درس مکانیک خاک یکی از دروس پایه و بنیادین دوره کارشناسی مهندسی عمران محسوب میشود. فهم صحیح خواص مهندسی خاک و رفتار آن تحت اثر بار، در کنار دو درس مکانیک جامدات و مکانیک سیالات ...
آموزش مکانیک
آموزش رایگان درس مکانیک خاک
کمک به داوطلبان کنکور ارشد عمران
آماده سازی دانشجویان برای امتحانات پایانی
درس مکانیک خاک یکی از دروس پایه و بنیادین دوره کارشناسی مهندسی عمران محسوب میشود. فهم صحیح خواص مهندسی خاک و رفتار آن تحت اثر بار، در کنار دو درس مکانیک جامدات و مکانیک سیالات برای دانشجویان رشته مهندسی عمران از اهمیت ویژهای برخوردار است. همه سازههای مهندسی به نحوی بر روی خاک یا سنگ استقرار دارند و بارهای خود را به زمین منتقل میکنند. انتقال ایمن بار سازهها به زمین در پایداری و ایمنی سازهها نقش اساسی ایفا میکند. دوره آموزش مکانیک خاک با هدف آموزش این درس پایه و مهم در مکتب خونه ارائه شده است که در ادامه به معرفی آن خواهیم پرداخت.
شناسایی خواص خاکها و سنگها که در دروس مکانیک خاک و مکانیک سنگ مورد تجزیهوتحلیل قرار میگیرد. شناخت مبانی رفتار خاکها و سنگهای مختلف تحت اثر بارهای معمولی و بارهای فوقالعاده نظیر زلزله برای یادگیری دروس بعدی که به مباحث طراحی نظیر پلسازی، سدسازی، تونل سازی، گودبرداری، حفاریهای عمیق و غیره میپردازد ضروری به حساب می آید. برای فهم مباحث مکانیک خاک لازم است دانشجویان، قبلا دروس مکانیک جامدات (مقاومت مصالح) و مکانیک سیالات 1(هیدرولیک) را گذرانده باشند.
این دوره آموزش مکانیک خاک با همت دکتر علی پاک از اساتید برجستی دانشگاه صنعتی شریف برگزار شده است و هماکنون به صورت رایگان در دسترس کاربران مکتب خونه قرار دارد. این درس در ٢٦ جلسه محتوای ویدیویی به مدت زمان ٣٢ ساعت ارائه شده است.
درس مکانیک خاک از دروس اصلی و کاربردی رشته مهندسی عمران در دانشگاههای سراسر کشور است که نیاز به پیشنیازهایی مانند دروس تخصصی ازجمله راهسازی، روسازی و مهندس پی دارد و در آزمونهای استخدامی و کارشناسی ارشد نیز بسیار مورد توجه قرار میگیرد. به همین دلیل است که یادگیری دقیق این درس برای مهندسان عمران گریز ناپذیر است؛ اما متأسفانه به دلیل گستردگی مطالب، دانشجویان قادر به برقراری ارتباط با این درس نیستند. به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا امروز به بررسی دورههای آموزش مکانیک خاک بپردازیم.
در این بخش قصد داریم تا فهرستی از سرفصلهای آموزش مکانیک خاک در اختیار شما قرار دهیم. این سرفصلها به شرح موارد زیر است :
1. روابط وزنی حجمی در خاک
2. روشهای نامگذاری خاک
3. تراوش (حرکت آب در خاک)
4. محاسبه تنش در خاک
5. روشهای توزیع تنش در خاک
6. محاسبه مقاومت خاک تحت بارگذار
7. معرفی و تحلیل آزمایشهای مقاومت خاک
8. محاسبه نشست خاک (تحکیم)
9. شیروانیها
متأسفانه جلسه ششم این درس ضبط نشده است
مکانیک خاک یکی از گرایشهای محبوب رشته مهندسی عمران است که به مطالعه رفتار خاک در شرایط مختلف میپردازد. همچنین این گرایش با عنوان خاک و پی یا مهندسی ژئوتکنیک شناخته میشود. این مهندسی با بهرهگیری از علم ریاضی، رفتار محیط خاک، اصول مکانیک خاک به تحلیل و طراحی المانهای سازههای گوناگون میپردازد.
