مدیریت استراتژی

مدیریت استراتژی

امروزه بر کسی پوشیده نیست که سازمان­های موفق از استراتژی مشخص و هدف­داری پیروی می­کنند. هرچند که برای موفقیت در همه عرصه­ها تمام قسمت­های مختلف سازمان از واحد بازاریابی، منابع انسانی، مالی و... باید استراتژی­های خود را مشخص کنند و پس از بررسی آن­را اجرا کنند اما تعیین سیاست­ها و استراتژی­های کلان یک سازمان توسط واحد مدیریت استراتژیک تعیین شده که این سیاست­ها در راستای تصمیمات هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت خواهد بود.
 8 نتیجه برای "مدیریت استراتژی --- مدیریت --- مدیریت و کسب و کار" با فیلترهای مشخص شده در مکتب‌خونه موجود است.
مرتب‌سازی نتایج بر اساس:

 مدیریت استراتژیک

به دلیل گستردگی مفهوم مدیریت استراتژیک در سازمان­ ها و ارائه تعاریف متعدد در کتب مختلف مدیریت استراتژیک ، خیلی دشوار است تعریف مشخصی را برای این مفهوم ارائه دهیم، لذا سعی می­کنیم تعاریفی از مدیریت استراتژیک ( یکی از اصول مهم در مدیریت) را بازگو کنیم تا ضمن رعایت اصول علمی و حرفه‌­ای در آن، جامعیت و کامل بودن آن را شامل شود.

یک تعریف ابتدایی از مدیریت استراتژیک بیان می­کند: "مدیریت استراتژیک با ارائه راهکارها و تصمیمات به سازمان کمک می­کند تا در مسیر موفقیت و دستیابی به اهداف در حرکت باشیم.

مدیریت استراژیک یک تجزیه و تحلیل در ارتباط با مسائل و چالش­های مهم در یک سازمان بوده و در آن استراتژیست­های سازمان با استفاده از بررسی منابع و وضعیت داخلی سازمان و کنترل و بررسی شرایظ خارج از سازمان، چشم­انداز مربوطه برای یک سازمان را ترسیم می­کند.

مدیریت استراتژیک شامل توجه محیطی (خارجی وداخلی)، تعیین اهداف بلندمدت، پیاده سازی و اجرا، ارزیابی و کنترل استراتژی است. بنابراین مطالعه مدیریت استراتژیک بر ارزیابی فرصت­ها و تهدیدهای خارجی در کنار توجه به نقاط قوت و ضعف­های داخلی یک شرکت تأکید دارد.

تاریخچه مدیریت استراتژیک

در خصوص تاریخچه این مفهوم باید خاطر نشان کرد، با ظهور شرکت­ها در صنایع مختلف، مفهوم مدیریت استراتژیک گسترش زیادی داشته و هرکدام از منظر خود مدیریت راهبری یا استراتژیک را بسط داده‌­اند. از شرکت­هایی نظیر جنرال الکتریک یا گروه مشاوران بوستون همه متناسب با شرایط اقدام به تصحیح مفهوم مدیریت استراتژیک کرده‌­اند.

در ابتدا راه مفهوم مدیریت استراتژیک در مقوله نظامی مورد استفاده قرار می­گرفت و فرماندهان نظامی برای غلبه بر دشمن خود با استفاده از تفکراتی که خود و اطرافیان آن­ها داشتند اقدام به برنامه­ریزی، اجرا و در نهایت در صورت امکان پیروزی بر دشمن می­کردند.

پس از بروز انقلاب صنعتی و تغییر شکل­ شازمان­‌ها، مفهوم مدیریت استراتژیک دستخوش تغییرات اساسی شد و از صرف پرداختن به مقوله نظامی وارد بخش­‌های جدید از سازمان شامل، استراتژی نیروی انسانی، تخصیص درست منابع سازمان و... شد.

فرآیند مدیریت استراتژیک

لزوم اجرا درست فرآیند مدیریت استراتژی باعث شده تا سازمان با تخصیص درست و بهینه منابع خود به اهدافی که مدنظر دارد در سریع­ترین زمان ممکن برسد.

از آنجایی که فرآیند مدیریت استراتژیک عمدتا مشخص و ثابت بوده پس شرکتی در رقابت برنده خواهد بود که بتواند این فرآیند را زودتر در سازمان خود پیاده­سازی کند.

مراحل چهارگانه فرآیند مدیریت استراتژیک عبارتند از:

1. تجزیه و تحلیل محیط داخلی و خارجی سازمان

مهم­ترین مرحله در تدوین استراتژی بررسی وضعیت فعلی سازمان در داخل و محیط خارجی است. به منظور تحلیل درست از شرایط لزوم جمع ­آوری اطلاعات و بررسی دقیق هرکدام از اطلاعات منجر به تصمیم­گیری درست در آینده خواهد شد.

2. تعیین و تدوین استراتژی

پس از جمع ­­آوری اطلاعات و بررسی هرکدام از محیط­های داخلی و خارجی یک سازمان، واحد مدیریت استراتژیک باید اقدام به تدوین استراتژی اولیه سازمانی بپردازد و از دیگر واحدها بخواد باتوجه به شرایط خود نظرات مربوطه را در این خصوص اعلام کنند و در تدوین نهایی آن کمک­های لازم را انجام دهد.

3.  پیاده­ سازی و اجرا استراتژی

بعد از تعیین و مشخص شدن استراتژی، کلیه واحدها باید ملزم به اجرای استراتژی مربوطه در حیطه­‌های تخصصی خود باشند. لذا هر واحد باید مطابق با آن عمل کند تا اهداف پیش‌­بینی شده محقق شوند. پیاده‌سازی استراتژی شامل طراحی ساختار سازمان، توزیع منابع، توسعه فرایند تصمیم‌گیری و مدیریت منابع انسانی است. ایجاد فرهنگ سازمانی متناسب با استراتژی جدید سازمان اجرای موفقیت آمیز استراتژی به همکاری مدیران همه بخش‌ها و واحدهای وظیفه‌ای سازمان نیاز دارد.

4. کنترل و ارزیابی استراتژی

قطعا لزوم حصول اهداف در زمان­‌های مشخص شده وابسته به این نکته هست که در فواصل زمانی مشخص واحد مدیریت استراتژیک در خصوص اجرای درست استراتژی توسط واحدهای مختلف اقدام به ارزیابی و بررسی انجام یک استراتژی کند. فعالیت‌های کلیدی ارزیابی استراتژی عبارت‌اند‌ از: ارزیابی عوامل داخلی و خارجی در سازمان و بیرون از آن. ارزیابی اطمینان می‌دهد که استراتژی سازمانی و نیز اجرای آن با اهداف سازمانی مطابقت دارد.

مزایای مدیریت استراتژیک چیست؟

قطعا اگر از ابتدا برنامه ­ریزی درست داشته و با استراتژی مشخصی به دنبال اهداف خود در سازمان‌­ها برویم، می­توانیم از مزایای بیشماری بهره‌­مند شویم.

در این قسمت تعدادی از مهم­ترین مزایای مدیریت استراتژی را ذکر می­‌کنیم:

1.  مشخص­ و هدایت کردن مسیر عملیات و فعالیت‌­های سازمان

2.  اولویت‌­بندی اهداف و تصمیم‌­ها در سازمان

3. امکان پیش‌­بینی وضعیت در آینده و لزوم تصمیم­گیری درست

سطوح مدیریت استراتژیک

1.  سطح کلان سازمان

استراتژی­‌های کلی و کلان مربوط به این سطح بوده که هدف از تعیین استراتژی در این سطح، هدایت و راهنمایی کل مجموعه و تخصیص بهینه منابع در آن است. در واقع جهت حرکت کل مجموعه سازمان در این سطح تعیین و اهداف و مقاصد عمومی به منظور دستیابی به آن‌ها مشخص می­‌شوند.

2. سطح استراتژیک بخش

سازمان­‌های بزرگ شامل واحد­های مستقل و مختلفی هستند، به همین جهت در راستای ماموریت و استراتژی­های سطح کل سازمان، برای هر کدام از بخش‌­ها و واحدهای تجاری استراتژیک سازمان نیز ماموریت و استراتژی­‌هایی تعیین می­شود. این استراتژی­‌ها در راستای استراتژی­‌های سطح کلان سازمان نسبت به دیگر واحدهای مستقل سازمان استقلال دارند.

3. سطوح وظیفه

در این سطح نیز بر اساس اهداف و استراتژ­ی­‌های سطوح بالاتر برای هر کدام از وظایف واحدهای استراتژیک سازمان، استراتژی وظیفه‌­ای تعیین می­شود. مسئولیت بزرگ­تر و اصلی مدیران این سطح، اجرا یا پیاده کردن استراتژی­ها و برنامه­‌های استراتژیک سازمان است.

جمع‌­بندی :

مدیریت استراتژیک شامل به معنی تدوین و تعیین برنامه بعد از بررسی شرایط داخلی و خارجی سازمان است که باعث می‌­شود در زمان و مکان مناسب با اجرا صحیح آن یک سازمان به اهداف تعیین شده دست یابد و نتایج مطلوبی نیز داشته باشد. استراتژی‌های یک برنامه جامع نیز وجود دارد که با جهت گیری‌های مخصوصی همراه هستند. 

استراتژی‌ها الگویی خاص است که روند تصمیم‌هایی را مشخص می‌سازد که برای سازمان‌ها در بخش بندی‌های متنوع وجود دارند و در نهایت یک سری نتایج دیده می‌شود که بین سازمان و محیط خارجی بررسی می‌شود و همینطور شامل عوامل محیطی است. مشخص است که این الگوها می‌تواند ساختار مخصوص به خود داشته باشد.