مهندسی کامپیوتر

مهندسی کامپیوتر

آموزش مهندسی کامپیوتر

   258,386 دانشجو
رشته مهندسی کامپیوتر چیست؟ پیشرفت تکنولوژی را می‌توان وابسته به توسعه حوزه‌ی کامپیوتر و زبان‌های برنامه‌نویسی دانست؛ چراکه امروزه تمامی فعالیت‌های صنایع در گرو گام‌هایی است که حوزه‌ی کامپیوتر در جهت توسعه خود برمی‌دارد. گسترده دانش کامپیوتر و کاربرد آن در زمینه‎‌های مختلف افراد را وادار به یادگیری هر روزه‌ی آن کرده است به طوری که عدم آموزش مدام پسرفت در حوزه‌ی مدنظر را منجر می‌شود. این موضوع بر کسی پوشیده نیست که تمام فعالیت‌ها امروزه توسط کامپیوترها انجام می‌شود اما آنچه که مهم است، پشت صحنه این موضوع است که برای پشتیبانی از برنامه‌ها نیازمند کارشناس خبره در مهندسی کامپیوتر است؛ رشته‌ی مهندسی کامپیوتر به یکی از رشته‌های پر طرفدار به دلیل همگامی با تکنولوژی تبدیل شده است، علاقه‌مندان این حوزه به علت پیشرفت‌های هر روزه‌ی کامپیوتر و زبان‌های برنامه‌نویسی در رقابتی تنگاتنگ قرار گرفته‌اند
 105 نتیجه برای "مهندسی کامپیوتر --- دانشگاهی: فنی و مهندسی" با فیلترهای مشخص شده در مکتب‌خونه موجود است.
مرتب‌سازی نتایج بر اساس:

مهندسی کامپیوتر چیست؟

مهندسی کامپیوتر یکی از رشته‌های مهندسی بوده و ترکیبی از نرم‌افزار و سخت‌افزار است که به توسعه‌ی سیستم‌های کامپیوتری می‌پردازد؛ رشته‌ی مهندسی کامپیوتر به دلیل طراحی و ساخت اجزای مختلف کامپیوتر در کشور از اهمیت بالایی  برخوردار است،پیشرفت تکنولوژی را می‌توان وابسته به توسعه حوزه‌ی کامپیوتر و زبان‌های برنامه‌نویسی دانست؛ چراکه امروزه تمامی فعالیت‌های صنایع در گرو گام‌هایی است که حوزه‌ی کامپیوتر در جهت توسعه خود برمی‌دارد. گسترده دانش کامپیوتر و کاربرد آن در زمینه‎‌های مختلف افراد را وادار به یادگیری هر روزه‌ی آن کرده است به طوری که عدم آموزش مدام پسرفت در حوزه‌ی مدنظر را منجر می‌شود.

این موضوع بر کسی پوشیده نیست که تمام فعالیت‌ها امروزه توسط کامپیوترها انجام می‌شود اما آنچه که مهم است، پشت صحنه این موضوع است که برای پشتیبانی از برنامه‌ها نیازمند کارشناس خبره در مهندسی کامپیوتر است؛ رشته‌ی مهندسی کامپیوتر به یکی از رشته‌های پر طرفدار به دلیل همگامی با تکنولوژی تبدیل شده است، علاقه‌مندان این حوزه به علت پیشرفت‌های هر روزه‌ی کامپیوتر و زبان‌های برنامه‌نویسی در رقابتی تنگاتنگ قرار گرفته‌اند.

تاریخچه مهندسی کامپیوتر

تاریخچه مهندسی کامپیوتر بر می‌گردد به اولین کامیپوتر که توسط جان وینسنت آتناواف استاد ریاضی و فیزیک دانشگاه ایالتی آیووا و کایفورد بری فارغ‌التحصیل مهندسی برق و فیزیک به‌وجود آمد، این کامپیوتر به عنوان ABC 5 سال تکمیل آن طول کشید اما در دهه‌ی 1940 از بین رفت و مجدد نسخه‌ای از ABC در سال 1997 ساخته شد. رشته مهندسی کامپیوتر ابزاری برای ماندن در عرصه‌ی رقابت و پیشتازی در جذب مخاطب است.

