مکانیک کوانتومی یکی از حوزههای علم فیزیک است که در اوایل قرن بیستم و اواخر قرن نوزدهم برای توجیه برخی از مشاهدههای عملی که توجیهی در فیزیک کلاسیک نداشتند؛ به وجود آمد. با استفاده از ...
مکانیک کوانتومی یکی از حوزههای علم فیزیک است که در اوایل قرن بیستم و اواخر قرن نوزدهم برای توجیه برخی از مشاهدههای عملی که توجیهی در فیزیک کلاسیک نداشتند؛ به وجود آمد. با استفاده از این علم، شناخت ما به دنیای پیرامونمان تغییر کرد و توانستیم به دستاوردهای جدیدی در دنیای علم و فناوری دست پیدا کنیم.
با استفاده از مباحث مطرحشده در این علم، میتوان ساختارهای اتمی را موردبررسی قرار داده و رفتار الکترونها را در حالتهای مختلف توجیه کرد. دانشمندان بزرگی مانند دیراک، هایزنبرگ، انیشتین و شرودینگر در پیدایش این علم ایفای نقش کردهاند و توانستهاند به مرور زمان یک فرمولبندی جامع و کامل را از این علم ارائه دهند.
آموزش رایگان مکانیک کوانتوم پیشرفته 1 مربوط به یکی از دروس اصلی و پایهای است که در دوره کارشناسی ارشد فیزیک ارائه میشود. در این دوره به بررسی مباحث پیشرفته علم مکانیک کوانتومی پرداخته میشود؛ مباحث این دوره در ادامه مباحثی است که در درسهای مکانیک کوانتومی 1 و 2 دوره کارشناسی مطرح شدهاند.
در دوره آموزش رایگان مکانیک کوانتوم پیشرفته 1 به بررسی مفاهیمی پرداخته میشود که باعث ظهور علم مکانیک شدند. همچنین آزمایشهای مهمی که این علم را توسعه دادند؛ موردبررسی قرار خواهند گرفت. آموزش رایگان مکانیک کوانتوم پیشرفته 1 بر پایه اصول موضوعی استوار است و تلاش میکند تا همه مباحثی را که در این دوره دانشگاهی مطرح میشوند؛ در بر بگیرد.
هدف از یادگیری دوره آموزش رایگان مکانیک کوانتوم پیشرفته 1 بررسی همه مفاهیمی است که طبق سرفصلهای وزارت علوم باید در این درس مطرح شوند. به عبارت بهتر هدف از این دوره پرورش دانشجویان علاقهمند به فعالیت در حوزه مکانیک کوانتومی و افزایش دانش آنها در این زمینه است.
علاوه بر این هدف از ارائه رایگان این دوره در مکتبخونه، بهرهمند شدن همه دانشجویان در سرتاسر کشور از آموزش باکیفیت است؛ بهاینترتیب دانشجویان مختلف از سرتاسر کشور میتوانند با استفاده از این دوره، در جایگاه دانشجویان دانشگاههای سطح بالا قرار بگیرند و از آموزشهای دانشگاههای سطح یک استفاده کنند.
دوره آموزش رایگان مکانیک کوانتوم پیشرفته 1 مناسب همه دانشجویان سال اول کارشناسی ارشد رشته فیزیک در تمام گرایشها است. همچنین دانشجویان کارشناسی که به مباحث کوانتومی علاقهمند هستند میتوانند با استفاده از این دوره، دانش خود را در این حوزه گستردهتر کنند. در کنار این موارد دانشجویان رشتههای شیمی و علوم زیستی یا همه افراد دوستدار علم کوانتوم میتوانند از این دوره بهره ببرند.
