کالرگریدینگ، علم و هنری در حال متداول شدن است. بازار کشور تشنهی کالریستهای حرفهایست. از اولینهای این حرفه در ایران باشید تا جایگاه خود را در این بازار تثبیت کنید. کالرگریدینگ چیست؟ کالرگریدینگ (Color Grading) ...
محمدرضا صادقی
بهروزرسانی: ۱۴۰۳/۰۶/۲۷
با مفاهیم نظری مورد نیاز برای کالرگریدینگ
با محیط کلی نرمافزار داوینچی ریزالو
آموزش Conform کردن
با ابزارهای مورد نیاز کالرگریدینگ در داوینچی ریزالو
آموزش اصلاح رنگ (color correction)
مچ کردن رنگ ویدیوهافس (shot matching)
برای آموزش این دوره شما نیاز دارید تا نرم افزار داوینچی ریزالو نسخه استودیو را روی سیستم خود داشته باشید.
کالرگریدینگ، علم و هنری در حال متداول شدن است. بازار کشور تشنهی کالریستهای حرفهایست. از اولینهای این حرفه در ایران باشید تا جایگاه خود را در این بازار تثبیت کنید.
کالرگریدینگ (Color Grading) فن و هنری است که در طی این سالها در حال متداول شدن است. در کالرگریدینگ، ما بر روی رنگ ویدیو کار میکنیم و آن را از حالت خام و کاملا بیروح، به یک ویدیوی Grade شده و متناسب با حال و هوایی که مد نظر داریم در میآوریم. سادهتر بگویم: یک ویدیوی عادی و بیروح را به یک اثر هنری تبدیل میکنیم که هر کسی از دیدن آن لذت ببرد.
شاید بتوان گفت کالرگریدینگ در ویدیو، شبیه به ریتاچ و ادیت در عکس میباشد؛ اگر ما در عکاسی با نرمافزارهایی مثل فتوشاپ و لایتروم، عکس خود را از حالت خام به یک اثر هنری تبدیل میکنیم؛ در کالرگریدینگ، همین ماجرا برای فیلمها و فایلهای ویدیویی تکرار میشود. اگر در عکس تمام کارهایی که انجام میدادیم در نهایت در یک فریم منتشر میشد، در کالرگریدینگ نتیجهی کار ما روی هزاران فریم قابل مشاهده است.
دنیای تولید محتوا در آینده متعلق به ویدیو است، نه عکس! مثلا به اینستاگرام نگاه کنید؛ پلتفرمی که روزی برای اشتراک عکس ساخته شده بود عملا تبدیل به یک پلتفرم اشتراک ویدیو شده و روز به روز هم قابلیت های ویدیو محور آن افزایش پیدا میکند.
یا مثلا یوتیوب؛ دومین سایت پربازدید جهان و دومین موتور پر جستجوی جهان یک پلتفرم اشتراک ویدیو است. در همین ایران خودمان هم روز به روز تعداد برنامهها و تاکشوهای ویدیو محور اینترنتی در حال افزایش است. این آیندهی دنیای ماست : ویدیو!
پس در دنیایی که ویدیو روز به روز در حال متداولتر شدن است و مردم محتوای مورد علاقه و مطالب مورد نیاز خود را نه از طریق مطالعه، بلکه از طریق تماشای ویدیو به دست میآورند، یادگیری فن و هنری که به زیباتر و شکیلتر کردن ویدیوهای شما کمک کند از مهمترین کارهایی است که باید انجام دهید.
خیر؛ اما به تازگی در حال متداول شدن است.
علم و هنر کالرگریدینگ از زمانی که دنیای ویدیو هنوز به صورت دیجیتال در نیامده بود و همه چیز به صورت آنالوگ بود وجود داشت؛ اما در دسترس همه نبود و فقط شرکتهای فیلمسازی حرفهای از آن استفاده میکردند. مثلا همین نرمافزار داوینچی ریزالو که در این دوره از آن به عنوان ابزار استفاده میکنیم، در نسخهی اول خود 800هزار دلار قیمت داشت و فقط 4 یونیت از آن در کل دنیا موجود بود! نرمافزاری که الان با چند کلیک در کامپیوتر ما آماده به کار است، زمانی به صورت یک یونیت فیزیکی و بسیار گران قیمت وجود داشت.
پس کالرگریدینگ فن و هنری جدید نیست؛ از آن استفاده میشد، اما فقط توسط غولهای فیلمسازی جهان. اما الان همان ابزار و علمِ به شدت گران قیمت و محدود، توسط هر کسی و فقط با چند کلیک قابل دسترس و استفاده است. فقط کافیست آن را آموزش ببینید. دورهی آموزش اصلاح رنگ و کالرگریدینگ 1902 دقیقا همان وظیفهی آموزش را بر عهده دارد.