معرفی رشته‌ی مهندسی کامپیوتر 

رشته مهندسی کامپیوتر در هر سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تدریس می‌شود. این رشته به دنبال تربیت افرادی است که بتوانند در حوزه‌ی تحلیل، طراحی، ساخت وراه‌اندازی دستگاه‌ها و مجموعه‌های سخت افزاری جدید فعالیت داشته باشد و با بررسی مجموعه‌های سخت افزاری و نرم‌افزاری به نگهداری، تعمیر و توسعه آن‌ها بپردازند. مهندسی کامپیوتر علاوه بر مفاهیم سخت‌افزاری تمرکز ویژه‌ای بر مباحث نرم‌افزاری و توسعه آن‌ها برای انجام کارهایی مانند شبیه‌سازی، طراحی، پردازش سنجش و آموزش دارد؛ مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی دارای گرایش‌های سخت‌افزار و نرم‌افزار است.

 

در بخش سخت‌افزاری مهندسی کامپیوتر اجزاء فیزیکی و به اصلاح سخت رایانه مانند مدارها و بردهای الکترونیکی گفته می‌شود. مهندسی سخت‌افزار از بخش مهندسی کامپیوتر به بررسی و طراحی سخت‌افزارها، کنترل آن‌ها و طراحی شبکه‌های کامپیوتری می‌پردازد؛ به طور مثال یک مهندس سخت‌افزار به طراحی مدارهای مجتمع دیجیتال پرداخته و یا از دروازه‌های رایانه استفاده کند؛ بخش سخت‌افزاری مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد؛ این بخش به طور کلی به فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی و صنعتی درباره‌ی قطعات و تجهیزات کامپیوتری توجه می‌کند.

مهندسی نرم افزار بخش مورد علاقه اکثر مهندسین کامپیوتر است که کار با نرم‌افزارهای سیستمی و کاربردی را شامل می‌شود؛ نرم‌افزارهای سیستمی برنامه‌هایی هستند که کامپیوتر برای فعالیت به آ‌ن‌ها نیاز دارد که مهم‌ترین آن‌ها سیستم عامل، برنامه‌های پرکاربرد و مترجم‌های زبان هستند؛ اما نرم‌افزارهای کاربردی شامل انواع نرم‌افزارهای برنامه‌نویسی است که یا شرکت سازنده آن‌ها را تهیه می‌کند، یا شرکت‌های نرم‌افزاری آن‌ها را عرضه می‌کنند که معمولا در زمینه‌های تجاری، مهندسی، تفریحی و طراحی نوشته می‌شوند؛ هدف از این بخش آموزش در حوزه‌ی برنامه‌نویسی و طراحی الگوریتم‎‌ها است.

 

افراد برای ورود به مهندسی کامپیوتر باید از هوش ابتکاری بالایی برای حل مسائل برخوردار باشند و همچنین در زمینه‌های ریاضی و فیزیک قوی باشند؛ رشته مهندسی کامپیوتر چه در بخش سخت‌افزاری و نرم‌افزاری مناسب برای کسانی است که از صبر و بردباری بالایی در مواجه با مشکلات و چالش‌ها برخوردار باشند؛ مهندسین کامپیوتر باید افرادی خلاق و سخت‌کوش باشند تا بتوانند با کمترین هزینه  و زمان نتیجه‌های دلخواه را ایجاد کنند. همچنین این افراد همواره باید در پژوهش و جستجو باشند تا با آخرین پیشرفت‌های کامپیوتری آشنا شوند و آن‌ها را در پروژهای خود بکار بگیرند تا در عرصه رقابت پیشتاز باشند؛ مهم‌تر از همه علاقه به مباحث شاخه‌های کامپیوتر مهم‌ترین اصل موفقیت در این رشته است.