هدف از درس مکانیک خاک و گرایشهای آن، فراهمسازی زیرساختهایی همانند راه، راهآهن، ساختمان، پل، سد، کانال، تونل، فرودگاه و غیره است. تمامی این سازهها به نوعی با خاک ارتباط دارند. از این جهت، کسب اطمینان از عملکرد صحیح، ایمنی سازی سازهها، بهسازی و عدم تخریب حائز اهمیت است و بررسی آنها بر عهده مهندس ژئوتکنیک و علم مکانیک خاک قرار دارد. از طرف دیگر، مکانیک خاک در دسته دروس اصلی و پایهای رشته مهندسی عمران طبقهبندی میشود و پیشنیاز دیگر دروس تخصصی مانند مهندسی پی، روسازی و راهسازی است.
به همین خاطر، اگر در حال تحصیل یا فعالیت در حوزه عمران هستید، مطمئناً با مفاهیم مکانیک خاک سروکار دارید. خبر خوب این است که امروزه کتابها و دورههای بسیاری برای آموزش مکانیک خاک وجود دارد. در دورههای آموزش مکانیک خاک با تمرکز بر روی مفاهیم و مطالب کاربردی و سادهسازی نکات و توجه به حل مسائل، این درس را با زبانی ساده و شیرین آموزش میدهند.
بهطور خلاصه درس مکانیک خاک از کاربردیترین دروس برای مهندسان عمران است. اگر شما هم تمایل به شرکت در آزمون کارشناسی ارشد یا نظام مهندسی دارید و یا فردی فعال در حوزه ساختوساز هستید، کارگاههای آموزش مکانیک خاک راهی برای ارتقاء دانش و مفاهیم شما خواهد بود.
اطلاعات بیشتر
از مجموع 74 امتیاز
32 نظرنظرات بیشتر
دکترعلی پاک متولد 1337 ، مدرک کارشناسی خود را در رشته مهندسی عمران در سال 1362 از دانشگاه علم و صنعت ایران، مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته مهندسی خاک و پیسازی از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، و مدرک دکترای خود را در رشته مهندسی ژئوتکنیک از دانشگاه آلبرتا در کانادا اخذ نموده است. وی از سال 1377 در دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی شریف به عنوان استادیار مشغول به کار شد. وی درسال 1383 به رتبه دانشیاری و درسال 1388 به رتبه استادی رسید. ایشان درطول مدت تدریس خود در دانشکده مهندسی عمران، تاکنون 4 بار به عنوان استاد نمونه آموزشی برگزیده شده است. غیر از تدریس در دروس مختلف مهندسی ژئوتکنیک، دکتر پاک تاکنون هدایت 50 دانشجوی کارشناسی ارشد و هفت دانشجوی دکترا را برعهده داشته است. زمینههای تحقیقاتی نامبرده عبارتند از: ژئومکانیک مخازن نفت، ژئوتکنیک لرزه ای، ژئوتکنیک زیستمحیطی، و بهسازی خاک. وی بیش از 20 سال درزمینه تحلیل عددی سازه های مختلف سنگی و خاکی تجربه دارد.
از دکترعلی پاک تاکنون حدود 140 مقاله علمی- پژوهشی درژورنالهای معتبر و کنفرانسهای ملی و بین المللی به چاپ رسیده است که بیش از نیمی از آنها مقالات انگلیسی ISI میباشند. ایشان همچنین دو کتاب به زبان فارسی به نامهای "لایروبی" و "ژئوتکنیک زیست محیطی" تألیف نمودهاند.
اطلاعات بیشتر