در عصر حاضر که کاربران اینترنت و شبکههای مجازی روز به روز در حال افزایش هستند، میل به راهاندازی و طراحی کمپینهای تبلیغاتی آنلاین در بین کسبوکارها و در حوزه بازاریابی دیجیتال به سرعت در ...
پیش نیاز علمی خاصی برای این دوره وجود ندارد.
در عصر حاضر که کاربران اینترنت و شبکههای مجازی روز به روز در حال افزایش هستند، میل به راهاندازی و طراحی کمپینهای تبلیغاتی آنلاین در بین کسبوکارها و در حوزه بازاریابی دیجیتال به سرعت در حال افزایش است. راهاندازی و طراحی کمپینهای تبلیغاتی آنلاین و به طور کلی یک کمپین تبلیغاتی، اصول و قواعدی دارد که عدم توجه به این اصول میتواند خسارات و لطمات جبران ناپذیری را به یک کسبوکار وارد کند.
پیش از شرح مراحل راهاندازی کمپین تبلیغاتی ابتدا باید با معنی و مفهوم کمپین آشنا شویم. تمام اعمال و فعالیتهایی که یک فرد، یک تیم و یا یک کسب و کار برای رسیدن به هدفی خاص دنبال میکنند را کمپین میگوییم. مثلا فعالیتهایی که یک کاندید ریاستجمهوری و تیمش برای انتخاب شدن و رای آوردن پیش از روز انتخابات انجام میدهند را میتوان یک کمپین نامگذاری کرد. یا وقتی شهرداری یک شهر برای کاهش آلودگی، مردم را در قالب آگهیهای بازرگانی از رادیو و تلویزیون یا بیلبوردهایی در سطح شهر تشویق به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی میکند، کارها و فعالیتهایی را انجام میدهد که تمام این اعمال صورت گرفته را یک کمپین نامگذاری میکنند. لازم به ذکر است که وقتی هدف یک کمپین تبلیغات برای یک شخص، محصول و یا خدمتی از پیش تعیین شده باشد، آن کمپین یک کمپین تبلیغاتی خواهد بود.
همانطور که گفته شد راهاندازی و طراحی کمپینهای تبلیغاتی آنلاین باید بر پایه اصول و قواعد مشخصی باشد. حال با مراحل راهاندازی کمپین تبلیغاتی آشنا خواهیم شد:
1) اهداف کمپین تبلیغاتی خود را مشخص کنید.
بدون شک مهمترین مرحله از مراحل راهاندازی کمپین تبلیغاتی آنلاین، مشخص کردن هدف آن کمپین است. آیا ما قصد داریم کاربران بیشتری با محصولاتمان آشنا شوند؟ هدف ما فروش است؟ اگر هدفمان فروش است میخواهیم کدام محصولاتمان را بفروشیم؟
2) انتخاب محصول یا خدمت.
پس از مشخص شدن هدف، باید انتخاب کنیم اگر قصد ما فروش است میخواهیم کدام یک از محصولات یا خدمات را به فروش برسانیم و اگر هدف ما جذب کاربر تازه است، باید انتخاب کنیم که با کدامیک از محصولات یا خدماتی که کسبوکارمان ارائه میدهد کاربرهایی تازه جذب کنیم.
3) جامعه هدف
سومین مرحله از راهاندازی کمپین تبلیغاتی آنلاین، انتخاب جامعه هدف است. هدف ما فروش به مردان است یا زنان؟ میخواهیم محصول خود را به دانشجویان بشناسانیم یا کارمندان؟ خدمات ارائه شده توسط سازمان ما مناسب مدیران میانی است یا مدیران ارشد؟ پاسخ به سوالاتی از این دست میتواند ما را در راه انتخاب جامعه هدف یاری کند.
4) جامعه هدف ما کجاست؟
پس از اینکه جامعه هدف خودمان را انتخاب کردیم، باید ببینیم که این جامعه را در کجا میتوانیم پیدا کنیم. ممکن است به این نتیجه برسیم که جامعه هدف ما کودکان و نوجوانان هستند. پس انتخاب برنامههای کودکی که از تلویزیون و رادیو پخش میشوند برای اینکه قبل و بعد از این برنامهها تبلیغ کنیم، میتواند انتخابی مناسب باشد. یا اگر برداشتمان این باشد که جامعه هدف ما به اخبار ورزشی علاقه دارد، میتوانیم بنرهای تبلیغاتی خود را در سایتهای ورزشی و یا بروشورهای کسبوکارمان را در فروشگاههای ورزشی قرار دهیم. این مرحله برای کسبوکارهایی که برای هر کمپین تبلیغاتی میتوانند هزینهی محدودی داشته باشد بسیار مهم است چرا که با یک انتخاب اشتباه ممکن است تمام بودجه تبلیغاتی به هدر برود.