گرایش‌های مهندسی کامپیوتر

گرایش های مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی دارای دو گرایش سخت‌افزار و نرم‌افزار است؛ مهندسی نرم‌افزار نسبت به گرایش سخت‌افزار رشد سریع‌تری دارد و موقعیت‌های شغلی ایده‌آل با درآمدهای بالایی را برای علاقه‌مندان خود فراهم می‌کند به همین دلیل این گرایش بیشترین تقاضا را در بازار دارد؛ در حالی که مهندسی سخت‌افزار تقاضای کمی نسبت به نرم‌افزار داشته و بیشتر با بخش الکترونیک کامپیوترها سروکار دارد که مهم‌‌ترین بخش آن طراحی سیستم است.

گرایش‌های  مقطع کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر

مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد دارای 6 گرایش به قرار زیر است:

مهندسی نرم‌افزار

شبکه

هوش مصنوعی و رباتیک

معماری سیستم‌های کامپیوتری

مهندسی الگوریتم‌ها و محاسبات

رایانش امن بیوانفورماتیک

 

مهندسی نرم‌افزار:

این گرایش با استقبال زیاد دانشجویان روبه‌رو می‌باشد، دانشجویان در این گرایش سیستم‌های عامل پیشرفته، بانک‌های اطلاعاتی، برنامه‌نویسی پیشرفته تحت WEB، الگوریتم‌های پردازش موازی و ... را آموزش می‌بینند. دانشجویان از گرایش نرم‌افزار در مقطع کارشناسی راحت‌تر می‌توانند در این گرایش به تحصیل بپردازند؛

دانشجویان در این گرایش با مباحثی همچونطراحی و پیاده‌سازی پایگاه داده‌ها (قدرت طراحی و پیاده‌سازی پایگاه‌های داده پیچیده با حداقل خطا)، مهندسی نرم‌افزار (روش‌های مدیریت، طراحی و پیاده‌سازی برنامه‌های نرم‌افزاری)، سیستم‌های عامل (پیاده‌سازی سیستم عامل مستقل و جدید)، اتوماسیون اداری، برنامه‌نویسی هم‌روند (ایجاد همزمان چند برنامه در کامپیوتر و مدیریت آن‌ها)، الگوریتم‌های موازی  (شکستن الگوریتم‌ها به اجزایی که بتوانند سرعت اجرای الگوریتم را افزایش دهند)، طراحی و ساخت کامپایلرها (آموزش برای طراحی و ساخت کامپایلرها)، شبیه‌سازی و گرافیک کامپیوتری

 

مهندسی شبکه:

این گرایش زیر رشته‌ای از مخابرات و کامپیوتر تلقی می‌شود، فارغ‌التحصیلان این گرایش می‌توانند طراحی و پیکربندی شبکه‌های کامپیوتری را انجام بدهند، علاوه بر آن قادر هستند امنیت در شبکه‌های کامپیوتری را ایجاد بکنند؛ از دیگر فعالیت‌های منحصر به فرد این گرایش می‌توان به ساخت برنامه‌های تحت WEB و پیاده‌سازی سیستم‌های توزیع شده اشاره کرد. این گرایش از گروه IT به گروه مهندسی کامپیوتر اضافه شده‌است.

 

گرایش امن بیوانفورماتیک:

به دلیل وجود ویروس‌های مخرب و حمله نفوذیان و حملاتی مانند DOS و DDOS نیاز به افرادی که بتوانند سیستم را اینگونه خطرات محافظت بکنند و با سرعت بالایی سیستم را رفرش کنند، وجود دارد؛ اینگونه تهدیدها معمولا در سازمان‌هایی با اطلاعات حساس و دولت‌های اکترونیک بیشتر دیده می‌شود، به نوعی امنیت شبکه یکی از بخش‌های سازمان‌های تجاری و سیاسی است. فارغ‌التحصیلان این گرایش می‌توانند در زمینه‌هایی مانند: تولید محصولات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری، سیستم‌های پالایش، سیستم‌های تشخیص نفوذ (IDS & IPS)، سیستم‌های کنترل نفوذ (Honey pots)، دیوار آتش، فراهم کردن امنیت برای تراکنش‌های مالی بانک‌ها و فعالیت در مراکز جمع‌آوری و تحلیل داده و شرکت‌های ارائه دهنده خدمات اینترنت برای تأمین امنیت سرورها.

