یکی از مهمترین پارامترهایی که میتواند به هر کسبوکار در راستای افزایش درآمد کمک کند، تولید محتوای تبلیغاتی مناسب و خلاقانه است. محتواهای تبلیغاتی متداول در این روزها شامل محتوای ویدئویی و محتواهای متنی میشود. به دلیل اهمیت این موضوع، امروزه محتواهای متنی از اهمیت بسیار بالایی در بازار تبلیغات برخوردار شدهاند.
محتوای متنی تبلیغاتی به دلیل ماندگاری بالاتر و هزینه تولید پایینتر جایگاه مرسوم و متداولی بین همه کسبوکارها دارد. به همین سبب بسیاری از شرکتهای تبلیغاتی همواره به دنبال خلاقیت در زمینه تولید محتوای متنی هستند.
امروزه یکی از عبارتهایی که در این راستا زیاد به گوش میرسد و بهمرور معانی مختلف به آن نسب داده شده است عبارت کپیرایتینگ است. در محیطهای تبلیغاتی و بازاریابی، copywriting به معنی فرایند نوشتن متنهای تبلیغاتی بهمنظور پروموت کردن یک محصول، صفحه یا کسبوکار است. معادل فارسی که برای کلمه کپیرایتینگ ارائه میشود کلمه «تبلیغنویسی» است. در واقع تمام متنهایی که روی بروشور، بیلبورد وبسایت، ایمیل، تبلیغها، کاتالوگها و چیزهایی ازایندست میبینیم را کپیرایترها مینویسند. این متن بهاصطلاح «کپی» نامیده میشود و بخشی از این صنعت پولساز و 2.3 میلیاردی است.
باتوجهبه صحبتهایی که مطرح کردیم امروزه کپیرایتینگ یا تبلیغنویسی به یکی از مهمترین بخشهای فعالیت شرکتهای تبلیغاتی و کسبوکارهای مختلف تبدیل شده است. به دلیل همین اهمیت است که بسیاری از شرکتها امروزه به دنبال افرادی هستند که مهارت کپیرایتینگ را بهخوبی بلد باشند و بتوانند با استفاده از این مهارت و در کنار آن به کمک خلاقیت فردی به رونق کسبوکارشان کمک کنند.
رقابت بین کسبوکارهای مختلف و تمایل این کسبوکارها به ارائه تبلیغات خلاقانه منجر به این موضوع شده که بسیاری از افراد به دنبال یادگیری copywriting به شکل اصولی هستند و به همین سبب با یک جستجوی ساده در تبلیغات اینترنتی میتوانید دورههای آموزشی زیادی با موضوع آموزش رایگان کپیرایتینگ یا آموزش کپیرایتر را مشاهده کنید. دراینبین کتابها و مقالات آموزشی زیادی نیز با موضوع کپیرایتینگ یا تبلیغنویسی منتشر شده است که استفاده از آنها نیز میتواند به مخاطبان کمک بسیار زیادی در زمینه آموزش تبلیغنویسی بکند.
در دوره آموزش کپیرایتینگ به آموزش کامل کپیرایتینگ از صفر تا صد پرداخته شده است. این دوره آموزشی به مخاطب کمک میکند تا علاوه بر یادگیری مهارت کپیرایتینگ و آشنایی با اصطلاحات مربوط به این موضوع، رفتهرفته با جدیدترین مباحث مربوط به کپیرایتینگ و آموزش copywriting آشنایی پیدا کرده و با پرورش خلاقیت خود بهمرور تبدیل به یک کپیرایتر حرفهای شود. از جمله مباحثی که در این دوره برای آموزش در نظر گرفته شده است میتوانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:
برخلاف نوشتههای خبری یا بهاصطلاح ادیتوریال، کپیرایتینگ تماموکمال مرتبط با این است که از مخاطب بخواهیم تا کار مشخصی را طبق انتظار ما انجام دهد. این کار میتواند خرید، ورود به یک صفحه یا ساخت اِنگیجمنت با یک محصول، سرویس یا شرکت باشد. به همین خاطر است که اسم دیگر کپیرایترها، «فروشندهٔ کاغذی» است.
