امروزه «تشخیص الگو» (pattern recognition) در حوزههای متعددی از فناوری که با دادههای بزرگ سروکار دارند، استفاده میشود. اگرچه اجزای اساسی سیستمهای تشخیص الگو یکسان است، اما روشهای مختلفی برای تحقق و استفاده از آنها ... ادامه
امروزه «تشخیص الگو» (pattern recognition) در حوزههای متعددی از فناوری که با دادههای بزرگ سروکار دارند، استفاده میشود. اگرچه اجزای اساسی سیستمهای تشخیص الگو یکسان است، اما روشهای مختلفی برای تحقق و استفاده از آنها وجود دارد. دوره آموزش شناسایی آماری الگو برای این هدف تهیه و تدوین شده است.
الگوها همهجا هستند و به همه جنبههای زندگی روزمره ما تعلق دارند. از طرح و رنگ لباسهای ما گرفته تا استفاده از دستیارهای صوتی هوشمند، همهچیز شامل نوعی الگو است. در دوره شناسایی آماری الگو ما قرار است با جنبههای مختلفی از حوزه تشخیص الگو آشنا شویم. قبل از اینکه به معرفی دوره شناسایی آماری الگو بپردازیم ابتدا لازم است کمی در رابطه با تشخیص الگو، نحوه کار آن، رویکردهای آن، مزایا و دیگر جنبههای آن به گفتگو بپردازیم.
تشخیص الگو بهعنوان فرآیند شناسایی روندها در الگوی دادهشده تعریف میشود. یک الگو را میتوان بهعنوان هر چیزی که از یک روند پیروی میکند و نوعی نظم را نشان میدهد تعریف کرد. تشخیص الگوها را میتوان بهصورت فیزیکی، ریاضی یا با استفاده از الگوریتمها انجام داد. هنگامیکه ما در مورد تشخیص الگو در یادگیری ماشین صحبت میکنیم، نشاندهنده استفاده از الگوریتمهای قدرتمند برای شناسایی نظم در دادههای یک مجموعه دیتا است.
تشخیص الگو بهطور گسترده در حوزههای فنی عصر جدید مانند بینایی کامپیوتر، تشخیص گفتار، تشخیص چهره و غیره استفاده میشود. دوره آموزش شناسایی آماری الگو بهصورت مفصل به این مبحث پرداخته است و کاربر را به دانش نسبتاً خوبی از این زمینه یادگیری ماشین (machine learning) و هوش مصنوعی میرساند.
شناسایی الگو یک فرآیند پیچیده برای تجزیهوتحلیل دادههای ورودی، استخراج الگوها، مقایسه آنها با استانداردهای خاص و استفاده از نتایج برای هدایت اقدامات آینده سیستم است. بنابراین، یک شناساگر الگو باید دارای مجموعهای متنوع از توابع باشد. تشخیص خودکار الگوهای آشنا یک امر اساسی است.
با این حال، در بسیاری از موارد، برای عملکرد صحیح، سیستم باید بتواند اشیاء نا آشنا را تشخیص دهد و آنها را طبقهبندی کند و همچنین اشیاء را حتی زمانی که دادههای مربوط به آنها ناکافی به نظر میرسد، شناسایی کند. روند کار تشخیص الگو در دوره شناسایی آماری الگو بهصورت مفصل و بهصورت عملی توضیح داده شده است.
سه رویکرد اساسی وجود دارد که الگوریتمهای تشخیص الگو از آنها استفاده میکنند:
هر الگوریتم تشخیص الگوی مبتنی بر یادگیری ماشین شامل مراحل زیر است.
در دوره شناسایی آماری الگو اجزای اساسی این سیستمها و نحوه کار آنها تشریح گردیده است.
نمونههایی از تشخیص الگو را میتوان بهراحتی در زندگی روزمره و حتی در طبیعت یافت. در اینجا چند نمونه معمولی وجود دارد:
نمونههای بسیار بیشتری از تشخیص الگو در دنیای وقعی و زندگی روزمره وجود دارد که در دوره شناسایی آماری الگو به بیشتر آنها اشارهشده است.
هر سیستم تشخیص الگو از یک الگوریتم پیروی میکند. این الگوریتمها به شرح زیر هستند:
تشخیص الگو با رویکرد نظارتشده طبقهبندی نامیده میشود. این الگوریتمها از یک روش دومرحلهای برای شناسایی الگوها استفاده میکنند. مرحله اول توسعه و ساخت مدل و مرحله دوم شامل پیشبینی اشیاء جدید یا نادیده است. ویژگیهای کلیدی مربوط به این مفهوم به صورت مراحل زیر خواهد بود:
1. دادههای دادهشده را به دو مجموعه - آموزش و مجموعه تست تقسیم خواهند شد.
2. مدل با استفاده از یک الگوریتم یادگیری ماشینی مناسب مانند SVM (ماشینهای بردار پشتیبانی)، درختهای تصمیم، جنگل تصادفی و غیره آموزش داده خواهند شد.
3. آموزش فرآیندی است که از طریق آن مدل الگوهای موجود در دادههای دادهشده را برای پیشبینیهای مناسب میآموزد یا تشخیص میدهد.
4. مجموعه تست حاوی مقادیر پیشبینیشده است.
5. برای اعتبارسنجی پیشبینیهای انجامشده توسط مجموعه آموزشی استفاده میشود.
6. این مدل بر روی مجموعه آموزشی آموزش داده میشود و در مجموعه تست، تست میشود.
7. عملکرد مدل بر اساس پیشبینیهای درست انجامشده ارزیابی میشود.
