در آموزش سبک اکسپرسیونیسم، نخستین مفهومی که با آن مواجه میشوید تعریف و تاریخچهٔ این سبک است. اکسپرسیونیسم (Expressionism) یک جنبش هنری معروف است که از نقاشی و ادبیات شروع شد و کمکم به دیگر رشتهها هم راه یافت. امروزه در نقاشی، معماری، شعر و ادبیات، تئاتر، سینما و دیگر عرصههای هنری شاهد سبک اکسپرسیونیسم هستیم. مکتب اکسپرسیونیسم در بین دیگر سبکهای نقاشی، سبکی برجسته و چشمگیر است؛ چرا که در آن ابراز احساسات شخصی هنرمند نقش مهمی دارد.
هدف اصلی سبک اکسپرسیونیسم در نقاشی این است که هیجانات، عواطف و افکار هنرمند را به نمایش بگذارد. در نتیجه توجه به واقعیتهای بیرونی در این گونه آثار کمتر است و حتی در برخی موارد، واقعیت به شکل تحریفشدهای ارائه میشود تا احساس واقعی فرد در آن لحظه را به درستی نشان دهد. در نقاشی اکسپرسیونیسم چهره میبینید که احساسات آن شخص از طریق تکتک اجزای صورتش قابل مشاهده است؛ هم حالت چشمها به شکل خاصی کشیده شدهاند و هم حالات لب، ابرو و غیره با ظرافت خاص و ویژهای تصویر شدهاند.
استفاده از رنگ در اکسپرسیونیسم یکی از وجوه تفاوت این سبک با دیگر سبکهای نقاشی است. در آموزش سبک اکسپرسیونیسم میبینید که به شما یاد میدهند از رنگهای پررنگتر و زندهتر استفاده کنید و چطور این رنگها را در هم آمیزید تا عواطف خود را از این طریق به مخاطبانتان نشان دهید. همچنین مدل کشیدن قلم مو روی بوم شکل خاص خودش را دارد. حرکات قلم مو در این سبک باید آزادانه باشند و بافت رنگ روی نقاشی هم معمولا بافت ضخیم و پرمایهای است. نکات دقیقتر این مبحث را میتوانید در آموزش سبک اکسپرسیونیسم دنبال کنید.
به علت گستردگی این سبک، هنرمندان متعددی هستند که در این حوزه کار کردهاند. ما به نام بردن از برخی هنرمندان مشهور این مکتب بسنده میکنیم.
برخی از هنرمندان و نقاشان معروف سبک اکسپرسیونیسم:
· ادوارد مونک
· امیل نولده
· فرانسیس بیکن
· ونسان ون گوگ
احتمالا نقاشی جیغ اثر ادوارد مونک را دیده باشید. این اثر یکی از معروف ترین نقاشی های اکسپرسیونیسم است. با نگاه کردن به این تابلو میتوانید به وضوح احساسات درونی آن هنرمند را دریافت کنید و حتی گاهی با او همذاتپنداری کنید. رنگهای شفاف و زندهای که در این اثر به کار رفتهاند، و همینطور شکل متفاوت خطوط، به شما احساس هیجان و شوق همراه با کمی اضطراب وارد میکنند. این نقاشی یکی از نمادهای سبک اکسپرسیونیسم است.
یکی دیگر از معروف ترین نقاشی های اکسپرسیونیسم نقاشی شب پرستارهٔ ونسان ون گوگ است. این اثر را حتما پیش از این دیدهاید. شب پرستاره یکی از شاهکارهای این هنرمند و یکی از نقاشیهای برجستهٔ هنر مدرن در اروپاست. در این نقاشی کاربرد رنگهای غلیظ، پررنگ و زنده به خوبی نمایان است. همچنین میتوانید ببینید که حرکت قلم موی این هنرمند روی تابلو شکل ویژه و چشمگیری دارد.