بعد از فراگیری دوره آموزش رایگان مکانیک کوانتوم پیشرفته 1 شما با تاریخچه به وجود آمدن مکانیک کوانتومی آشنایی پیدا میکنید و آزمایشهایی را خواهید شناخت که توجیه کلاسیکی نداشتهاند. همچنین با مباحث دینامیک کوانتومی آشنا شده و معادلات شرودینگر، هایزنبرگ و انتگرال مسیر فاینمن را خواهید شناخت؛ این مباحث به شما در درک بهتر مباحث کوانتومی پیشرفته و مدرن مانند اطلاعات کوانتومی کمک خواهد کرد.
علاوه بر این در پایان این دوره شما بهطور کامل با نظریه پراکندگی در مکانیک کوانتومی آشنا خواهید شد و میتوانید از مفاهیم کوانتومی برای ورود به سامانههای بسذرهای و چند ذرهای استفاده کنید.
درنهایت یک آشنایی نسبی با نظریه میدانهای کوانتومی پیدا میکنید که به شما در درک بهتر نسبیت کمک خواهد کرد.
برای درک مفاهیم مطرحشده در دوره آموزش رایگان مکانیک کوانتوم پیشرفته 1 باید درسهای کوانتوم 1 و 2 را در دوره کارشناسی گذرانده و با مباحث آنها آشنا باشید. همچنین درس فیزیک مدرن در دوره کارشناسی فیزیک هم یکی از پیشنیازهایی است که برای این دوره مطرح شده است.
***این دوره درحال ضبط است***
سرفصلهای درس
دوره آموزش رایگان مکانیک کوانتوم پیشرفته 1 در پنج فصل ارائه میشود که از قرار زیر هستند:
فصل اول: بررسی تاریخچه مکانیک کوانتومی و آزمایشهایی که توجیه کلاسیکی ندارند
در این فصل ابتدا مقدمهای بر فرمولبندی مکانیک کلاسیک گفته شده و خلاصهای از مهمترین آزمایشهایی که منجر به ترک مکانیک کلاسیک شدهاند؛ ارائه میشود. سپس آزمایش اشترن گرلاخ که هیچ تعبیر کلاسیکی ندارد موردبررسی قرار خواهد گرفت. همچنین مفاهیم اندازهگیری، مشاهده و ابزارهای ریاضی مناسب برای درک محاسبات کوانتومی، در این فصل معرفی میشوند.
فصل دوم: دینامیک کوانتومی
در این فصل به بررسی دینامیک کوانتومی پرداخته میشود و معادلههای معروف شرودینگر و هایزنبرگ به همراه اصل عدم قطعیت موردبررسی قرار میگیرند. همچنین نگرش جدید انتگرال مسیر فاینمن هم معرفی میشود.
فصل سوم: نظریه تکانه زاویهای
در این فصل به بررسی نظریههای تکانه زاویهای و تقارنهای SU(2) پرداخته میشود. همچنین عملگرهای تانسوری و نتایج آنها در فصل سوم معرفی میشوند.
فصل چهارم: تقارنها
در فصل چهارم به بررسی تقارنهای عمومی مکانیک کوانتومی که منجر به سادهتر شدن معادلات میشوند؛ پرداخته میشود.
فصل پنجم: روشهای تقریبی
در این فصل به بررسی روشهای تقریبی در حل مکانیک کوانتومی پرداخته شده و نظریه پراکندگی موردبررسی قرار میگیرند. پس از آن مفاهیم کوانتومی ناشی از ورود به سامانههای چند و بسذرهای مطرح میشوند. درنهایت نظریه میدانهای کوانتومی بهصورت خلاصه مطرح میشود و پایههای صورتبندی مکانیک کوانتومی نسبیت موردبررسی قرار میگیرند.
اطلاعات بیشتر
از مجموع 47 امتیاز
26 نظرنظرات بیشتر
حمیدرضا مشفق استاد دانشگاه تهران هستند. تحصیلات خود را در دانشگاههای کرمان، امیرکبیر و تهران سپری کردهاند. ایشان دروس مختلفی در مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی ارائه کردهاند. زمینه پژوهشی ایشان دستگاههای بسذرهای و ستارههای نوترونی است.
اطلاعات بیشتر