پاورشل (PowerShell) یک برنامه و درواقع پوستهای شیگرا بین پلتفرمی است که متخصصان فناوری اطلاعات میتوانند از آن برای مدیریت کامپیوترهای ویندوز، لینوکس و macOS استفاده کنند. PowerShell میتواند وظایف هزاران کامپیوتر را بهطور همزمان ...
آشنایی با این ابزار و ویژگیهای آن
آموزش نحوه کار با محیط قدرتمند پاورشل
مدیریت سیستم (سرور) چه بهصورت لوکال و چه بهصورت ریموت
اسکریپتنویسی
مدیریت سیستم
این دوره به نحوی تهیه و تدوین شده است که مباحث آن به سادهترین شکل ممکن بیان شوند و مخاطبان دوره بتوانند بهسادگی متوجه موضوعات مطرح شده شوند. به همین جهت برای شرکت در این دوره هیچ پیشنیاز به خصوصی وجود ندارد و افراد با هر سطحی از آگاهی و تحصیلات میتوانند از مباحث این دوره نهایت استفاده را داشته باشند.
پاورشل (PowerShell) یک برنامه و درواقع پوستهای شیگرا بین پلتفرمی است که متخصصان فناوری اطلاعات میتوانند از آن برای مدیریت کامپیوترهای ویندوز، لینوکس و macOS استفاده کنند. PowerShell میتواند وظایف هزاران کامپیوتر را بهطور همزمان خودکار کند. دوره آموزش پاورشل به آموزش این ابزار کاربردی و مهم میپردازد که در ادامه با این دوره آشنا خواهیم شد.
پاورشل یک موتور در محیط خط فرمان ویندوز است. دوستانی که علاقهمند به کار محیط خط فرمان هستند و با ویندوز کار میکنند، حتماً نام Command Prompt یا cmd را شنیدهاند. Cmd محصول مایکروسافت و در دل ویندوز قرار دارد. پاورشل نیز یک محیط خط فرمان و محصول مایکروسافت هست و آن هم بهطور پیشفرض به همراه ویندوز نصب میشود. امّا به لحاظ فنی، پاورشل یک موتور خودکار و خیلی قدرتمند بوده که قادر است کارهای پیچیده و طولانی را در زمانی کوتاه و با راندمان خوب ارائه دهد. پاورشل خیلی قدرتمندتر و کاربردیتر از محیط خط فرمان CMD است. پاورشل بهنوعی با هدف جایگزینی CMD طراحی شده، ولی خوب تا جایگزینی کامل راهی طولانی نیاز دارد. هدف از این دوره، آموزش پاورشل نحوه کار با محیط قدرتمند پاورشل است.
بهطورکلی، پاورشل یک برنامه کاربردی واقعاً همهکاره برای متخصصان فناوری اطلاعات است که علاقهمند به خودکارسازی وظایف هستند. یادگیری اصول اولیه پاورشل بسیار آسان است، اما گزینههای پیشرفته زیادی برای کاربران حرفهای نیز وجود دارد. اگر میخواهید درباره پاورشل را از صفرتا صد یاد بگیرید هماکنون دوره آموزش پاورشل در اختیار شما قرار دارد تا بهصورت عملی و کاملاً پروژه آن را به شما آموزش دهد.
استفاده از پاورشل این امکان را فراهم میکند تا کارهایی که کاربر ویندوز انجام میدهد، دارای سرعت بسیار بیشتر و راندمان بالاتر باشد. همچنین به دلیل قابلیت اسکریپت نویسی که در آن وجود دارد، انجام کارهایی که نیاز به کدنویسی یا برنامهنویسی را دارند نیز فراهم میکند. با استفاده از پاورشل قادر خواهیم بود، مدیریت سیستم (سرور) چه بهصورت لوکال و چه بهصورت ریموت را راحت در دست بگیریم و تقریباً تمامی کارهای موردنیاز در یک سیستمعامل را انجام دهیم.