 

هوش مصنوعی و رباتیک:

هوش مصنوعی موضوع داغ و پر بحث این روزهای تکنولوژی است که در تلاش است تا حضور انسان در فعالیت‌ها را کمرنگ‌تر کرده و از سیستم‌های الکترونیکی شبیه‌سازی شده، در جهت افزایش توانایی و دقت تلاش کنند؛ بنابراین برای ساخت چنین سیستم‌هایی به مهندسین کامپیوتر با علم هوش مصنوعی نیاز است، علاوه بر این نیاز به تحلیلگران داده برای داده‌کاوی اطلاعات و بهینه‌سازی آن‌ها بهترین فرصت برای فعالیت در شاخه‌های کامپیوتری است که به میزان توانایی علمی و عملی وابسته می‌باشد.

 

دانشجویان در این گرایش به آموزش شاخه‌هایی همچون: یادگیری ماشین (یادگیری و تجربه در هنگام انجام کار)، شبکه‌های عصبی (کاربرد در بهینه‌سازی، تخمین توابع توسط ارتباط با نورون‌ها)، پردازش تکاملی (ایجاد جواب‌های بهینه جدید از جواب‌های اولیه)، رباتیک (طراحی ربات‌های مختلف به کمک الگوریتم‌های هوش مصنوعی مانند: پردازش تصاویر)، منطق فازی (به جای استفاده از مقادیر درست و غلط، از درجه‌ی درستی  استفاده می‌گردد)، سیستم‌های خبره (با جمع‌آوری داده‌ها و قوانین در زمینه ربات‌ها قادر به فعالیت مانند یک انسان خبره هستند)، محاسبات نمادین (انجام محاسبات به صورت نمادین و نه عددی)

 

معماری سیستم‌های کامپیوتری:

برای انتخاب این گرایش دانشجویان باید گرایش سخت‌افزار در مقطع کارشناسی را داشته باشند، در این گرایش به مباحث معماری پیشرفته کامپیوتر و ابر رایانه‌ها، شبکه‌های کامپیوتری گسترده، پردازش تصویر و طراحی سیستم‌های تحمل‌پذیر و ...آشنایی پیدا می‌کنند؛ دانشجویان در این گرایش می‌توانند بر زمینه‌هایی همچون:

طراحی و ساخت مدارها دیجیتالی (طراحی و ساخت مدارهای منطقی، سیستم‌های دیجیتال، بردهای تبلیغاتی و سیستم‌های کنترل دیجیتال)، معماری کامپیوتر (طراحی و ساخت کامپیوترها و مدارهای کامپیوتری)، طراحی و ساخت مدارهای واسط (ساخت مدارها برای اتصال کامپیوترهای مختلف به یکدیگر)، طراحی و ساخت سیستم‌های بلادرنگ (سیستم‌های کامپیوتری که ضمانت می‌کنند در هنگام چند عمل اعمال مشخص شده در زمان‌های مقرر صورت گیرد)، کنترل (سیستم‌هایی برای کنترل شرایط جوی)، میکروکنترل‌ها و سیستم‌های تعبیه شده (قرارگیری پردازشگرها برای کنترل بخش‌های مختلف)،  VLSI(تکمیل شده درس vlsi دوره کارشناسی)، انتقال داده (طراحی و پیاده‌سازی سیستم‌های تازه)

 

مهندسی الگوریتم‌ها و محاسبات:

در این گرایش آموزش‌هایی پیرامون مباحث الگوریتم‌های توزیعی و پیشرفته، ریاضیات پیشرفته کامپیوتری داده می‌شود؛ این شاخه از مهندسی کامپیوتر در مقطع ارشد جدیدترین گرایش است که بیشتر جنبه‌ی الگوریتمی و وابسته به محاسبات دارد، قبولی در این گرایش برای دانشجویان گرایش نرم‌افزار بسیار راحت است و نیاز به گذراندن دروس جبرانی ندارند و دانشجویان حین تحصیل با مفاهیم زیر آشنا می‌شوند:

 

