محمد رخشانیزاده
پویا اعتمادی راد
مهرداد نوری
Analytics Academy
Matt Landers
آموزش گوگل آنالیتیکس برای کسب و کارهای تازه کار و حرفهای که از طریق وب سایت فعالیت میکنند، اهمیت زیادی دارد. این سرویس گوگل به منظور تجزیه و تحلیل دادههای وب سایت مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع شما با استفاده از گوگل آنالیتیکس میتوانید مهمترین گزارشات سایت را برای سنجش عملکرد خود دریافت کنید. اگر سایت شما پیشرفت خوبی داشته باشد که عالی است. اگر نتایج گوگل آنالیز چیزی غیر از این را نشان میدهند، باید سایت را بهینه سازی کنید. گوگل آنالیتیکس از بخشهای مختلفی تشکیل شده است و امکانات متعددی دارد. با شرکت در دورههای آموزش گوگل آنالیتیکس ga4 میتوانید به صورت حرفهای از این پلتفرم استفاده کنید.
هر کسب و کاری با استفاده از وب سایت خود هدف خاصی را دنبال میکند. از همان لحظه راه اندازی وب سایت تا زمانی که وب سایت به ثمر بنشیند، باید آنالیز وب سایت در مسیری درست پیش برود. ابزارهای زیادی در راستای تجزیه و تحلیل وب سایتها طراحی شدهاند که قدرتمندترین آنها، گوگل آنالیتیکس است.
گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) یکی از کاربردیترین و پیشرفتهترین ابزارهای گوگل است که برای تجزیه و آنالیز وب سایتها مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار به منظور بررسی رفتار کاربران در یک وب سایت، ترافیک ورودی وب سایت و جذب گزارشات مورد نیاز وب مستران کاربرد دارد.
همانند هر پلتفرم دیگر، گوگل آنالیتیکس هم دارای مفاهیم پایهای زیادی است. در آموزش گوگل آنالیتیکس برای مبتدیان تمامی مفاهیم پایه این پلتفرم تشریح میشوند. آنها عبارتند از:
صفحه خروج کاربران، نوع مرورگر مورد استفاده، صفحات لندینگ و ورود و زمان حضور کاربر در وب سایت ویژگیهای ابعادی گوگل آنالیز هستند. ابعاد گوگل آنالیتیکس در واقع همان ویژگیهای مقداری وب سایت شما هستند که میتوانند مورد بررسی قرار بگیرند.
متریکهای گوگل آنالیتیکس ویژگی درونی ابعاد این پلتفرم را نشان میدهند. متریکها با نرخ اندازه گیری میشوند. برای مثال نرخ بازدید از یک صفحه و نرخ ماندن کاربران در صفحه متریک به حساب میآید.
یکی از مفاهیم پایهای در آموزش گوگل آنالیتیکس دوره است. دوره به مدت زمانی گفته میشود که کاربر در وب سایت شما مانده و فعالیت کرده است.
به کلیه افرادی که یک دوره چند ثانیهای، چند دقیقهای و چند ساعتی در وب سایت شما حضور فعال داشتهاند، کاربر گفته میشود. کاربران همان بازدید کنندههایی هستند که به سه گروه کاربر جدید، کاربر قدیمی و کاربر تکراری تقسیم میشوند.
کمپینها فضاهایی برای کسب اطلاعات بیشتر از کاربران هستند. با استفاده از کمپینها پارامترهای شخصی مد نظر شما در صفحات مختلف وب سایت قرار میگیرند تا کاربران بهتر آنالیز شوند.
بازدید صفحات یکی دیگر از مفاهیم پایهای گوگل آنالیتیکس است که طی آن کاربران وارد وب سایت شده و از وب سایت دیدن میکنند. فرقی ندارد که برای اولین بار یک کاربر وارد وب سایت شما میشود و در دفعات متعدد وارد وب سایت شما شده است؛ در هر صورت ورود کاربر مساوی با افزایش تعداد بازدید است.
صفحات / دورهها میانگینی است که گوگل آنالیتیکس به کاربران این پلتفرم ارائه میکند. این بخش مختص میانگین تعداد صفحاتی است که در طول یک دوره خاص مورد بازدید قرار میگیرند.
نرخ پرش جزو مهمترین مواردی است که به آنالیز بهتر کاربران کمک میکند. نرخ پرش بازدیدی را در بر میگیرد که در آن کاربر تنها روی لینک سایت کلیک کرده و هیچ زمانی را در صفحه سپری نکرده است. واقعیت این است که نرخ پرش نشان میدهد چه تعداد از کاربران تمایلی برای تعامل با وب سایت شما ندارند. به هر میزان که نرخ پرش کاهش یابد، موفقیت سایت شما تضمین شده است.