کپیرایتینگ نباید با قانون کپیرایت اشتباه گرفته شود. کپیرایت به معنای حقوق قانونی یک شرکت در قبال تولید، نشر یا فروش کارهایش از جمله مواردی مثل کتاب، موسیقی یا موارد هنری دیگر است. هدف کپیرایت این است که از حقوق این موارد دفاع کند و جلوی استفادهٔ غیرقانونی از آن توسط کسانی به جز صاحب اصلی را بگیرد. صاحب کسبوکار یا محصول، با نماد بینالمللی © از محصولات خود در برابر استفادهٔ غیرقانونی محافظت میکند.
اصلیترین هدفی که در برگزاری این دوره موردنظر قرار گرفته است، آشنایی شرکتکنندگان با مفهوم کپیرایتینگ و آمادهکردن افراد برای ورود به بازار کار کپیرایتینگ یا کپیرایتر شدن است.
به همین منظور باتوجهبه محتوایی که برای آموزش در این دوره در نظر گرفته شده، افراد با استفاده از این دوره میتوانند در مدت زمانی کوتاه با همه تکنیکهای کپیرایتینگ آشنا شوند و با تمرین و توجه تبدیل به یک کپیرایتر یا تبلیغنویس حرفهای شوند.
در برگزاری دوره آموزش کپیرایتینگ سعی شده است تا همه مفاهیم بهطوری بیان شوند که گروههای زیادی بتوانند از این دوره استفاده کنند. به طور مشخص میتوانیم مخاطبان این دوره را شامل افراد یا گروههای زیر بدانیم:
خانم مونا دژبان دکتری ادبیات فارسی خود را از دانشگاه خوارزمی دریافت کردهاند و سابقه طولانی در حوزه تولید محتوا دارند، ایشان در مورد تولید محتوا معتقداند: «ساز و کار محتوا و توان اعجازبرانگیز آن در تاثیرگذاری را میشناسم و از این توان برای سمت و سو دادن به قضاوتها و تصمیمگیریهای مخاطب استفاده میکنم.
آنچه در ناخودآگاه مخاطب باقی میماند، آوا، تصویر و کلام هوشمندانه است، من در پی تثبیت کلام بر ناخودآگاه مخاطب هستم.
امید دارم بتوانم این تاثیرگذاری را در دورههای آموزشی مکتبخونه به همراهانم منتقل کنم.»
از تجربیات کاری ایشان میتوان به فعالیت به عنوان مدیر محتوا در همراه اول، شیپور، فلایتیو و در مجموعه آنتاکالا به عنوان مدیر دیجیتال مارکتینگ اشاره کرد.
ایشان همچنین در حال حاضر موسس گروه تولید محتوای واژهبان و مدیر دیجیتال مارکتینگ پیپینگ و فناوران هستند.
مباحث مطرح شده در این دوره به نحوی انتخاب و تهیه شده است که همه افراد، با هر سطحی از تحصیلات و دانش بتوانند با این مباحث ارتباط برقرار کنند و بهسادگی بتوانند موضوعات این دوره را یاد بگیرند.
بهعبارتدیگر برای شرکت در این دوره به گذراندن هیچ دوره آموزشی دیگری بهعنوان پیشنیاز، نیاز نخواهید داشت.
در صورت قبولی در دوره، گواهی نامه رسمی پایان دوره توسط مکتبخونه به اسم شما صادر شده و در اختیار شما قرار می گیرد.
خدمات منتورینگ به معنای برخورداری دانشجو از راهنما یا پشتیبان علمی در طول گذراندن دوره میباشد. این خدمات شامل پاسخگویی به سوالات آموزشی(در قالب تیکتینگ)، تصحیح آزمون یا پروژه های دوره و ارائه باز خورد موثر به دانشجو میباشد.
این دوره طوری طراحی شده است که محتوای آموزشی دوره حول چند پروژه واقعی و کاربردی هستند تا یادگیری دانشجو در طول دوره به کاربردهای عملی تبدیل شود و به این ترتیب بالاترین سطح یادگیری را فراهم نمایند.