دوره آموزش PowerShell مناسب برنامه نویسان، مدیران شبکه، کارشناسان مانیتورینگ، افرادی حوزه HelpDesk و افرادی که در حوزه DevOps کار میکنند، مناسب است. این دوره آموزش PowerShell به زبان فارسی نقطه شروع خوبی برای کاربرانی است که میخواهند دستورات پاورشل را بهصورت حرفهای یاد بگیرند.
PowerShell یک برنامه و درواقع ابزاری برای مدیریت سیستم بهصورت دستوری است. این ابزار از یک پوسته استفاده میکند که این پوسته رابطی است که برای تعامل با زبان PowerShell استفاده میشود. همچنین از بسیاری از مفاهیم برنامهنویسی مدرن مانند شی گرایی، خط فرمان و استفاده از خط لوله برای ارسال دادهها با دستورات پشتیبانی میکند. ریشه پاورشل در مدیریت سیستم نهفته و ابزار موردعلاقه متخصصان فناوری اطلاعات برای مدیریت کامپیوترها و منابع آنها است. همچنین میتوان آن را از طریق ماژولها برای تعامل با بسیاری از فناوریهای دیگر گسترش داد.
یکی از بزرگترین نقاط قوت PowerShell این است که دادههای بازگردانده شده در پوسته فقط متن ساده نیستند، بلکه اشیاء واقعی.NET با ابرداده هستند. زبان PowerShell منبع باز بوده و بر روی پلتفرم Microsoft.NET ساخته شده است. امروزه زبان برنامهنویسی PowerShell در نسخه 7 قرار دارد و هر نسخه از PowerShell قابلیتهای خود را گسترش داده و اجازه میدهد تا استفاده از آن به حوزههای بیشتری از فناوری اطلاعات گسترش یابد. در دوره آموزش پاورشل به چیستی و چگونگی وجود این ابزار بهصورت تخصصی پرداخته شده است.
ابزار پاورشل عمدتاً برای مدیریت سیستمهای کامپیوتری استفاده میشود. سخت افزار، نرمافزار، تنظیمات رجیستری، مدیریت فایل و پیکربندی شبکه همگی نمونههایی از مواردی هستند که PowerShell میتواند آنها را مدیریت کند. بهطور خلاصه، PowerShell میتواند تقریباً هر جنبهای از یک سیستم کامپیوتری را مدیریت کند.
محبوبیت PowerShell به دلیل سادگی در شروع کار و همچنین تطبیقپذیری آن است. شما میتوانید کامپیوتر خود را با PowerShell مدیریت کنید، همچنین میتوانید صدها یا هزاران کامپیوتر دیگر را در یک شبکه کامپیوتر همزمان با استفاده از همان رابط مدیریت کنید.
مدیران سیستم بهطور سنتی کاربران اصلی PowerShell هستند. مدیران سیستم این ابزار را خیلی دوست دارند زیرا به آنها کمک میکند وظایف و کارهای خود را راحتتر و سریعتر از زمانی که مجبور باشند در یک برنامه رابط کاربری گرافیکی کار کنند، انجام دهند. PowerShell همچنین اجازه میدهد تا کارهای تکراری با ایجاد اسکریپتها خودکار شوند که با این دوره آموزش پاورشل در مورد آن بیشتر خواهیم داشت. در دوره آموزش Powershell کاربردهای مختلف این ابزار بهصورت عملی برای کاربران پوشش داده شده است.
PowerShell v1 اولین بار در نوامبر 2006 با Windows XP SP2، Windows Server 2003 SP1 و Windows Vista منتشر شد. اولین نسخه این ابزار شامل 129 cmdlet بود و فقط بر روی نسخههای ذکرشده ویندوز اجرا میشد.
