درس آموزش رایگان طراحی سازههای بتن پیشتنیده بهصورت مجازی در دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در نیمسال اول 99-1400 ارائه شدهاست. طراحی سازههای بتن پیشتنیده از مباحث پرکاربرد مهندسی سازه محسوب میشود. در ...
حسین یوسفپور
درس آموزش رایگان طراحی سازههای بتن پیشتنیده بهصورت مجازی در دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در نیمسال اول 99-1400 ارائه شدهاست. طراحی سازههای بتن پیشتنیده از مباحث پرکاربرد مهندسی سازه محسوب میشود. در سالهای اخیر نیاز به این مهارت برای سقفهای ساختمانی با دهانه بزرگ و همچنین پلها به شدت افزایش یافتهاست.
ضعف بتن در کشش و مقاوم بودن آن در فشار موجب شدهاست که کاربرد بتن در سازهها عموماً بهصورت ترکیب شده با فولاد بهصورت بتن مسلح باشد. در بتن مسلح، نقش تحمل فشار عمدتاً به بتن و نقش تحمل کشش به فولاد مسلح کننده سپرده میشود.
قطعات بتن مسلح در صورت طرح درست قادرند مقاومت و شکلپذیری قابلتوجهی به دست آورند. ولی با توجه به اینکه بیشتر مواقع در بارهای بهرهبرداری ترکخوردگی رخ میدهد، ممکن است تغییر شکلهای آنها قابل توجه بوده و برای رعایت ملاحظات بهرهبرداری نیاز به ابعاد بزرگ مقاطع برای آنها مطرح باشد.
ابعاد بزرگ مقاطع بتن مسلح علاوه بر مشکلات متعدد اجرایی، میتواند منجر به افزایش بار مردهی وارد بر سازهها شده و از نظر سازهای بسیار ناکارآمد باشد. از این رو، بتن پیشتنیده بهعنوان نسل جدیدتر بتن مسلح برای سازههای با دهانهی قابل توجه مورد استقبال قرار گرفتهاست.
بتن پیشتنیده نوعی از بتن مسلح است که در آن قبل از اعمال بارهای خارجی، در فولاد مسلح کننده تنش اولیه کششی در بتن تنش اولیه فشاری وجود دارد. این تنش اولیه که از طریق کشیدن فولاد پیش از بتنریزی یا پس از آن ایجاد میشود، موجب میگردد که بتن در بارهای خارجی سطح بهرهبرداری ترک نخورده باقی بماند.
در نتیجه، اعضای بتن پیشتنیده دارای سختی بالاتر و در نتیجه تغییر شکلهای بسیار کوچکتر در شرایط بهرهبرداری بوده و میتوان از آنها در دهانههای بسیار بزرگتری استفاده کرد.
در اعضای بتن پیشتنیده، عموماً از فولاد و بتن پرمقاومت استفاده میشود. در صورتی که فولاد پیش از بتنریزی کشیده شده باشد، به قطعه پیشکشیده و در صورتی که فولاد بعد از بتنریزی و کسب مقاومت بتن کشیده شده باشد، به قطعه پسکشیده اطلاق میشود.
این دوره از کلاس طراحی سازههای بتنپیشتنیده در 23 جلسهی تقریباً دوساعته ارائه شدهاست.
هدف از درس حاضر آشنایی دانشجویان با بتن پیشتنیده، تکنولوژی پیشتنیدگی و اصول حاکم بر رفتار سازههای پیشتنیده پیشکشیده و پسکشیده و همچنین فرایند طراحی آنها بر اساس آییننامههای ACI 318-19 و AASHTO LRFD 2020 است.
درس طراحی سازههای بتن پیشتنیده برای دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی مهندسی سازه (کارشناسی ارشد و دکترا) ارائه شدهاست.
تمرکز اصلی مسائل مطرح شده در این درس روی تیرهای بتن پیشتنیده بهعنوان پرکاربردترین اعضای پیشتنیده است. البته دالهای پیشتنیده هم در این دوره موردبحث و بررسی قرار خواهند گرفت. انتظار میرود دانشجویان بعد از گذراندن این درس بتوانند مهارت لازم برای طراحی تیرهای پیشتنیده مورداستفاده در پلهای بزرگراهی را کسب کرده و آشنایی کافی را با طراحی دستی دالهای دوطرفهی پیشتنیده به دست آورند.
دانشجویان برای استفاده مناسب از این دوره باید دروس طراحی بتن مسلح 1 و 2 دوره کارشناسی مهندسی عمران را از قبل گذرانده باشند.
دانشجویان در این درس ابتدا با مفاهیم، کاربردها، و فرایندهای اجرایی قطعات پیشتنیده آشنا شده و سپس طراحی آنها را در برابر خمش و برش فرامیگیرند. همچنین محاسبات مربوط به تغییر شکلهای سازههای پیشتنیده و افت نیروی پیشتنیدگی در اثر گذشت زمان و جزئیاتبندی اجزای انتهایی اعضای پیشتنیده مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
اطلاعات بیشتر
از مجموع 10 امتیاز
6 نظردکتر حسین یوسفپور از سال ۱۳۹۶ عضو هیئتعلمی مهندسی سازه در دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل است. وی مدرک کارشناسی خود را در رشتهی مهندسی عمران با رتبهی اول از دانشگاه تهران در سال ۱۳۸۶ و مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته مهندسی عمران - سازه از دانشگاه تهران در سال ۱۳۸۸ دریافت نمود. دکتر یوسفپور تحصیلات خود را در مقاطع دکترا و پسادکترا در دانشگاه تگزاس آمریکا ادامه داد و تحقیقات خود را طی این دورهها بر روی پلهای بتن پیشتنیده، مدلهای خرپایی، پایش سلامت سازهها، اثرات واکنشهای قلیایی - سیلیکاتی بر روی مقاومت و سختی باقیماندهی سازههای بتن مسلح و طراحی عملکردی سازهها در برابر آتش متمرکز نمود. از جمله افتخارات وی میتوان به کسب مدال برنز المپیاد دانشجویی مهندسی عمران در سال ۱۳۸۶، کسب رتبهی اول آزمون نظاممهندسی در سطح کشور در سال ۱۳۸۹ و دریافت جایزهی ملی بتن پیشتنیده آمریکا در سال ۱۳۹۵ اشاره نمود.
اطلاعات بیشتر