مایکروسافت پاورپوینت (Microsoft PowerPoint) نرمافزاری برای تولید ارائههای متنی و تصویری مؤثر میباشد. پاورپوینت یکی از نرمافزارهای مجموعه Microsoft office است که شامل اسلایدها و ابزارهای مختلفی مانند پردازش کلمه، ترسیم، رسم نمودار و طرح کلی است؛ بنابراین با استفاده از آن میتوانید متن، جدول، نمودار، گرافیک، تصویر و فیلم نمایش دهید.
به همین دلیل یادگیری و آموزش پاورپوینت برای اکثر افراد امری لازم و ضروری است، علیالخصوص دانشجویانی که ارائههای درسی و یا علمی در کلاس یا سمینارها بخشی از فعالیت آنهاست و یا کارکنان سازمانهایی که برای ارائهی ایدهها و برنامهها به مدیرانشان یا سازمانهای دیگر حاضر میشوند.
بطور کلی : پاورپوینت (PowerPoint) یکی از مجموعه نرمافزارهای آفیس و ساخته شده توسط شرکت مایکروسافت بوده که از قضا یکی از پرکاربردترین آنها نیز هست، چرا که هرگاه شخصی در یک محیط رسمی و یا نیمهرسمی برای ارائه مطلب یا مبحثی برای دیگران حاضر میشود، در اغلب اوقات ناگزیر است تا از نرمافزار پاورپوینت استفاده کند.
مهمترین کاربردهای پاورپوینت عبارتاند از:
کار با پاورپوینت یکی از مهارتهای مهم و کاربردی در ICDL است. بسیاری از شرکتها و سازمانها آشنایی با نرمافزارهای کاربردی مایکروسافت آفیس از جمله پاورپوینت را یکی از شرطهای استخدام قرار دادهاند. این نرمافزار در جلسات، کلاسها، سمینارها و غیره کاربرد دارد.
بنابراین هدف از یادگیری دوره آموزش پاور پوینت این است که شما بتوانید در ساخت پاورپوینت حرفهای شوید و جذابیت ارائه خود را تاحدامکان بالا ببرید. این مهارت به شما کمک میکند که هنگام ارائه تمرکز خود را از دست ندهید و مخاطب را با خود همراه کنید.
مکتبخونه از بزرگترین رسانههای ارائهدهنده دورههای آموزشی آنلاین است و همواره در تلاش بوده است تا با ارائه امکانات ویژه شکاف بین دورههای آنلاین و حضوری را پر کند. با شرکت در دوره آموزش پاورپوینت مکتبخونه شما میتوانید وارد تالار گفتگویی شوید و سؤالات خود را از سایر دانشجویان این دوره بپرسید و شبکه خود را تشکیل دهید.
همچنین در این دوره برای شما پروژههایی در نظر گرفته شدهاست که میتوانید با انجام آنها مهارتهای خود را بسنجید و در صورتی که نمره کافی را در این دوره کسب کردید، گواهینامهای به شما اعطا میشود که نشاندهنده مهارتهای شما در زمینه ساخت پاورپوینت حرفهای است.
دوره آموزش Power point را با سادهترین نکات و مباحث این نرمافزار و کار با الگوهای پیشفرض آن آغاز میکنیم. در این دوره از سادهترین مباحث یا پیشرفتهترین نکات را برای ساخت یک پاورپوینت حرفهای به شما آموزش میدهیم.
با کمک محتواهای ارائه شده در این دوره شما میتوانید با نرمافزار پاورپوینت کار کنید، مطالبتان را به بهترین نحو ارائه دهید و اشیاء گرافیکی، عکس، ویدئو و صدا به اسلایدها اضافه کنید. انیمیشنها از جمله امکانات جذابی است که این نرمافزار برای شما فراهم میآورد.
امیرحسین دلاور دانشآموخته مهندسی کامپیوتر در دانشگاه صنعتی امیرکبیر میباشد. ایشان دارای سابقهای درخشان در زمینه تدریس مهارتهای هفتگانه ICDL هستند.
برای شرکت در دوره پاورپوینت هیچ پیشنیازی تعریف نشدهاست. چراکه این دوره با تدریس ابتداییترین و سادهترین مطالب در پاورپوینت آغاز میشود.
در صورت قبولی در دوره، گواهی نامه رسمی پایان دوره توسط مکتبخونه به اسم شما صادر شده و در اختیار شما قرار می گیرد.
