حدود ۴۰۰ سال پیش برای اولین بار ریلهایی فولادین در سطح زمین قرار گرفتند که محلی برای عبور قطار و رد و بدل کردن مسافرین و کالاها بودند. پس از آن علم و دانش مربوط به ریل سازی گسترش فوق العادهای پیدا کرد تا زمانی که رشته مهندسی ریل سازی و ماشینهای ریلی به عنوان یکی از رشتههای مطرح دانشگاهی در آموزش مهندسی راه آهن معرفی شد. داوطلبانی که آزمون کنکور سراسری را با موفقیت پشت سر گذاشته و رتبه لازم برای مهندسی ماشینهای ریلی را کسب کردهاند، میتوانند رشته مهندسی ماشینهای ریلی را از میان انبوهی از رشتههای پیش روی خود انتخاب کنند.
در آموزش مهندسی ماشین های ریلی مهارتهای لازم برای بررسی فعالیتهای بخش متحرک حمل و نقل ریلی آموزش داده میشوند. در واقع یک مهندس باید بتواند ماشینهای ریلی را به خوبی نگهداری کند، تعمیر کند و حتی ماشینهای جدیدی را برای حمل و نقل آسان و بهینه طراحی نماید. همه اینها در رشته مهندسی خط و سازههای ریلی به خوبی آموزش داده میشوند. چنانچه فردی میخواهد به یک مهره حرفهای در این زمینه تبدیل شود، میتواند در کنار آموزشهای دانشگاهی از آموزشهای حرفهای نیز کمک بگیرد.
آموزش مهندسی ماشین های ریلی یکی از پیشرفتهترین دورههای آموزشی است که در آن داوطلبین اطلاعات و مهارتهای فنی برای مهندسی ماشینهای ریلی را به دست میآورند. این آموزشها از آن جهت پر اهمیت هستند که شما را برای حل هر گونه مشکل و چالش در این حرفه آماده میکنند. البته این تنها مزیت آموزشهای مهندسی ماشین ریلی نیست. بلکه شما پس از گذراندن آموزش لازم بر اصول فیزیک و ریاضی علم پیدا میکنید. سپس برای طراحی، نقشه ریزی و مهندسی ریل ایده پردازی میکنید، خلاقیت خود را به کار میگیرید و استعدادتان را شکوفا میکنید. همین موارد سبب شدهاند که اخیرا توجه بسیاری از دانشجویان مهندسی ماشین ریلی به آموزش مهندسی ماشینهای ریلی معطوف شود.
هدف اصلی که آموزش مهندسی ماشینهای ریلی حول آن فعال است، آموزش دروس ریاضی و فیزیک به متقاضیان است. در واقع فردی که قرار است ماشینهای ریلی و حتی خطوط ریلی را مهندسی کند، باید قوانین فیزیک را بداند، ریاضی را خوب یاد گرفته باشد و توانایی مدیریت و روابط اجتماعی خوبی نیز داشته باشد. این مهارتها در دانشگاه یا دوره کامل و جامع مهندسی خط و سازههای ریلی ارائه میشوند.
همچون سایر زیر شاخهها و رشتههای مهندسی رشد مهندسی سازههای ریلی نیز دارای دروسی همچون دروس پایه، اصلی و تخصصی به شرح زیر است:
دروس پایه مقطع کارشناسی این رشته شامل درس ریاضی، درس فیزیک، درس استاتیک، درس شیمی عمومی، درس معادلات دیفرانسیل، درس ریاضی مهندسی، درس برنامه نویسی کامپیوتری و درس محاسبات عددی میشود.
دروس اصلی مقطع کارشناسی این رشته دروسی همچون ریاضی مهندسی، شیمی کاربردی در راه آهن، مبانی مهندسی برق، مبانی ماشینهای الکتریکی، نقشه کشی صنعتی ۱ و ۲ ، آزمایشگاه مهندسی برق، اساتیک، دینامیک، مقاومت مصالح ۱ و ۲، ترمودینامیک ۱ و ۲، مکانیک سیالات به همراه آزمایشگاه، طراحی اجزا در دو جلد ۱ و ۲، کنترل اتوماتیک، مبانی مهندسی خط علائم، ارتباطات ۱، ارتعاشات مکانیکی، آزمایشگاه دینامیک، ارتعاشات و موتورهای احتراق داخلی و انتقال حرارت میشود.
