آبی و –DI به وسیله نقطه چین قرمز نمایش داده میشوند. این خطوط در دامنهای بین عدد صفر تا صد حرکت کرده و اگر ADX زیر عدد ۲۰ باشد چه روند صعودی باشد و چه نزولی قدرت آن بسیار ضعیف است.
به ۴۰ که نزدیک میشویم نشان دهنده وجود روند و بالاتر از ۵۰ روندی قدرتمند را نمایش میدهد. در بخش آموزش اندیکاتورهای فارکس بالاتر بودن +DI نسبت به نوع منفی را بیانگر صعودی بودن بازار میدانند. شیب خطوط نیز بسیار تعیین کننده بوده و نشان دهنده میزان سرعت تغییر روند است.
یکی از محبوبترین اندیکاتورهای تجزیه و تحلیل روند بازارهای مالی مانند فارکس مکدی نام داشته که میزان تغییرات در قدرت، جهت، جابجایی و مدت زمان یک روند را بررسی میکند. به طور پیش فرض این شاخص از کم شدن مقدار میانگین متحرک نمایی دورهای ۲۶ عددی (EMA ۲۶) از EMA ۱۲ به دست میآید. اجزای تشکیل دهنده این شاخص عبارتند از:
با این وجود در پلتفرمهای معاملاتیای مانند متاتریدر ۴ در حالت استاندارد داستان کمی متفاوت بوده و مکدی به جای خط به شکل هیستوگرام نمایش داده شده و خط سیگنال نیز از یک میانگین متحرک ساده ۹ دورهای (SMA9) به جای EMA9 بهره میبرد.
بدون توجه به این تفاوتها مکدی ابزاری جهت شناسایی واگراییها نیز به حساب میآید. واگرایی به این معنا است که قیمت سقفهای بالاتر یا کفهای پایینتر بسازد که در هیستوگرام نمایش داده نشده و یا برعکس باشد. در واقع واگرایی معیاری برای تشخیص تغیر روند به شمار میآید.
اندیکاتورهای مومنتوم یا نوسانگر ابزارهایی برای تشخیص نقاط اشباع خرید و فروش به شمار میآیند. در واقع این اندیکاتورهای ابزاری برای تشخیص سرعت و بزرگی حرکات قیمت بوده و در کنار اندیکاتورهای روند میتوانند برای تشخیص پایان روند فعلی و شروع یک روند جدید به کار برده شوند. مهمترین اندیکاتورهای مومنتوم در دورههای مختلف آموزش اندیکاتورهای forex عبارتند از:
یکی از محبوبترین و شناخته شدهترین شاخصهای حرکتی یا مومنتوم اندیکار شاخص نسبی بوده که میزان قدرت نسبی موجود در بازار را در انتهای احتمالی حرکت نمایش میدهد. شاخص قدرت نسبی با مقایسه قیمت بسته شدن کندل اخیر با کندل قبلی آن جهت تشخیص روند صعودی و نزولی استفاده میکند.
سپس مقدار به دست آمده را به یک میانگین متحرک نمایی و یا گاهی ساده تبدیل کرده و نسبت مقدار میانگین متحرک نمایی صعودی و نزولی را بین دامنهای از عدد صفر تا صد مقایسه میکند. هر چه میزان تفاوت امروز با روز گذشته بیشتر باشد حرکت قویتر است. بنابراین اگر میزان بسته شدن در امروز نسبت به روزگذشته بالاتر باشد شاخص قدرت نسبی به سمت بالا در نوسان بوده و اگر کمتر باشد شاخص نزولی خواهد شد.
نزدیک شدن شاخص قدرت نسبی به عدد ۷۰ اشباع شدن خریداران و احتمال تغییر روند را نشان داده و در جهت مخالف نیز رسیدن به عدد ۳۰ احتمال صعودی شدن قیمت را هشدار میدهد. در بخشهای آموزش اندیکاتورهای فارکس از RSI برای شناسایی واگراییها یاد شده و چنانچه قیمت سقفهای بالاتر بسازد ولی اندیکاتور سقفهای پایینتر میتوان گفت که واگرایی رخ داده است.
