موسیقی و نوازندگی بدون اغراق یکی از اولین هنرهایی است که بشر توانسته آن را یاد بگیرید. این هنر دلنشین و جذاب در طول هزاران سال حیات خود توانسته نقش پررنگی در به وجود آمدن فرهنگها و حتی باورهای بزرگ و ارزشمند داشته باشد. بهطوریکه فرهنگ بسیاری از اقوام ایران و جهان بدون موسیقی نمیتواند آن طور که باید معرفی شود. پس آشنایی و آموزش سازهای جهان برای یک نوازنده و کسی که در این رشته به صورت تخصصی فعالیت میکند بسیار ارزشمند و غرور آفرین است.
اگر به سرفصلهای آموزش تئوری موسیقی در یکی از آموزشگاههای موسیقی دقت کنید به وضوح متوجه خواهید شد که مبنی و پایه علم موسیقی به شیوهای مبتکرانه طراحی و پیاده سازی شده تا بتواند آموزش تمام سازهای جهان را به شکلی حرفهای در دل خود جای دهد.
یک موسیقیدان قبل از هر چیزی با سازشناسی و انواع ساز آشنا میشود؛ بنابراین کسی که توانسته دیپلم موسیقی بگیرد به خوبی میداند چه نوع سازهایی داریم و هر ساز از چه فرهنگی سرچشمه گرفته است. از این رو ساز شناسی را میتوانیم پایه و اساس علم موسیقی و نوازندگی برشمرد.
به دلیل اهمیت این دانش اغلب آموزشگاههای موزیک سعی میکنند قبل از ثبتنام یک فرد در یکی از دورههای آموزش موسیقی خود، او را با انواع ساز آشنا کنند. با این کار به شما این فرصت را میدهند که بتوانید طبق علاقه و استعداد خود ساز مناسب خود را انتخاب و مسیر یادگیری خود را بر اساس آن ادامه دهید. البته در صورت داشتن اشتیاق کافی و عشق به موسیقی میتوانید آموزش سازهای جهان را یکی پس از دیگری گذرانده و در مدت زمانی شاید کوتاه تبدیل به یکی از موسیقیدانهای مطرح ایران یا حتی جهان شوید.
در صورتی که به نوازندگی و آموزش سازهای جهان علاقه دارید میتوانید با مطالعه مطالب تخصصی در این زمینه در سایتهای معتبر با انواع ساز آشنایی پیدا کنید. با کمی زمان گذاشتن و مطالعه عمیقتر و تخصصیتر خیلی زود علم سازشناسی را فرا میگیرید. سپس میتوانید با توجه علاقه و استعدادهایی که در وجود خود شناسایی کردید تصمیم بگیرید که تنها یک ساز را خواهید آموخت یا باید به دنبال دورههای آموزش سازهای جهانی باشید.
اشاره کردیم که ساز انواع مختلفی دارد. این تنوع به اندازهای زیاد است که برای این که هنرجو یا دانشجوی موسیقی برای شناخت آنها در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاههای ایران باید ۶ واحد تاریخ موسیقی ایران و جهان و ۵ واحد سازشناسی به تفکیک ایران و جهان بگذراند. با توجه به درک اهمیت این موضوع در این بخش قصد داریم دستهبندی سازها را به ترتیب بررسی و سازهای موجود در هر دسته را معرفی کنیم.
در ادامه مبحث آموزش سازهای جهانی باید بگوییم که یکی از مهمترین و پرکاربردترین انواع سازهای جهان گروه سازهای زهی هستند. همانطور که از نام این دسته میتوانید متوجه شوید به سازهایی که دارای سیم، تار یا به اصطلاح زه هستند ساز زهی میگوییم. صوت این سازها با روشهای مختلفی تولید میشود. از این رو این دسته سازها به سه گروه ضخمهای، مضرابی و آرشهای تقسیم میشوند. سازهای زهی جهان عبارتاند از:
· قانون
· چنگ
· سنتور
· گیتار
· تارباس
· رباب
· دیوان
· دولسیمر
· چونگیر
· چگور
· قیچک
· شورانگیز
· قوپوز
· ویولا، ویولا د آمور، ویولا داگامبا
· ماندولین
· یوکهلیلی (اوکولهله)
· هارپ
· ویولنسل
· کنترباس
· لوت
· مراژ
· باغلاما
· بانجو
بربط (عود یا رود)
· ویولن
· تنبور
· تار
· سه تار
· دوتار
· کمانچه
· بالالایکا
· تار آذربایجانی (۹ سیم)
· چگور
· چونگیر
· دولسیمر
· رباب (ربابه خورستان)
· سلانه
· سیتار
· شهتور
· صراحی
· قیچک (غژک یا غیچک)
· کرشمه
· کنترباس
· گیتار فلامنکو
· قاویز (زنبورک ترکمنی)
· قیجاق (کمانچه ترکمنی)
گروه بعدی سازهای جهان سازهای بادی هستند. نام این سازها نیز گویای شیوه نوازندگی آنها است. این سازهای با باد دهان یا به اصطلاح فوت کردن صدا تولید میکنند. در ادامه با سایزهای باید جهان آشنا میشوید.
· فلوت
· سازدهنی
· ترومبون
· ملودیکا
· کلارینت
· ساکسوفون
· نیانبان
· دودوک
· بالابان
· سرنا ابوا
· فاگوت
· شمشال
· فلوت
· فلوت پیکولو
به سازهایی که نوازنده با کوبیدن آن موفق به تولید صدا میشود، ساز کوبهای گفته میشود. این سازهای را میتوانید در دو دسته کوک معین و نامعین قرار داد. لیست زیر سازهای کوبهای جهان را معرفی میکند.