با قرار گرفتن تمرین ها و آزمون های مختلف در طول دوره، محیطی تعاملی فراهم شده است تا بهره گیری از محتوا و یادگیری بهتر و عمیق تر شود.
شما می توانید از طریق تالار گفتگو با دیگر دانشجویان دوره در ارتباط باشید، شبکه روابط حرفه ای خود را تقویت کنید یا سوالات مرتبط با دوره خود را از دیگر دانشجویان بپرسید.
در صورت قبولی در دوره، شما میتوانید با وارد کردن اطلاعات آن در بخش دورههای آموزشی رزومهساز «جاب ویژن»، تایید مهارت خود را در قالب اضافه شدن «مدال مهارت» به روزمه آنلاین خود دریافت نمایید. این مدال علاوه بر ایجاد تمایز در نمایش رزومه شما، باعث بالاتر قرار گرفتن آن در لیست انبوه رزومههای ارسالی به کارفرما شده و بدین ترتیب شانس شما را برای استخدام در سازمانهای موفق و پر متقاضی افزایش میدهد.
کپی رایتینگ در محیطهای تبلیغاتی و بازاریابی، به معنای فرآیند نوشتن متنهای تبلیغاتی با منظور پروموت کردن یک محصول، صفحه و یا کسب و کار است. در واقع تمام متنهایی که روی بروشور، بیلبورد وب سایت، ایمیل، تبلیغها، کاتالوگ ها و... دیده میشوند را یک کپی رایتر نوشته است. به همین دلیل است که معادل فارسی برای کپی رایتینگ را کلمه تبلیغ نویسی بیان کردهاند. از آن جایی که محتوای تبلیغاتی در کسب و کارهای امروزی از اهمیت بالایی برخوردار هستند، آموزش کپی رایتینگ نیز حائز اهمیت شمرده میشود. تولید محتوای متنی در این تبلیغات ضمن ماندگاری بالا، هزینه های کمتری نیز نسبت به سایر محتواها به همراه دارد. شما نیز اگر به دنبال کسب درآمد بالا در حوزه تبلیغات هستید، بهتر است با آموزش این مهارت در ادامه مقاله همراه باشید.
کپی رایتینگ copy writing یک شغل در حوزه نویسندگی به شمار میرود. با این حال این یک نویسندگی تجاری خواهد بود. کسانی که در حوزه کپی رایتینگ فعالیت میکنند باید بتوانند با بهرهگیری از قدرت کلمات، نظر مخاطبان و مشتریان را به کسب و کار مد نظر جلب نمایند. کپی رایترها برای کسب درآمد در یک سازمان یا یک پروژه پیام های تبلیغاتی مینویسند. در این حوزه ممکن است افراد کپی رایتینگ را با کپی رایت اشتباه بگیرند. کپی رایت به معنای حق چاپ و یک اصطلاح قانونی است که به مالکیت معنوی یک اثر اشاره میکند؛ بنابراین کاملا معنای متفاوتی خواهند داشت.
کپی رایتر با نوشتن یک متن تاثیرگذار قصد تبلیغ یک محصول را دارند و میخواهند که مشتری را مجاب کنند. این افراد تبلیغات از طریق کپی رایتینگ را به دو روش انجام میدهند:
هنگامی که کپی رایتینگ به شکلی انجام شود که مشتری را وادار به انجام یک اقدام فوری کند، کپی رایتینگ از نوع پاسخ مستقیم است. نمونه هایی از این نوع عبارتند از:
- هنگامی که یک تبلیغ در توییتر برای کلیلک بیشتر بر روی توییت قرار داده میشود.
- بیلبوردی که در خروجی بعدی به سمت شرکت موردنظر شما را به سمت آن شرکت میکشاند.
- صفحه فرودی که در یک شرکت اینترنتی برای ثبت نام ایمیل تشکیل شده است.
- توضیحات محصول که به طریقی طراحی میشوند تا شما آن را به سبد خرید خود اضافه کنید.
