رشته علوم اعصاب به بررسی و کاوش در سامانه عصبی انسان و دیگر حیوانات میپردازد. علوم اعصاب به دو زیرمجموعه علوم اعصاب شناختی و محاسباتی تقسیم میشود. در این رشته به مطالعهی زمینههای مختلف علوم ...
خدیجه اسماعیلپور
رشته علوم اعصاب به بررسی و کاوش در سامانه عصبی انسان و دیگر حیوانات میپردازد. علوم اعصاب به دو زیرمجموعه علوم اعصاب شناختی و محاسباتی تقسیم میشود. در این رشته به مطالعهی زمینههای مختلف علوم رفتاری از جمله وضعیت حسی، حرکتی، شناختی و روانی موشهای صحرایی در پاسخ به شرایط مختلف آزمایشگاهی، تغییرات محیطی، داروها، بیماریهای مختلف عصبی و ... میپردازد. این آزمایشها زیر نظر اساتید با تجربه به شناخت بیشتر رفتار مغز در شرایط مختلف تمرکز دارد. در دوره آموزش رایگان روش پژوهش در علوم اعصاب آزمونهای رفتاری متعددی مورد بررسی قرار میگیرد که از مهمترین آنها باید به موارد زیر اشاره داشت:
شرح مختصری از بعضی از آزمونها که در فیلم آموزشی مورد بررسی قرار میگیرد
بد نیست بدانید که تست و آزمونهای یاد شده در دوره آموزش رایگان روش پژوهش در علوم اعصاب با کمک دستگاهها و متدهای رایج در بزرگترین دانشگاههای ایران اجرا میشوند.
تست Tail Flick ،Hot plate و Formalin Test: در این تست به کمک محرک حرارتی به دم موش میزان تحریکپذیری آن را در اثر مصرف داروهای مختلف بررسی میشود.
در این تست رفتاری که برای دیگران منافعی به همراه دارد، مورد بررسی و سنجش قرار میگیرد.
بررسی یادگیری و حافظه اجتنابی: برای این تست از دستگاه Shuttle-box استفاده میشود. این دستگاه بر اساس ترجیح ذاتی جوندگان به محیطهای بسته و تاریک طراحی شده و شامل دو محفظه تاریک و روشن با اندازه برابر و یک درب قابلکنترل بین آنها است.
تست دستگاه ماز آبی موریس (MWM): برای بررسی یادگیری و حافظه فضایی در جوندگان مانند موش صحرایی و موش از این دستگاه استفاده میشود.
تستsocial interaction استفاده از این دستگاه امکان انجام تستهای متعددی بهمنظور ارزیابی رفتار اجتماعی در جوندگان طراحی شدهاند که همگی آنان بر اساس تمایل جانور بهوقت گذراندن با هم نوعش نسبت به تنها ماندن یا ترجیح کاوش کردن محرکهای اجتماعی نسبت به محرکهای غیراجتماعی فراهم میکند. به عبارت سادهتر یکی از راههای مطالعه رفتار اجتماعی در جوندگان، استفاده از دستگاه social interaction است.
آزمون تصمیمگیری (Rat Gambling Task): این آزمون از طریق کشمکش بین پاداش غذایی فوری و طولانی مدت، ظرفیت تصمیمگیری موشهای صحرایی را بررسی میکند. اتاقک طراحی شده برای این تست شامل 4 روزنه در یک دیواره است که درون هریک بهوسیله یک LED روشن میشود. یک ظرف غذا در دیواره مقابل قرار دارد که به یک dispenser بیرون اتاقک برای آزادسازی پلتهای غذا بهعنوان پاداش متصل است.
جراحی استرئوتکس: در این جراحی مختصات سهبعدی هدف جراحی در مغز موش پیدا شده و اعمالی همچون کند و سوز، بافتبرداری، تزریق، تحریک مغز، بخیه زدن و ایمپلنت گذاری و ... در آن انجام میشود.
دوره آموزش رایگان روش پژوهش در علوم اعصاب برای تمام دانشجوهای مقطع کارشناسی ارشد، دکتری و پژوهشگران حوزه علوم اعصاب طراحی شده است.
اطلاعات بیشتر
دکتر خدیجه اسماعیل پور عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان و مسئول آزمایشگاههای رفتاری و الکتروفیزیولوژی مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان هستند. موضوع تحقیقاتی ایشان اثرات درمانهای مختلف بر بیماریهای نورودژنراتیو از جمله صرع و آلزایمر در سطح رفتاری و الکتروفیزیولوژی است.
اطلاعات بیشتر