5) انتخاب زمان کمپین
این مرحله نیز یکی از مهمترین مراحل راهاندازی کمپین تبلیغاتی است. اگر محصول شما مناسب برای مردان میانسال باشد و شما قصد داشته باشید این تبلیغ را در ساعات میانی روز در تلویزیون پخش کنید، به احتمال بسیار زیاد با شکست مواجه میشوید. چرا که اکثر جامعه هدف شما آن زمان در محل کار حضور دارند و تبلیغ شما را ممکن است نبینند.
6) مشخص کردن بودجه کمپین تبلیغاتی
ضروری است تا بودجه هر کمپین تبلیغاتی را پیشاز راهاندازی آن کمپین تبلیغاتی مشخص کنید. اگر بودجه کمپین شما مشخص باشد میتوانید از اینکه چه فعالیتها و کارهایی را باید در طول کمپین انجام بدهید، تخمین بهتر و مناسبتری داشته باشید.
7) انتخاب از بین مکانها و روشهای تبلیغاتی مختلف
در این مرحله شما باید از بین مکانهای مختلفی که برای تبلیغات موجود هستند و روشهای بسیار زیادی که برای تبلیغات وجود دارند، مکانها و روشهای تبلیغاتی مد نظر خود را انتخاب کنید. بر فرض مثال برای یک کمپین تبلیغاتی آنلاین میتوانید از بین انبوهی از سایتهای موجود در اینترنت، سایتهای خبری را انتخاب کنید و از بین روشهای مختلفی که برای تبلیغات وجود دارند، رپورتاژ و تبلیغات همسان را برگزینید.
8) طراحی پیام و هویت بصری کمپین
در این مرحله معمولا دیجیتال مارکترها، طراحان گرافیک و کپی رایترها گرد هم میآیند و با تشکیل یک طوفان فکری، ایدههای مختلف را بررسی میکنند و در نهایت پیامی که نیاز است به مخاطب منتقل شود را انتخاب میکنند و سپس به طراحی هویت بصری کمپین تبلیغاتی میپردازند.
9) اجرای کمپین تبلیغاتی
در این مرحله کمپین تبلیغاتی بر اساس جامعه هدف، زمان و مکان مناسب و بودجهی تعیین شده اجرا میشود و معمولا در حین اجرای کمپین همراه با فرآیند رصد کمپین ممکن است بهبودهایی نیز بر روی کمپین صورت بگیرد. مثلا ممکن است در حین کمپین به این نتیجه برسید که یکی از سایتهای انتخابی بازدهی بالایی ندارد، در نتیجه به سرعت تبلیغات را در آن سایت برای جلوگیری از هدر رفت بودجه معین شده متوقف کرده و آن بودجه را در جایی دیگر هزینه کنید.
10) تحلیل کمپین
در آخرین مرحله از مراحل راهاندازی کمپین تبلیغاتی، پس از اتمام کمپین، نیاز است تا اتفاقاتی را که در طول کمپین صورت پذیرفته، تحلیل کنیم و ببینیم که آیا به اهداف خود رسیدهایم یا خیر. نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنیم تا در کمپینهای آینده اتفاقات مثبتی که افتاده را تکرار و مشکلات پیش آمده را دیگر تکرار نکنیم. اگر مکانی برای تبلیغات ما مناسب بود، باز هم در آنجا تبلیغ کنیم و اگر زمان اشتباهی را برای تبلیغات کمپین خود انتخاب کرده بودیم دیگر در آن زمان تبلیغ نکنیم. لازم به ذکر است که تحلیل و رصد کمپینهای تبلیغاتی در فضای آنلاین با وجود ابزارهایی مانند گوگل آنالیتیکس، گوگل سرچ کنسول، گوگل تگ منیجر و ... بسیار سادهتر از رصد و تحلیل کمپینهای تبلیغاتی در فضای آفلاین است.
تا اینجا بطور مختصر توضیحی در راستای طراحی و اجرای کمپینهای تبلیغاتی داده شد. پیشنهاد میکنیم دوره مربوط را دنبال کنید تا با جزئیات و بطور مفصل به همراه مثالهای کاربردی کمپینهای تبلیغاتی را یاد بگیرید.
اطلاعات بیشتر
از مجموع 154 امتیاز
10 نظرنظرات بیشتر
پس از گذراندن محتوای دوره به صورت آنلاین (بدون دانلود) در سایت مکتبخونه، در صورتی که حد نصاب قبولی در دوره را کسب و تمرین ها و پروژه های الزامی را ارسال کنید، گواهینامه رسمی پایان دوره توسط مکتبخونه به اسم شما صادر شده و در اختیار شما قرار میگیرد.
قابل اشتراکگذاری در
شراگیم مرادی، دانشآموخته رشته برق و MBA، مدرس و متخصص تبلیغات آنلاین
از سوابق شغلی ایشان میتوان به مدیریت واحد دیجیتال مارکتینگ هومینگ، کارشناس دیجیتال مارکتینگ دیجیکالا و دیجیاستایل، همکاری با کسب و کارهای مختلف در زمینههای فروشگاهی، آموزشی، تخفیفی گروهی، دکوراسیون و پزشکی اشاره نمود.
اطلاعات بیشتر