نرخ تبدیل نرخی است که نشان میدهد چه میزان از اهداف شما توسط کاربران عملی شدهاند. با تبدیل میتوان مشتری بالقوه را به مشتری ثابت یا بالفعل تبدیل کرد. خرید از یک وب سایت فروشگاهی نمونهای از تبدیل به شمار میآید.
در آموزش گوگل آنالیتیکس جدید از جذب نیز صحبت خواهد شد. جذب تمام روشهایی را در بر میگیرد که از طریق آن کاربران وارد وب سایت شما شدهاند. برای مثال ممکن است تبلیغات کلیکی در وب سایتهای مختلف عامل جذب کاربران باشند. در این بخش از گوگل آنالیتیکس متوجه میشوید کدام اقدام شما برای جذب کاربران بهتر و کاربردیتر بوده است.
معمولا دورههای آموزش گوگل آنالیتیکس طوری برنامه ریزی میشوند که در آن بخشهای مختلف این پلتفرم معرفی شود. در ضمن، چگونگی کار با این بخشها مقوله مهمی است که تنها در آموزشهای کامل و جامع مورد توجه قرار میگیرد. افرادی که به هر دلیلی قصد یادگیری ابتدایی یا حرفهای گوگل آنالیتیکس را دارند، باید با مبانی بخشهای مختلف آن آشنا شوند.
مهمترین بخش گوگل آنالیتیکس، منوی اصلی آن است. پس از ورود به گوگل آنالیتیکس منوی اصلی در قسمت سمت چپ گوگل آنالیز دیده میشود. این بخش گزینههای مختلفی دارد:
· خانه (Home): بخش خانه در منوی اصلی گوگل آنالیتیکس بخشی است که اطلاعات کاملی در مورد وب سایت ارائه میکند. در این بخش چگونگی فعالیت کاربران، نحوه جذب و ... قابل بررسی هستند.
· شخصی سازی (Customization): بخش شخصی سازی در منوی گوگل آنالیتیکس به شما در ایجاد گزارشات شخصی و متریکهای اختصاصی کمک میکند. در آموزش گوگل آنالیتیکس روی بخش سفارشی سازی یا شخصی سازی مانور داده شده است.
· گزارش (Reports): در این بخش از منوی اصلی گوگل آنالیتیکس شما میتوانید تمامی گزارشات وب سایت یا برنامههای تعیین شده را دریافت نمایید.
· مدیریت (Admin): به منظور دسترسی دادن به همکاران، مدیریت حسابها و بهبود روند کار وب سایت بخشی ایجاد شده است که به آن مدیریت میگویند. این بخش به شما کمک میکند تا وب سایتتان را کنترل کنید و نظارت بهتری روی وب سایت داشته باشید.
· کشف (Discover): در این قسمت شما ابزارها، مقالات و اپلیکیشنهایی دارید که میتوانید برای بهبود کار خود از آنها استفاده نمایید.
· اختصاص (Attribution): کانالهای ورودی متعددی برای بازدید از یک وب سایت وجود دارند. در قسمت اختصاص گوگل آنالیز اکانت خود تعداد تبدیل کانالهای ورودی بررسی میشوند. یعنی شما متوجه میشوید که هر یک از کانالهای ورودی چه میزان از تبدیلها را به خود اختصاص دادهاند.
تا به اینجای کار قسمتهای غیر تخصصی و کلی منوی اصلی گوگل آنالیتیکس تحت بررسی قرار گرفتند. مغز اطلاعات آماری گوگل آنالیز سه بخش بعدی مخاطبان (Audience)، رفتار (Behavior) و تبدیلها (Conversions) است. با کمک چنین بخشهایی شما میتوانید به اهداف عملکردی وب سایت خود نزدیکتر شوید. همچنین امکان جذب اطلاعات عمیق کاربران و بررسی محتوا و منابع ترافیکی در این بخش وجود دارد.
در بخش مخاطبان همان طور که از نامش پیدا است، اطلاعات مربوط به مخاطبان و ویژگیهای آنها تحت بررسی قرار میگیرد. این بخش خود صفحات گوناگونی دارد که در مورد کاربرانتان صحبت میکنند. مهمترین اطلاعات بخش مخاطبان عبارتند از:
· اطلاعات کلی (Overview)
مخاطبان وب سایت شما اطلاعاتی نظیر جنسیت، نوع ورود و دوره ورود دارند. با استفاده از اطلاعات کلی میتوانید چنین ویژگیهایی را تحت بررسی قرار دهید.
