در دوره نقاشی با آبرنگ، ابتدا نگاهی کوتاه به انواع سوژههای مرتبط با فصل داشته و با نحوهی اجرای این سوژهها، با بهکارگیری تکنیک بسیار جذاب و منحصربهفرد آبرنگ، آشنا خواهیم شد. سپس در ادامهی آموزش نقاشی با آبرنگ، به شما آموزش داده خواهد شد که با تکنیک آبرنگ چگونه نقاشیهای ساده و در عین حال زیبا را اجرا کنید، با انواع وسایل آبرنگ و نحوهی استفاده از آنها آشنا شوید و انواع تکنیکهای آبرنگ و نحوهی طراحی سوژههای هر درس را به شما آموزش میدهد.
دورهی آموزش آبرنگ مقدماتی، شامل 5 سرفصل از سوژههای مختلف نقاشی آبرنگ است. این سرفصلها شامل، معرفی وسایل ترکیب رنگ و تکنیکها، طبیعت، گلها، طبیعت بیجان و حیوانات میباشد.
دورهی آموزش آبرنگ مقدماتی، تاکید بسیار زیادی بر شناخت رنگها، ترکیبات رنگی، نور و سایه و پرسپکتیو داشته و اجزای مختلف هر فصل، که بهطور مثال، اجزای نقاشی طبیعت که شامل درختان، سنگها، آسمان و... میباشد را، بهصورت جداگانه و در سطح مبتدی، به شما آموزش خواهد داد.
مدرس این دوره، استاد آناهیتا کریمی است که سابقهی طولانی تدریس در زمینهی نقاشی و تکنیک آبرنگ به شیوههای حضوری و مجازی را داشته و از مهارت بسیار بالایی در زمینهی اجرای تکنیک آبرنگ برخوردار است.
هدف از دورهی آموزش نقاشی با آبرنگ مقدماتی، آشنایی صحیح و کاربردی هنرآموزان با نقاشی آبرنگ، رنگها، انواع وسایل آبرنگ و تکنیکها و سوژههای مختلفی است که هنرمندان در نقاشی با تکنیک آبرنگ میتوانند اجرا کنند. پس از این دوره، هنرجویان با آبرنگ آشنایی خوبی خواهند یافت و قادر خواهند بود، سوژههایی که به آنها تدریس میشود و همچنین مدلهایی که جهت تمرین هر جلسه در اختیارشان قرار گرفته شده را به زیبایی روی صفحه به اجرا درآورند.
به منظور حرفهایتر شدن در نقاشی با آبرنگ، نیاز به گذراندن دورههای تکمیلی هر فصل، شامل دورهی تکمیلی طبیعت، دورهی تکمیلی گلها، دورهی تکمیلی طبیعت بیجان و حیوانات بوده و بعد از آن، گذراندن دورههای پیشرفته و اجرا از روی عکس و مدلهای زنده، پیشنهاد میشود.
پس از گذراندن دورهی آموزش آبرنگ مقدماتی، اگر همراه با تماشا، به نکتهبرداری، مرور و انجام تمریناتی که مدرس برای هر جلسه، تعیین نموده است، پرداخته شود، هنرجویان قادر خواهند بود که سوژههای تدریس شده و مدلهایی که شبیه به آنها هستند را به زیبایی به اجرا درآورند و در نقاشی با آبرنگ بتوانند ابتکارعمل پیدا کنند. به خاطر داشته باشید که این دوره، جهت آشنایی مقدماتی با تکنیک آبرنگ و سوژهها و ایجاد پایههای قوی در هنرجویان میباشد.
دورهی آموزش آبرنگ مقدماتی، مناسب افرادی با سن 9 سال به بالا و همچنین افرادی که آشنایی با آبرنگ نداشته و در سطح مبتدی میباشند، است. البته گذراندن این دوره، به هنرآموزانی که قبلا هم آبرنگ را به صورت دورههای کوتاه گذرانده و هنوز به مرحلهی حرفهای نرسیدهاند نیز، توصیه میشود؛ چراکه نحوهی آموزش و سبک و روشی که مدرس در این آموزش، در نظر دارد، متفاوت بوده و افرادی که میخواهند دورههای حرفهایتر و پیشرفتهتر آموزش را بگذرانند، بهتر است که از ابتدا، با مدرس دورهی آموزش آبرنگ مقدماتی، کلاسهای مقدماتی و تکمیلی را پشت سر گذاشته و با او به مراحل حرفهایتر بروند.