دروس تخصصی این رشته نیز شامل درسهای همچون مبانی طراحی بوژی، راه آهن برقی، درس تکنولوژی ساخت، درس طراحی لوکوموتیو، درس طراحی ترمزهای قطار، زبان تخصصی، درس ماشینهای ریلی ویژه درس دینامیکی حرکت قطار و طراحی واگن و ... میشود.
دروس عمومی دانشجویان رشته آموزش مهندسی ماشینهای ریلی کمی با سایر دانشجویان متفاوت است. این درسها شامل فارسی، زبان خارجه، تربیت بدنی، ورزش، فرهنگ و تمدن اسلامی و دانش خانواده و جمعیت میشود.
دانشجویان رشته مهندسی ماشینهای ریلی باید ۴ واحد دروس اختیاری را نیز پشت سر بگذارند. دروسی همچون علائم و ارتباطات ۲، تاسیسات واگن، یاتاقان و روغن کاری، آزمایشگاه علم مواد، مباحث ویژه الکتریکی، اصول بهره برداری، مکانیک سیالات ۲، ایمنی سیر و حرکت جزو دروس اختیاری هستند.
فارغ التحصیلانی که دروس دانشگاهی خود را پشت سر گذاشته و مدرک خود را دریافت کردهاند، میتوانند وارد بازار کار شوند. اما استخدام مهندسی ماشینهای ریلی در چه حرفهای امکان پذیر است؟
شالوده کار این است که فارغ التحصیلان رشته مهندسی ماشینهای ریلی در گرایشهای مختلف ماشینهای ریلی مشغول به کار شوند. این افراد میتوانند در زمینههایی همچون طراحی، برنامه ریزی، تعمیرات، بازسازی و بهینه سازی یا ساخت تجهیزات ریلی استخدام شوند. امروزه شرکتهای پیمانکاری و شرکتهای مشاور حوزه راه آهن نیز به وجود آمدهاند که فارغ التحصیلان رشته ماشینهای مهندسی ماشینهای ریلی میتوانند مدیرعامل این شرکتها باشند.
نکته قابل توجه این است که در بازار کار فعلی آنچه که فراتر از مدرک اهمیت دارد، مهارت و تخصص شما است. پس فردی که رشته مهندسی ماشینهای ریلی دانشگاه را یاد گرفته است؛ اما در عمل قادر به انجام کاری نیست، در این حرفه موفق نخواهد بود.
اگر شما یک فرد ماهر نیستید، میتوانید با گذراندن دورههای حرفهای آموزش مهندس ماشینهای ریلی مهارت لازم برای فعالیت در این رشته را کسب کنید. سپس در صنعت کشتی سازی، هوا فضا، خودرو سازی، فولاد یا حتی صنایع نظامی و صنایع راه آهن مشغول به کار شوید. این همان هدف شما است که با مهارتهای شما تحقق پیدا میکند.
افزون بر مهارتهایی که در دانشگاه یاد میگیرید، باید یک سری مهارتهای جانبی نیز داشته باشید. لازم به ذکر است که وجود مهارتهای جانبی همچون وجود مهارتهای تحصیلی پراهمیت است. یادگیری نرم افزارهایی همچون اکسز، اکسل، اتوکد، کتیا، سالیدورک و آباکوس راهی برای افزایش حقوق و درآمد در این رشته پرطرفدار است. شما میتوانید با تکرار و تمرین مهارت کار با این نرم افزارها را بیاموزید و یک سر و گردن از دیگران بالا باشید.
مکتب خونه برای ارتقای مهارتهای شما در رشته مهندسی ماشینهای ریلی در کنارتان است. شما میتوانید از آموزشهای کامل و جامع ما در مکتب خونه استفاده کنید تا در نهایت به فردی ماهر و متخصص در رشته مهندسی تبدیل شوید. کافی است همین حالا جهت کسب اطلاعات لازم با کارشناسان ما تماس بگیرید. سپس بدون مشقت دورههای آنلاین را خریداری کرده و از راه دور آموزشها را دنبال کنید. چنانچه سوالی برایتان پیش آمد، میتوانید از پشتیابانان ما در مکتب خونه کمک بگیرید و ابهامات خود را رفع کنید.