آلودگی هوا عبارت است از حضور مواد نامطلوب در هوا به مقداری که سبب آسیب رساندن به انسان، گیاه، مواد و مصالح و محیط زیست جهانی شود. منشاء اصلی این آلایندهها فعالیتهای انسانی هستند. منابع ...
علی محبی
آلودگی هوا عبارت است از حضور مواد نامطلوب در هوا به مقداری که سبب آسیب رساندن به انسان، گیاه، مواد و مصالح و محیط زیست جهانی شود. منشاء اصلی این آلایندهها فعالیتهای انسانی هستند. منابع آلودگی هوا میتوانند طبیعی یا ساخته دست بشر باشند. در آلودگی هوا منابع آلاینده میتوانند نقطهای، خطی و سطحی باشند. آلایندهها میتوانند گازی یا ذرهای باشند. اثرات آلودگی هوا شامل باران اسیدی، ازبینرفتن لایه ازون، تغییر اقلیم و غیره است. گازهای گلخانهای باعث گرم شدن کره زمین می شوند که منجر به بالا آمدن سطح آب دریاها، تغییر جای جنگلها، تغییر رطوبت خاک و موارد دیگر خواهد شد. دو پارامتر هواشناسی یعنی پایداری جو و سرعت باد بیشتر مورد توجه مهندسان آلودگی هوا قرار دارند. بهطور کلی جوهای پایدار و سرعت باد کم باعث ایجاد غلظتهای بالایی از آلایندهها را در سطح زمین فراهم میآورند.
در برنامهریزی و اجرای برنامههای کنترل آلودگی هوا باید توان پیشبینی غلظت آلایندهها وجود داشته باشد که این پیشبینیها بهوسیله مدلهای غلظت آلایندههای هوا صورت میگیرد. اغلب مدلها دارای قابلیت کاربردی برای چند آلایندهی مختلف هستند اما باید بهطور جداگانه برای هر یک استفاده شوند. مدلهای جعبهای ثابت و مدل پلوم گوس از مهمترین مدلهای پیشبینی آلایندههای خروجی از منابع آلودگی هوا میباشند.
مطالعه دینامیک ذرات در هوا از دیگر شاخههای جذاب مرتبط با آلودگی هوا است که نیروهای وارد بر ذرات مانند جاذبه، درگ، شناوری، لیفت سافمن و ترموفورسیس را در نظر میگیرد و باتوجهبه حل معادلات قانون دوم نیوتن برای ذرات، مسیر آنها پیدا می شوند و باتوجهبه این اطلاعات میتوان راندمان حذف ذرات توسط دستگاههای جمعآوری کننده آنها را بهدست آورد. در مسائل آلودگی هوا با گروهی از ذرات با اندازههای متفاوت مواجه هستیم. بهمنظور بحث در مورد چنین ذراتی و انجام محاسبات مورد نیاز در مورد رفتار آنها در دستگاههای جمعآوری ذرات نیازمند درنظرگرفتن توزیع اندازهی ذرات هستیم. بسیاری از ذرات آلودگی هوا بهقدری ریز هستند که بهراحتی وارد سیستم تنفسی انسان شده و بنابراین با سلامتی انسان در ارتباط هستند. سه نوع از وسایل کنترلی ذرات یعنی تهنشینکنندههای ثقلی، جداکنندههای سیکلونی و الکتروفیلترها همگی با راندن ذرات بهسوی یک دیوارهی جامد کار میکنند اما فیلترها و شویندهها ذرات را به سمت دیوار نمیرانند بلکه برای حذف ذرات، جریان را به قسمتهای کوچکتری تقسیم میکنند. در انتخاب دستگاه حذف ذرات، اندازه ذراتی که باید جمع آوری شوند، راندمان لازم برای جمع آوری، دبی حجمی گاز آلوده و جزئیات ماهیت ذرات باید مورد توجه قرار گیرد.
آلودگی هوای پیشرفته یکی از دروس رشته مهندسی شیمی و رشته مهندسی محیط زیست دوره کارشناسیارشد به ارزش 3 واحد است.
درس آلودگی هوای پیشرفته شامل مباحث تعاریف و مقدمات اولیه، مدلهای غلظت آلودگی هوا، دینامیک ذرات در سیال، توزیع اندازه ذرات و دستگاههای کنترل آلودگی هوا میشود که طی 25 جلسه و در دانشگاه کرمان تهیه شدهاست.
***این دوره درحال تکمیل است***
اطلاعات بیشتر
از مجموع 6 امتیاز
2 نظردکتر علی محبی استاد تمام مهندسی شیمی دانشگاه شهید باهنر کرمان هستند که دروس مکانیک سیالات، مکانیک سیالات پیشرفته، پدیدههای انتقال پیشرفته و آلودگی هوای پیشرفته را تدریس میکنند و مدارک تحصیلی ایشان کارشناسی از دانشگاه صنعتی شریف، کارشناسی ارشد از دانشگاه تهران و دکتری از دانشگاه شیراز است.
اطلاعات بیشتر