پنج نسخه اول PowerShell فقط در ویندوز موجود بود، PowerShell 6 در سال 2016 توانایی مدیریت کامپیوترهای Windows، macOS و Linux را از یک پوسته معرفی کرد. در حال حاضر، Power Shell در نسخه 7 قرار دارد و به هزاران cmdlet داخلی که میتوانند دستورالعملها را اجرا کنند، رشد کرده است.
همانطور که قبلاً اشاره کردیم، میتوانید با نصب ماژولهایی برای مدیریت محصولات دیگر ازجمله AWS ،Azure و غیره دسترسی PowerShell را افزایش دهید
هنگامیکه پاورشل در ابتدا در سال 2006 منتشر شد، فقط از ویندوز پشتیبانی میکرد. به این دلیل که PowerShell در بالای چارچوب دات نت (.NET) اجرا میشود. دات نت یک چارچوب توسعه نرمافزار برای ساخت و اجرای برنامههای کاربردی در ویندوز است.
در ابتدا، مایکروسافت از نام محصول Windows PowerShell در تمام نسخههای ویندوز استفاده میکرد، اگرچه اکثر متخصصان فناوری اطلاعات آن را اینگونه نمینامیدند. در عوض، آن را فقط با نام PowerShell میشناختند.
همانطور که اشاره کردیم، رابطه بین PowerShell و چارچوب دات نت منجر به این شد که پنج نسخه اصلی "Windows PowerShell" با نسخه 5.1 محدود به ویندوز به پایان برسد. با این حال، چند سال پیش با استقبال مایکروسافت از پشتیبانی چند پلتفرمی برای محصولات خود، همه چیز تغییر کرد.
در سال 2016، مایکروسافت.NET Core را منتشر کرد که نسخه جدیدی از چارچوب دات نت است. این چارچوبی رایگان و منبع باز محسوب میشود که برای اجرا در ویندوز، لینوکس و macOS طراحی شده است. هنگامیکه.NET Core در دسترس قرار گرفت، این فرصت را به تیم PowerShell داد تا یک نسخه چند پلتفرمی از PowerShell را توسعه دهند.
در سال 2018، مایکروسافت PowerShell v6 را منتشر کرد که بر روی.NET Core ساخته شده بود و پشتیبانی چند پلتفرمی را برای PowerShell معرفی کرد. نام محصول از Windows PowerShell به Microsoft PowerShell (معروف به PowerShell Core) تغییر یافت.
با این حال، PowerShell 6 و نسخه بعدی آن (PowerShell v7) هنوز بهطور پیشفرض در ویندوز تا به امروز نصب نشده است. این به این دلیل خواهد بود که ویندوز یک محصول غول پیکر است که روی بیش از یک میلیارد کامپیوتر مختلف اجرا میشود.
همه این کامپیوترهای شخصی ویندوزی برنامهها را با استفاده از چارچوب داتنت اجرا میکنند، نه هستهی.NET و این برنامهها به یک نسخه پایدار از چارچوب داتنت در ویندوز برای کارکرد تا زمانی که توسعهدهندگان بتوانند آنها را بنویسند تا از سایر فریمورکهای موجود استفاده کنند، وابسته هستند. برای حل این معضل، تیم PowerShell Windows PowerShell (v5.1) را به عنوان نسخه پیشفرض در ویندوز نگه داشته است. دورهای که قراره معرفی شود، بهصورت تخصصی به آموزش پاورشل ویندوز میپردازد. همچنین مستندات مایکروسافت در قالب کتابچههای powershell pdf و پستهای وبلاگی به تمام جنبههای مختلف پاورشل ویندوز پرداخته است.
Windows PowerShell Integrated Scripting Environment (معروف به PowerShell ISE) برنامهای است که در ویندوز گنجانده شده است که به کاربران اجازه میدهد کدهای PowerShell را اجرا کنند. کاربران میتوانند از ISE برای نوشتن، آزمایش و اشکالزدایی دستورات و اسکریپتهای چندخطی استفاده کنند. از برجستهسازی سینتکس، تکمیل تب و سایر ویژگیهایی که معمولاً در یک محیط توسعه یکپارچه (IDE) یافت میشوند، پشتیبانی میکند.