اگر به هر طریقی با ویدیو سروکار دارید این دوره برای شما طراحی شده است. در هر حرفهی ویدیو محوری که هستید، قطعا رقبایی دارید که مایل به برتری نسبت به آنها هستید. پس چرا به حرفهایتر و چشمنواز کردن ویدیوهای خود فکر نمیکنید؟ همهی ما با مفهوم تاثیر اولیه یا همان First Impression آشنا هستیم. تصور کنید مشتری و مخاطب شما یک ویدیوی به شدت زیبا و چشمنواز که تا حدی به استانداردهای هالیوودی هم نزدیک شده است را ببینید؛ آیا اصلا توانایی این را دارد که ویدیو را ترک کند و ادامه آن را مشاهده نکند؟!
فرض بر این است که شما همین الان و در همین صفحه با مفهوم کالرگریدینگ آشنا شدید و تا این لحظه اسم نرمافزار داوینچی ریزالو هم به گوشتان نخورده است! حالا به توجه به این شرایط در این 30 ساعتی که شما درسهای دوره را مشاهده میکنید؛ ما به ترتیب زیر با هم جلو خواهیم رفت:
در این 8 مرحلهای که در بالا ذکر شد، شما از قدم اول تا مرحلهای جلو خواهید آمد که بتوانید برای تولید محتوای خود/تیزرهای تبلیغاتی/فیلمها و سریالها، کالرگریدینگ انجام دهید؛ و همین موضوع باب اقتصادی جدیدی را پیش روی شما خواهد گشود.
از آنجایی که مایل نیستم رویا فروشی کنم؛ کمی باید این موضوع را باز کنم. فعالیت در کلاس و سطح بسیار حرفهای در هر فن و هنری لوازم و تجهیزات بسیار گران قیمتی را نیاز دارد. مثلا اگر شما مایل باشید یک کالریست بسیار حرفهای شوید، بین 7000 تا 45000 دلار باید حداقل برای مانیتور خود هزینه کنید!
برای چه کسی این سطح از هزینه مقدور است؟ طبعا فردی که چندین برابر از این کار درآمد داشته باشد. ما قرار نیست در این دوره به یک فوق حرفهای تبدیل شویم. ما اصول، ابزار و روشها را یاد خواهیم گرفت تا پروژههای در سطح خودمان را به بهترین نحوی که در توانمان هست انجام دهیم. البته که با تمرین و آموزش مکرر، رسیدن به سطوح فوق حرفهای دور از دسترس نیست.
تمایلی برای صحبت در مورد موضوعات مالی ندارم؛ چرا که این دوره روی مباحث فنی و هنری تاکید دارد و در معرفی آن هم روی همین محور صحبت شده است؛ اما برای شما مثالی میزنم از بازار تشنهای که به شدت منتظر این هنر است:
من برای تلویزیون هم تولید محتوا میکنم و در شبکه آموزش، یک برنامه آموزش عکاسی هم دارم.(استودیو 7) به همین دلیل با کارگردانها و تهیهکنندههای زیادی آشنا شدم. وقتی موضوع کالرگریدینگ برنامهها را با آنها مطرح میکنم، به شدت استقبال میکنند و در کمتر از چند دقیقه به مرحله توافق و حتی پرداخت هم میرسیم! بازار ایران تشنهی این فن و هنر است!
در صورت یادگیری فن و هنر کالرگریدینگ شما در کمترین حالت، توانایی این را دارید که لااقل ویدیوهای خودتان را از نظر زیبایی ظاهر، به شدت از رقبا متمایز کنید. در مراحل بالاتر میتوانید تبلیغات تلویزیونی، موزیک ویدیوها، تلهفیلمها، فیلمهای سینمایی را کالرگریدینگ کنید و درآمد کسب کنید. حتی میتوانید به عنوان یک کالریست (فردی که متخصص کالرگریدینگ است) ویدیوهای سایر تولیدکنندههای محتوا را کالرگریدینگ کنید و به صورت ثابت و مستمر درآمد داشته باشید.
علم کالرگریدینگ به سرعت در حال متداول شدن است. حتی بخشی از بازار از وجود همچین علم و هنری بی اطلاع است! این بهترین و مناسبترین فرصت و هدیه برای کسی است که مایل است خود را در یک بازار جدید تثبیت کند. چند سال آینده تعداد کالریستها در کشور به شدت افزایش خواهد یافت و شما برای بستن قرارداد و انجام پروژه باید با تعداد زیادی کالریست رقابت کنید؛ اما الان، هستند کسانی که هنوز از وجود این هنر بیخبرند! یک بازار بکر و دست نخورده…
به عنوان اثبات ادعای خود، از شما درخواست میکنم بازار آموزش کالرگریدینگ در ایران را بررسی کنید و ببینید چند دورهی آموزشی برای کالرگریدینگ در ایران وجود دارد؟ سپس آن را با بازار دیگری مثل عکاسی مقایسه کنید و تعداد مدرسین را با هم قیاس کنید! سنجش این موضوع فقط چند دقیقه از شما وقت میگیرد؛ یک جستجوی ساده در گوگل!