این توصیه به این دلیل است که امکان دارد، در دورههای حرفهایتر به نکاتی ارجاع داده شود که در ترمهای مبتدی و مقدماتی آموزش داده شده است. پس گذراندن این دوره به تمام علاقهمندان به یادگیری نقاشی با آبرنگ توصیه می شود.
بعد از گذراندن دورهی آموزش آبرنگ مقدماتی، قادر خواهید بود که درختان، برگها، آسمان، سنگها، برخی از گل ها، برخی از حیوانات و سوژههای طبیعت بیجان را، درحد مبتدی، با تکنیک آبرنگ اجرا کرده، با ترکیبات گستردهی رنگی آشنا شده و همچنین میتوانید که رنگهای متعددی ساخته و اطلاعات بسیار خوبی در مورد نور و سایه و پرسپکتیو به دست آورید.
بهطور کلی، این دوره، شما را به آشنایی نسبی با تکنیک زیبای آبرنگ رسانده و توانایی رسم با استفاده از این تکنیک، در سطح پایه و مقدماتی، از دستاوردهای آن خواهد بود.
شیوهی آموزش دورهی مقدماتی آبرنگ، به صورت جز به جز میباشد؛ به این صورت که در دورهی مقدماتی، هنرجویان با اجزای مختلف سوژههای نقاشی با آبرنگ آشنا شده و قبل از اینکه مدرس شروع به اجرای یک طرح، (به طور مثال طبیعت) از ابتدا تا انتها کند، هنرجویان به صورت جز به جز با اجزای آن سوژه آشنا میشوند.
دلیل این سبک آموزشی این است که، یادگیری مرحله به مرحلهی اجزای یک تابلو، بسیار سادهتر از اجرای همزمان آن، بهخصوص در تکنیک خاص آبرنگ میباشد. از آنجایی که در تکنیک آبرنگ، آب، قلممو، مقوا، رنگ، دستمال و همچنین شناخت سوژهها از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و ایجاد ارتباط بین این المانها زمانبر و نیازمند تمرین میباشد، این سبک آموزش کارایی بیشتری دارد.
بنابراین یادگیری به صورت مرحله به مرحله و جز به جز از روشهای تدریس این استاد میباشد. همچنین در این دوره، مدرس بهطور کامل تمام سوژهها را از ابتدا تا انتها طراحی و در مورد نحوهی طراحی سوژهها و ویژگیهای منحصربهفردی که هرکدام دارند، توضیح خواهد داد.
توضیحات برای شناخت سوژهها، گاهی همراه با آوردن و معرفی آنها به صورت زنده خواهد بود؛ بهطور مثال معرفی زندهی سنگها، برگها، گلها و نشاندادن بافت آنها در ویدئوهای دوره.
در دورهی آموزش آبرنگ مقدماتی، مدرس ترکیبات رنگی بسیار متنوعی را به هنرجویان آموزش داده و آنها را با انواع رنگها، قلممو و انتخاب رنگ و قلمموی مناسب از میان تنوع تولید کنندهها آشنا خواهد کرد؛ تا هنرآموز قادر به خرید لوازم مناسب نقاشی با آبرنگ بوده و شناخت بسیار خوبی نسبت به وسایل پیدا کند.
همچنین دوره آموزش نقاشی با آبرنگ مبتدی، شامل پروژهها و تمریناتی میباشد که هنرجو باید در پایان هر جلسه و هر فصل انجام دهد. در جریان آموزش، امکان رفع اشکال و پرسش و پاسخ و ارتباط با استاد نیز وجود داشته و هنرجویان میتوانند از طریق سایت مکتبخونه با مدرس در ارتباط بوده و سوالات خود را پرسیده و اجراهای خود را جهت رفع اشکال برای مدرس ارسال نمایند.
