در رشته مهندسی عمران، وجود نرم افزار مهندسی عمران؛ از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از این نرم افزارها برای محاسبات و طراحی نقشهها استفاده میشود. اما مهمترین و کاربردیترین این نرم افزارها کدامند؟ در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.
نرم افزارهایی که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت از نرم افزارهایی هستند که یادگیری آنها، برای تمامی مهندسین عمران ضروریست. پس اگر به این رشته علاقه مند هستید، یادگیری آنها را جدی بگیرید.
اولین نرم افزار مهندسی عمران که باید به آن مسلط بود، مایکروسافت اکسل است. البته اکسل جزو نرم افزارهای تخصصی نیست اما چون بخش عظیمی از کارهای مهندسی عمران محاسبات است، کار با این نرم افزار الزامیست.
نرم افزار اکسل برای انجام سریعتر و مرتبتر محاسبات و همچنین فرمول نویسی بسیار کاربردیست. اما چگونه میتوان در اکسل فرمول نوشت و محاسبات را انجام داد؟ در قدم اول شما باید سلولی که میخواهید جواب فرمول را در آن برای شما نمایش داده شود را انتخاب کنید و سپس در همان سلول علامت "مساوی" را قرار دهید و یک فرمول ساده مانند 2+5 را در سلولهای کناری تایپ کنید و خواهید دید که جواب برای شما نمایش داده خواهد شد.
درون اکسل بخشی وجود دارد به نام Formulas که از این قسمت برای نوشتن انواع فرمول در اکسل استفاده می کنند. بخش های مختلفی دارد که در ادامه به توضیح هر یک از آن ها می پردازیم.
به طور کلی در این قسمت توابع ریاضی بسیاری وجود دارد که میتوانیم از آنها برای فرمول نویسی و حل معادلات استفاده کنیم.
کاربرد اصلی این بخش، تسریع روند به دست آمدن خروجی از معادت و ساده تر کردن این پروسه است.
ممکن است شما از اکسل برای نوشتن و حل یک فرمول چند تابعی استفاده کرده باشید و اکنون ندانید که آن فرمول در چند سلول نوشته شده است.
در این حالت شما باید یکی از سلولهایی که در آن فرمول مورد نظر را نوشته اید، انتخاب کرده و و روی این گزینه کلیک کنید. این آیتم با استفاده از فلش به شما کمک میکند تا تمام سلولهایی که در آنها از فرمول مورد نظر شما استفاده شده است، نمایان شوند.
برعکس حالت بالا، اگر به دنبال فرمولهایی باشیم که در آنها از سلول مورد نظر استفاده شده است، باید از این گزینه استفاده کنیم.
تعداد بسیار زیادی از فرمولها در اکسل وجود دارند که ممکن است شما متوجه چگونگی نوشتن آنها، نشده باشید. با کمک این گزینه میتوانید گام به گام ببینید که یک فرمول چگونه نوشته شده است.
(میتوانید به بخش آموزش اکسل مکتبخونه مراجعه کنید به طور مفصل نرم افزار کاربردی اکسل را یاد بگیرید).
اتوکد یک نرم افزار مهندسی عمران است که از آن برای طراحی دقیق نقشهها استفاده میکنند. با استفاده از این نرم افزار میتوان طرح های دو بعدی و سه بعدی بسیار دقیق و زیبایی رسم کرد.
از ویژگیهای اتوکد میتوان به امکان چرخش 360 درجه ای نقشهها، امکان اضافه کردن متن در حاشیه نقشهها، امکان اشتراک گذاری نقشهها در اپلیکیشنهای مختلف و تسلط کامل بر لایههای مختلف نقشهها اشاره کرد.
1. طراحی نقشهها و طرحهای دو بعدی و سه بعدی
2. سرعت بخشیدن به طراحی
3. شما میتوانید با استفاده از این نرم افزار مهندسی عمران، فایلها و نقشهها را به PDF تبدیل کنید.
4. این نرم افزار به شما کمک میکند تا طرحهای مختلفی را از ساده تا پیچیده طراحی کنید. برای مثال نقشههای ساختمانی، کارت تبریک، نمودار، چارت، نمایشگاه، استادیوم و ... .
در نگاه اول شما در این نرم افزار مهندسی عمران شاهد سه بخش متفاوت هستید که هر یک از این موراد کاراییهای مختلفی دارند. در سمت چپ شما شاهد ابزارهایی هستید که به شما امکان شروع ابتدایی را میدهند.
وسط این نرم افزار فایلهایی را مشاهده خواهید کرد که تازه باز شدهاند و اگر بخواهید باز هم از آنها استفاده کنید فقط باید روی هر یک که میخواهید کلیک کنید. و سمت راست هم به شما امکان اتصال به AutoCad360 را میدهد.
