انقلاب اسلامی ایران سرآغاز تشکیل نظامی جدید و تحول در تاریخ سیاسی معاصر جهان بود. این نظام بدون نسخه و نمونهای از پیشداده پا به عرصه گذاشت. درس پیشرو در کنار شناسایی خرده گفتمانهای سیاسی ... ادامه
انقلاب اسلامی ایران سرآغاز تشکیل نظامی جدید و تحول در تاریخ سیاسی معاصر جهان بود. این نظام بدون نسخه و نمونهای از پیشداده پا به عرصه گذاشت. درس پیشرو در کنار شناسایی خرده گفتمانهای سیاسی این نظام، بهدنبال یافتن ریشههای برآمدن و فروافتادن آن است.
جریانهای اصلاحطلب از کجا بهوجود آمدند؟
یکی از ویژگیهای ایران در عصر قاجار، ظهور جریانات اصلاحطلب در آن بود و علت آن آشنایی مردم با جوامع غربی ازیکطرف و ازطرف دیگر فقدان پیشرفت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی از سمت قاجارها زمینهساز پیدایش تلاشهای اصلاحطلبانه متعددی شد که با افزایش آگاهی ایرانیان مخصوصاً تعدادی از دولتمردان فهمیده و تحصیلکرده که آگاه به ضعفها و عقبماندگیهای گسترده جامعه خود شدهبودند باعث شد تا عدهای از آنها از اصلاحات سخن گویند. اولین کسانیکه جریانات اصلاحات را از درون خود حاکمیت قاجار شروع کردند، میرزا عیسی و میرزا ابوالقاسم قائممقام بودند، حتی در مقاطعی خود ناصرالدینشاه، پادشاه مقتدر و نیرومند قاجار بهدنبال اصلاحات بود.
در این درس مباحث زیر بررسی شدهاست که عبارتند از:
کلاس تحولات سیاسی و اجتماعی در عصر جمهوری اسلامی در مقطع کارشناسی و در دانشگاه تهران برگزار شدهاست. این کلاس که با تدریس استاد زیباکلام و استاد ابراهیمی برگزار شدهاست، پروژهمحور بوده و هر جلسه دانشجویان به ارائهی تحقیقات خود در رابطه با موضوعی مشخص میپردازند. تدوین این درس بهمنظور کامیابی جامعه دانشجویی کشور بودهاست و به بررسی تحولات خاص سیاسی، اجتماعی، فرهنگی کشور و توصیف آنها میپردازد تا دانشجویان بتوانند از درون آن مباحث جدیدتر متناسب با نیاز خود را استخراج نمایند.
اطلاعات بیشتر
از مجموع 12 امتیاز
4 نظرمدرس: جمعی از اساتید
دانشگاه تهران
مدرس: صادق زیباکلام منفرد
دانشگاه صنعتی شریف
مدرس: محمدرضا شعبانعلی
دانشگاه صنعتی شریف
مدرس: مسعود نیلی
او پس از اخذ دیپلم دبیرستان در سال ۱۳۴۵ در کنکور دانشگاه تهران پذیرفته میشود اما پدرش با تحصیل او در ایران مخالفت کرده او را روانه اتریش میکند تا او را از درگیریهای سیاسی دانشگاه تهران به دور نگه دارد. در اتریش تحت تأثیر تفکرات مارکسیستی قرار میگیرد و تحصیل خود را در اتریش نیمهتمام گذاشته و به توصیه پدر در خرداد ۱۳۴۶ به انگلستان میرود.
بعد از طی دوره دوساله کالج او به پلیتکنیک شهر هادرزفیلد در شمال بریتانیا میرود و وارد رشته مهندسی شیمی میشود. او بعد از اتمام دوره کارشناسی وارد دوره کارشناسی ارشد و سپس دکترای مهندسی شیمی در دانشگاه برادفورد میشود. پس از آزادی در سال ۱۳۵۵، دستگاه امنیتی کشور مانع بازگشت او به انگلستان و ادامه دوره دکتری شد و او به ناچار در ایران مانده و به عنوان مربی در دانشکده فنی دانشگاه تهران استخدام میگردد. پس از انقلاب در سال ۱۳۶۳ برای ادامه تحصیل به انگلستان باز میگردد اما به جای ادامه تحصیل در رشته مهندسی شیمی به علوم انسانی روی میآورد. او در دانشکده صلحشناسی دانشگاه برادفورد فوق لیسانس و دکترای خود را میگیرد. موضوع تز دکترای او انقلاب اسلامی ایران و فلسفه سیاست غرب بودهاست. زیباکلام در سال ۱۳۶۹ به ایران بازگشته و پس از دو سال وارد گروه علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران میشود.
اطلاعات بیشتر