گاهی اوقات در کپی رایتینگ اقدام فوری هدف قرار داده نمیشود. در بعضی مواقع خواننده ممکن است در شرایطی نباشد که هنگام خواندن کپی رایت یک اقدام فوری انجام دهد یا اینکه به طور کلی اقدام فوری اولویت کپی رایترها نباشد. در این نوع نام تجاری در یک کسب و کار مد نظر خواهد بود و بازاریابی برای کسب نتایج بعدی بسیار مهم است. نمونههایی از این نوع کپی رایتینگ عبارتند از:
- پست وبلاگی که برای آموزش یک مهارت طراحی شده باشد.
- کاغذ تبلیغاتی که در جهت تثبیت اعتبار برند طراحی میشود.
آموزش کپی رایتینگ با شناخت تمام جزئیات و وظایف یک کپی رایتر آغاز میشود. تولید محتوای متنی توسط کپی رایترها با وقت گذاشتن برای نوشتن همراه است. با این حال نکاتی برای بهبود این عملکرد وجود دارد:
- پرسیدن سوالات خوب برای به دست آوردن اطلاعات کلیدی
- تحقیق در بازار برای شناخت رقبا و فعالیت آنها
- انتخاب چارچوب مناسب برای کپی رایتینگ
- طی کردن دوره های آموزش کپی رایتینگ
- دریافت بازخورد از ذینفعان خود
- فراگیری قوانین مربوط به کپی رایتینگ
اگر بخواهید در این زمینه فعالیت کنید، باید بدانید یک کپی رایتر بیشتر وقت خود را بر روی نوشتن و بازنویسی نسخه تبلیغاتی خود میگذارد. در اصل 75 درصد زمان او صرف نوشتن و بقیه آن برای جلسات، بررسی عملکرد و همکاری با بازاریابان دیگری که آنها نیز بر روی پروژهی مد نظر کار میکنند، گذاشته میشود. البته اگر بخواهید به عنوان یک کپی رایتر مستقل کار کنید، 25 درصد تایم کاری شما به این شغل اختصاص داده میشود و 75 درصد دیگر به ارائه برای مدیریت مشتریان، اداره کسب و کارتان و بازاریابی برندتان صرف خواهد شد.
میتوان گفت کپی رایتینگ بهترین شکل تبلیغ برای افزایش فروش و جلب نظر مشتریان به محصول است. بنابراین در هر کسب و کاری یک کپی رایتر نیاز خواهد بود. در واقع این کپی رایتینگ است که یک کسب و کار رایج را به ماشین تولید ثروت تبدیل خواهد کرد. کسب مهارت کپی رایتینگ به کارهای عجیب و غریبی احتیاج ندارد و شما با کسب چند مهارت ساده به یک کپی رایتر تبدیل میشوید. تعدادی از این مهارتها در ادامه مورد بررسی قرار خواهد گرفت:
مهمترین و اولین مهارتی که یک کپی رایتر باید به آن مسلط باشد، مهارت نویسندگی است. به نظر میرسد که این کار بسیار ساده است و همه میتوانند بنویسند. درست است که همهی افراد قادر به نوشتن هستند اما همهی متنها مشتریان را وادار به خواندن نمیکند. بنابراین این مطالب پاسخی را هم دریافت نخواهند کرد. نویسندگی موفق در زمینه تبلیغات برای تاثیرگذاری بالا به تمرکز، پشتکار و تمرین مداوم نیاز دارد. بهعلاوه با اینکه نویسندگی به استعداد نیاز دارد اما کپی رایترهای خوب آن دسته از کسانی هستند که میتوانند افکار و ایدهها را به روشی واضح، جالب، تازه و معتبر بنویسند.