طراحی الگوریتم‌ها (حالتی پیشرفته از درس طراحی الگوریتم‌های دوره کارشناسی)، ساختمان داده‌ها (آموزش ساختارهای پیچیده و نوین‌تر آموزش داده شده در مقطع کارشناسی)، ساختمان‌های گسسته (آموزش ساختمان‌های منطقی و عددی در قالب ریاضیات)، نظریه گراف (بررسی پیچیده‌تر گراف‌ها نسبت به کارشناسی)، نظریه بازی‌ها (هدف بررسی الگوریتم‌هایی که مانع رسیدن به یک نتیجه خاص و چگونگی چیره شدن بر آن می‌شود، است)

 

مهندسی نرم‌افزار

رشته‌ای مستقل از در بین شاخه‌های مهندسی است که تنها در مقطع ارشد مهندسی کامپیوتر تدریس می‌شود، این رشته طبق تعریف ساده کتاب راهنمای SWEBOK v3.0 عبارتست از: "کاربرد یک رهیافت قابل اندازه‌گیری، منظم و سیستماتیک برای توسعه، اجرا و نگهداری نرم‌افزار، یا به طور خلاصه اعمال اصول مهندسی بر نرم‌افزار". مسائل اساسی در مهندسی نرم‌افزار بر اساس: الزامات تعیین شده، زمان تعیین شده و بودجه پیش‌بینی شده تعیین می‌شوند. مهندسی نرم‌افزار با رویکرد "تولید انبوه نرم‌افزار" بسط داده شده است. مهندسی نرم‌افزار چیزی فراتر از آن است که در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود و برنامه‌نویسی تنها بخشی از آن را شامل می‌شود و ارکان اصلی آن شامل:

1.      طراحی نرم‌افزار

2.      تست نرم‌افزار

3.      نگهداری نرم‌افزار

4.      مدیریت مهندسی نرم‌افزار

5.      مدیریت تنظیمات نرم‌افزار

6.      مهندسی نیازمندی‌های نرم‌افزار

7.      کد نویسی

8.      فرآیندهای مهندسی نرم‌افزار

9.      متدها و مدل‌های مهندسی نرم‌افزار

10.  کیفیت نرم‌افزار

11.  اصول شغلی و حرفه‌ای نرم‌افزار

12.  اقتصاد مهندسی نرم‌افزار

 

مهندسین نرم‌افزار با مطالعه روش‌های موجود در استاندارد IEEE و رویکرد سیستماتیک و قابل سنجش به توسعه و بازبینی یک سیستم نرم‌افزاری می‌پردازد و با تعیین مشخصات و خصوصیات یک پروژه نرم‌افزاری را طراحی و تولید می‌کنند که تأمین کننده نیاز کارفرما باشد. مهندسی نرم‌افزار به علت برد کاری بالا اغلب در پست‌های خوبی، نیرو جذب می‌کند؛ مانند: نیروگاه‌ها و خطوط هوایی

آینده شغلی گرایش نرم‌افزار مهندسی کامپیوتر

آینده شغلی مهندسی نرم‌‌افزار چطوره ؟ مهندسی نرم افزار به عنوان یک رشته پول‌ساز در بین متخصصان کامپیوتر شناخته می‌شود که با هدف تولید انبوه برنامه‌های نرم‌افزاری به رشته‌ای اقتصاد محور در مهندسی کامپیوتر تبدیل شده‌است؛ امروزه بسیاری از کشورها در حال توسعه مهارت‌های برنامه‌نویسی خود هستند، در ایران نیز سرمایه‌گذاری‌هایی بر روی پایه‌های مهندسی نرم‌افزار شکل گرفته‌است به همین دلیل می‌توان به آینده‌ی این رشته در ایران نیز امیدوار بود؛ چراکه با توجه به توسعه کشور در صنعت انتظار می‌رود نیاز به مهندسین کامپیوتر به ویژه گرایش نرم‌افزار افزایش پیدا کند.

