در این وبینار از مجموعه دورههای آموزش هوش مصنوعی و آموزش ماشین لرنینگ میخواهیم بدانیم هوش مصنوعی چیست و چرا باید آن را دنبال کنیم، کاربردهای آن کجای زندگی به به چشم میآید؟ چه مسیر ...
در این وبینار از مجموعه دورههای آموزش هوش مصنوعی و آموزش ماشین لرنینگ میخواهیم بدانیم هوش مصنوعی چیست و چرا باید آن را دنبال کنیم، کاربردهای آن کجای زندگی به به چشم میآید؟ چه مسیر شغلی را برای تبدیل شدن به یک متخصص هوش مصنوعی طی کنیم؟
در واقع هوش مصنوعی به هوشی میگویند که یک ماشین در شرایط مختلف از خود نشان میدهد. ماشینی که تلاش شده مثل انسان وقایع و اتفاقات را احساس کند، عاقلانه فکر کند، عاقلانه عمل کند، مثل انسان فکر کند و مثل انسان عمل کند. موارد بیان شده ویژگیهای هوش مصنوعی است که برای ملموس شدن موضوع به شرح هرکدام از ویژگیهای آن میپردازیم:
- مانند انسان عمل کردن (Acting humanly)
- مانند انسان فکر کردن (Thinking humanly)
- عاقلانه فکر کردن (Think rationally)
- عاقلانه عمل کردن (Act rationally)
کاربردهای هوش مصنوعی برای متخصص هوش مصنوعی
سیستمهای خبره، برنامههایی كامپیوتری هستند که الگوی منطقی دارند و نحوه تفكر و تصمیمگیری یك متخصص در یك زمینه خاص را شناسایی و شبیهسازی میكنند.
شبكههای عصبی شبیهسازی شده یا كامپیوتری قادر هستند تا بخش كوچكی از خصوصیات و ویژگیهای شبكههای عصبی بیولوژیك را شبیهسازی كنند. در حقیقت، هدف از ایجاد یك شبكه عصبی نرمافزاری، بیش از آنكه شبیهسازی مغز انسان باشد، ایجاد مكانیسمی برای حل مسائل مهندسی با الهام از الگوی رفتاری شبكههای بیولوژیك است.
الگوریتمهای ژنتیك الگوریتمهایی هستند كه دارای قدرت بسیار زیادی در یافتن جواب مسئله هستند، اما باید توجه داشت كه شاید بتوان كاربرد اصلی این الگوریتمها را در مسائلی در نظر گرفت كه دارای فضای حالت بسیار بزرگ هستند و عملاً بررسی همه حالتها برای انسان در زمانهای نرمال (در حد عمر بشر) ممكن نیست.
از میان همه شاخههای هوش مصنوعی، شاید كاربردیترین آنها كامپیوتری و مكانیزه كردن سیستمهای بینایی باشد. دامنه كاربرد این شاخه از فناوری در حال رشد، بسیار وسیع است و از كاربردهای عادی و معمولی مثل كنترل كیفیت خط تولید و نظارت ویدئویی گرفته تا تكنولوژیهای جدید مثل اتومبیلهای بدون راننده را دربرگرفته است.
پردازش زبانهای طبیعی بهعنوان زیرمجموعهای از هوش مصنوعی، میتواند توصیهها و بیانات را با استفاده از زبانی که شما به طور طبیعی در مکالمات روزمره بهکار میبرید، بفهمد و مورد پردازش قرار دهد.
مهمترین کاربرد گراف مدلسازی پدیدههای گوناگون و بررسی بر روی آنهاست. با گراف میتوان به راحتی یک نقشه بسیار بزرگ یا شبکهای عظیم را در درون یک ماتریس به نام ماتریس وقوع گراف ذخیره کرد و یا الگوریتمهای مناسب مانند الگوریتم دایجسترا یا الگوریتم کروسکال و غیره را بر روی آن اعمال نمود.
الگوریتم کلونی مورچه الهام گرفته شده از مطالعات و مشاهدات روی کلونی مورچههاست. این مطالعات نشان داده که مورچهها حشراتی اجتماعی هستند که در کلونیها زندگی میکنند و رفتار آنها بیشتر در جهت بقاء کلونی است.