در ادامه آموزش کپی رایتینگ باید عنوان کرد که شغل کپی رایتینگ یک حرفه دموکراتیک است. به این معنا که هر فرد با هر نوع تحصیلات و زمینههای حرفهای متفاوت میتواند در این شغل مشغول شود. نکته قابل توجه درباره این شغل، این است که افراد مشغول به این حرفه نیاز به تخصص خاصی ندارند. با این حال بهتر است با تحقیق کردن از تخصص دیگران کمک بگیرند. تحقیقات برای کسب اطلاعات پیشنهاد شده و به شما کمک میکند تا درباره محصولی که قرار است بفروشید، درک درستی را پیدا کنید. تحقیقات در کپی رایتینگ تنها به چند سرچ در گوگل منتهی نخواهند شد. یک کپی رایتر حرفهای از کارشناسان، کاربران و مشتریان مصاحبهای تهیه و تمام جوانب را بررسی میکند. بنابراین او باید جزئیات را به صورت دقیق جستجو کند و نه اینکه تنها به صورت سطحی تحقیق نماید. باید توجه کرد که کم کردن سطح و زمان تحقیق از نیروی تبلیغاتی میکاهد.
هر متنی که تازگی داشته باشد، ذهن خواننده را به سمت چیزهای تازه میکشاند و بر روی او تاثیر میگذارد. اگر هدف ایجاد یک ایده اصیل و تازه باشد باید مسائل را از زوایای متفاوت مورد بررسی قرار داد. برای کپی رایتینگ قابل قبول باید از منطقه راحتی خود خارج و مغزتان را تحت فشار بگذارید. هر چه ایدههایتان تازگی بیشتری داشته باشد، افراد بیشتری نیز به سمت شما و محصولتان جذب خواهند شد.
سادگی و واضح بودن اصل یک متن تبلیغاتی است. تنها در این صورت است که متن میتواند بر روی افراد تاثیر بگذارد. در آموزش تبلیغ نویسی به افراد گفته میشود که باید مهارت تفکر تحلیلی داشته باشند. با این مهارت است که آنها پیچیدگیها را به مسائل ساده تبدیل میکنند. شما باید به عنوان یک کپی رایتر حرفهای برای تبدیل اطلاعات پیچیده به یک متن تبلیغاتی ساده، با دادهها احساس راحتی کنید. برای این کار لازم است که به صورت روزانه داده ها را بررسی و بینشهایی را برای ایجاد یک متن جدید به دست آورید. مراحل زیر در این کار به شما کمک میکنند:
- جمع آوری اطلاعات مرتبط
- تقسیم مطالب به قطعات کوچکتر
- مقایسه دادهها ار منابع مختلف
- جستجو علت و معلول
- شناسایی الگوها
یک متن تبلیغاتی در صورتی جذاب است که بتواند تصاویر واضحی را در ذهن خواننده خود به وجود آورد. مهارت بصری به کپی رایترها کمک میکند نوشتار خود را بهبود بخشیده و ایدههای به اشتراک گذاشته خودشان را تقویت کنند. هنگامی که در حین نوشتن تفکر بصری داشته باشید، استعارههای هوشمندانه، کلمات حسی و جزئیات توصیفی بهدست آورید. بنابراین تصاویر و گرافیک مناسب نیز متن را تقویت میکنند. در این صورت است که خواننده هنگام خواندن توصیفات شما تمام موارد را تجسم میکند.
برای کسب هر یک از مهارت های مورد نیاز در تولید یک محتوا در مهارت کپی رایتینگ نیاز به گذراندن دورههای آموزش کپی رایتینگ است. سرفصلهای این دورهها به ترتیب عبارتند از:
1. مقدمهای بر کپی رایتینگ: در این فصل با مقدمات کپی رایتینگ آشنا میشوید. تعریف و چند اصل آن را یاد گرفته و پروژه هایی را برای تمرین کامل میکنید.
2. کپی رایتینگ برای B2B و B2C : در این فصل باید کپی رایتینگ های B2B و B2C را یاد گرفته، با هم مقایسه کنید و با ملزومات آنها آشنا شوید.
3. تکنیک های کپی رایتینگ: در آموزش تولید محتوا در زمینه کپی رایتینگ به یادگیری اصولی مانند USP ، تکنیک PAS ، تکنیک BAB ، تکنیکهای FAB ، تکنیکهای AIDA و... نیاز است. در این سر فصل به آموزش این عناوین پرداخته میشود.