اسیلاتور استوکاستیک ابزاری است که میزان مومنتوم را اندازه گیری کرده و بر اساس آن رسیدن به منطقه اشباع خرید و فروش را مشخص میکند. این کار از طریق مقایسه قیمت بسته شدن با محدوده از قیمتها در یک دوره زمانی مشخص انجام میپذیرد. این اندیکاتور نیز در محدودهای بین صفر تا صد نمایش داده شده و بالاتر رفتن از نقطه ۸۰ نمایانگر اشباع خرید و پایینتر رفتن از نقطه ۲۰ نشان دهنده اشباع فروش است.
این اندیکاتورها محدوده نوسانات را بر اساس حجم معاملات مشخص میکنند. این اندیکاتورها وسیلهای برای فهمیدن روند فعلی و پیش بینی روند آینده قیمت هستند. یک تغییر ناگهانی در هیجانات بازار میتواند عاملی برای صدور سیگنال ورود به حساب بیاید. این شاخص نیز مانند شاخصهای قبلی قیمت بازار را با مقادیر گذشته مقایسه کرده و نتیجه را در دسترس معامله گران قرار میدهد.
این اندیکاتور نوسانات بازار را از مقایسه بالاترین و پایینترین قیمت فعلی نسبت قیمت بسته شدن قبلی محاسبه میکند. سپس محدوده واقعی به عنوان بزرگترین مورد زیر تعریف میشود:
سپس ATR به صورت پیش فرض در یک دوره ۱۴ تایی از زمان به عنوان میانگین متحرک از محدودههای واقعی نمایش داده شده و هر چه مقدار آن بالاتر میرود نوسانات شدیدتر و هر چه پایینتر میآید نوسانات کمتر میشوند. ATR کاربرد چندانی برای تولید سیگنال نداشته اما برای ارزیابی میزان حرکت قیمت بسیار مفید است. از این ابزار میتوان به عنوان معیاری برای تعیین حجم معامله، میزان حد ضرر و محدودیتهای معاملاتی میتوان بهره برد.
باندهای بولینگر نوع دیگر از اندیکاتورهای نوسانات هستند که از سه باند که شامل یک میانگین متحرک ساده ۲۰ روزه در حالت پیش فرض در بین دو خط روند اضافی است که به شکل زیر محاسبه میشوند:
نتیجه تشکیل یک کانال داینامیک جهت نوسانات قیمت در آن است. همهی این مقادیر قابل تنظیم بر اساس استراتژی فردی هستند. در بستههای مختلف آموزش اندیکاتورهای فارکس نزدیک شدن قیمت به خط انحراف بالایی را محدوده اشباع خرید و رسیدن به خط پایینی را منطقه اشباع فروش در نظر میگیرند. همچنین هنگامی که بازار دارای نوسانات شدید است باندها از یکدیگر دور شده و در زمانهای کم نوسانتر به یکدیگر نزدیک میشوند.
اندیکاتورهای حجم میزان حجم معاملات را که منجر به حرکت قیمت شدهاند مشخص میکند. چنانچه معامله گران زیادی وارد بازار شوند دلایلی برای این کار وجود دارد که به این وجه اشتراک رسیده اند. آیا این واکنش فوری میتواند ناشی از انتشار یک تقویم اقتصادی یا رویداد خبری باشد؟
برآورد حجم کل معاملات بازار اسپات با نرخ و عمق مورد نیاز معامله گران بر خلاف سهام، کالاها و معاملات آتی کاملا غیر ممکن به نظر میآید. دلیل این امر هم انجام معاملات اسپات فارکس در خارج از بورس بوده و مکانی مشخص برای محاسبه مجدد حجمهای معاملات وجود ندارد.
حجمهای معاملاتی نمایش داده شده در پلتفرمهای معاملاتی مختلف حاصل دادههای در حال عبور از کارگزاری مربوط به آن پلتفرم ناشی شده و اختلاف فاحشی با حجم کل معاملات در سراسر جهان دارد. با این وجود معامله گران زیادی از این اندیکاتور در پیش بینیهای معاملاتی خود استفاده کرده و بعضا برخی از آنها نیز موفق هستند.
یکی از مهمترین شاخصهای حجم، اندیکاتور حجم تعادلی بوده که این اندیکاتور ابزاری برای محاسبه میزان افزایش و یا کاهش حجم معاملات بر اساس قیمت است. در این اندیکاتور حجم بر قیمت ارجحیت داشته و بنابراین وسیلهای برای تایید حرکت قیمت به شمار میآید.
اگر حجم کل معاملات در یک روز نسبت به روز قبل افزایش پیدا کرده باشد این شاخص با علامت مثبت و چنانچه کمتر شده باشد با علامت منفی نمایش داده میشود. به صورت نرمال شدت حرکت قیمت و اندیکاتور حجم تعادلی با هم رابطه مستقیم داشته و چنانچه واگرایی رخ دهد بیانگر ضعف حرکتی قیمت است.
یکی از اندیکاتور نمایش حجم معاملات کندل در سایت تریدینگ ویو اندیکاتور Crazy Candle است که معامله گران با استفاده از آن میتوانند میزان حجم هر کندل نسبت به کندل قبلی را بررسی کنند. در این اندیکاتور با افزایش حجم معاملات کندل جاری نسبت به کندل قبلی رنگ کندل تغییر کرده و پررنگتر و سبزتر میشود. چنانچه حجم معامله در کندل جاری نسبت به کندل قبل کمتر شود نیز کندل به رنگ قرمز در خواهد آمد.
انتخاب بهترین اندیکاتور فارکس ذاتا تمرینی ذهنی بوده و و عواملی مانند سبک، روش و استراتژی معاملاتی در آن بسیار تاثیر گذار هستند. بر همین اساس در بخش آموزش اندیکاتورهای فارکس بهترین اندیکاتور را یک یا ترکیبی از چند اندیکاتور که برای یک فرد به درستی عمل میکند میدانند. برای مثال افرادی که به صورت نوسانی معامله کرده و به دنبال ابتدا و انتهای یک نوسان یا روند هستند اندیکاتورهایی مانند اندیکاتورهای روند و حرکت میتوانند مفید باشند.
این در صورتی است که چنین اندیکاتورهایی برای اسکلپکاران در تایم فریمهای پایین چندان کاربردی نیستند. از طرف دیگر معامله گران در تایمهای بلندتر مانند روزانه که بر اساس اندیکاتورهای تکنیکال عمل میکنند معمولا ترکیبهایی از اندیکاتورها را در زمان پخش دادهها و یا رویدادهای تقویم اقتصادی به کار میگیرند.
در این توضیۆات فوق با آموزش اندیکاتورهای فارکس با شما همراه بودیم. معامله گران بر اساس سبک کاری و استراتژی معاملاتی خود از روشهای مختلف برای تحلیل بازار استفاده کرده و یکی از کابردیترین ابزارهای مورد استفاده آنها اندیکاتورهای فارکس هستند.
امروزه اندیکاتورهای بسیار زیادی در بازار وجود داشته که چنانچه به درستی از آنها استفاده نشود میتواند باعث سردرگمی و ایجاد مشکل برای معامله گران میشود. یکی دیگر از کاربردهای اندیکاتورها برای پیش بینی روند قیمت در باینری آپشن بوده و کاربران میتوانند با اضافه کردن یا دانلود اندیکاتور برای این امر استفاده کنند.
ورود به بازار فارکس و دنیای معاملاتی نیازمند دانش و مطالعه است؛ زیرا بدون دانش و تخصص ضررهای مالی و زمانی زیادی را متحمل خواهید شد. مکتب خونه با فراهم کردن دورههای آموزش فارکس در کنار شماست تا بتوانید قدمهای ابتدایی این مسیر را مستحکم و مطمئن بردارید.