خدمات منتورینگ به معنای برخورداری دانشجو از راهنما یا پشتیبان علمی در طول گذراندن دوره میباشد. این خدمات شامل پاسخگویی به سوالات آموزشی(در قالب تیکتینگ)، تصحیح آزمون یا پروژه های دوره و ارائه باز خورد موثر به دانشجو میباشد.
این دوره طوری طراحی شده است که محتوای آموزشی دوره حول چند پروژه واقعی و کاربردی هستند تا یادگیری دانشجو در طول دوره به کاربردهای عملی تبدیل شود و به این ترتیب بالاترین سطح یادگیری را فراهم نمایند.
شما می توانید از طریق تالار گفتگو با دیگر دانشجویان دوره در ارتباط باشید، شبکه روابط حرفه ای خود را تقویت کنید یا سوالات مرتبط با دوره خود را از دیگر دانشجویان بپرسید.
در صورت قبولی در دوره، شما میتوانید با وارد کردن اطلاعات آن در بخش دورههای آموزشی رزومهساز «جاب ویژن»، تایید مهارت خود را در قالب اضافه شدن «مدال مهارت» به روزمه آنلاین خود دریافت نمایید. این مدال علاوه بر ایجاد تمایز در نمایش رزومه شما، باعث بالاتر قرار گرفتن آن در لیست انبوه رزومههای ارسالی به کارفرما شده و بدین ترتیب شانس شما را برای استخدام در سازمانهای موفق و پر متقاضی افزایش میدهد.
یک نرم از افرار کاربردی از مجموعه ی آفیس است که هدف آن ارائه ی پروژه به صورت اسلایدی یا فیلم می باشد. نام اولیه ی این نرم افزار پرزنتر بوده است، که برای سیستم عامل مکینتاش توسط فورثاوت ارائه گردیده که پس از آن شرکت ماکروسافت این نرم افرار را خریداری و به بخش گرافیکی تبدیل می نماید. در حال حاضر این نرم افزار بر روی سیستم عامل ویندوز و mac os قابل اجرا می باشد..
شاید برایتان سوال پیش آید که چرا اسم این برنامه به پاورپوینت تغییر پیدا کرده است که در ادامه به تعریف پاورپوینت یا معادل فارسی آن پرده نگار می پردازیم، درواقع هر نرم افزاری که به واسطه ی آن متن، تصویر و یا فیلم را بتوان روی پرده ی نمایش نشان داد، را پاورپوینت می نامیم.
جالب است بدانید نرم افزار پاورپوینت 95درصد سهم نرم افزارهای ارائه کنفرانس را در بازار جهانی شامل می شود. همچنین خوب است بدانید بیش از یک میلیارد نسخه بر روی رایانه های جهان نصب شده و در هر ثانیه 350مرتبه از این نرم افزار در دنیا استفاده می گردد.
پیش از آموزش ساخت پاورپوینت و نحوه ی ساخت آن قصد داریم شما را با کاربردها و ویژگی های نرم افزار پاورپوینت بیشتر آشنا کنیم که متوجه ضرورت آموزش کار با پاورپوینت می گردید.
پاورپوینت در سال 1987 میلادی، توسط شرکت فورتات در سانی ویل کالیفرنیا طراحی و به بازار عرضه شد. البته در ابتدا نام این نرمافزار Presenter بود و بعدها نام آن به پاورپوینت تغییر پیدا کرد.
مایکروسافت در آن سالها تمرکز اصلی خود را بر روی ویندوز و همهگیر شدنش گذاشته بود اما پس از اینکه تا حد قابل قبولی از ثبات ویندوز در بازار مطمئن شد بلند پروازیهایش را ادامه داد و در سال 1988 میلادی شرکت فورتات را خریداری کرد.
نرمافزار Presenter رقبای بزرگ و کوچکی هم داشت که مهمترین آنها نرمافزارهای طراحی شده توسط شرکت آلدوس با نام Presentation، هاروارد گرافیکس، ایبیام فریلنس که IBM آن را طراحی کرده بود و پلیگانس بودند که مایکروسافت بهمرور آنها را از بازی خارج کرد.
مایکروسافت در سال 1988 نام نرمافزار Presenter را به PowerPoint تغییر داد و پس از آن با تغییراتی جزئی دو نسخهی دیگر از این نرمافزار را نیز در سالهای 1990 و 1994 وارد بازار کرد.