4. انواع کپی رایتینگ: کپی رایتینگ در یوتیوب، کپی رایتینگ در ایمیل، کپی رایتینگ در کپشن، کپی رایتینگ در CTA و کپی رایتینگ در لندینگ پیچ از انواع کپی رایتینگ هستند که در این سر فصل مورد بررسی قرار میگیرند.
5. باید و نباید های کپی رایتینگ: در این سرفصل ایده پردازی را یاد گرفته و بررسی پروژه های موفق و ناموفق در این زمینه پرداخته خواهد شد.
در نوشتن یک متن تبلیغاتی سه بخش اصلی وجود دارد. باتوجه به این سه بخش است که میتوانیم یک محتوای تبلیغاتی باکیفیت و قابل قبول ایجاد کنیم.
برای فعالیت در زمینه کپیرایتینگ و شروع کار به عنوان یک کپیرایتر باید پیش از هرچیز دیدگاهی درست در این زمینه به دست آوریم. بدونشک نگاهی که یک مخاطب عادی به موضوعاتی مثل بازار، فروش و تجارت دارد با نگاه یک کپیرایتر حرفهای متفاوت است. به همین دلیل برای کپیرایتر شدن نیاز است قبل از هرچیز دیدگاه درست و کاملی نسبت به موضوعاتی مثل مارکتینگ، بازار، بازاریابی و فروش پیدا کنیم.
پس از آنکه نگاهی جامع و کامل نسبت به موضوعات مربوط به بازاریابی و فروش به دست آوردید باید شروع به یادگیری مفاهیم و اصطلاحات رایج در مباحث مربوط به بازار، بازاریابی، فروش و همه موضوعاتی که در این راه به آنها برخواهید خورد کنید. تسلط به این مفاهیم به شما کمک میکند با نگاهی درست و اصولی شروع به تولید محتوای تبلیغاتی کنید.
در گام بعدی باید به موضوع مورد بحث مسلط شوید و مخاطب را درست بشناسید. در انتها بهعنوان گام آخر به این نکته توجه داشته باشید که کپیرایتر باید دایره واژهگان گستردهای داشته باشد. بنابراین سعی کنید با مطالعه جانبی دایره واژگان خود را گسترش دهید. داشتن واژگان بیشتر به شما کمک میکند که موضوع مورد نظرتان را با کلماتی بهتر و اثرگذارتر بیان کنید.
برای یادگیری اصول کپی رایتینگ میتوانید از منابع مختلفی مثل دورههای آموزشی آنلاین یا حضوری، کتابها، مقالات و پادکستهای موجود در این زمینه استفاده کنید. توجه داشته باشید که این روزها با توجه به اهمیت کار کپیرایترها و توجه ویژه کسبوکارهای مختلف به موضوع کپی رایتینگ، دورههای آموزشی و منابع زیادی برای یادگیری اصول کپیرایتینگ ایجاد شده است.
البته دقت داشته باشید که در چنین شرایطی انتخاب منبع و دوره آموزشی باکیفیت و معتبر برای مخاطب سخت خواهد شد؛ اما سعی کنید برای انتخاب بهترین دوره آموزشی سرفصلها و منابع مورد استفاده در دوره آموزشی مدنظرتان را کنترل کنید و پس از آن اقدام به شروع یادگیری و خرید دوره آموزشی نظرتان نمایید.
آموزش کپی رایتینگ در زمینه تبلیغات اهمیت بالایی دارد. کپی رایتینگ یک روش برای تولید محتوا است که به افزایش جذب مشتری و فروش محصولات کمک خواهد کرد. کپی رایترها در زمینه تبلیغات بسیار مورد توجه هستند و هر حرفه ای به یکی از آنها نیاز خواهد داشت. بنابراین شما نیز میتوانید برای آموزش تولید یک محتوا پیش قدم شوید و پا در این راه بگذارید. با کمک از این آموزشها مهارتهای لازم را کسب خواهید کرد.