از کاربردهای ACO میتوان به بهینه کردن هر مسئلهای که نیاز به یافتن کوتاهترین مسیر دارد، اشاره نمود:
منطق فازی تکنولوژی جدیدی است که شیوههای مرسوم برای طراحی و مدلسازی یک سیستم را که نیازمند ریاضیات پیشرفته و نسبتا پیچیده است با استفاده از مقادیر و شرایط زبانی و یا به عبارتی دانش فرد خبره و با هدف سادهسازی و کارآمدتر شدن طراحی سیستم جایگزین و یا تا حدود زیادی تکمیل مینماید.
هوش مصنوعی خیلی آهسته وارد همه ابعاد زندگی ما شدهاست و جایگزین کارهای سنتی میشود، از آنجا که هر روز بیش از پیش با ماشینهایی که حاوی هوش مصنوعی هستند در ارتباط هستیم و هر روز هوش مصنوعی زندگی ما را بیشتر متحول میکند ضرورت دارد آن را بشناسیم تا بهتر بتوانیم از آن در جهت بهبود زندگی خود استفاه کنیم.
بهتر است بدانیم
هوش مصنوعی به زودی منشیها و پاسخگویان تلفنی را منقرض میکند.
گسترش هوش مصنوعی نه تنها بسیاری از مشاغل را به خطر انداخته، بلکه کیفیت کار بالاتر و هزینه بسیار پائینتر آن موجب خواهد شد که بسیاری مشاغل غیرپیچیده در آیندهای نه چندان دور منقرض شوند، از جمله این مشاغل نیز میتوان به ویزیتورها و پاسخگویان تلفنی اشاره کرد.
در یکی از آخرین تحولات در این زمینه استارتاپ Kea که اخیرا 10 میلیون دلار جذب سرمایه کردهاست، به رستورانها هوش مصنوعی خاصی ارائه میدهد که سفارشات مشتریان را به صورت تلفنی دریافت و ثبت میکند.
بنا به اظهارات توسعهدهندگان، هوش مصنوعی فوق برخلاف پاسخگویان انسانی خسته نخواهد شد و با صدایی زیبا و با حوصله به تمامی سوالات پاسخ میدهد و با تسلطی کامل سفارشات را ثبت میکند و از دیگر سو با توجه به عدم محدودیت تعداد اپراتورهای مصنوعی میتوان همزمان به تعداد بیشتری از مشتریان خدمات ارائه کرد.
اطلاعات بیشتر
حمیدرضا حسینخانی، دانشآموخته مهندسی نرمافزار و کارشناسی ارشد هوش مصنوعی و رباتیک است.
او از سال ۹۲ بهعنوان مهندس نرمافزار وارد صنعت شد و همکاری با استارتاپهای خوشنام و در حال رشدی مثل ایراناپس، دیجیکالا، دیجی استایل، اسنپ و بامیلو در سمتهای مختلف مهندسی، مدیریت و مشاوره را در کارنامهی خود دارد.
ایشان بیش از ۱۰ سال از سوابق حرفهای خود را مشغول تدریس در کارگاههای مختلف برنامهنویسی، رباتیک و هوش مصنوعی در مدارس، پژوهشسراها، دانشگاهها و همینطور آموزشگاههایی چون لایتک دانشگاه صنعتی شریف، هواپیمایی هما و شبکه ملی مدارس ایران (رشد) بودهاست. همینطور منتور تعداد زیادی از تیمهای شرکتکننده در مسابقات مختلف برنامهنویسی، رباتیک و روبوکاپ و داور و برگزارکننده اولین دورهی مسابقات دانشآموزی برنامهنویسی موبایل در دانشگاه صنعتی شریف (Nadcup 2016) است.
او از نمایندگان بنیاد جهانی School of AI در ایران است که در زمینه ترویج و آموزش هوش مصنوعی به دانشجویان و استارتاپها فعالیت میکند. همچنین، ایشان از سال 99 به عنوان مدرس دروس دوره لیسانس دانشکده کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف مشغول به کار شدهاست.
اطلاعات بیشتر