مایکروسافت در سال 1997 مشغول بازاریابی برای مجموعهی نرمافزاری خود با نام آفیس بود که در همان سال پاورپوینت را نیز در این مجموعه قرار داد و در نهایت، در سال 2000 میلادی با ارائه ویندوز ایکس پی، مجموعهی آفیس را نیز ارتقا داد و به طور رایگان در این ویندوز جدید قرار داد و با این کار نهتنها طرفدارانی بیشمار در سرتاسر دنیا برای خود دستوپا کرد، بلکه تمام رقبای خود را نیز کنار زد و بهتنهایی یکهتاز بازار شد.
پیش از سال 2000 ارائه مطالب چگونه بود و پاورپوینت نسبت به نرمافزارهای همردهی خود چه مزیتهایی داشت؟
در گذشتههای نهچندان دور تمام ارائهها در دانشگاهها، سمینارها، شرکتها و ... بهصورت عکس بود و توضیحات لازم بر روی عکسها داده میشد.
به این صورت که عکسها بسیار کوچک میشدند و بر روی برگههایی که اتفاقا اسم آنها نیز اسلاید بود ظاهرسازی میشدند. سپس این اسلایدهای کوچک در درون دستگاهی با نام Overhead قرار میگرفتند و این دستگاه با بزرگنمایی این اسلایدها، تصویرشان را بر روی دیوار روبهرو میانداخت.
اگر هم نیاز بود تا توضیحات بر روی یک متن داده شود، تصویر آن متن را بهصورت عکس و سپس اسلاید در میآوردند در ادامه با استفاده از دستگاه Overhead ارائه خود را بر روی متن انجام میدادند.
از آنجایی که دستگاه Overhead بهراحتی در اختیار همهی مردم نبود و همچنین استفاده از آن نیز کار راحتی نبود، در خیلی از ارائهها ارائهکننده مجبور بود تا ارائهی متنی خود را بر روی مقواهای بزرگ بنویسد، اگر بهصورت عکس بود عکسشان را روی مقوا بچسباند و نمودارها را نیز بکشد و هنگام ارائهی مطالب این مقواها را بر روی دیوار بچسباند.
با پیشرفت تکنولوژی و همهگیر شدن کامپیوتر، رفتهرفته تلاش شد تا با استفاده از کامپیوتر، راهی برای سادهسازی این ارائهها پیدا شود و در دههی 80 میلادی نرمافزارهایی نیز برای آن طراحی شد، اما چون کامپیوتر در دسترس همه نبود و استفاده از این نرمافزارها هم آسان نبود بازهم ارائهها با روشهای قدیمی انجام میشد.
اما در سال 2000 که خیلی از افراد حتی در خانههایشان کامپیوتر داشتند، مایکروسافت با رایگان کردن پاورپوینت و قراردادن آن به صورت پیشفرض بر روی ویندوز ایکس پی، کمک بسیار بزرگی در راه سادهسازی ارائه دادن مطالب نمود و به همین دلیل نیز دیگر رقبای خود را از سر راه برداشت.
در نوار ابزار بالای نرم افزار بخش های مختلف آن به تفکیک قرار دارند، که به تفکیک به معرفی هرکدام می پردازیم.
در نگاه اول در صفحه ی نرم افزار شما چند بخش را مشاهده می نمایید. دربالای صفحه اسم فایل پاورپوینت که به صورت پیش فرض presentation1-powerpoint است.
در سمت راست نام فایل، دکمه های کنترل را مشاهده می نمایید، که در ادامه به شرح مختصر هر بخش می پردازیم:
از جمله خروج یا close، بزرگ کردن صفحه یاmaximize ، انتقال صفحه به نوار پایینی صفحه یا minimize، گزینه های نمایش نوار ابزار نرم افزار پاورپوینت یا ribbon display options است، درواقع این گزینه اشاره به چگونگی نمایش نوار ابزار بالای برنامه می باشد که شامل سه قسمت می باشد:
Auto-hide ribbon : این گزینه به صورت خودکار نوار ابزار را نمایش نمی دهد.
Show tabs : در این گزینه شما تنها سربرگ تنظیمات را مشاهده می نمایید.
Show tabs and commands: با استفاده از این گزینه تمامی موارد از جمله سربرگ ها و تنظیمات آن را می توانید مشاهده و استفاده نمایید.