 

این گرایش در قالب شرکت‌های تولیدکننده نرم‌افزار و قطعات، مراکز صنعتی، مؤسسات خدماتی و مراکز آموزشی بستر خوبی را برای فارغ‌التحصیلان این گرایش فراهم کرده‌است، مهندسی نرم‌افزار یکی از پردرآمدترین مشاغل در سطح دنیا است که افراد می‌توانند در موقعیت‌هایی مانند: توسعه‌دهندگان نرم‌افزار، تحلیلگر سیستم‌های کامپیوتری، توسعه‌دهندگان وب، تحلیلگر امنیت اطلاعات، مدیر پایگاه داده برنامه‎‌نویس کامپیوتر فعالیت داشته باشند.

مهندسین نرم‌افزار را با نام برنامه‌نویس می‌شناسند که مهم‌ترین عمل برای فعالیت در این حوزه داشتن تجربه، تخصص، مطالعه و پژوهش فراوان در این زمینه است چراکه عدم تسلط بر تکنولوژی می‌تواند بر کیفیت فعالیت آن‌ها تاثیر سوء داشته باشد.

واقعیت هایی درباره بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر در خارج از کشور 

مطمئناً افراد زیادی هستند که می خواهند در خارج از کشور کار کنند و شاید با مهندس شدن در کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر بتوانند بازار اشتغال بسیار خوبی برای این افراد در خارج از کشور ایجاد کنند.

اما همه چیز به این بستگی دارد که فارغ التحصیلان در این رشته ها چه صلاحیت ها و مهارت هایی دارند و شاید نکته این است که شما باید مهارت و مهارت زیادی در این زمینه ها داشته باشید.

رشته ها و زیرمجموعه های مهندسی کامپیوتر یکی از جذاب ترین موضوعات در بازار کار در سراسر جهان است ، اما در خارج از کشور مهم نیست که در کدام شاخه IT ، نرم افزار یا سخت افزار فارغ التحصیل شده اید زیرا همه آنها زیر مجموعه مهندسی کامپیوتر هستند. .

مطمئناً نرخ بیکاری در مناطق و زیرشاخه های مهندسی کامپیوتر بسیار کمتر از سایر رشته ها است ، زیرا این فارغ التحصیلان با هر مهارت و توانایی می توانند به راحتی در بازار کار وجود داشته باشند ، و مطمئناً این توانایی ها و هر مهارت که باشند. با توجه به درآمد بالا ، صادر کنندگان زیاد و داده های منتشر شده ، هند و ژاپن بزرگترین صادرکننده و آلمان و ایالات متحده بزرگترین وارد کننده مهندس در جهان هستند ، به همین دلیل ایالات متحده و آلمان از قدرت های برتر در جهان متعجب آنها رایانه هستند.

 

دروس رشته مهندسی کامپیوتر

دانشجویان پذیرفته شده در مقطع کارشناسی مهندسی کامپیوتر باید 22 واحد دروس عمومی، 20 واحد دروس پایه، 59 واحد دروس اصلی، 19 واحد دروس تخصصی (گرایش نرم‌افزار) و 25 واحد (گرایش سخت‌افزار)، 12 واحد دروس تمرکز تخصصی اختیاری (گرایش نرم‌افزار) و 15 واحد گرایش سخت‌افزار، 15 واحد دروس اختیاری هر دو گرایش را بگذرانند.

دروس مشترک بین هر دو گرایش شامل:

ریاضی 1 و 2، فیزیک 1 و 2، مبانی کامپیوتر و برنامه‌نویسی، کارگاه کامپیوتر، زبان انگلیسی عمومی، فارسی عمومی، تربیت‌بدنی 1 و2، برنامه‌سازی پیشرفته، ساختمان‌های گسسته، تفسیر نهج‌البلاغه، زبان تخصصی، ساختمان داده، آزمایشگاه فیزیک 2، معادلات دیفرانسیل، مدارهای منطقی، آمار و احتمالات مهندسی، اندیشه اسلامی 1 و 2، مدارهای الکتریکی، ریاضیات مهندسی، طراحی الگوریتم‌ها، آزمایشگاه مدار منطقی، معماری کامپیوتر، طراحی کامپیوتری سیستم‌های دیجیتال، نظریه زبان‌ها و  ماشین‌ها، هوش مصنوعی و سیستم‌های خبره، سیستم عامل، اصول طراحی کامپایلرها، انقلاب اسلامی، شبکه‌های کامپیوتری، آز سیستم عامل، شیوه ارائه مطالب علمی و فنی، سیگنال‌ها و سیستم‌ها، ریزپردازنده و زبان اسمبلی، تاریخ تحلیلی صدر اسلام، آز شبکه‌های کامپیوتری، دانش خانواده و جمعیت، آز ریزپردازنده

