در گام اول برای آشنایی با تحلیل سازه، لازم است که یک تعریف کلی برای آن رد نظر بگیریم. در کتابهای مختل تعاریف تخصصی و گوناگونی برای تحلیل سازه مهندسی ارائه میشود که همه آنها یک هدف واحد را دنبال میکنند. تحلیل سازه در واقع فرایند محاسبه و تعین اثرات بارها و نیروهای مختلف بر روی یک سازه، ساختمان و حتی یک شئی است. بر اساس این تعریف میتوانیم نتیجه بگیریم که تحلیل سازه به صورت کاملا مستقیم با استحکام هر بنا در ارتباط بوده و بر این اساس آموزش تحلیل سازه به صورت اصولی برای دانشجویان مهندسی عمران و معماران فعال در این زمینه، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و حتما باید توجه بسیار ویژهای نسبت به آن داشته باشند.
میدانیم که به هر ساختمان بارهای مختلفی از جهات گوناگون و به دلایل متفاوت وارد میشود. یادگیری درس تحلیل سازه به مهندسین و طراحان کمک میکند تا بتوانند ایمنی یک ساختمان و مقاومت آن در برابر بارهای واردشده، تضمین کنند. این فرایند معمولا بر اساس بررسی مصالح استفاده شده، هندسه سازه و تخمین مقدار بارهای اعمال شده بر آن انجام میشود.
در راستای آشنایی با تحلیل سازه، لازم است تا درباره روشهای یادگیری این درس نیز اطلاعات گستردهای به دست آورید. امروزه راهکارهای مختلفی وجود دارند که به افراد کمک میکنند تا بتوانند مفاهیم مربوط به این درس را یاد گرفته و به خوبی به سؤالات تحلیل سازه در آزمونهای مختلف مانند آزمون نظام و ... پاسخ درست بدهند. از روشهای کاربردی در این زمینه میتوانیم به روشهای زیر اشاره کنیم.
کتابهای مختلف و متنوعی در این زمینه به بازار عرضه شدهاند که به صورت کامل تمام مباحث تحلیل سازه مهندسی را پوشش دادهاند. این کتابهای در سطوح مختلف عرضه شدهاند و شما میتوانید برای تحلیل سازه کنکور و یا سایر آزمونها و همچنین ورود به بازار کار، به سادگی از آنها استفاده کنید. در این کتابهای معمولا درس تحلیل به صورت گامبه گام با سادهترین زبان ممکن به افراد آموزش داده میشود تا تمام متقاضیان یادگیری در سطوح مختلف، بتوانند به سادگی از آن بهره ببرند. این کتابها گستردگی بالایی داشته و معمولا از تحلیل غیرخطی سازه تا تحلیل خطرپذیری سازه و ... را به صورت کامل پوشش میدهند.
اگر به دنبال روشی هستید که بتوانید به سؤالات تحلیل سازه در آزمون نظاممهندسی در کوتاهترین زمان ممکن پاسخ دهید، میتوانید از جزوههای پیدیاف مختلفی که در این زمینه وجود دارند هم استفاده کنید. بسیاری از این جزوهها توسط اساتید مجرب این درس تألیف شده و تمام مباحث آزمون را پوشش میدهند. پس روش دیگری که برای یادگیری درس تحلیل وجود دارد، استفاده از انواع جزوه تحلیل موجود در این زمینه است.
آموزش ویدئویی با استفاده از فیلم تحلیل سازه هم یکی دیگر از روشهای یادگیری مفاهیم این درس است که شما میتوانید از آن بهره ببرید. معمولا فیلمهای آموزشی مختلفی برای دروس سری عمران وجود دارد که دانشجویان و یا فارغالتحصیلان این رشته میتوانند از آنها برای آموزش بیشتر و یادگیری اصول، استفاده کنند. این فیلمها نیز در اغلب مواقع توسط اساتید مجرب تهیه و تدوین شدهاند تا بتوانند اطلاعات کاملا مفید و کاربردی را در اختیار شما قرار دهند. شما میتوانید درصد زیادی از این ویدئوهای آموزشی را در یوتیوب و سایر وبسایتهای موجود در این زمینه مشاهده کنید.
امروزه پکیجها و دورههای آموزشی متنوع و گوناگونی در این زمینه تهیه شده و به فروش میرسند. این پکیجها در اغلب مواقع گستردگی بالایی داشته و میتوانند به تحلیل سازه در زمینههای مختلف و حتی لنگر خمشی، خط تأثیر و ... بپردازند. بر این اساس دورهها و پکیجهای آموزشی نیز یکی دیگر از روشهای مناسب و فوقالعاده کاربردی برای یادگیری و آموزش تحلیل سازه محسوب میشوند که شما میتوانید آنها را تهیه کنید.
شاید برای شما هم سؤال شده باشد که در واقعیت چه کسانی به آموزش تحلیل سازه نیاز دارند. همانطور که اشاره کردیم، تحلیل سازه یکی از دروس مهم در فلوچارت سری عمران محسوب میشود و یادگیری آن برای افراد فعال در این حوزه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اگر بخواهیم به معرفی افرادی که باید به یادگیری این درس نیاز دارند بپردازیم، میتوانیم موارد زیر را نام ببریم.