به طور کلی، ضروری است که برای شروع هر تکنیک از نقاشی، تا حدودی با طراحی و اصول آن آشنا بوده و تا حد قابل قبولی آگاهی نسبت به نقاشی و تکنیکها و رنگهای داشته باشید. برای مشاهده دورههای بیشتر میتوانید به صفحه آموزش نقاشی مراجعه کنید.
هنرجویان لازم است، با اجزای مختلف هر سوژه قبل از رنگآمیزی با تکنیک مورد نظر، آشنا بوده و بتوانند به خوبی سوژهی خود را، چه با مداد و چه با قلمو طراحی کنند. شناخت سایهها، انواع قوانین طراحی و طراحی اصولی، نیازمند گذراندن دورهی طراحی، چه به صورت مقدماتی و چه به صورت حرفهای می باشد.
پس توصیه میشود، چنانچه خواهان یادگیری و طراحی بهتر و شناخت عمیقتر سوژهها به صورت تکمیلیتر و با جزئیات بیشتر و شناخت انواع سایهها و طیفهای خاکستری هستید، دورهی طراحی مقدماتی را همزمان با دورهی آبرنگ پشت سر بگذارید. گذراندن این دو دوره بهصورت همزمان، باعث تقویت مهارتهای اجرایی، چه در طراحی و چه در اجرای آبرنگ میشود.
برای آشنایی با طراحی و یادگیری اصول اولیهی آن، میتوانید از کتابهای آموزشی نیز، بهعنوان جایگزین ویدئوهای آموزشی استفاده نمایید. درست است که یادگیری به صورت تصویری و ویدئویی اثر و بازده بیشتری دارد، اما کتابهای بسیار مفیدی نیز در حوزهی طراحی چاپ شدهاند که میتوانید از آنها بهره ببرید.
سرکار خانم آناهیتا کریمی مدرس طراحی و تکنیکهای آبرنگ و آکرولیک، فراگیری نقاشی را از هفت سالگی نزد استادان عالیمرتبهای مانند استاد بهمن نیکو آعاز کرده است. از سبکهای مورد علاقهی ایشان میتوان به سورئالیسم، اکسپرسیونیسم انتزاعی و رئالیسم اشاره کرد. سرکار خانم کریمی از سال 1395 آتلیه شخصی خود را با نام پالت آبی تاسیس کرده است و در این مدت بیش از 500 هنرآموز حضوری و 200 هنرآموز مجازی نزد ایشان به فراگیری نقاشی پرداختهاند.
یکی از آثار سرکار خانم کریمی در سال 1399 منتخب اولین دوره از داوری نمایشگاه بینالمللی IWS کالیفرنیا شده است.
در صورت قبولی در دوره، گواهی نامه رسمی پایان دوره توسط مکتبخونه به اسم شما صادر شده و در اختیار شما قرار می گیرد.
خدمات منتورینگ به معنای برخورداری دانشجو از راهنما یا پشتیبان علمی در طول گذراندن دوره میباشد. این خدمات شامل پاسخگویی به سوالات آموزشی(در قالب تیکتینگ)، تصحیح آزمون یا پروژه های دوره و ارائه باز خورد موثر به دانشجو میباشد.
این دوره طوری طراحی شده است که محتوای آموزشی دوره حول چند پروژه واقعی و کاربردی هستند تا یادگیری دانشجو در طول دوره به کاربردهای عملی تبدیل شود و به این ترتیب بالاترین سطح یادگیری را فراهم نمایند.
با قرار گرفتن تمرین ها و آزمون های مختلف در طول دوره، محیطی تعاملی فراهم شده است تا بهره گیری از محتوا و یادگیری بهتر و عمیق تر شود.
شما می توانید از طریق تالار گفتگو با دیگر دانشجویان دوره در ارتباط باشید، شبکه روابط حرفه ای خود را تقویت کنید یا سوالات مرتبط با دوره خود را از دیگر دانشجویان بپرسید.
هنر نقاشی، از دیرباز در زندگی بشر وجود داشته است؛ با نگاهی به گذشته، درمییابیم که انسان از ابتدا، برای بیان احساسات و عواطف خود، دست به قلم شده و طرح و نقشهایی بر روی سنگ، زمین و یا دیوار غارها پدید میآورد.
