مهارت های عکاسی

با عمق میدان در عکاسی آشنا شوید

عمق میدان در عکاسی

کمی به اطراف خود نگاه کنید. اشیاء همگی در فواصل مختلف نسبت به شما قرار گرفته­اند. یقینا اولین الهام کسانی که دوربین را اختراع کردند، چشم­هایشان بوده ­است. اما سوال اصلی اینجاست که چطور چشمانمان به راحتی روی سوژه زوم می­کنند؟ پاسخ این سوال نام این مبحث است؛ عمق میدان در عکاسی. شاید شما نیز همانند تمامی کسانی که وارد حرفه لذت­بخش و پرطرفدار عکاسی شده­اند، چیزهای مختصری در مورد عمق میدان در عکاسی نیمه­­ حرفه­ای را شنیده باشید.

 

صفحه پییشنهادی: آموزش عکاسی
آموزش عکاسی

 

اما احتمالا به اهمیت آن تا به ­حال توجه نکرده­اید. با توجه به اوج گرفتن محبوبیت شبکه اجتماعی اینستاگرام و اشتیاق تمامی قشرهای مردم برای به ­اشتراک گذاشتن تصاویر خود در فضای ­مجازی، دانستن این مطلب قطعا خالی از لطف نخواهد بود. کسی آینده را ندیده است! ممکن است حتی یک مطلب کوچک شما را به سمت این حرفه سوق دهد!

 

تعریف کلی عمق میدان در عکاسی

اگر بخواهیم به زبان ساده صحبت کنیم، عمق میدان در عکاسی به معنی نواحی قابل قبول شکیل بودن درون یک عکس است که در هنگام متمرکز کردن دوربین ( فوکوس) ظاهر می­شود. در هر تصویر بخش­های مشخصی وجود دارد که در جلو و یا عقب سوژه قرار دارند تا ماهیت فوکوس را تکمیل کنند. این بخش­ها در تصاویر مختلف می­توانند متفاوت باشند. برخی از تصاویر ممکن است قسمت­های بسیار کوچکی از فوکوس را داشته باشند که به آن فوکوس کم­ عمق گفته می­شود.

  • بـرخی دیـگر ممکن است عمق‌های بسیار بیشتری از فوکوس را داشته باشند که به آن فوکوس عمیق گفته می‌شود.
  • حالت “بلور” برعکس حالت فوکوس (تمرکز) است و تمرکز تصویر را از بین می­برد به طوری ­که باعث تارشدن تصویر می‌­شود.
یک تصویر با فوکوس کم عمق
یک تصویر با فوکوس عمیق

کنترل عمق میدان در عکاسی

سه فاکتور اصلی که در چگونگی کنترل عمق میدان یک تصویر دخالت می­کنند، عبارتند از:

  1. دیافراگم
  2. فاصله از دوربین شما تا سوژه
  3. طول کانون لنز در دوربین شما

دیافراگم

در واقع این فاکتور مرجع اصلی دسترسی لنز دوربین شما به نور است که از گیرنده­های روی دوربین عکاسی شما به دست می­آید. اندازه دیافراگم دوربین شما میزان نوری که وارد لنز می­شود را به صورت کاملا خودکار و البته در بعضی دوربین­های حرفه­ای عکاسی به صورت دستی کنترل کرده و نور را به میزان تنظیم شما در دوربین در قسمت­های مختلف سوژه تصویر پخش و یا محو می‌کند.

اگر بخواهیم از دیدگاه اولیه صحبت کنیم، این روش ( استفاده و تنظیم لنز ) راحت­ترین و مرسوم­ترین راه عمق دادن به فوکوس شما در تصویر است که در نهایت به تنظیم میدان در عکس شما ختم می­شود.

فاصله از دوربین شما تا سوژه

به طور خلاصه، هر چه سوژه­ی درنظر گرفته شده به لنز دوربین شما نزدیک­تر باشد، عمق فوکوس شما در میدان عکاسی کمتر می‌شود. در نتیجه برای افزایش عمق از تکنیک بیشتر کردن فاصله سوژه نسبت به لنز دوربین خود استفاده کنید.

