مکانیک سیالات شاخهای از علوم مهندسی است که در آن از تعادل (استاتیکی و دینامیکی) سیالات صحبت میشود. هرجا که سیال ساکن و یا در حرکت باشد، معادلات و قوانین مکانیک سیالات قابل استفاده بوده ...
پیشنیاز این درس، دروس مکانیک سیالات، ترمودینامیک و درس ریاضیات مهندسی است. اگرچه سعی شده در صورت نیاز تا حدی مبانی ریاضیات لازم در جای مناسبش تشریح گردد اما بهطورکلی به آنالیز برداری و توابع مختلط برای فهم بهتر مطالب نیاز است.
مکانیک سیالات شاخهای از علوم مهندسی است که در آن از تعادل (استاتیکی و دینامیکی) سیالات صحبت میشود. هرجا که سیال ساکن و یا در حرکت باشد، معادلات و قوانین مکانیک سیالات قابل استفاده بوده و با حل آنها میتوان رفتار سیستم، شامل سیال را پیشبینی نمود. باتوجهبه ماهیت غیرخطی روابط حاکم، طبیعی است که پاسخیابی آنها در اغلب موارد به ابزار ریاضی کافی نیاز دارد. در این درس که برای دانشجویان کارشناسیارشد مکانیک، هوافضا، عمران و مهندسی شیمی تهیه گردیده، سعی شده که ابزار لازم برای آنالیز دستهای از مسائل دینامیک سیالات در اختیار دانشجو قرار گیرد بهطوریکه بتواند از آن در تجزیهوتحلیل مسائل تحقیقاتی و کاربردی استفاده نماید.
اغلب در دروس مربوط به علوم سیالاتی در تحصیلات تکمیلی، کمی همپوشانی وجود دارد. به عنوان مثال مطالب مربوط به سیال لزج و معادلات ناویر-استوکس علاوه بر مکانیک سیالات پیشرفته در دروس انتقال حرارت و تئوری لایه مرزی نیز بررسی میگردد. از این رو تمرکز مطالب این مجموعه چنان که پیشتر گفته شد، بر بخش دوم کتاب یعنی جریان سیال ایدهآل یا جریان پتانسیل است.
در بخش نخست مفاهیم اولیه و معادلات پایه مورد بحث قرار میگیرد. برای ارائه بهتر موضوعات بهویژه درباره نگاه لاگرانژی و اویلری (مختصات مادی و فضایی) مطالب کتاب را در این قسمت بسط دادهایم. در فصل دوم، سینماتیک جریان مورد بحث قرار گرفته است که ضمن حل مثال، خطوط مهم میدانهای جریان سیال، خط جریان، خط مسیر، خط رگه و خط زمان معرفی شدهاند. فصل سوم این دوره نیز تماماً به فرمهای دیگر معادلات حاکم مانند معادله برنولی، کراکو و ورتیسیتی اختصاص دارد.
در بخش دوم به جریان پتانسیل میپردازیم که فصول چهارم و پنجم کتاب را شامل میشود. در فصل چهارم جریان پتانسیل دوبعدی بررسی میشود که در آن از تئوری توابع مختلط استفاده شده است. در این فصل علاوه بر بررسی جریانهای پایه، تبدیل شوارتز-کریستوفل و کاربرد جالب آن در تئوری خطوط جریان آزاد نیز آمده است. تبدیل ژوکوفسکی و کاربرد آن نیز از مباحث این فصل است. در فصل پنجم کتاب نیز جریان پتانسیل سهبعدی بررسی شده است. در این قسمت ضمن حل کلی معادله پتانسیل (معادله لاپلاس) جریانهای پایه (چشمه و چاه) و متقارن محوری تجزیهوتحلیل میشود.
منبع دوره مکانیک سیالات پیشرفته چیست؟
مرجع این درس کتاب مبانی مکانیک سیالات نوشته ایان کوری - ویرایش چهارم است که دو بخش نخست آن بهطور کامل در این دوره تدریس شده است.
***این دوره درحال تکمیل است***
اطلاعات بیشتر
از مجموع 14 امتیاز
10 نظرنظرات بیشتر
دکتر مستجیری دارای مدرک کارشناسی با رتبه 185 از دانشگاه صنعتی شریف، کارشناسی ارشد با رتبه 2 از دانشگاه صنعتی شریف در رشته مهندسی مکانیک و دکتری از دانشگاه صنعتی شریف در رشته مهندسی مکانیک (تبدیل انرژی) هستند.
اطلاعات بیشتر