تولد سبکها و تکنیکهای جدید در زمینههای هنری، به خصوص در نقاشی، باعث بقا و ماندگاری هنر، در طول سالیان طولانی وجود آن، شده است. با گذشت زمان، شخصیت و سلایق مردم تغییر میکند؛ هنری زنده خواهد ماند که بتواند با توجه به خواست و نیاز مردم تغییر کرده و بروز باشد.
یکی از محبوبترین تکینکهای متولد شده در نقاشی، که طرفداران زیادی در میان تمام سنین مختلف، به ویژه کودکان دارد، تکنیک آبرنگ است. همین محبوبیت بالا سبب شده تا آموزش تکنیک آبرنگ، از اهمیت و استقبال بالایی برخوردار بوده و پس از رنگ روغن، بیشترین هنرجو را در آموزشگاههای نقاشی به خود اختصاص دهد.
در دورهی آموزش آبرنگ مقدماتی، قصد داریم تا این تکنیک نقاشی محبوب را به شما معرفی کرده و توانایی رسم با آبرنگ را، در حد مقدماتی و پایه، در شما ایجاد نماییم. اما پیش از آن، بیایید با آبرنگ بیشتر آشنا شویم.
تکنیک نقاشی با آبرنگ، همانطور که از نام آن پیداست، ترکیبی از رنگدانههای مولد با صمغ بوده که برای استفاده لازم است با آب مخلوط شود؛ آبرنگ تکنیکی بسیار جذاب و هیجانانگیز در نقاشی است. از آنجایی که کنترل نقاش بر روی آبرنگ کم بوده و رنگ به سمتی که خود میل دارد حرکت میکند، نقاشی با آن دقت بالایی نیاز داشته و در عینحال بسیار هیجانانگیز است.
آبرنگها بر اساس کاربردشان، به سه نوع اصلی آبرنگهای خشک، مرطوب و مایع، تقسیم میشوند. معروفترین و متداولترین نوع آبرنگ میان مردم، آبرنگهای خشک قرصی هستند.
نقاشی با آبرنگ نسبت به نقاشی با گواش و یا رنگروغن، مهارت و دقت بالاتری را میطلبد. ساختار آبرنگ بسیار لطیف و درخشان بوده و بسیار انعطافپذیر است. همین انعطاف بالای آن است که کنترلش بر روی سطح نقاشی را کمی سخت میکند.
آبرنگ، بسیار ترکیبپذیر بوده و حلال سمی نداشته و وابسته به آب است، از همین جهت آموزش نقاشی با آبرنگ برای کودکان و نوجوانان که پوست آسیبپذیر دارند، مناسبتر بوده و آسیب احتمالی کمتری را وارد میکند.
از آنجایی که روشها و تکنیکهای نقاشی آبرنگ بسیار وسیع و متنوعاند و نقاشیهای آبرنگی بسیار متفاوتی میتوان خلق کرد. پس در نقاشی با آبرنگ، میتوان مطمئن بود، که تکرار و ملال به آن راه نداشته و از تنوع بسیار زیادی در سبک و تکنیک و رنگ برخوردار است.
آبرنگ از نظر قیمت نیز، بهصرفهتر بوده و تکنیک ارزانتری، نسبت به سایر تکنیکهای نقاشی، حساب میشود. قیمت نسبتا پایینتر آبرنگ و حجم زیاد آن، بر جذابیت و تنوع تکنیک نقاشی با آبرنگ برای هنرجویان افزوده است.
تکنیک نقاشی با آبرنگ یکی از دهها تکنیک در نقاشی بوده و درون خود نیز چندین تکنیک متنوع دارد. همهی این تکنیکها، پایهی اولیهشان آبرنگ است اما براساس خلاقیت نقاشان و پیشرفتها در طی سالیان، ابزاری نیز در کنار آن قرار گرفته و یک تکنیک جدید را ایجاد کرده است.
تکنیکهای بهوجود آمده در آبرنگ بسیارند که که به اختصار نام میبریم:
توضیح تمام آنها، از حوصلهی متن و هدف اصلی ما خارج است؛ از همینرو، در این قسمت تنها به معرفی و بررسی چهار تا از مهمترین و پرکاربردترین تکنیکهای نقاشی با آبرنگ بسنده میکنیم.