طول کانونی لنز

طول کانونی در لنز دوربین شما مرجع مستقیم توانایی یا عدم توانایی در بزرگ­نمایی یک سوژه در فاصله­های نسبتا طولانی است. این موضوع می تواند بسیار گیج­کننده و چالش­برانگیز باشد اما پاسخ ساده­ای برایش وجود دارد. دقیقا همانند مبحث قبلی، با افزایش طول لنز دوربین عکاسی خود، می توانید عمق فوکوس در تصویر خود را به هر میزان که دوست داشتید افزایش دهید.

حتی فقط با در دست­داشتن یک دوربین اشاره­گر، می­توان راه­هایی را برای افزایش عمق تصویر یافت تا نیازی به تخصیص بودجه برای دوربین­های عکاسی پیشرفته­تر و حرفه­ای‌تر نباشد.

وارد سیستمات کامپیوتری دوربین عکاسی خود شوید. در لیست منوی آن ( Scene Menu Mode ) به دنبال گزینه با تصویر سر یک آدمک بر روی آن برای انتخاب بگردید. در این قسمت می­توانید تنظیمات پرتره­ها را بیابید. این بخش به شما یک عمق میدان باریک خواهد داد­. در هـمین مـنوی تـنظیمات حاضر به دنبال گزینه­ای با تصویر یک کوه بر روی آن باشید.

این بخش به شما تنظمیات خاصی برای به ثبت رساندن تصاویر منظره­ای خواهد داد. این بخش شاید دقیق­ترین چیزی است که به دنبال آن می­گشتید. با انتخاب آن، می­توانید عمق میدان دوربین عکاسی خود را به دلخواه و بسته به شرایط سوژه کم و زیاد کنید.

DSLR

اگر تازه­کار هستید و با DSLR هیچ گونه آشنایی ندارید، راه های دیگری نیز برای تنظیم عمق میدان عکاسی وجود دارد که به شمـا این امـکان را می­دهـد تـا بدون داشتـن دانـش کـافی تا حدی به مهارت عکاسی خود بی­افزایید.

اما البته که این روش همانند یک مسکن عمل خواهد کرد و برای به دست آوردن مهارت لازم باید به تجربه کافی دست پیدا کنید و چاره­ای جز آزمـون و خطا ندارید تا سبک و استایل عکاسی خودتـان را پیـدا کنید. مطمئن باشید آن چیزی که در بین عکاسان تفاوت را رقم می­زند چیزی نیست جز محتوای خوب و کلاس کاری درجه ­یک.

برای تغییردادن عمق میدان در دوربین عکاسی خود می­تـوانید از حالت عکاسی اتوماتیک (خودکار) استفاده کنید. در همان منو به دنبال گزینه­ی ” اولویت دیافراگم / Aperture Priority Mode ” برای انتخاب بگردید. با انتخاب آن گزینه می­توانید دیافراگم موردنظر را تنظیم کرده و عمق میدان دوربین عکاسی خود را نیز به طبع بازسازی کنید. انجام این مرحله به تنظیم ­شدن سرعت شاتر در دوربین عکاسی شما ختم می­شود که دوربین شما به صورت خودکار اقدام به آن نموده ­است.

میزان توزیع عمق در جلو و پشت سوژه مقابل دوربین

معمولا در عکاسی نیمه ­حرفه­ای یـک­سوم عمـق مـیدان در جلوی سوژه و دوسوم عمق آن در پشت سوژه قرار می­گیرد تا از قوانین ساز و کار فاصله کانونی لنز دوربین پیروی کرده باشد.

اما اگر با افزایش تجربه و مهارت خود عکاسی را ادامه دهید، می‌توانید بین عمق های ایجاد شده در جلو و عقب تصویر تعادل برقرار کنید و عملا از اختلاف بین عمق در جلو و عقب بکاهید. این کار می­تواند تا برابر شدن میزان سهم هر دو قسمت ( جلو و عقب )  پیش برود اما برای رسیدن به آن مرحله راه دور و درازی در پیش دارید­.

افزایش کیفیت عکاسی با درک مفهوم عمق میدان در دوربین عکاسی­تان

مدیریت عمق میدان در عکاسی اگر مهم‌ترین نباشد، صد در صد جزو سه عامل برتری عکاسان نسبت به یکدیگر در عملکرد آن‌ها است. این عامل که برای عکاسان تازه ­کار یک ابزار مهم و حیاتی به شمار می‌رود، یکی از مهم‌ترین عوامل پیشرفت عکاس است و به او کمک می­کند تا به کار خود توسعه ببخشد.