· تنبک
· کاخن
· طبل
· دف
· دایره
· سنج
· زنبورک
· طبلا
· تومبا
· ماراکس
· مثلث
· دمام
· تیمبال
· دامارو
· قاشقک
· تمبورین
· درامز
· تیمپانی
· هنگدارم
· داربوکا
· زایلوفون
· ماریمبا
· چایمز
سازهای صفحه کلیددار را اغلب با موسیقی مدرن میشناسیم. این نوع سازها بیشتر رنگ و بوی غربی دارند. لیست زیر به برخی از انواع سازهای صفحه کلیدی اشاره میکند.
· گلوکناشپیل
· پیانو
· گارمون
· آکاردئون
· کلاوسن
· ارگ
· چلستا
· چمبالو
آخرین و شاید مدرنترین مدل سازهای جهان سازهای الکترونیکی هستند. این نوع ساز به کمک یک برد الکترونیک و عنصر تولید شده سعی میکند صدا و موسیقیای مشابه دیگر انواع سازهای تولید کند. البته رنگ صدای ساز الکترونیک از جهان طبیعی فاصله زیادی داشته و بیشتر برای ساخت تیتراژ فیلمهای علمی تخیلی و موسیقیهایی مانند راک استفاده میشود. گیتار الکترونیک شناخته شدهترین ساز الکترونیکی در جهان به شمار میرود.
ایران یکی از کشورهای بلند آوازه و کهن است که در زمینه موسیقی و نوازندگی غنای بالایی دارد. طبیعی است که در هر کشور موسیقی و تاریخ هنر نوازندگی آن قبل از تاریخچه جهانی مورد مطالعه و آموزش قرار گیرد. به خصوص کشوری که بخش بزرگی از موسیقی جهان از آن الهام گرفته شده است. سازهای ایرانی در سه دسته بادی، زهی و کوبهای قرار دارند که در ادامه هر کدام را طبق دستهبندی معرفی میکنیم.
سازهای زهی ایرانی:
· دیوان
· تار
· دوتار
· سه تار
· عود (بربط)
· تنبور
· چگور
· رباب
· قانون
· چنگ
· کمانچه
· قیچک سرود
· ویولن ایرانی
· سنتور
سازهای بادی ایرانی:
· نرمهنای
· فلوت
· نی
· قره نی
· نی انبان
· کرنا
· بالابان
· دوزله
· سرنا
· نفیر
· دونیه
· شمشال
سازهای کوبهای ایرانی:
· دایره
· دهل
· تنبک
· نقاره
· سنج
· طاس
· دف
انواع سازهای ایران و جهان را معرفی کردیم. سازهای ایرانی نیز به طور جداگانه مورد بررسی و معرفی قرار گرفت. در نتیجه سازهایی که به لیست سازهای ایرانی نبودن را در دسته سازهای جهانی قرار میدهیم.
به مراسمی که نوازندگان زیادی با سازهای مختلف یک موسیقی خاص را به رهبری یک فرد به صورت همنوازی اجرا میکنند ارکستر میگوییم. یکی از انواع این نوع اجراها ارکستر سمفونیک نام دارد که بیشتر در ارکسترهای غربی استفاده میشود.
تمام انواع سازهای معرفی شده میتوانند در یک ارکستر شرکت کنند. تعیین کننده نوع ساز و تعداد آن نوع موسیقی و رهبر گروه است.
تار کلمهای است که برای نامگذاری سازهای بسیاری مورد استفاده قرار گرفته است. این نام در به طور مشترک میان سازهای ایرانی، آذربایجانی و ترکیهای مشاهده میکنیم که نشان از قرابت فرهنگی و هنری این کشورها دارد. به علاوه بخش قابل توجهی از جمعیت ایران را تک زبانان تشکیل میدهند؛ بنابراین طبیعی است که ساز این ملت جزو سازهای ایرانی شناخته شود.
با توجه به همین مسئله آموزش تار و هر ساز دیگری که از آن مشتق گرفته شده است متقاضیان زیادی دارد. حتی ساز گیتار که توسط یک موسیقیدان ایرانی از ساز عود مصری الهام گرفته شده این واژه را وام گرفته است. در صورتی که به این ساز علاقه دارید پیشنهاد میکنیم از دورههای آموزش سازهای ایران و جهان مکتب خونه استفاده کنید.
زنبورک یک ساز کوبهای است که با ایجاد ارتعاش صدا تولید میکند. این ساز را با نام چنگ یهودی نیز میشناسیم. به دلیل سادگی کار با آن و به نوعی سرگرم کننده بودن، این ساز در سالهای اخیر علاقهمندان زیادی پیدا کرده است.
امروزه اغلب افراد دوست دارند دورههای آموزشی خود را در هر زمینهای داخل منزل بگذرانند؛ چرا که مشغله کاری و هزینههای بالای رفت و آمد باعث میشوند کلاسهای حضوری مشکلاتی برایشان به بار آورند. پیشنهاد ما برای این دسته افراد استفاده از آکادمی آموزش مجازی مکتب خونه است. برای آموزش سازهای جهانی نیز میتوانید بهترین و کاملترین دورههای را از این سایت آموزشی دریافت کنید.