به کشیدن یکنواخت قلمموی آغشته به آبرنگ، بر روی سطح نقاشی، بهگونهای که بهصورت یکنواخت جذب شده و هیچ سایهروشنی بوجود نیاید، رنگزدن یکنواخت میگوییم. نکتهی اصلی در این تکنیک، کنترل رنگ است. تکنیک رنگزدن یکنواخت کامل در نقاشی با آبرنگ، زمانی بدست میآید که هیچ ناحیهی تاریکتر یا روشنتری وجود نداشتهباشد.
از تکنیکهای محبوب در نقاشی با آبرنگ، تکنیک خراشیدن سطح است. زمانی که کاغذ آبرنگ مرطوب شدهاست، بهراحتی میتوان سطح آن را با یک شیء نوک تیز خراش داد. اینکار باعث جذب بیشتر و سریعتر رنگ در کاغذ میشود.
پس از خشکشدن رنگ، قسمتهای خراشدادهشده تیرهتر از باقی قسمتها میشوند. از تکنیک خراشیدن کاغذ در نقاشی با آبرنگ بیشتر برای کشیدن آسمان شب و سایهروشن استفاده میشود.
بیشتر نقاشان، روش خیس در خیس را مهمترین روش در نقاشی با آبرنگ میدانند. دلیل آن ایناست که در این تکنیک، نقاش هیچ کنترلی بر روی رنگ نداشته و آبرنگ است که راه خود را پیدا کرده و تشکیل طرح میدهد.
تکنیک خیس در خیس به این صورت اجرا میشود که، در ابتدا با قلمو، کل سطح نقاشی را با آب خیس کرده و بعد از اینکه آب کمی جذب شد، رنگآمیزی را شروع میکنیم. این تکنیک در نقاشی با آبرنگ، یکی از تکنیکهای عالی، برای خلق پسزمینههای محو با جزئیات اندک است .
لعابکاری، روش خیس در خشک در نقاشی با آبرنگ محسوب میشود. وقتی سطح کار ما خشک و یکنواخت بوده و روی آن یک لایه رنگ یکنواخت بکشیم، لعاب زدهایم. از این روش برای شفافیت کار و یا ترکیب رنگ و پررنگتر شدن آن، استفاده میکنیم.
سایر روشها و تکنیکهای نقاشی آبرنگ بسیار بیشتر این مواردند اما، محبوبترین و پرکاربردترین آنها، این چهار تکنیک بوده و سایر تکنیکها بهنوعی، ترکیبی از همین تکنیکها هستند.
در آخر باید به این نکته توجه کرد که نقاشیهای آبرنگ، لازم است با اسپری محافظ، پوشانده شوند. اینکار، رنگ را ثابت نگهداشته و از سطح نقاشی نیز، محافظت میکند.
نقاشی با آبرنگ، با اینکه تکنیک ارزانی محسوب میشود اما به وسایل و ابزار بیشتری، نسبت به سایر تکنیکها نیاز دارد. بیشتر بودن ابزار مورد نیاز، به این خاطر است که بتوان، رنگ را تا حدودی کنترلپذیر کرده و توانایی جهتدهی بیشتری به رنگ را بهدست آوریم.
از ابزارهای مهم و مشترک در تکنیکهای مختلف نقاشی، میتوان به قلممو، پالت و کاغذ اشاره کرد. هر یک از این ابزار، لزوما باید مخصوص آبرنگ باشند.
برای مثال، قلمموی مناسب آبرنگ، باید دارای موهای لطیف و انعطافپذیر باشد تا توانایی جذب بالای رنگ را داشتهباشد. برای نقاشی با آبرنگ مبتدیان، بهتر است از قلمموی گرد و ساختهشده از موی حیوانات استفاده شود.
کاغذهای مناسب نقاشی با تکنیک آبرنگ نیز، متفاوت بوده و باید قدرت جذب بالا و مقاومت بیشتری نسبت به کاغذهای معمولی داشتهباشد.
دیگر وسایل ضروری برای تکنیک آبرنگ، زیردستی و تختهشاسی، چسب کاغذ، مداد و مدادتراش، کاردک، ظرف آب، ظرف شستوشوی رنگ و اسپری آبرنگ هستند.