دانستن این نکته که کدام قسمت‌های تصویرتان را تیز ( متمرکز) و کدام قسمت را از فوکوس خارج کرده و اصطلاحا حالت بلور ( Blurred ) به آن بدهید تا تصویری با عمق خیره­کننده به ثبت برسانید، خود به تنهایی یک هدف بزرگ است. با تکیه بر این هدف می­توانید ادعا کنید که در عکاسی چیزهایی برای ارائه دارید!

با استفاده از تکنیک کم ­کردن عمق در میدان عکاسی می­توانید سوژه مدنظر در تصویر خود را برجسته­تر و متمایزتر از پس­زمینه­ی آن نشان دهید. این تکنیک همچنین برای پرتره­ای­تر کردن تصویرتان در عکاسی به شما کمک می­کند.

کم­ کردن عمق تصویر در عکاسی می­تواند در زمینه­های عکس­برداری و ساخت مستندهای مرتبط به حیات وحش بسیار کارآمد باشد و صحنه­های حیرت­برانگیزی را در طبیعت وحشی ثبت کند، به­خصوص در زمان­هایی که عکاس می­خواهد تا سوژه خود را از حیوانات و یا حتی محیط اطراف خود سوژه بر­جسته­تر کند و به اصطلاح آن سوژه را در معرض دید مستقیم مخاطب آن رسانه قـرار بـدهـد. با تـوجه به ایـنکه عکاسان حیات وحش باید بسیار به ­هوش بوده تا لحظه­ی مناسب را شکار کنند، معمولا نوری که در معرض گیرنده­های نور دوربین عکاسی عکاس قرار می­گیرد، این فرصت را به او نمی­دهد تا تصویری که به ثبت می­رساند در بهترین شرایط ممکن خودش باشد.

زمان­های مناسب برای استفاده کردن از عمق کم در میدان دوربین عکاسی

امروزه کمبود نور در عملکردهای عکاسان تازه­کار بسیار دردسرآفرین شده به طوری که دیگر همانند سال­ها و حتی دهه­های گذشته، دیگر عکاسان علاقه ی چندانی به حضور در مجامع مرتبط به حیات وحش از خود نشان نمی­دهند در صورتی که عکاسان حرفه­ای­تر فقط با اعمال یک تکنیک بسیار ساده به کار خود در حیات وحش ادامه داده و درآمد خوبی هم به خاطر کمبود عکاس حیات وحش و کم­یابی حرفه­شان به دست می­آورند.

این تکنیک ساده با زیادکردن عمق میدان دوربین عکاسی البته در کنار به­ هوش بودن انجام می­گیرد که حاصل آن ثبت تصاویر با نور مناسب و منظره­ای زیبا است. همانطور که در بالاتر اشاره شد، تنظیم عمق بیشتر در دوربین عکاسی‌تان­، باعث افزایش سرعت شاتر می­شود. سرعت شاتر با انتقال نور به درون لنز ارتباط مستقیم دارد. به­ دیگر سخن، افزایش عمق میدان دوربین مبارک­تان! می­تواند باعث درآمدزایی برای شما شود و مهارتتان را افزایش دهد.

کمی به اطراف خود نگاه کنید. همگی مشغول به یادگیری اند. آن‌هایی هم که نیستند، همگی از سرنوشت خویش آگاه­اند. همه­‌ی ما می­دانیم که محدودیتی در انجام یک حرفه وجود ندارد اما حداقل­هایی برای هر کدامشان در نظر گرفته­­ شده تا استانداردی را به آن افزوده باشند. عکاسی نیز از این قاعده مستثنا نیست و حداقل­هایی برای آن وجود دارد. چه­ بسا هزاران فن در عکاسی وجود داشته باشد اما آن مطالب نه در کتاب و نه در مقاله­ای نوشته شده ­باشد. مطلبی که ارائه­ شد فقط یک قطره از دریای بی­کران حرفه عکس­نگاری و عکاسی بود. این متدها شاید به نظر ساده بیایند اما در عمل بسیار کارآمد هستند.

امیدواریم که از این مطلب نهایت استفاده را برده باشید. از دیگر مطالب سایت مکتب خانه در حوزه عکاسی نیز دیدن کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا