در دوره مدیریت استراتژیک که یکی از مباحث مهم در مدیریت است، پس از اینکه با مفاهیم پایهای مدیریت استراتژیک آشنا میشویم، در خواهیم یافت که چگونه افراد و شرکتهای مختلف با پیادهسازی مراحل مدیریت ... ادامه
این دوره به نحوی تهیه و تدوین شده است که مباحث آن به سادهترین شکل ممکن بیان شوند و مخاطبان دوره بتوانند بهسادگی متوجه موضوعات مطرح شده شوند. به همین جهت برای شرکت در این دوره هیچ پیشنیاز به خصوصی وجود ندارد و افراد با هر سطحی از آگاهی و تحصیلات میتوانند از مباحث این دوره نهایت استفاده را داشته باشند.
در دوره مدیریت استراتژیک که یکی از مباحث مهم در مدیریت است، پس از اینکه با مفاهیم پایهای مدیریت استراتژیک آشنا میشویم، در خواهیم یافت که چگونه افراد و شرکتهای مختلف با پیادهسازی مراحل مدیریت استراتژیک به موفقیت میرسند و به این سوال جواب خواهیم داد که چگونه میتوان موفقیت را ایجاد کرد.
چگونه با مدیریت استراتژیک میتوان سود بیشتری داشت و از رقبا جلو زد؟
اگر در راه و روش موفقیت برندها و شرکتهای بزرگ دنیا دقیق شویم، خواهیم دید که انتخاب استراتژی درست و ایجاد مزیت رقابتی یکی از اصلیترین حربههای کسب و کارها در مسیر پیشرفتشان بوده است.
بر فرض مثال نام برند مک دونالد زمانی بر سر زبانها افتاد که اکثر فستفودها در تلاش بودند تا کیفیت غذایشان را بالا ببرند و خیلی از فستفودهای زنجیرهای نیز کیفیت بالایی را عرضه میکردند.
مکدونالد استراتژی بلند مدت خود را فقط بر پایه کیفیت بالا یا سرعت سرویسدهی بالا پایهریزی نکرد. یکی از ایدههای خلاقانه مکدونالد، خرید زمین بود. مدیران این شرکت با وام بانکی در مکانهای کم رفت و آمد زمینهای وسیعی خریداری میکردند و شعبههای جدیدشان را با هزینههای پایینتر در این محلها افتتاح میکردند.
این امر باعث میشد تا مردم بیشتری به آن محل سر بزنند، راههای بیشتری برای دسترسی به این شعبهها کشیده میشد و در نتیجه قیمت زمینهای مالکان مکدونالد افزایش پیدا میکرد و در واقع به جز سودی که از فروش محصولات نصیبشان میشد، از فروش زمین نیز کسب درآمد کردند.
مثال دیگری که در رابطه با مدیریت استراتژیک و برنامهریزی استراتژی سازمانها میتوان زد، شرکت مایکروسافت است. در آخرین دهه از قرن بیستم میلاد، مایکروسافت همگام با رقبایش برای کسب سهم بازار بزرگتری از دنیای تکنولوژی آنلاین در رقابت بود.
ویندوز، اینترنت اکسپلورر و مجموعه نرمافزارهای آفیس، هر سه از مهمترین محصولات مایکروسافت بودند که رقبای زیادی نیز داشتند. مایکروسافت در تمام کشورهای آفریقایی و کشورهای کم بضاعت آسیایی تعداد بسیار زیادی کامپوتر دست دوم و یا کامپیوترهایی که عیبهای جزئی داشتند را به صورت رایگان بین مردم توزیع کرد.
در نگاه اولیه اینگونه به نظر میرسید که مایکروسافت کاری انسان دوستانه انجام داده و این کار مایکروسافت تحسین همگان را برانگیخت. اما پشت این حرکت انسان دوستانه مایکروسافت اهداف و استراتژیهای دیگری نهفته بودند.
مایکروسافت بر روی تمامی این کامپیوترها به صورت پیش فرض، ویندوز، اینترنت اکسپلورر و مجموعه نرمافزارهای آفیس را نصب کرده بود.
این استراتژی مایکروسافت باعث شد تا با اینکه اینترنت اکسپلورر بهترین مرورگر نبود، سیستمعاملهای بهتری نسبت به ویندوز در بازار وجود داشتند، و نرمافزارهای دیگری نیز بودند که میتوانستید با آنها کارهای اداری را انجام دهید، اما میلیونها نفر به استفاده از محصولات مایکروسافت عادت کرده بودند و این باعث شد تا در وهله اول شرکتهای رقیب به دلیل فروش پایین یکی یکی ورشکست شوند و در وهله دوم مایکروسافت توانست مشتریانی بالقوه برای خودش دست و پا کند تا اگر نسخه جدیدی از این محصولات را روانه بازار کرد، فروش بیشتری داشته باشد.
اما همیشه اینگونه نیست که استراتژیهایی که سازمانها انتخاب میکنند موفق باشد و همچنین مدیریت استراتژیک در سازمانها باید به گونهای باشد که پیادهسازی استراتژی شما توسط رقبایتان به آسانی ممکن نباشد.
چندین سال قبل یکی از کارخانههای تولید کنسرو ماهیِ تن، تصمیم گرفت تا از جانب بدنسازها سهم بازار بیشتری کسب کند. به همین دلیل استراتژی فروش محصولاتش را تا اندازهای تغییر داد. این برند به این نتیجه رسیده بود که با وجود اینکه ماهیِ تن پروتئین بالایی دارد، تنها به این دلیل که ماهی در روغن قرار دارد، اقبال بدنسازها و ورزشکاران برای خرید این محصول پایین است،در نتیجه تصمیم گرفت تا دو محصول جدید نیز تولید کند. ماهیِ تن در آب و ماهیِ تن در روغن زیتون.
برای رسیدن به این سهم بازار نیز هزینههای تبلیغات بسیار زیادی متحمل شد. با اینکه پس از عرضهی این نوع کنسروها به بازار فروشش به طرز چشمگیری بالا رفت، اما به این خاطر که تولید این محصول کار سختی نبود، رقبای آن برند نیز در کوتاهترین زمان ممکن اقدام به تولید کنسروهای ماهیِ تن در آب و ماهیِ تن در روغن زیتون نمودند و دوباره فروش همهی برندها به حالت قبل بازگشت.
در واقع برند اولیه هزینهی بسیار زیادی کرد، اما به دلیل انتخاب استراتژی نامناسب و مدیریت استراتژیک نامطلوب نتوانست آنطور که باید و شاید نتیجهی فروش محصولات جدیدش را ببیند.
شما در آموزش مدیریت استراتژیک مکتبخونه، تمام مراحل مدیریت استراتژیک را در هشت فصل به طور کامل و جامع، همراه با دکتر آرش خلیلی نصر، استاد دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، خواهید آموخت.
اطلاعات بیشتر
از مجموع 117 امتیاز
14 نظرنظرات بیشتر
پس از گذراندن محتوای دوره به صورت آنلاین (بدون دانلود) در سایت مکتبخونه، در صورتی که حد نصاب قبولی در دوره را کسب و تمرین ها و پروژه های الزامی را ارسال کنید، گواهینامه رسمی پایان دوره توسط مکتبخونه به اسم شما صادر شده و در اختیار شما قرار میگیرد.
قابل اشتراکگذاری در
آرش خليلی نصر، عضو هيأت علمی دانشكده مديريت و اقتصاد دانشگاه صنعتي شريف هستند. ايشان سابقه پروژههای متعددی را در حوزه مديريت استراتژيك دارند و در صنايع گوناگون از قبيل صنعت بانكداری، پتروشيمی، سلامت، برق و ... تجارب درخشانی در تدوين و پيادهسازی استراتژی دارند.
ایشان، همكاري بسيار نزديكی با دانشمندان درجه اول و مطرح در اين حوزه مانند رابرت گرنت داشته و كتاب ايشان را به زبان فارسی برگرداندهاند. همچنين به همكاری مشترك عملی با اساتيد برجسته ايرانی مانند دكتر علينقی مشايخی و دكتر محمدرضا آراستی پرداختهاند.
دكتر خليلی نصر، جزو معدود مشاوران و مدرسان تاييد شده شركت فنلاندی QPR در ايران هستند و دانش پيادهسازی نرم افزارهای مختلف در اين حوزه را به ايران وارد كردهاند.
در دانشكده مديريت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شريف، ايشان درس پيادهسازی استراتژی، تدوين استراتژی، سمينار مديريت استراتژيك (ويژه دانشجويان دكتری) و روش تحقيق را ارايه كردهاند.
اطلاعات بیشتر