سبک اکسپرسیونیسم انتزاعی را میشود یکی از انواع سبک اکسپرسیونیسم دانست. اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، اکسپرسیونیسم انتزاعی از دو سبک اکسپرسیونیسم و سورئالیسم ریشه گرفته است. در نقاشی به سبک اکسپرسیونیسم هدف اصلی بروز احساسات است و گاهی هنرمند در این راستا واقعیت را متفاوتتر از چیزی که هست نشان میدهد؛ در حالی که در یک نقاشی اکسپرسیونیسم انتزاعی واقعیت تا جایی زدوده میشود که فقط عناصر اصلی آن شیء باقی بمانند.
برخی از هنرمندان معروف سبک اکسپرسیونیسم انتزاعی:
· هانری ماتیس
· جکسون پولاک
· آرشیل گورکی
· مارک توبی
· مارک روتکو
امپرسیونیسم (Impressionism) یکی دیگر از سبکهای مطرح و گستردهٔ هنری است که گاهی در قیاس با اکسپرسیونیسم قرار میگیرد. تفاوتهای بسیاری بین یک نقاشی امپرسیونیسم با یک نقاشی اکسپرسیونیسم است. امپرسیونیست ها بیشتر بر ثبت کردن زیباییهای اطراف تمرکز داشتند؛ در حالی که اکسپرسیونیست ها قصد داشتند آشوب و هیاهوی درونی انسانها را نشان دهند. یک نقاشی امپرسیونیستی اغلب رنگهای روشن، خطوط ریز و کوتاه و حال و هوای سبُکی در بر دارد. بر خلاف آن، در یک نقاشی اکسپرسیونیستی شما بیشتر شاهد رنگهای پررنگ و غلیظ، خطوط آزاد و رها و فضایی سنگین هستید.
سبک کوبیسم (Cubism) یا حجمگرایی یکی دیگر از سبکهای غنی و مطرح در عرصهٔ هنری است. پابلو پیکاسو با آثار گوناگون و پرشماری که خلق کرده، پرچمدار این سبک است. در کلاسهای آموزش سبک اکسپرسیونیسم گاهی این سبک را کوبیسم مقایسه میکنند تا هنرجویان درک بهتری از این مکتب پیدا کنند.
این دو سبک شباهتهای زیادی به هم دارند. یکی از این شباهتهای مهم، حرکات آزاددانهٔ قلم مو است. در نقاشی کوبیسم هم مانند اکسپرسیونیسم، اشکال و افراد با خطوط آزاد و گاهی بلند به تصویر کشیده میشوند تا بیشتر از آنکه واقعیت را نشان دهند، احساسات و عواطف تجربیات انسانی را نشان دهند.
حال برویم سراغ تفاوتهای این دو سبک. یکی از تفاوتهای یک اثر کوبیست با اکسپرسیونیست در استفاده از رنگهاست. در اکسپرسیونیسم پیش میآید که رنگها ضد و نقیض باشند و یا جوری به کار گرفته شوند که احساسات شدیدی را منتقل کنند. اما در کوبیسم طیف رنگی محدودتری را شاهد هستیم. درواقع کوبیستها از رنگهای ملایمتری استفاده میکنند. دیگر تفاوت بین این دو سبک این است که در کوبیسم، حجمها و اشکال هندی بسیار بیشتر استفاده میشوند. دلیلی که به این سبک «حجمگرایی» گفته میشود هم همین است.
برای اینکه ذوق هنریتان کور نشود، انتخاب یک دورهٔ آموزشی باکیفیت و مطمئن لازم و ضروری است. در آموزش سبک اکسپرسیونیسم، این مسئله مهمتر هم میشود. چرا که این سبک نقاشی سبکی نسبتاً پیچیده است که وقتی به درستی آن را یاد بگیرید لذت عمیقی از کار و رشتهٔ خود خواهید برد. مکتب خونه تمام تلاش خود را کرده تا بهترین اساتید را جمعآوری کند و آموزشهای غنی و دورههای پرکیفیتی را به شما ارائه دهد. پس از ثبتنام و انتخاب دورهٔ آموزش سبک اکسپرسیونیسم میتوانید در هر زمان و مکانی به این آموزشها دسترسی داشته باشید و از یادگیری خود لذت ببرید.