این قسمت سمت چپ نام فایل قرار دارد. که چند گزینه را شامل می شود:
Save یا ذخیره: با کلیک بر این گزینه صفحه ای برای شما باز می گردید که می توانید مکان ذخیره ی فایل و فرمت آن را انتخاب و در نهایت ذخیره نمایید.
Undo typing: برگشت به عمل قبل که کلید میانبر آن ctrl+z می باشد.
Repeat typing: با انتخاب این گزینه عمل قبل مجدد تکرار می شود و کلید میانبر آن ctrl+Y می باشد.
Start from beginning: این گزینه اسلاید را به صورت اسلاید شو یا تمام صفحه نمایش می دهد و کلید میانبر آن f5 می باشد.
این بخش شامل تمامی تنظیمات و ابزارهای ویرایش یا به اصلاح سربرگ و زیر عنوان ها می باشد. که در ادامه، از سمت چپ نوارابزار به معرفی مختصر عنوان ها و کارایی آنها می پردازیم.
با کلیک بر گزینه ی فایل صفحه ای حاوی تنظیمات کلی برای شما باز می گردد، در سمت چپ برنامه نوار عمودی وجود دارد که مشمول موارد زیر است:
Info: این قسمت اطلاعات فایل شما مانند حجم، نام، تعداد اسلاید، تاریخ تهیه ی فایل و غیره را نمایش می دهد.
New: به جهت باز کردن فایل جدید استفاده می گردد.
Open: باز کردن فایلی که اخیرا بر آن کار کرده اید.
Save: ذخیره فایل، اگر قبلا در مکانی ذخیره بوده است در همانجا ذخیره می گردد اما اگر به تازگی بر روی فایلی کار می کنید خودکار بر گزینه ی save as می رود و در این قسمت باید محل ذخیره ی فایل را معین نمایید.
Print : در صورتسی که سیستم شما به دستگاه چاپگر متصل است با کلیک براین گزینه فایل شما چاپ می گردد، کلید میانبر این گزینه ctrl+p می باشد.
Share : برای به اشتراک گذاری به واسطه ی پیشنهادات برنامه مپل ایمیل می توانید فایل را به اشتراک بگذارید.
Export : یا همان خروجی گرفتن به شما امکان تغییر فرمت فایل را به شما می دهد.
Close : برای خارج شدن از برنامه از این گزینه می توانید استفاده کنید که البته در صفحه ی اول با ضربدر نیست می توانید این عمل را انجام دهید.
Account: یا حساب کاربری به شما امکان تغییر تم یا پیش زمینه را می دهد. همچنین می توانید با وارد کردن ایمیل خود از امکانات دیگر برنامه بهره گیرید.
Option : در این قسمت پنجره ای برای شما باز می گردد که می توانید تغییراتی مانند تغییر زبان برنامه، ویرایش سایز عکس، ویرایش نوارابزار و.... را صورت دهید.
Clipboard : این قسمت مرتبط با کپی کردن، past یا کپی کردن متن یا عکس از مرجع دیگر در فایل و cut یا قیچی کردن است.
Slides : در این قسمت به فایل می توانید اسلاید جدیدی اضافه نمایید و به انتخاب خودتان فرمت اسلاید را انتخاب کنید.
Font : تغییر سایز متن، رنگ، پررنگ نمودن عنوان، خط کشیدن زیر متن و تغییر فرمت نوشتار باید از این قسمت استفاده نمود.
Paragraph : عنوان بندی، تنظیم راست چین و چپ چین، فهرست نویسی و غیره..... در جهت مرتب نمودن پاراگراف از این سربرگ استفاده می نماییم.
Drawing : رسم شکل به واسطه ی پیش فرض های برنامه، تغییر رنگ، هایلایت نمودن متن در این قسمت صورت می گیرد.
Editing : ویرایش و جابه جایی به واسطه ی این گزینه صورت می گیرد.
Table : جدول بندی با تنظیم ستون و ردیف.
Images : اضافه کردن عکس از فایل یا به صورت آنلاین به اسلاید، ساخت آلبوم تصاویر و عکس از صفحه.
Illustration : امکان استفاده از چارت ها و اشکال برنامه و smartart را به شما می دهد.
Add-ins: اضافه نمودن برخی ابزارها در برنامه.
Links : پیوند دادن متن یا تصویر به محل یا فایلی دیگر.
Comment : یادداشت یا نظر گذاشتن برای قسمتی از نوشتار در اسلاید.