 

دروس تخصصی گرایش نرم‌افزار:

تحلیل و طراحی سیستم‌ها، پایگاه داده، مهندسی اینترنت، مهندسی نرم‌افزار و طراحی زبان‌های برنامه‌سازی

دروس تخصصی-اختیاری گرایش نرم‌افزار:

سیستم‌های اطلاعات و مدیریت، الگوریتم‌های پیشرفته، طراحی شئ گرای سیستم‌ها و گرافیک کامپیوتری

دروس اختیاری گرایش نرم‌افزار:

آز پایگاه داده، امنیت شبکه، شبیه‌سازی کامپیوتری، محاسبات عددی و آزمایشگاه مدار الکتریکی

دروس تخصصی گرایش سخت‌افزار:

سیگنال‌ها و سیستم‌ها، مدارهای الکتریکی 2، الکترونیک دیجیتال، آزمایشگاه الکترونیک دیجیتال، سیستم‌های کنترل خطی، آزمایشگاه شبکه‌های کامپیوتری، انتقال داده‌ها، طراحی سیستم‌های VLSI، پروژه و کارآموزی

دروس اختیاری گرایش سخت‌افزار:

آزمایشگاه معماری، طراحی مدارهای واسطه، مباحث نو در فناوری اطلاعات، تجارت الکترونیکی، مدیریت استراتژیک IT، برنامه‌سازی تحت وب، شبکه‌های عصبی، موتورهای جستجو، آزمایشگاه ابزار طراحی سخت‌افزار، آزمایشگاه طراحی مدارهای واسطه، معماری سیستم‌های کامپیوتری 2، ریزپردازنده 2، مدارهای منطقی 2، گرافیک کامپیوتری 1، طراحی خودکار مدارهای دیجیتال، اصول طراحی کامپایلر، آزمایشگاه ابزار طراح سخت‌افزار، روش‌های محاسبات عددی، دروس اختیاری از رشته مهندسی برق و گرایش نرم‌افزار

 همه‌چیز درباره‌ی بازار کار مهندسی کامپیوتر

امروزه به دلیل گسترش جوامع در فناوری و صنایع همواره نیاز به کامپیوتر دیده می‌شود، بنابراین اگر کسی در رشته‌ی مهندسی کامپیوتر تحصیل کرده باشد و به مباحث مسلط باشد نباید انتظار داشته باشد که بیکار باشد؛ به ویژه که قبل‌تر گفتیم در بین مهندسین کامپیوتر دانشجویان گرایش نرم‌افزار از موقعیت شغلی بهتری برخوردار هستند، چون مهندسین کامپیوتر برای کار کردن در رشته‌ی خود نیاز به تجهیزات منحصر به فرد و گران قیمتی ندارند، به همین جهت با کمترین امکانات می‌توان درآمدهای بالایی را بدست بیاورند.

عده‌ای هستند علاوه بر آن‌که در کشور مشغول هستند پروژه‌هایی را برای دیگر کشورها انجام داده و برخی به صورت دورکاری با سایر کشورهای توسعه یافته همکاری می‌کنند که این بهترین فرصت برای کسب درآمد ارزی است هرچند که این روند منوط به تسلط و مطالعه‌ی هر روزه‌ی تکنولوژی است.

