مهندسی معماری یکی از رشتههای پرتقاضا و جذاب در دانشگاهها است که هر ساله تعداد زیادی از داوطلبان به دنبال قبولی در آن هستند. علت جذاب بودن این رشته از این جهت است که در واقع آموزش مهندسی معماری یک نوع هنر به حساب میآید و افراد باید علاوه بر مباحث فنی، ذوق هنری نیز داشته باشند. علاوه بر آن بازار کار رشته مهندسی معماری نیز بسیار خوب است و روزبهروز نیاز به ساخت و ساز افزایش پیدا میکند؛ به همین دلیل با آموزش طراحی معماری ساختمان و کسب مهارت لازم در این حوزه، خیلی سریع میتوانید وارد بازار کار شده و به کسب درآمد بپردازید. در آموزش مباحث دانشگاهی مهندسی معماری موارد مختلفی را یاد میگیرید که از جمله آنها میتوان به طراحی دکوراسیون داخلی، طراحی فضا و محوطهسازی و طراحی نما اشاره کرد. در کنار اینها باید کار کردن با نرم افزارهای اتوکد، 3dmax و Design Studio را هم یاد بگیرید.
آموزش صفر تا صد نقشه کشی معماری در رشته کارشناسی حدود 4 سال طول میکشد. دروس این رشته به سه قسمت کلی، دروس اصلی، دروس پایه و دروس تخصصی تقسیم میشوند. لیست کامل دروس رشته معماری عبارتند از:
· دروس پایه: درک و بیان محیط، کارگاه مصالح و ساخت، هندسه کاربردی، ریاضیات و آمار، مقدمات طراحی معماری و هندسه مناظر و مرایا.
· دروس اصلی: آشنایی با معماری جهان، آشنایی با معماری معاصر، مبانی نظری معماری، نقشه برداری، تأسیسات الکترونیکی و تنظیم شرایط محیطی.
· دروس تخصصی: تحلیل فضاهای شهری، طرح معماری، طراحی فنی، آشنایی با مبانی برنامهریزی کالبدی و طراحی فنی.
علاوه بر موارد بالا، یک سری دروس اختیاری نیز در آموزش معماری وجود دارد که از جمله آنها میتوان به زبان تخصصی، حقوق معماری، اخلاق معماری، فرایند و روشهای معماری، تاریخ شهرهای ایران، ایرانشناسی و کاربرد کامپیوتر در معماری اشاره کرد.
یکی از مهمترین مباحثی که در آموزش مباحث دانشگاهی مهندسی معماری باید یاد بگیرید، نقشه کشی است. در واقع میتوان گفت، نقشه کشی اولین مرحله از پروژههای معماری پس از تامین بودجه و مطالعات توجیهی به شمار میرود. امروز این مبحث کاربرد بسیار گستردهای پیدا کرده و حتی در بازسازیهای کوچک، طراحی نما و طراحی داخلی ساختمان نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
داشتن یک نقشه به مهندسان معماری کمک میکند تا طراحی را با توجه به سلیقه مشتری یا کارفرما انجام دهند و جلوی بسیاری از هزینههای اضافی را بگیرند. نقشه کشی علاوه بر مهندسی معماری در سایر رشتهها نیز کاربرد دارد که از جمله آنها میتوان به مهندسی عمران و مهندسی مکانیک اشاره کرد.
عوامل مختلفی بر روی نقشه تاثیر دارند که برخی از آنها عبارتند از:
· استانداردهای کلی و استانداردهای کارفرما
· کاربری ساختمان
· بودجه و زمان
· امکان اجرا
· الزامات معماری
· قوانین و مقررات و ضوابط ساخت و ساز
پس از ایجاد نقشه اولیه بر روی کاغذ، جهت شبیهسازی و ایجاد طرح سه بعدی میتوان از نرم افزارهای نقشهکشی استفاده کرد.
معماری داخلی جزو دروس ضروری برای مهندسان معماری به شمار میرود؛ به همین علت در آموزش مباحث دانشگاهی مهندسی معماری لازم است یادگیری این مبحث را در اولویت قرار دهید. کسب مهارت در معماری داخلی علاوه بر مطالعه زیاد به تمرین عملی نیاز دارد. طراحی داخلی با توجه به نوع کاربری واحد و بر اساس مولفههای مختلفی همچون تعداد، متراژ، مکان ساختمان و نکات مد نظر مشتری انجام میگیرد.
این مهارت یک نوع هنر است و معمار باید با توجه به خلاقیت خود، علوم رایانهای و پویایی، بهترین طراحی را خلق کند. امروزه شاهد گسترش بازار کار این رشته هستیم و افرادی که خلاقیت زیادی در این زمینه دارند، درآمدهای بیشتری را کسب میکنند. در آموزش مبانی معماری و طراحی داخلی مباحث مختلفی را یاد میگیرید که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
· دکوراسیون داخلی مقدماتی: مهارتهای ترسیمی، طراحی مفهومی، اتوکد دوبعدی
· دکوراسیون داخلی متوسط: متریالهای کاربردی معماری داخلی، سبک شناسی، آنالیز اجرایی و آشنایی با نرم افزارهای Design Studio و Vray & Sketch up
· دکوراسیون داخلی پیشرفته: نورپردازی، مهارت ارتباط با کارفرما و آشنایی با نرم افزار 3dmax و vray3
مهارت بعدی که در آموزش مهندسی معماری یاد میگیرید، نرم افزارهای طراحی دو بعدی و سه بعدی است که در ادامه مهمترین آنها را معرفی خواهیم کرد.