مدل آموزشدیده و آزمایششده توسعهیافته برای تشخیص الگوها با استفاده از الگوریتمهای یادگیری ماشین، طبقهبندی کننده نامیده میشود.
برخلاف الگوریتمهای نظارتشده برای الگوی استفاده از مجموعههای آموزشی و آزمایشی، این الگوریتمها از یک گروه به روشی متفاوت استفاده میکنند. آنها الگوهای موجود در دادهها را مشاهده میکنند و آنها را بر اساس شباهت در ویژگیهای آنها مانند بعد گروهبندی میکنند تا پیشبینی کنند. برای مثال فرض کنید ما یک سبد از انواع میوهها مانند سیب، پرتقال، گلابی و گیلاس داریم. ما فرض میکنیم که نام میوهها را نمیدانیم و دادههای ما بدون برچسب هستند. حال فرض کنید با شرایطی مواجه میشویم که شخصی میآید و به ما میگوید میوه جدیدی که به سبد اضافهشده را شناسایی کنید. در چنین حالتی از مفهومی به نام خوشهبندی استفاده میکنیم.
1. خوشهبندی ترکیبی از اقلام یا گروههایی است که ویژگیهای یکسانی دارند.
2. هیچ دانش قبلی برای شناسایی یک مورد جدید از این اقلام در دسترس نیست.
3. آنها از الگوریتمهای یادگیری ماشینی مانند خوشهبندی سلسله مراتبی و k-means استفاده میکنند.
4. بر اساس ویژگیها یا ویژگیهای شی جدید، به یک گروه اختصاص داده میشود تا یک پیشبینی انجام دهد.
در زیر نمونههایی از ابزارهای تشخیص الگو در دنیای واقعی آورده شده است:
تشخیص الگو در زمینههای مختلفی در علوم کامپیوتر و سایر علوم استفاده میشود که مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
امروزه بازشناسی الگو با نرمافزارها و زبانهای برنامهنویسی زیادی مانند پایتون، متلب و گیره امکانپذیر است و به لطف کتابخانههای زیادی که در داخل بستههای پایتون و متلب قرار دارد پیاده سازی الگوریتمهای تشخیص الگو بسیار آسان است.
استفاده از تکنیکهای تشخیص الگو، فواید زیادی دارد. این حوزه نهتنها به تجزیهوتحلیل روندها کمک میکند، بلکه به پیاده سازی سیستمهای پیشبینی در صنایع مختلف نیز کمک میکند.
تشخیص الگو در دنیای امرزی ما کاربردهای بسیار فراوانی دارد که ازجمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
یادگیری ماشینی یکی از حوزههای بسیار پرطرفدار در قرن بیست و یکم است. به دلیل کاربردها و مزایای آن، این حوزه تقاضای زیادی دارد. با قابلیتهای شگفتانگیز خود همه صنایع را متحول کرده است. یادگیری ماشین زمینهها و حوزههای مختلفی دارد که برخی از آنها شامل تشخیص الگو، دادهکاوی، تجزیهوتحلیل و غیره است.
امروزه تقریباً در هر صنعتی، چه فنی و چه غیر فنی، از تشخیص الگو در یادگیری ماشین استفاده میشود. به تحلیل و تجسم گرایشهای مختلف کمک کرده است. این امر نهتنها کارایی و سهولت تحلیل و پیشبینی را افزایش داده است، بلکه فرصتهای شغلی در این زمینه را نیز افزایش داده است. شرکتهای درجه یک مانند مایکروسافت، گوگل، آمازون به دنبال افراد ماهر در هنر تشخیص الگو و تجزیهوتحلیل دادهها برای پیشبینیهای مفید هستند؛ بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که تشخیص الگو یکی از پیشرفتهترین زمینهها در یادگیری ماشین است. اگر قصد دارید وارد دنیای یادگیری ماشین شوید و با رویکرد شناسایی الگو این راه را بپیمایید، هم اکنون با ثبت نام در دوره آموزش شناسایی الگو قدم اول را محکم در این راه بردارید.
دوره آموزش شناسایی آماری الگو یکی از پیشرفتهترین دورههای آموزشی در این زمینه در زبان فارسی است. این درس در دانشگاه صنعتی شریف گرد آوری شده و شامل 28 ساعت محتوای آموزشی تخصصی در زمینه تشخیص الگو و تطبیق الگو با رویکرد آماری است.
این دوره آموزش شناسایی آماری الگو در 28 جلسه بهصورت کامل و جامع جنبههای مختلف تشخیص الگو را موردبحث و گفتگو قرار میدهد. این دوره هماکنون بهصورت رایگان در اختیار کاربران قرار دارد و کاربران میتوانند با استفاده از آن دانش خود را در این زمینه کاملاً بهبود ببخشند.
اطلاعات بیشتر
از مجموع 2 امتیاز
1 نظرمدرس: جادی میرمیرانی
مدرس: جمعی از اساتید
دانشگاه علم و صنعت
مدرس: محمدرضا محمدی
دانشگاه صنعتی شریف
مدرس: مهدیه سلیمانی
دکتر فاطمیزاده عضو هیأت علمی و استادیار دانشکده برق دانشگاه صنعتی شریف است.
وی مدرک کارشناسی خود را در رشته مهندسی برق گرایش الکترونیک از دانشگاه صنعتی شریف، و کارشناسی ارشد و دکترا خود را در گرایش مهندسی پزشکی به ترتیب از دانشگاه امیرکبیر و دانشگاه تهران اخذ نموده است.
اطلاعات بیشتر