در طول چهار سال کارشناسی و یا حتی دورههای بالاتر کارشناسی ارشد و ... رشته عمران، معمولا دانشجویان با دروس سخت و تخصصی مختلفی روبه رو خواهند شد. برای یادگیری اصولی و هرچه بهتر این دروس، توصیه میکنیم که از روشهای آموزشی مکمل برای آنها استفاده شود. درس تحلیل یکی از دروس دشوار و در عین حال کاربردی بوده که دانشجویان باید توجه فوقالعاده ویژهای نسبت به آن داشته باشند. بر این اساس توصیه میکنیم که از طریق روشهای مختلف معرفی شده در بخشهای قبلی، اقدام به یادگیری بهتر و دقیقتر اصول و مفاهیم درس تحلیل بکنند.
فارغالتحصیلان در رشتههای مختلف، تمایل به ورود به بازار کار داشته و معمولا روشهای مختلفی را در این زمینه دنبال میکنند تا بتوانند به نتیجه مطلوبی دست پیدا کنند. بعد از فارغالتحصیلی در رشته عمران، افراد معمولا اقدام به شرکت در آزمون نظام، آزمون محاسبات و سایر آزمونهای استخدامی موجود در این زمینه میکنند تا بتوانند هرچه سریعتر، وارد بازار کار شوند. برای کسب بهترین نتیجه از این آزمونها و ورود موفقیت به بازار کار، این افراد باید تسلط کافی به تمام دروس مربوط به رشته عمران به ویژه درس تحلیل داشته باشند. درصورتیکه شما نیز در این دسته از افراد قرار دارید، توصیه میکنیم که از طریق روشهای فوق، برای یادگیری اصولی تحلیل سازه، اقدام کنید. تمام افرادی که متقاضی شرکت در آزمون نظاممهندسی هستند، میتوانند با یادگیری این درس، عملکرد به مراتب بهتری در آزمون پیش رو داشته باشند.
بسیاری از افراد بدون در اختیار داشتن مدرک تحصیلی و صرفا از طریق مهارتهای تجربی، اقدام به فعالیت در حوزه ساخت و ساز و عمران میکنند. این افراد نیز حتما باید از طریق روشها و راهکارهایی که در بخشهای قبلی معرفی کردیم، اقدام به آموزش تحلیل سازه بکنند. بر این اساس میتوانند با فاکتورهای شیب افت، تحلیل غیرخطی سازه، تحلیل خرابی سازه و ... بکنند. در چنین حالتی با ترکیب تجربه، مهارت و دانش افراد میتوانند عملکرد به مراتب بهتری در زمینه فعالیت خود داشته باشند و به نتیجه بهتری دست پیدا کنند.
همانطور که در بخشهای قبلی هم اشاره کردیم، تحلیل سازه دارای گستردگی مبحثی بسیار بالایی بوده و مفاهیم فوقالعاده متنوعی را در خود جای میدهد. مجموع این مفاهیم به عنوان دانش تحلیل سازه، میتوانند در بازار کار و همچنین عملکرد بهتر در آزمون محاسبات و آزمون نظاممهندسی تا حد زیادی کمککننده باشند. از مهمترین مفاهیم و بخشهای مختلف این درس میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- تحلیل غیرخطی سازه
- تحلیل خطی سازه
- تحلیل خطرپذیری سازه
- تحلیل دینامیکی سازه
- تحلیل خرابی سازه
- تحلیل تقریبی سازه
- تحلیل عملکردی سازه
- لنگر خمشی
- شیب افت
یادگیری تمام این مفاهیم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و توصیه میکنیم که به هیچعنوان نسبت به آنها بیتوجهی نکنید. به کار گرفتن این مفاهیم در روند کار، میتوانند از شما مهندس عمران مجرب و کار بلد و یا یک معمار ماهر بسازند. از این رو آموزش تحلیل سازه را در فهرست کارهای خود قرار دهید تا در اولین زمان ممکن به صورت کامل به آن بپردازید.
دروس مربوط به مهندسی عمران، پیچیدگیها و سختیهای مخصوص به خود را دارند. یکی از دروس کلی و دشوار این رشته، تحلیل سازه است. هر مهندس عمران و معمار در این زمینه، باید به صورت کامل به مفاهیم این درس مسلط باشد تا بتواند در زمان کار نیز از آنها استفاده کند. در بخشهای قبلی به صورت کامل روشهای مختلف برای یادگیری اصولی درس تحلیل را معرفی کردیم که شما بر اساس نیاز خود، میتوانید از بین آنها به انتخاب بپردازید. افراد مشخصی نیاز به یادگیری درس تحلیل سازه دارند که در قسمتهای قبلی آنها را معرفی کردیم. در صورتی که شما نیز در یکی از این دستهها قرار دارید، توصیه میکنیم که اقدام به یادگیری تحلیل سازه مهندسی کنید تا بتوانید نتیجه بهتری در انواع آزمونها به دست آورده و همچنین عملکرد مناسبتری در بازار کار خود داشته باشید.