البته این موضوع فقط برای ایران صدق نمیکند و در مقیاس جهانی هم این علم به تازگی در حال رونق گرفتن است. حتی در بحث آموزش هم تعداد مدرسین شاخص معدودی وجود دارند؛ که البته این افتخار را داشتم که در اکثر این کورسهای آموزشی شرکت کنم و دوره 1902 را با توجه به علم امروز دنیا ضبط کنم.
داوینچی ریزالو (DaVinci Resolve) یک نرمافزار ویرایش ویدیو است که ابزار کار ما برای کالرگریدینگ در دوره 1902 میباشد. دلیل انتخاب داوینچی ریزالو به عنوان ابزار کار در این دوره، امکانات بینظیر و کامل این نرمافزار در بخش ادیت رنگ بود. البته فراموش نکنیم که ما در این دوره هنر و فن کالرگریدینگ را یاد میگیریم؛ و داوینچی ریزالو فقط ابزار ما برای این کار است.
تعداد زیادی از هنردوستانی که در این دوره شرکت میکنند، یا با نرمافزارهای موبایل کار میکنند و یا همین الان از یکی از نرمافزارهای تحت ویندوز یا مک استفاده میکنند. اگر از موبایل استفاده میکنید، فرصت بسیار خوبیست که به کامپیوتر مهاجرت کنید. شاید بگویید در حال حاضر کار من با همین موبایل راه میافتد! اما نکته اینجاست که کار شما فقط “راه میافتد” ! و با ابزار فعلی هرگز نمیتوانید در کار خود شاخص و ممتاز شوید.
اگر هم همین الان از نرم افزارهای حرفهایتری مثل Adobe Premiere ، Final Cut pro و یا Avid Media Composer استفاده میکنید، دو راه برای شما وجود دارد: یا میتوانید پروژههای خود را بعد از ادیت، برای کالرگریدینگ به داوینچی ریزالو منتقل کنید؛ که به این کار Conform کردن میگویند. (که در این دوره آموزش داده شده) و یا میتوانید به صورت کلی به نرمافزار داوینچی ریزالو مهاجرت کنید.
با اینکه داوینچی ریزالو در کالرگریدینگ بسیار شناخته شده و مشهور است، اما جالب است بدانید داوینچی ریزالو یک نرمافزار بسیار قوی در زمینهی تدوین ویدیو، کار بر روی صدا و ویرایشهای حرفهایتری از جنس افتر افکتس نیز هست! به همین دلیل با سوئیچ کردن روی داوینچی ریزالو نه تنها چیزی را از دست نخواهید داد؛ بلکه به تمام ابزارهای حرفهای مورد نیاز خود به صورت یکجا دسترسی خواهید داشت.
طبق مقایسهای که خود من بین ادوبی پریمیر و داوینچی ریزالو انجام دادم، سرعت رندر و نرم بودن نرمافزار هنگام ادیت ویدیو و کالرگریدینگ در داوینچی ریزالو، به مراتب از پریمیر سریعتر و دلچسبتر بود!
اسم این دوره برگرفته از تاریخ ضبط اولین فیلم رنگی دنیا در سال 1902 میلادی است. در این سال ادوارد ریموند ترنر (Edward Raymond Turner) اولین فیلم رنگی تاریخ را ضبط کرد. نکته جالب اینجاست ادوارد ترنر یک سال بعد از ضبط این فیلم بر اثر ایست قلبی از دنیا رفت و کسی متوجه این اختراع بزرگ نشد. تا اینکه بعد از 110 سال حلقههای این فیلم در موزه ملی رسانه در برادفورد پیدا شد و دنیا متوجه این کشف بزرگ شد. این دورهی آموزشی به احترام Edward Raymond Turner به 1902 نامگذاری شده است.
اطلاعات بیشتر
مهندس محمدرضا صادقی، دانشآموخته کارشناسی ارشد مهندسی معدن از دانشگاه تهران و با نام هنری رضاصاد در شبکههای اجتماعی شناخته میشوند.
ایشان سابقه تدریس در دانشگاه علم و فرهنگ و همچنین بیش از ۹۰ برنامه آموزشی در «مدرسه تلویزیونی ایرانی» در صدا و سیما را در کارنامه خود دارند.
علاوه بر این، آقای صادقی بهعنوان کالریست (اصلاح رنگ و کالر گریدینگ) و طراح نور با پروژههای تلویزیونی متعددی همکاری داشتهاند و در حال حاضر بهعنوان مشاور و مدرس در زمینههای مرتبط با فیلمسازی، اصلاح رنگ و نورپردازی فعالیت میکنند.
اطلاعات بیشتر