· اطلاعات جمعیت شناختی (Demographics)
در بخش اطلاعات جمعیت شناختی گوگل آنالیتیکس میتوان در مورد سن کاربران و اطلاعات مختلف آنها آمار دقیقی را به دست آورد. گوگل آنالیتیکس با استفاده از حساب کاربری که کاربران ساختهاند و کوکیهایی که دارد، اطلاعات کاربران را در اختیار شما قرار میدهد. این اطلاعات کاملا دقیق هستند و اطمینان بالایی هم دارند. بهتر است حین گذراندن دوره آموزش گوگل آنالیتیکس به عنوان تمرین اطلاعات جمعیتی را کسب کنید و آنها را آنالیز نمایید. در این صورت هر گونه ابهام یا ایرادی که داشته باشید، از طریق پشتیبانان گوگل آنالیتیکس قابل حل هستند.
· زمینههای مورد علاقه (Interests)
یکی از جذابترین قسمتهای گوگل آنالیتیکس بلکه برای بررسی مخاطبان است، قسمت Interests است. در این بخش زمینههای مورد علاقه کاربران قابل بررسی هستند. اگر میخواهید بدانید که اکثریت کاربران و مخاطبان شما از چه چیزهایی خوششان میآید، بخش زمینههای مورد علاقه برای بررسی بسیار مناسب است.
· اطلاعات جغرافیایی (Geo)
اطلاعات جغرافیایی برای کسب و کارهایی که خدمات آنها خاصه یک شهر یا منطقه خاص است، بسیار مفید هستند. در این بخش مکان و زبان کاربران شما قابل بررسی هستند.
قسمتی مهم از آموزش گوگل آنالیتیکس به رفتار مخاطبان مرتبط است. در بخش رفتار ۴ مورد قابل بررسی و آنالیز هستند:
· در اولین بخش یعنی بخش (New vs Returning) شما میتوانید کاربران قدیمی و کاربران جدید را با هم مقایسه کنید و رفتار آنها را آنالیز نمایید. در این بخش بررسی نرخ پرش کاربران، مدت زمان ماندن در صفحه توسط کاربران، تعداد آنها و نرخ تبدیل کاربران قابل بررسی و مقایسه است.
· در دومین بخش (Frequency & Recency) شما میتوانید به آنالیز رفتار کاربران قدیمی بپردازید. این که چقدر احتمال دارد کاربران قدیمی به وب سایت شما سر بزنند و از آن دیدن کنند، در این بخش قابل آنالیز است. همچنین اطلاع از آخرین بازدید کاربران قدیمی وب سایت در این بخش امکان پذیر است.
· در بخش سوم (Engagement) هم میتوانید میزان درگیری کاربران خود با وب سایت را مورد بررسی قرار دهید. این قسمت به شما نشان میدهد که زمان صرف شده کاربران در وب سایت شما چه اندازه است.
· و در بخش چهارم (Session Quality) کانالهای ورود کاربران به وب سایت تحت بررسی قرار میگیرند. در این قسمت از آموزش گوگل آنالیتیکس کانالهای برجسته ورود کاربران، نرخ پرش و زمان مورد مقایسه قرار میگیرند.
آخرین قسمت از گوگل آنالیز، بخش تبدیل است. همان طور که اشاره کردیم، در بخش تبدیل میزان تبدیل کاربران بالقوه به بالفعل و کاربران معمولی به مشتری قابل بررسی است. بهتر است برای آنالیز بهتر تبدیلهای وب سایت اهداف خاصی را تعیین کنید. در صورتی که خرید انجام شود، اطلاعات خرید کاربران باید در اختیار گوگل قرار بگیرند.
برای اعمال تنظیمات سفارشی سازی شده در بخش تبدیل گوگل آنالیز باید قسمت مدیریت آن را انتخاب کنید و از طریق گوگل تگ منیجر تنظیمات را روی سایت پیاده سازی نمایید. همانند بخشهای دیگر گوگل آنالیتیکس، بخش تبدیل نیز قسمتهای مختلفی به شرح زیر دارد:
· مسیرهای چند کاناله (Multi-Channel Funnels)
پیش فرض گوگل آنالیتیکس چنین است که اعتبار تبدیلها را به آخرین کانالهای ورودی میدهد. در اینجا سوالی که وجود دارد این است که ارجاعهای قبلی چه نقشی در تبدیل کاربران دارند؟ در پاسخ به این سوال باید مسیرهای چند کاناله مورد بررسی قرار بگیرند. این که بین علاقه اولیه کاربر تا خرید و تبدیل چه چقدر فاصله وجود دارد، در این زمینه مهم است. با استفاده از بخش مسیرهای چند کاناله متوجه میشوید که کاربر در ابتدا از چه کانالی استفاده کرده است و در انتها نیز از چه طریقی وارد وب سایت شما شده است. در واقع قابلیت آنالیز و بررسی مسیر ورود کاربر به وب سایت شما در بخش مسیرهای چند کانال وجود دارد.