مایکروسافت ISE را در PowerShell v2 معرفی کرد. آنها آن را در تمام نسخههای Windows PowerShell تا PowerShell v5.1 پشتیبانی میکنند.
ISE اکنون یک محصول قدیمی در نظر گرفته میشود و توسعه بیشتری دریافت نخواهد کرد. کاربران PowerShell باید از ویرایشگر کد ویژوال استودیو استفاده کنند. این محصول مانند خط فرمان همچنان در ویندوز گنجانده میشود.
هیچ پشتیبانی از ISE در PowerShell نسخه 6 و فراتر از آن وجود ندارد. کاربرانی که به دنبال جایگزینی برای ISE هستند باید از کد ویژوال استودیو با پسوند PowerShell استفاده کنند.
جدیدترین نسخه برای PowerShell در حال حاضر Microsoft PowerShell v7 (معروف به PowerShell Core) است که روی NET Core. اجرا میشود. با این حال، همانطور که قبلاً توضیح دادیم، PowerShell v7 بهطور پیشفرض روی ویندوز نصب نمیشود، زیرا NET Core نیز بهطور پیشفرض بر روی کامپیوترهای ویندوز نصب نمیشود.
Windows PowerShell نسخه پیشفرض PowerShell است که در ویندوز نصب شده است، اما v5.1 آخرین نسخه آن است. Microsoft PowerShell (معروف به PowerShell Core) آینده PowerShell است، اما برنامه و چارچوب مورد نیاز آن افزونههایی هستند که شما پس از نصب ویندوز بر روی کامپیوتر راهاندازی میکنید. Windows PowerShell و PowerShell Core (v7) میتوانند در کنار هم در کامپیوتر شخصی ویندوز اجرا شوند.
چند نکته کلیدی برای درک اینکه چه چیزی PowerShell را بسیار قدرتمند میکند وجود دارد. شاید اساسیترین مفهومی که در مورد PowerShell باید فهمید این باشد که دادههای برگشتی فقط متن ساده نیستند.
وقتی دادهها را از PowerShell پرس و جو میکنید، دادههای بازگردانده شده یک شی غنی با ویژگیهای زیادی برای جستجو در دسترس هستند. PowerShell از چارچوب.NET برای برقراری ارتباط با سیستمهایی که مدیریت میکند استفاده کرده و دادههای بازگردانده شده شامل اشیاء دات نت خواهد بود. در دوره آموزش پاورشل به جنبههای مختلف دستورات و نحوه استفاده از آنها پرداخته شده است.
اسکریپتنویسی یا برنامه نویسی پاروشل فرآیند اجرای یک سری cmdlet- های PowerShell از یک فایل است. متخصصان فناوری اطلاعات اسکریپتهای PowerShell را برای چندین سناریو مینویسند، اما اسکریپتها اغلب برای اجرای مکرر مجموعهای از کدها یا خودکارسازی یک کار ایجاد میشوند.
یک مثال از این کار ایجاد یک اسکریپت برای پشتیبان گیری از دادههای کامپیوتر شما در یک فهرست پشتیبان است. میتوانید یک اسکریپت با cmdlet- ها و مسیرهای فایل مورد نیاز برای انجام پشتیبان گیری روزانه ایجاد کنید. با قرار دادن اطلاعات در یک اسکریپت، لازم نیست هر روز همان cmdlet- ها را برای انجام کار دوباره تایپ کنید.
نوشتن اسکریپتها به کاربران PowerShell اجازه میدهد تا کد را در چندین خط بنویسند، متغیرهایی را برای خروجی اختصاص دهند و کدهایی را برای رسیدگی به خطاهای احتمالی هنگام اجرای اسکریپت درج کنند. اسکریپتها میتوانند فقط چند خط کد برای انجام یک کار ساده باشند، اما میتوانند به صدها خط کد تبدیل شوند که مجموعهای از اقدامات را بهصورت هماهنگ انجام میدهند.
