آشنایی با تکنیکها، نگرشها، اصطلاحات و وظایف یک مدیر محصول
توسعه مشتریان
توسعه محصول
آمادهسازی شما برای ورود به بازار کار
مدیریت محصول یک رشته و شغل میانرشتهای است که نیازمند کسب دانش و مهارتهای کافی است. ضمن اینکه تغییرات فضای کسبوکار و فناوری با سرعت بالایی اتفاق میافتد و منابع آموزشی کافی در دسترس نیست. در چنین شرایطی چه باید کرد ؟ چگونه میتوان با علم روز و کاربردی مدیریت آشنا شد و به عنوان مدیریت محصول (Product management | پروداکت منیجر) شروع به کار کرد؟
در این بخش قصد داریم تا به معرفی دوره آموزش مدیریت محصول بپردازیم و سپس مزایای شرکت در دورههای آموزشی را برای شما، همراهان همیشگی و دوستداران علم، شرح دهیم. اگر شما هم در فکر یادگیری مهارتهای مدیریت و نقش آفرینی در زمینه فناوری و تولید، بازاریابی و استراتژیهای کسبوکار و محصول هستید، تا آخر مطالب همراه ما باشید و دوره آموزش مدیریت محصول را دنبال کنید.
در این مطلب به عنوان مکمل دوره آموزش مدیریت محصول ابتدا یک تعریف کلی از مدیریت محصول بیان میکنیم. سپس با مفاهیم ابتدایی این حوزه کاری آشنا میشویم و در آخر به شما میگوییم که در پایان دوره آموزش مدیریت محصول چه سرفصلهایی مورد بررسی قرار میگیرد و شرکت کنندگان در این دسته از دورههای آموزشی بر چه مفاهیمی مسلط خواهند شد.
امروزه مفهوم مدیریت محصول (Product Management) در هسته شرکتهای تولیدی و خدماتی در سراسر دنیا نفوذ کرده است و یک امر چالش برانگیز برای کسبوکار به حساب میآید. امروزه بسیاری از شرکتها در طول عمر خود و در چرخه عمر محصول فراز و نشیبهای بسیاری را تجربه میکنند و در نتیجه آن، توجه بیشتری به عملکرد مدیریت محصول خود دارند؛ زیرا آنها درک کردهاند که مدیریت محصول، روشی نوین برای بهبود سبک مدیریت قدیمی در سازمان است.
برای مثال، یک سازمان ممکن است که چندین محصول داشته باشد. مدیر کسبوکار برای ایجاد حداکثر ارزش محصول و برآورد دقیق و به موقع نیازهای مشتریان خود نیاز به یک مدیر محصول دارد. مدیریت محصول، فعالیتی ترکیبی از عناصر مهم مهندسی، بازاریابی، تحقیق، مدیریت استراتژی و پروژه است و تمام این عناصر، کلید ساخت یک محصول عالی و خلاقانه به حساب میآید.
در حقیقت مدیریت محصول، روشی برای پیشبرد یک کسبوکار یا سازمان تجاری است و فرآیند هدایت استراتژیک هر مرحله از چرخه عمر محصول شامل مواردی از جمله کشف، نوآوری، استراتژی محصول، آزمایش، برنامهریزی، توسعه، معرفی، مدیریت و بازاریابی محصول میشود. توجه داشته باشید که تمام این اقدامات متناسب با سرعت رشد و تغییر بازارها، بازبینی میشود. به همین دلیل است که بسیاری از صاحبین کسبوکار معتقد هستند که مدیریت محصول نشان دهنده این است که آنها خواستهها و نیازهای مشتریان را در اولویت قرار دادهاند. چرا که مشتریان، افرادی هستند که خواستار دریافت آن محصولات بوده و در حقیقت، محصولات برای آنها تولید و عرضه میشود. به همین دلیل است که فرآیند تولید محصول (Product)، از ایده تا ورود به بازار، باید براساس سلایق و خواست مشتریان باشد تا زحمات کسبوکار و اعضاء تیم هدر نرود و پروژههای تولید محصول با شکست مواجه نشود.
به طور کلی میتوان گفت که دورههای آموزش مدیریت محصول مناسب افراد زیر است :
1. افرادی که به دید استراتژیک و دید کلنگر نسبت به مسائل علاقهمند هستند.
2. افرادی که به امور مدیریت علاقهمند هستند.
3. افرادی که نگاه خلاقانه، انتقادی و رویکردهای متفاوت برای حل مسائل دارند.
4. افرادی که توانایی درک مسائل و برقراری ارتباط دارند.
5. افرادی که توانایی برنامهریزی و مدیریت پروژههای مختلف را دارند.
امروزه در کشورهای پیشرفته دنیا و در میان سازمانهای موفق، رقابتی تنگاتنگ در لایهی محصول جانبی راه افتاده است. این دسته از کسبوکارها در تلاش برای حل مشکلات مربوط به سطوح محصول کلیدی و واقعی مانند طراحی محصول هستند. در حقیقت، نوعی برابری محصول و یا Product Parity میان کسبوکارهای مختلف وجود دارد و از این جهت، رقابت در میان لایههای محصول جانبی صورت میگیرد. به طور معمول رقابت در میان انواع خدمات، ویژگیهای جانبی و اضافی محصول است و گاهی شامل ارائه خدمات پس از فروش، اقساط بلند مدتتر، بهره پایینتر، ارائه تضمین و غیره نیز میشود.
از مهمترین وظایف مدیر محصول میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. الزام محصول را شناسایی و اولویت بندی کند.
2. یک استراتژی کارآمد برای قیمت گذاری محصول تعیین نماید.
3. قادر به تنظیم و تدوین برنامه بازاریابی باشد.
4. ارتباطی شفاف و مستمر با اعضاء تیم خود و سایر تیمها برقرار کند.
5. یک فرآیند توسعه محصول مشترک در کل سازمان اتخاذ کند.
6.چرخه عمر محصول را به درستی حفظ کند.
7. قبل از هرچیزی، مفهومی برای موفقیت در این مسیر تعریف نماید و عملکرد را در طول زمان، اندازه گیری کند.
8. از تیم فنی بخواهد تا محصول و ویژگیهای آن را به طور مداوم تست کنند.
9. هماهنگ با روند صنعت حرکت نماید.
به طور معمول در دوره آموزش مدیریت محصول کاربران با مهارتهای نرم و سرفصلهای زیر آشنا خواهید شد :