· اختصاص (Attribution)
بخش اختصاص همان گونه که اشاره شد، به مقدار تبدیلها از یک کانال خاص مربوط است. در این بخش به شما گفته میشود که هر کدام از کانالهای ورودی چه مقدار تبدیل را به خود اختصاص دادهاند. برخی از وب مستران تنها آخرین کانال ورود کاربر به وب سایت را معتبر میدانند. برخی نیز به کانال ورودی ابتدایی کاربران اعتبار میبخشند. اما برخی دیگر تمامی کانالها و مسیر حرکت کاربر تا رسیدن به یک وب سایت را مورد بررسی قرار میدهند. این به هدف وب مستران بستگی دارد که کدام کانال را مهم بدانند. سپس میزان اختصاص از طریق این کانال بررسی میشود.
ایجاد حساب کاربری و ورود به گوگل آنالیز اولین و مهمترین گام برای استفاده از این ابزار است. در دورههای آموزش گوگل آنالیتیکس چگونگی دانلود این پلتفرم و ورود به آن تشریح میشوند. به منظور ایجاد اکانت کاربری در این پلتفرم باید مراحل زیر را طی کنید:
1. در اولین مرحله باید به دانلود گوگل آنالیتیکس بپردازید. پس از دانلود، اپلیکیشن را نصب کنید و از طریق حساب google خود وارد آن شوید.
2. مرحله بعد به ثبت نام در گوگل آنالیتیکس اختصاص دارد. با استفاده از همان اکانت و ایمیل خود میتوانید در این پلتفرم ثبت نام کنید و نام تجاری یا نام خود را وارد کنید.
3. حال سه گزینه وب، برنامهها و گزینه هر دو در پیش روی شما قرار میگیرند. اگر قرار است بر وب سایت خود نظارت و مدیریت کنید، گزینه وب را انتخاب نمایید. اگر قرار است برنامهها را تجزیه و تحلیل کنید گزینه برنامهها را انتخاب کنید.
4. سپس نام برنامه یا وب سایت، url وب سایت، منطقه زمانی و کشور را وارد کنید. سپس روی دکمه next بزنید تا وارد مرحله بعد شوید.
5. در این مرحله برخی از شرایط و قوانین کار با گوگل آنالیتیکس بیان شدهاند که باید با آنها موافقت کنید. تا زمانی که با این شرایط موافق نباشید، نمیتوانید از این پلتفرم استفاده کنید.
6. حال وارد مرحله بعد شوید و کد رهگیری گوگل آنالیتیکس را دریافت کنید. به منظور بهینه سازی و تجزیه و تحلیل وب سایت خود باید این کد را کپی نمایید و در وردپرس وارد کنید. حالا میتوانید از پلتفرم گوگل آنالیز برای ارتقا و رشد وب سایت خود بهره بجویید.
بدیهی است زمانی وب مستران میتوانند با گوگل آنالیتیکس سایتها را تحلیل کنند که علم لازم برای کار با این پلتفرم را داشته باشند. تا زمانی که آموزش گوگل آنالیتیکس انجام نشود، هیچ دانشی مبنی بر استفاده از قابلیتهای متعدد این برنامه وجود نخواهد داشت. برخی از مراکز آموزشی به برگزاری دورههای رایگان گوگل آنالیتیکس میپردازند. دورههای رایگان تنها برای افرادی که میخواهند به صورت مبتدی با گوگل آنالیز آشنا شوند، مناسب هستند. برای حرفهایها دورههای جامع و کامل مناسب هستند که در آنها تمامی اطلاعات رصد سایت با گوگل آنالیز ارائه میشوند. به هر حال این دورهها راهی آسان و سریع برای کار با گوگل آنالیتیکس به شمار میآیند.
اگر جزو افرادی هستید که عملکرد حرفهای گوگل آنالیز را نیاز دارید، با شرکت در دورههای آموزش حرفهای گوگل آنالیتیکس میتوانید به خوبی سایت خود را تجزیه و تحلیل کنید. آنچه که در این دورهها آموزش داده میشوند، مفاهیم مربوط به ورود گوگل آنالیز، اتصال به منابع آن و مدیریت گوگل آنالیز هستند.
دورههای آموزش گوگل آنالیتیکس مکتب خانه دورههایی کامل و جامع برای کار با این پلتفرم به شمار میآیند. شما با خرید این دورهها در مدت زمانی کم به فردی حرفهای در زمینه بررسی سایت با گوگل آنالیز تبدیل خواهید شد. حتی اگر هوش بالایی داشته باشید، از طریق مهارت خود به درآمد بالایی خواهید رسید.