نرم افزار رویت از اتوکد قویتر و سریعتر است. از این نرم افزار مهندسی عمران برای ایجاد اطلاعات ساختمانی (از برق گرفته تا معماری) استفاده میشود. از کاربردهای این نرم افزار میتوان به :
1. طراحی طرحهای ساختمانی با دقت بالا و در کوتاهترین زمان ممکن.
2. طراحی زیربنای ساختمانها
3. ساخت مدلهای سه بعدی
4. با استفاده از این نرم افزار میتوان، مدل مدنظر را بین چند کاربر به اشتراک گذاشت.
5. همچنین رویت به شما کمک میکند تا طراحیها را به صورت پیش نمایش ببینید.
6. برای پیش برد سریع کارها، هنگامی که یکی از بخشهای طراحی خود را در رویت تغییر میدهید، تمام قسمتهایی که به آن متصل هستند و نیاز به تغییر دارند نیز، به صورت خودکار آپدیت میشوند.
7. یکی از بهترین ویژگیهایی که این نرم افزار دارد این است که، به کمک آن میتوان هزینههای یک پروژه را برآورد کرد. اما چگونه؟
رویت تمام نقشهها را با اندازه و جزئیات دقیق به شما نشان میدهد و با کمک همین مسئله شما میتوانید پروژه را به صورت دقیق ارزیابی کرده و برآورد هزینه کنید.
یکی از کامل ترین و بهترین نرم افزارهای مهندسی عمران، نرم افزار STAAD.Pro است. این نرم افزار مهندسی عمران؛ کاربردهای بسیار متنوع و متفاوتی دارد. برای مثال :
1. نرم افزار مورد نظر دارای صفحات گسترده است که به کمک آن میتوان اطلاعات را خیلی سریع وارد کرده و شروع به انجام عملیات کرد.
2. ویرایش گرافیکی مدلهای سازمانی یکی دیگر از ویژگیهای این نرم افزار است.
3. توانایی انجام چند تجزیه و تحلیل مانند پویا، کابل خطی و غیر خطی و ... به صورت همزمان.
4. چشم انداز سه بعدی
5. شما میتوانید با کمک این نرم افزار تراس، عناصر جامد، پوسته و هر آنچه که مدنظر دارید را مشخص کنید.
6. این نرم افزار به شما امکان ورود و خروج فایلهای DXF را میدهد.
7. یکی از مهمترین نکات در مهندسی عمران، مشاهده دقیق و هندسی پروژه است. و این برنامه به شما کمک میکند تا این اتفاق را رقم بزنید.
8. شما میتوانید در این نرم افزار، مدلهای هندسی مختلف را با یکدیگر ترکیب کرده تا به مدل مدنظر خود دست یابید.
وقتی صحبت از حرفهای بودن نرم افزارهای مهندسی عمران به میان میآید، نمیتوان اسمی از این نرم افزار فوق العاده نبرد. قطعا یکی از بهترین و حرفهای ترین نرم افزارهای مهندسی عمران است. این نرم افزار قابلیتها و کاربردهای بسیاری دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
این نرم افزار مورد تایید سازمان های مختلفی از جمله :
است.
این نرم افزار نیز مانند هر برنامه دیگری از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام از این بخشها کارایی متفاوتی دارند. قسمتهای مختلف این نرم افزار عبارتند از :
این نرم افزار یکی از نرم افزارهای ویژه مهندسان عمران است که توسط کمپانی آمریکایی Computers and Structures تولید شده است
از دیگر نرم افزارهای حوزه مهندسی عمران ، می توان به ArcGIS اشاره کرد. از این نرم افزار بیشتر برای نقشه برداری استفاده میشود. کاربرد اصلی این نرم افزار نمایش و تحلیل اطلاعات جغرافیایی است.
این نرم افزار از بخشهای متنوع زیادی تشکیل شده است که در ادامه قسمتهای پرکاربرد آن اشاره خواهیم کرد.
این بخش از نرم افزار کاربردهای مختلفی دارد که از میان آن ها می توان به : تولید لایههای جدید، توانایی مدیریت دیتاهای مکانی، ویرایش فرادادهها و ... اشاره کرد.
از این قسمت نرم افزار، میتوان به عنوان مهمترین بخش این نرم افزار یاد کرد. شما میتوانید با کمک این قسمت اطلاعات مکانی نقشه را مشاهده کرده و در صورت نیاز به ویرایش آنها بپردازید. همچنین این قسمت به شما این امکان را میدهد که خروجی را با فرمتهای مختلفی دریافت نمایید.