اسکریپتهای PowerShell برای شروع به مهارت بالایی نیاز ندارند. مدیران اغلب آنها را برای خودکارسازی کارهای معمولی که مدیران بهطور منظم انجام میدهند، پیادهسازی میکنند. در دوره آموزش پاورشل کاربران با اسکریپت نویسی پاورشل به خوبی آشنا خواهند شد و پس از پایان دوره میتوانند اسکریپتهای کاربردی و زیادی را بنویسند. این در واقع دوره آموزش اسکریپت نویسی پاورشل است و کاربران با استفاده از آن میتوانند دانش خود را در زمینه کامپیوتر و فنآوری اطلاعات بسیار گسترش دهند.
کنترل از راه دور یا همان ریموت Power Shell روشی برای اجرای دستورات روی کامپیوترهای راه دور با استفاده از سرویس مدیریت از راه دور ویندوز (معروف به WinRM) یا از طریق SSH برای کامپیوترهای macOS و Linux است. PowerShell میتواند به کامپیوترهای راه دور متصل شود و کد را روی آن ماشینها اجرا کند، بهگونهای که گویی کد بهصورت محلی روی این کامپیوترها اجرا میشود. شما میتوانید به یک کامپیوتر راه دور متصل شوید یا میتوانید همزمان از یک خط فرمان PowerShell به بسیاری از کامپیوترها متصل شوید.
در ویندوز، سرویس WinRM ارتباطات بین کامپیوترها را مدیریت میکند. WinRM اجرای پروتکل WS-Management توسط مایکروسافت بوده که یک استاندارد صنعتی محسوب میشود. SSH همچنین گزینهای برای اتصال به کامپیوترهای ویندوز از راه دور است.
اتصال به یک کامپیوتر راه دور را میتوان با استفاده از cmdlet Enter-PSSession برقرار کرد. پس از اتصال، اعلان PowerShell شما تغییر میکند تا نشان دهد که شما را به یک کامپیوتر راه دور متصل کرده است.
اگر به فکر یادگیری پاورشل هستید و دوست دارید در این زمینه به یک فرد کاملاً حرفهای تبدیل شوید، هماکنون با ثبتنام در دوره آموزش پاورشل اولین و مهمترین قدم خود را در این مسیر بردارید.
اطلاعات بیشتر
از مجموع 9 امتیاز
6 نظرپس از گذراندن محتوای دوره به صورت آنلاین (بدون دانلود) در سایت مکتبخونه، در صورتی که حد نصاب قبولی در دوره را کسب و تمرین ها و پروژه های الزامی را ارسال کنید، گواهینامه رسمی پایان دوره توسط مکتبخونه به اسم شما صادر شده و در اختیار شما قرار میگیرد.
قابل اشتراکگذاری در
مهرداد صلاحی متخصص حوزه نرمافزار و دارای تجربه برنامهنویسی وب هستند. ایشان از سمت بکاند با زبانهایی مثل PHP و ASP.Net و از سمت فرانتاند با جاوااسکریپیت، jQuery و انگولار کار کردند.
وی همچنین به زبان C# تسلط داشته و در سایر حوزههای مختلف نرمافزاری و IT تجربه کاری دارند. یکی از مهارتهای اصلی ایشان ادغام و عملیاتیکردن تفکر برنامهنویسی در سایر حوزههای نرمافزاری است. مهارت هایی مانندماکرونویسی در Office، نرمافزارهای گرافیکی و یا نوشتن Batch فایل در محیط خط فرمان و PowerShell نیز از دیگر تخصصهای ایشان است.
ایشان همچنین در حوزه DevOps مشغول به کارند و کار اصلیشان مانیتورینگ سیستمها و اسکریپتنویسی در پاورشل است.
اطلاعات بیشتر