Text : این قسمت مربوط به تنظیمات نوشتاری، ترسیم باکس نوشتار، افکت نوشتار همچنین شماره گذاری اسلاید و غیره می باشد.
Symbols : اضافه نمودن نمادها و فرمول نویسی.
Media : اضافه نمودن صدا و فیلم به فایل پاورپوینت.
Themes : پیش زمینه اسلایدها را می توانید در این قسمت انتخاب نمایید.
Variants: ترکیب رنگ ها و افکت ها در این قسمت صورت می گیرد.
Customize: به واسطه ی این گزینه می توانید سایز اسلایدها را تغییر دهید، همچنین رنگ پیش زمینه را به انتخاب خودتان تغییر دهید.
Preview: پیش نمایش تغییرات اعمال شده در اسلایدها.
Transition to this slide: حرکت متن و تصاویر با استفاده از الگوهای ارائه شده توسط نرم افزار در صورتی که مدل مدنظرتان را پیدا ننمودید به واسطه ی گزینه ی Effect options میتوانید الگوی دلخواهتان را تنظیم نمایید.
Timing: تنظیم زمان برای اسلایدها.
Advanced animation: ایجاد افکت و حرکت بر قسمت انتخاب شده ی اسلاید، درصورت عدم موشن موردنظر شما از گزینه ی effect options نیز استفاده نمایید.
Timing: تنظیم زمان موشن برای متن یا تصویر انتخاب شده.
استفاده از اسلاید شو معمولا در انتهای ارائه ی شما کاربرد دارد و شامل تنظیمات زیر می باشد:
Start slide show: در این قسمت می توانید اسلاید موردنظر را برای شروع نمایش فایل انتخاب نمایید همچنین در صورت تمایل می توانید اسلاید را در مرورگر بازکرده و یا حتی آن را سفارشی و ترتیب آن را جابه جا نمایید.
Set up: به واسطه ی این گزینه می توانید نوع نمایش و گزینه های نمایش را مدیریت کرده یا اسلایدی را حذف واسلایدها را زمان بندی نمایید.
این گزینه برای بازخوانی یا چک نمودن درست نویسی کلمات، خواندن دیدگاهها، ویرایش زبان متون، مقایسه ی اسلایدپیش رو با اسلاید فایل دیگر، مدیریت دسترسی و … مورد استفاده قرار میگیرد.
مواردی از قبیل انتخاب پنجره، بزرگنمایی، کوچک نمایی، انتخاب رنگ و … به واسطه ی این گزینه صورت می گیرد. همچنین ماکروسافت با قرار دادن تنوع بسیار برای نمایش اسلایدها انتخاب را برای کاربرانی که می خواهند فایلی با سلیقه ی خود ارائه دهند را آسان نموده است.
Notes Page: با کلیک بر این گزینه باکس یادداشت پایین اسلاید شما باز شده و می توانید یادداشت و یا توضیحات اسلاید را داخل آن بنویسید.
حالت نرمال همان پیش فرضی است که برای کار با اسلایدها به صورت گرافیکی ایده آل می باشد. و سمت چپ اسلایدهای کوچک به ترتیب شماره قرار گرفته و در سمت راست نیز اسلاید بزرگ شده قرار گرفته اند.
با استفاده از این گزینه یک نمای گلی از اسلایدها برای شما نمایش داده می شود. اسلاید بزرگ همچنان در سمت راست قرار گرفته ولی در سمت چپ صفحه باکسی وجود دارد که میتوانید مستقیم محتوای خود را در آن کپی یا تایپ نمایید.
در این حالت تمامی اسلایدها به ترتیب شماره در وسط صفحه قابل نمایش هستند، همچنین می توانید با کشیدن و رها کردن اسلایدها آنها را باهم جابه جا و ترتیب آن را تغییر دهید.
به کمک این گزینه میتوانید همه ارائه ی خود را در حالت غیر تمام صفحه مشاهده نمایید، همچنین ترنزیشنها و انیمیشنهایی که اضافه کردید قابل مشاهده می باشد.
این نوار در پایین صفحه ی نرم افزار پاورپوینت قرار دارد، این نرم افزار دسترسی خوبی به بزرگنمایی و کوچیک نمایی و حالات نمایش به شما می دهد. در سمت چپ نوار وضعیت می توانید شماره ی اسلایدی که بر آن کار می کنید را مشاهده نمایید.