 

متخصصان پیش‌بینی کرده‌‌اند تا 10 سال آینده، مردم همان اندازه که برای انجام کارها به برق نیاز است به اینترنت و کامپیوتر نیز  احتیاج پیدا خواهند کرد؛ به طوری که امروزه در سطوح پایین‌تری شاهد آن هستیم که بدون اینترنت نمی‌توان بیشتر کارها را از پیش برد، حتی فارغ‌التحصیلان از گرایش سخت‌افزار می‌توانند در زمینه‌هایی مانند: ارائه خدمات کامپیوتری، رفع مشکل و عیب‌یابی سیستم‌ها کامپیوتری، طراحی و توسعه سیستم‌های کامپیوتری، خرید و فروش قطعات اصلی و فرعی کامپیوتری و طراحی و پیاده‌سازی الگوریتم‌های مختلف کامپیوتری مشغول کار شوند، پس مهندسی کامپیوتر به عنوان رشته‌ای با آینده‌ی شغلی ایده‌آل می‌تواند انتخاب بسیاری باشد به این جهت که این آینده تنها مخصوص فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها نیست بلکه کسانی که به دنیای کامپیوتر و نرم‌افزارها ورود کرده‌اند می‌توانند از این فرصت استفاده کنند اما به هر حال جذب فارغ‌التحصیلان یا حتی دانشجویانی که دوره کارشناسی خود را به پایان نرسانده‌اند، آسان‌تر خواهد بود. 

درآمد در رشته‌ی مهندسی کامپیوتر چقدر است؟

رشته کامپیوتر همان‌طور که گفتیم به دلیل نیاز مبرمی که تمام بخش‌های دولتی و خصوصی و حتی آن‌هایی که به صورت پروژه‌ای کار می‌کنند دارند، درآمد خوبی را با توجه به میزان سابقه کار و تجربه و مهارت بدست می‌آورند؛ پس خیلی نمی‎‌‎‌توان نگران دریافتی از این رشته بود، به طبع اگر کسی به دنبال درآمد بیشتری از این رشته می‌گردد باید میزان مهارت و تسلط خود را بالا ببرد؛

اما متوسط درآمد رشته مهندسی کامپیوتر برای یک کارشناس کامپیوتر ماهیانه حداقل 900 هزار تومان تا 5 میلیون تومان و کار در شرکت‌های بزرگ درآمدی بین 1200000 تا 5300000 تومان را به صورت استخدامی دریافت می‌کنند اما بد نیست بدانید که بعضی افراد با قبول پروژه‌های مختلف کامپیوتری و برنامه‌نویسی، حداقل درآمد 5 میلیون تا سقف 20 میلیون را دریافت می‌کنند که البته بستگی به سطح پروژه درخواستی و میزان مهارت فرد دارد؛ و بسته به سابقه کار فرد این مبلغ می‌تواند بیشتر هم باشد.

 

کلام پایانی

انتخاب رشته مهندسی کامپیوتر برای هیچ کس محدودیتی ندارد اما علاقه، پشتکار، خلاقیت، هوش بالای ریاضی و محاسباتی، مطالعه‌ی تکنولوژی و... لازمه‌ی این رشته است؛ مهندسی کامپیوتر همواره خواهان زیادی داشته و دارد اما چیزی که از همه بیشتر اهمیت دارد استمرار در این رشته است، بسیاری از افراد بعد از فارغ‌التحصیلی دیگر این رشته را دنبال نکرده‌اند در حالی که علاوه بر جذابیت در حوزه‌ی کامپیوتر درآمد بالای آن نیز وسوسه برانگیز است.

 

مزیت مهندسی کامپیوتر به جزء درآمد خوب آن در همه‌ی سطوح، این است که افراد حتی اگر ادامه تحصیل در دانشگاه را انتخاب نکنند، می‌توانند به صورت خودکار با گذراندن دوره‌های آموزشی کامپیوتری به ویژه برنامه‌نویسی از فرصت‌های شغلی خوبی استفاده کنند؛ چه بسا خیلی از افراد موفق در این حوزه همین راه را هم در پیش گرفته‌اند، اما باید توجه داشته باشید که برای استخدام در شرکت‌ها و سازمان‌های  دولتی قطعا مدرک دانشگاهی به کار خواهد آمد؛ بنابراین اینکه چه مسیری را در دنیای کامپیوتر برای موفقیت خود انتخاب می‌کنید، بستگی به روحیات شما خواهد داشت.