بتنآرمه یا بتن مسلح پرکاربردترین عنصر در ساخت ساختمانها، تونلهای برقآبی، سازههای شناور، زهکشیها، پلها، سازههای صنعتی و هیدرولیکی و... است؛ بهطورکلی بتن از ترکیب شن و ماسه، سیمان، آب و مواد افزودنی ساخته شده ...
حسین یوسفپور
دانشجویان مهندسی عمران برای شرکت در این دوره آموزشی میبایست دروس تکنولوژی و مقاومت مصالح 1 مقطع کارشناسی را گذرانده باشند؛ گذراندن درس تحلیل سازه 1 هم برای تسلط بیشتر روی مسائل و مفاهیم این درس هم میتواند مزیت به حساب بیاید.
بتنآرمه یا بتن مسلح پرکاربردترین عنصر در ساخت ساختمانها، تونلهای برقآبی، سازههای شناور، زهکشیها، پلها، سازههای صنعتی و هیدرولیکی و... است؛ بهطورکلی بتن از ترکیب شن و ماسه، سیمان، آب و مواد افزودنی ساخته شده است که پس از سفت شدن قابلیت شکلدهی پیدا میکند که نوعی از مصالح با مقاومت و دوام بالا است.
بتنآرمه همچنین میتواند در ترکیب با فولاد بهصورت اجزاء آرماتور به کار گرفته شود؛ بتنآرمه در کنار تحمل تنشهای فشاری و کششی، میتواند بهعنوان محافظ فولاد در برابر عوامل محیطی مانند خوردگی نیز مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر کارایی محافظتی بتنآرمه میتواند در زیبایی، صرفه اقتصادی و شکلپذیری مناسب هم کارایی داشته باشند.
یکی از دلایل استفاده از بتنآرمه ملاحظات اقتصادی است؛ بنابراین فارغالتحصیلان مهندسی عمران برای آن که بتوانند از موقعیتهای شغلی خوب بهرهمند شوند، باید بر درس طراحی بتنآرمه تسلط لازم و کافی را داشته باشند؛ به همین منظور در دروس دانشگاهی هم درسی با عنوان طراحی سازههای بتن مسلح برای دانشجویان ارائه شدهاست.
از این نوع بتن در تحمل کردن وزنهای زیاد مانند تیرها، ستونها، پایهها و صفحات استفاده میشود؛ چون بتن بهتنهایی نمیتوان این وزنها را تحمل کند به همین دلیل از مواد تقویتکننده هم در ساختار آن استفاده میکنند.
بتن مسلح یا بتنآرمه به علت سازگاری بالا، دوام، همه کار بودن و صرفه اقتصادی آن بسیار در بین فعالین حوزه ساختمان محبوب است. مهندسان با استفاده از بتنآرمه میتوانند نیروهای کششی به وجود آمده را به میلگردها واگذار بکنند تا این نیروها موجب ترک خوردن بتن نشود ازاینرو مقاومت کششی بتن 0.1 مقاومت فشاری آن است.
قدرت، صرفه اقتصادی، تطبیق پذیری، دوام، مقاومت در برابر آتش، انعطافپذیری، مقاومت لرزهای، سهولت ساختوساز، توانایی مصرف و بازیافت زباله و برنامه چند حالت است.
سنگین بودن سازه های بتنی نسبت به دیگر سازهها، استفاده از قالبهای بزرگ، مرکز سازی و شاتر، مراحل استفاده از بتن مسلح یعنی مخلوط کردن و ریختهگری بر قدرت نهایی تأثیرگذار است، کوچک شدن بتنآرمه باعث ایجاد ترک و کاهش قدرت میشود زمان زیادی را برای بدست آوردن قدرت کامل صرف میکند و پس از ساخت قابل استفاده نمیباشند.
هدف از ارائه این درس آشنایی دانشجویان با اصول طراحی سازه های بتن مسلح مطابق با آخرین ویرایش مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ایران (ویرایش پنجم-1399) و آیین نامه ACI318-19 است.
این درس یکی از واحدهایی است که دانشجویان کارشناسی مهندسی عمران باید آن را بگذرانند؛ از این رو این دوره آموزشی برای دانشجویان مقطع کارشناسی مهندسی عمران و فارغالتحصیلانی که قصد دارند اطلاعات خود را تکمیل و بهروزرسانی کنند مناسب است.
در این دوره ابتدا با مقدمات کلیات اجزای سازنده ساختمانهای بتن مسلح و مشخصات مکانیکی آنها آشنا میشوید سپس به بیان مفاهیم فلسفهی طراحی اعضای بتن مسلح، آموزش روش طراحی اعضای بتن مسلح در برابر خمش، برش و پیچش ضوابط مهار، وصله و قطع آرماتورها پرداخته میشود.
این دوره توسط دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی نوشیروان بابل به صورت مجازی در طی ۳۲ جلسه ارائه شده است.
در پایان این دوره دانشجویان با درس طراحی سازههای بتن مسلح 2، طراحی ستونها بتن مسلح و کنترل ملاحظات بهرهبرداری آشنا شده، و به طراحی دالهای یکطرفه و دوطرفهی بتن مسلح، طراحی دیوارهای سازهای و طراحی فونداسیونهای بتن مسلح مسلط میشوند.
اطلاعات بیشتر
از مجموع 82 امتیاز
45 نظرنظرات بیشتر
دکتر حسین یوسفپور از سال ۱۳۹۶ عضو هیئتعلمی مهندسی سازه در دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل است. وی مدرک کارشناسی خود را در رشتهی مهندسی عمران با رتبهی اول از دانشگاه تهران در سال ۱۳۸۶ و مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته مهندسی عمران - سازه از دانشگاه تهران در سال ۱۳۸۸ دریافت نمود. دکتر یوسفپور تحصیلات خود را در مقاطع دکترا و پسادکترا در دانشگاه تگزاس آمریکا ادامه داد و تحقیقات خود را طی این دورهها بر روی پلهای بتن پیشتنیده، مدلهای خرپایی، پایش سلامت سازهها، اثرات واکنشهای قلیایی - سیلیکاتی بر روی مقاومت و سختی باقیماندهی سازههای بتن مسلح و طراحی عملکردی سازهها در برابر آتش متمرکز نمود. از جمله افتخارات وی میتوان به کسب مدال برنز المپیاد دانشجویی مهندسی عمران در سال ۱۳۸۶، کسب رتبهی اول آزمون نظاممهندسی در سطح کشور در سال ۱۳۸۹ و دریافت جایزهی ملی بتن پیشتنیده آمریکا در سال ۱۳۹۵ اشاره نمود.
اطلاعات بیشتر