نرم افزار اتوکد در دو نسخه 2 بعدی و 3 بعدی عرضه شده و بهعنوان نرم افزار پایه در مهندسی معماری و طراحی دکوراسیون داخلی مورد استفاده قرار میگیرد. دو نسخه این نرم فزار جدا از هم هستند و باید به صورت مجزا در دورههای آموزش اتوکد شرکت کنید. همچنین برای شرکت در دوره سه بعدی، گذراندن دوره دو بعدی لازم است.
دومین نرم افزار پرکاربرد در آموزش مباحث دانشگاهی مهندسی عمران نرم افزار 3D Max است. این نرم افزار علاوه بر مهندسی عمران در سایر رشتهها نیز کاربرد دارد که از جمله آنها میتوان به صنعت بازی، جلوههای ویژه و ساخت انیمیشن اشاره کرد. خروجی تصویر این نرم افزار به دنیای واقعی شباهت زیادی دارد. در صورتی که تسلط کافی به 3d max پیدا کنید، درآمدهای بسیار بالایی را در رشته معماری به دست میآورید.
یکی دیگر از برنامههای معروف در مهندسی معماری، نرم افزار Sketchup & Vray است. این نرم افزار قدرت بسیار زیادی در طراحی و مدلسازی سه بعدی دارد. برای یادگیری Sketchup & Vray توصیه میکنیم حتما نرم افزار اتوکد را یاد بگیرید.
آموزش طراحی معماری نظام مهندسی یکی از مهمترین آزمونهای دانشجویان مهندسی معماری است. با شرکت در این آزمون و قبولی در آن، صلاحیت طراحی معماری شما در مراجع صدور پروانه شهرک سازی و شهرسازی، پروانه ساختمان و مراجع صدور مورد تایید قرار میگیرد؛ بنابراین میتوانید نقشههای معماری را تحت نظارت خود امضا کنید. البته قبل از شرکت در این آزمون باید آموزش مباحث دانشگاهی مهندسی معماری را به طور کامل یاد بگیرید.
اگر به مهندسی معماری علاقه دارید، یکی از بهترین راههای یادگیری آن مطالعه کتاب صفر تا صد معماری است. این کتابها نه تنها برای دانشجویان رشته معماری، بلکه برای همه کسانی به معماری علاقه دارند مناسب هستند. کتابهای مختلفی برای آموزش مهندسی معماری وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از:
· مصالح ساختمانی برای معماران (کتایون تقیزاده)
· تاریخ معماری مدرن (لئوناردو بنه ولو)
· دکوراسیون داخلی فضای مسکونی (محمدرضا مفیدی)
· شبیهسازی معماری با Lumion 3d (یونس بنا)
در سالهای اخیر استخدام معمارها نسبت به سالهای گذشته بیشتر شده است؛ به همین دلیل آینده شغلی خوبی برای این رشته وجود دارد. به شرطی که علاوه بر مهارتهای فنی، تجربه کافی هم به دست آورید. همچنین باید نحوه کار کردن با نرم افزارهای مهندسی را هم بلد باشید.
یکی از مهمترین سوالاتی که افراد در آموزش مباحث دانشگاهی مهندسی معماری با آن مواجه هستند، این است که آیا با یادگیری این دروس میتوانند به صورت مستقیم وارد بازار کار شوند؟ در جواب باید گفت، مباحثی که در دانشگاه یاد میگیرید همه نیازهای بازار کار را پاسخگو نیستند. در حال حاضر بیش از آنکه مدرک تحصیلی مهم باشد، میزان توانایی و مهارتهای فرد اهمیت دارد؛ به همین دلیل شرکتها به دنبال نیروهای توانمند و خلاق هستند.
از این رو فارغالتحصیلان این رشته باید در دورههای کارآموزی و دورههای آموزشی شرکت کنند. یادگیری بحثهای نرم افزاری و هنرهای دیجیتال به مهندسان معماری کمک میکند تا سریعتر جذب بازار کار شوند. در این راستا از شما دعوت میکنیم تا در دورههای آموزش مباحث دانشگاهی مهندسی معماری مکتب خونه شرکت کنید. این دورهها به شما کمک میکنند تا مبانی مهندسی معماری، نرم افزارهای طراحی دو بعدی و بعدی و مباحث پیشرفته را یاد بگیرید. علاوه بر آن با شرکت در این دورهها به یک فرد متخصص در حوزه معماری تبدیل خواهید شد؛ در نتیجه میزان درآمدتان به طور قابل توجهی افزایش پیدا میکند.